skip to Main Content

Apple maakt beste iPhone-foto’s in de Nachtmodus bekend

Onze Nachtmodus-uitdaging heeft iPhone-fotografen over de hele wereld geïnspireerd om aan de slag te gaan met hun iPhone 11, iPhone 11 Pro of iPhone 11 Pro Max en hun beste foto’s in de Nachtmodus in te sturen. Uit de duizenden inzendingen uit de hele wereld heeft een speciaal geselecteerd jurypanel de zes winnende foto’s gekozen. De foto’s van de winnaars komen in een galerie op apple.com en op Apple Instagram (@apple) te staan. Verder zullen ze in allerlei landen op billboards te zien zijn.

De bekroonde fotografen komen uit China, India, Rusland en Spanje. Zij laten ons vanuit verschillende invalshoeken de kleurenpracht van de nacht in hun cultuur zien.

Het jurypanel bestaat uit Malin Fezehai (VS), Tyler Mitchell (VS), Sarah Lee (VK), Alexvi Li (China), Darren Soh (Singapore), Phil Schiller, Kaiann Drance, Brooks Kraft, Jon McCormack en Arem Duplessis. Zij hebben allemaal aangegeven waarom juist deze foto’s hen zo aanspraken.

Uitdaging ‘Gemaakt met iPhone — Nachtmodus’ — De winnaars

Afbeelding: Apple PR / Konstantin Chalabov

Konstantin Chalabov (Moskou), iPhone 11 Pro

Het commentaar van Phil Schiller: “Konstantins foto is een superdramatisch beeld in de Nachtmodus. Het zou zomaar de openingsshot van een spionagefilm ten tijde van de Koude Oorlog kunnen zijn. Er schieten meteen allerlei vragen door je hoofd: Waar is de chauffeur? Waar gaan ze heen? Waarom zijn ze hier gestopt? Dit eenzame voertuig met zijn felrode koplampen steekt scherp af tegen het blauwe Russische berglandschap, de met sneeuw bedekte grond en de koele mist. Alsof er een onbekend gevaar op de loer ligt.”

Brooks Kraft: “Een scène die zo uit een film zou kunnen komen. Je vraagt je nieuwsgierig af wat er precies aan de hand is in dit afgelegen sneeuwlandschap. Dankzij de Nachtmodus wordt het blauwe omgevingslicht prachtig gevangen, net als het licht in de auto en van de koplampen. Wat een lichtschakeringen.”

Afbeelding: Apple PR / Andrei Manuilov

Andrei Manuilov (Moskou), iPhone 11 Pro Max

Het commentaar van Darren Soh: “Een ontzettend goed uitgebalanceerde compositie die allerlei vragen opwerpt: Waar is dit? Wie woont daar? En vooral: Waarom hangt dat wasgoed daar ’s nachts te drogen? Als architectuurfotograaf valt mij meteen het eenpuntsperspectief op dat de blik van de kijker direct naar die hangende kledingstukken trekt.”

Het commentaar van Sarah Lee: “Ik vind dit geweldig. Volgens mij kan zo’n foto alleen in de Nachtmodus gemaakt worden. De compositie is prachtig, met een uitstekend gebruik van de symmetrie. Zonder in clichés te vervallen zien we hier een fascinerend verhaal over dichtbevolkte stadswijken en de manier waarop mensen daar leven. Dit werk doet me qua thema denken aan ‘Architecture of Density’ van Michael Wolf, maar deze fotograaf heeft een heel eigen draai aan de compositie gegeven, wat ik heel interessant vind.”

Afbeelding: Apple PR / Mitsun Soni

Mitsun Soni (Mumbai, Maharashtra, India), iPhone 11 Pro

Het commentaar van Tyler Mitchell: “Hier valt mijn mond van open. Waar komt dat diepe rode licht op die boom vandaan? Het lijkt bijna alsof er net buiten beeld een ufo boven die boom hangt. Beeldschone compositie ook.”

Het commentaar van Arem Duplessis: “Door de dieprode kleur van de boom en de grond krijgt deze foto een bovennatuurlijke uitstraling. In combinatie met de nachtelijke hemel lijkt het wel een scène uit een sciencefictionfilm.”

Afbeelding: Apple PR / Ruben P Bescos

Rubén P. Bescós (Pamplona, Navarra, Spanje), iPhone 11 Pro Max

Phil Schiller: “Fotografie is de kunst van het licht. Op Rubens foto wordt licht op een betoverende manier gebruikt om deze kunstinstallatie in Spanje tot leven te brengen. De groep pelgrims steekt prachtig af tegen de oranje achtergrond. De subtiele scheuren in de rotsen op de voorgrond versterken het verhaal van de zware reis die deze pelgrims te wachten staat op weg naar hun bedevaartsoord.”

Het commentaar van Alexvi Li: “Deze fotograaf heeft de belichtingsmogelijkheden van de Nachtmodus uitstekend benut door het silhouet van deze groep mensen te laten afsteken tegen het licht van de stad op de achtergrond. De structuur van de grond komt hierdoor prachtig uit de verf. De eenvoudige compositie trekt de kijker al gauw een verhaal in, terwijl de kwaliteit van de foto zelf ook goed is.”

Afbeelding: Apple PR / Rustam Shagimordanov

Rustam Shagimordanov (Moskou), iPhone 11

Kaiann Drance: “Een fascinerend beeld van een winterdorpje aan zee. Je verwacht een koele uitstraling, maar dankzij de gloed op de rotsen en de lichten in de rode huisjes krijg je toch een warm gevoel en word je nieuwsgierig naar het verhaal van de mensen binnen.”

Het commentaar van Malin Fezehai: “Ik vind het geweldig dat de lichten in de rode huisjes iets warms uitstralen in die koude omgeving. De gelaagdheid in deze foto zorgt voor diepte en wekt tegelijkertijd een koude en warme indruk. Het is een prachtige landschapsfoto van een winteravond.”

Afbeeding: Apple PR / Yu Zhang

Yu Eric Zhang (Beijing), iPhone 11 Pro Max

Jon McCormack: “Deze foto laat de iPhone op zijn best zien. Het leven ad hoc vastleggen, ongeacht het licht. Het moment en de plaats zijn bijzonder goed gekozen en stralen een zekere intimiteit uit. Als kijker heb je echt het gevoel alsof je daar ook staat.”

Het commentaar van Arem Duplessis: “Deze foto voelt heel echt aan. De omhoog kringelende stoom, de silhouetten van de mensen, het tegenlicht van de lamp. Een perfect samenspel in deze betoverende momentopname.”

Back To Top