skip to Main Content
Apple Maakt Mobiliteitsgegevens Beschikbaar Voor Bestrijding COVID-19
Afbeelding: Apple / Met mobiliteitstrends van verzoeken in Apple Kaarten krijgen gezondheidsinstanties inzicht in hoe COVID-19 zich verspreidt en hoe de spreiding kan worden tegengegaan

Apple maakt mobiliteitsgegevens beschikbaar voor bestrijding COVID-19

Apple heeft vandaag een tool uitgebracht die inzicht geeft in mobiliteitstrends op basis van gegevens uit Apple Kaarten. Zo hoopt het bedrijf bij te dragen aan de wereldwijde inspanningen om de verspreiding van COVID-19 in te dammen. Lokale overheden en gezondheidsinstanties kunnen zich op deze mobiliteitsgegevens baseren bij het nemen van maatregelen om kwetsbare groepen te beschermen. Ze kunnen zo bovendien nagaan of voorschriften wellicht moeten worden aangepast, bijvoorbeeld aan de hand van veranderingen in het aantal automobilisten, voetgangers of ov-reizigers dat op pad is gegaan. Meer informatie over mobiliteitstrends in relatie tot COVID-19 is te vinden op apple.com/covid19/mobility.

Kaarten brengt mobiliteitsdata niet in verband met de Apple ID van de gebruiker en Apple houdt ook niet bij waar gebruikers zijn geweest. De nieuwe website maakt gebruik van geaggregeerde gegevens die op anonieme basis zijn verzameld uit Apple Kaarten en geeft mobiliteitstrends aan voor grote steden en 63 landen of regio’s. De informatie is afgeleid uit het aantal routeaanvragen in Apple Kaarten. De gegevenssets worden vervolgens vergeleken om na te gaan in hoeverre het aantal automobilisten, voetgangers of ov-reizigers is veranderd. De beschikbaarheid van gegevens in specifieke steden, landen of regio’s is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder een minimumdrempel voor het aantal routes dat dagelijks wordt opgevraagd.

Al vanaf het begin heeft Apple privacy bij Kaarten centraal laten staan. Gegevens die door Kaarten worden verzameld, zoals zoektermen, route-aanwijzingen en verkeersinformatie, worden gekoppeld aan willekeurige, roterende ID’s die steeds worden vernieuwd. Apple beschikt dus niet over een profiel van waar je bent geweest of waar je naar hebt gezocht. Zodoende is Kaarten handig in het gebruik zonder dat de privacy in het geding komt.

Nog meer hulp bij de bestrijding van COVID-19

Apple wil graag een steentje bijdragen aan de wereldwijde strijd tegen COVID-19 en heeft al meer dan 20 miljoen gezichtsmaskers gedoneerd aan zorgpersoneel overal ter wereld. Diverse teams van Apple zijn samen met leveranciers aan de slag gegaan om gezichtsbescherming te ontwerpen en produceren. Wekelijks worden er 1 miljoen gezichtsmaskers geleverd waar ze het hardst nodig zijn. De faculteit Geneeskunde van Stanford kon op de hulp van Apple rekenen bij het ontwikkelen van een nieuwe app waarmee politie-, brandweer- en ambulancemedewerkers hun symptomen kunnen screenen en zo nodig ook een afspraak kunnen maken voor een test.

Dankzij de nieuwste updates in de apps en diensten van Apple vinden klanten snel en eenvoudig de informatie die ze nodig hebben met behulp van Siri en Apple Kaarten. Siri biedt korte podcasts aan over COVID-19 van betrouwbare nieuwskanalen, zodat gebruikers op de hoogte zijn van het laatste nieuws over de pandemie. Klanten die denken COVID-19 onder de leden te hebben, kunnen via Siri snel naar de website van het RIVM voor meer informatie. In Apple Kaarten krijgen diensten voor boodschappen, maaltijdbezorging en medische diensten voorrang bij zoeken in de buurt. En in de App Store is een zorgvuldig samengestelde verzameling telegezondheidsapps verkrijgbaar. App levert ook content en diensten aan ouders, leerkrachten en IT-teams voor de omschakeling naar virtueel onderwijs, waaronder individuele trainingen en een schat aan online materiaal.

Apple heeft ook een screeningtool ontwikkeld en informatiebronnen beschikbaar gesteld zodat mensen goed op de hoogte zijn en de nodige stappen kunnen ondernemen om hun gezondheid te beschermen. Bovendien heeft Apple de handen ineengeslagen met Google om overheden en gezondheidsinstanties de beschikking te geven over Bluetooth-technologie voor contactonderzoek. Bij dit initiatief staan privacy en beveiliging centraal. Ga voor meer informatie naar apple.com/covid19.

Back To Top