skip to Main Content
Apple Geeft Een Voorproefje Van WatchOS 7
Afbeelding: Apple / watchOS 7 met nieuwe personalisatie-, gezondheids- en fitnessfeatures voor Apple Watch

Apple geeft een voorproefje van watchOS 7

Apple heeft vandaag een voorproefje gegeven van watchOS 7. Deze release bevat nieuwe gezondheids- en fitnessfeatures en heeft nog meer mogelijkheden om ’s werelds meest geavanceerde smartwatch naar je hand te zetten. Zo kun je aangepaste wijzerplaatconfiguraties delen en ophalen om je Apple Watch helemaal van jou te maken. Qua gezondheid kun je bekijken hoe je slaapt en hoe vaak je je handen wast, zijn er nieuwe work-outcategorieën – waaronder dansen – bijgekomen en is er een nieuwe feature om je gehoor te beschermen. Dat privacy hierbij de boventoon voert, spreekt vanzelf. De Kaarten-app op je pols bevat nu routebeschrijvingen voor fietsers,en Siri kan iets voor je vertalen.

“De positieve feedback die we van klanten over Apple Watch hebben gekregen, heeft ons vleugels gegeven. We zijn zelf dan ook heel enthousiast over de nieuwe gezondheids- en fitnessfeatures die ze binnenkort kunnen gaan gebruiken”, zegt Jeff Williams, COO van Apple. “In watchOS 7 zit functionaliteit die automatisch bijhoudt hoe je slaapt en hoe vaak je je handen wast, maar bijvoorbeeld ook nieuwe work-outcategorieën en nieuwe voorzieningen voor het uitwisselen van wijzerplaten. Daarmee kunnen onze gebruikers gezond, actief en bij de tijd blijven.”

Wijzerplaten en nieuwe deelfunctie
Op Apple Watch speelt de wijzerplaat een centrale rol. Je ziet daarop in één oogopslag de informatie die je nodig hebt, en je kunt je wijzerplaat inrichten zoals jij het wilt. Nieuw in watchOS 7 is dat je nieuwe wijzerplaatconfiguraties kunt delen en ophalen, zodat je je wijzerplaat volledig kunt afstemmen op een bepaalde activiteit of de fase in je leven. Kortom, ideaal voor onder meer nieuwbakken ouders, kitesurfers, tennisfanaten en fotografen. De oneindig aanpasbare wijzerplaten kun je, inclusief alle complicaties, delen via de Berichten-app of Mail, en als je zelf een andere wijzerplaat wilt ophalen, kun je daarvoor terecht in de App Store of even tikken op een linkje op een website of social media.

watchOS 7 bevat nieuwe mogelijkheden om de wijzerplaten aan je eigen voorkeuren aan te passen en daarop je favoriete apps te gebruiken. Zo bevat de uiterst precieze en prachtig vormgegeven Chronograph Pro-wijzerplaat een tachymeter om je snelheid te berekenen aan de hand van de tijd die het kost om een bepaalde afstand af te leggen. De Foto’s-wijzerplaat kun je van allerlei kleurenfilters voorzien. En op de stoere XL-wijzerplaat kun je nu een verrijkte complicatie zetten.

Ontwikkelaars kunnen nu meerdere complicaties per app aanbieden die je op één wijzerplaat kunt zetten. Zo kan de app Glow Baby nu verschillende complicaties op dezelfde wijzerplaat weergeven, zodat ouders de voedingen, kolfmomenten en de slaapjes van hun baby kunnen bijhouden. En surfers kunnen met Dawn Patrol tegelijkertijd het tij, de windsnelheid en de watertemperatuur op hun favoriete surflocatie in de gaten houden.

Slaappatronen
Op een Apple Watch met watchOS 7 kun je nu voor het eerst je slaappatroon in kaart brengen. Je beschikt over allerlei handige tools om lang genoeg te slapen, op tijd naar bed te gaan en een vast avondritueel op te bouwen, zodat je uiteindelijk een gezonde nachtrust bereikt. De versnellingsmeter van Apple Watch detecteert de microbewegingen die je maakt als je ademhaalt tijdens je slaap. Apple Watch legt die informatie vast en kan aan de hand daarvan bepalen wanneer je slaapt en hoelang precies. ’s Morgens kun je bekijken hoe je die nacht hebt geslapen, en je ziet ook of je tussendoor wakker bent geweest. Ook kun je per week een grafiek van je slaappatroon opvragen.

Volgens de American Academy of Sleep Medicine is een vast ritueel voordat je naar bed gaat een goede manier om je lichaam in de slaapstand te zetten.1 Met Wind Down kun je op je Apple Watch en iPhone een eigen ritueel instellen voordat je naar bed gaat, bijvoorbeeld door in de Woning-app een speciale scène te kiezen, naar een rustgevende soundscape te luisteren of een meditatie-app te gebruiken. In de slaapmodus schakelt Apple Watch ‘Niet storen’ in en wordt de wijzerplaat ’s nachts automatisch gedimd.

Als wekker kun je op Apple Watch onder meer een stil maar voelbaar weksignaal instellen of een rustig geluid kiezen, en de wijzerplaat geeft ’s morgens aan hoeveel batterij je nog hebt. Als een uur voor je gebruikelijke bedtijd blijkt dat de batterij te weinig lading heeft, geeft Apple Watch je een seintje dat je je horloge nog even moet opladen voordat je naar bed gaat – ideaal als je dat nog wel eens vergeet. Alle gegevens over je slaappatroon worden zowel op je device als in iCloud en tijdens de iCloud-synchronisatie versleuteld, en je houdt altijd zelf de regie over je eigen gegevens.

Automatische detectie wanneer je je handen wast
Als je je handen minimaal twintig seconden grondig wast, kan dat de verspreiding van ziektekiemen voorkomen. Apple Watch bevat als eerste wearable een innovatieve feature die met behulp van de bewegingssensoren, de microfoon en machine learning op het device automatisch detecteert wanneer je je handen wast. Vanaf dat moment start er een timer van twintig seconden. Als je eerder stopt, krijg je een seintje dat je nog niet klaar bent. Ook kan Apple Watch je eraan herinneren dat je je handen moet wassen zodra je thuiskomt.
De Gezondheid-app op iPhone laat zien hoe vaak en hoe lang je je handen wast en vertelt ook waarom het vanuit gezondheidsoogpunt belangrijk is om regelmatig je handen te wassen. Het geluid waarmee het wassen van je handen wordt gedetecteerd, wordt niet automatisch vastgelegd of bewaard door de Gezondheid-app of Apple Watch. Als je ervoor kiest om de feature voor het wassen van je handen te verbeteren, wordt het geluid mogelijk wel bewaard en naar Apple gestuurd.

Work-outcategorieën en de Fitness-app
De Work-out-app is een van de populairste apps op Apple Watch. In watchOS 7 zitten vier nieuwe work-outcategorieën die gebruikmaken van speciaal ontwikkelde hartslag- en bewegingsalgoritmen: Coretraining, Dansen, Functionele krachttraining en Cooldown.
Ook voor de danswork-outs wordt bijgehouden hoeveel calorieën je verbrandt. Om dat goed te kunnen vastleggen, maakt Apple Watch gebruik van de input van verschillende sensoren, zoals de hartslagsensor, de versnellingsmeter en de gyroscoop. Op die manier lukt het om al die typische lichaams- en armbewegingen in te calculeren die je maakt als je danst. Deze work-outcategorie is uitgebreid getest en gecontroleerd aan de hand van de vier dansstijlen die het meest als conditietraining worden gebruikt: Bollywood, cardiodansen, hiphop en Latin.

De herziene Activiteit-app op iPhone heet nu Fitness. Daarin vind je een tab met een overzicht van alle verzamelde gegevens, zoals je dagelijkse activiteit, work-outs, medailles en activiteitstrends, plus een tab met je gedeelde activiteiten en je wedstrijden.

Gehoor
De in watchOS 6 geïntroduceerde Geluid-app meet het aantal decibel van het geluid om je heen en houdt bij hoelang je daaraan wordt blootgesteld. In watchOS 7 neemt de app ook het geluid van je koptelefoon mee. Dat maakt inzichtelijk hoe hard het geluid staat als je via je koptelefoon naar iets op je iPhone, iPod of Apple Watch luistert, en ook of dit volume op termijn tot gehoorbeschadiging kan leiden.

Als je je koptelefoon een week lang honderd procent van de tijd op een veilig volume hebt gebruikt, laat Apple Watch je dat weten. Dit veilige volume is gebaseerd op de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie: je kunt bijvoorbeeld veertig uur per week aan een volume van 80 decibel worden blootgesteld zonder dat dit gevolgen heeft voor je gehoor.2 In de Gezondheid-app op iPhone kun je per week zien hoelang je aan een hoog volume blootgesteld bent geweest. Daar kun je ook een maximumvolume voor je koptelefoon instellen. Voor de melding over het koptelefoonvolume wordt geen audio vastgelegd of bewaard door de Gezondheid-app of Apple Watch.

Overige updates in watchOS 7

  • Ontwikkelaars kunnen met SwiftUI grafische complicaties bouwen, wat ook nog eens sneller gaat als ze daarbij de nieuwste tools gebruiken, zoals Xcode Previews.
  • Je kunt Siri iets vanuit of naar een groot aantal talen laten vertalen, gewoon vanaf je pols. De dicteerfunctie wordt op je Apple Watch uitgevoerd, wat dankzij de Apple Neural Engine sneller en betrouwbaarder verloopt. Verder kun je op Apple Watch nu berichten laten aankondigen door Siri en de Opdrachten-app als complicatie instellen.
  • Fietsers kunnen de beschrijving van de fietsroute nu op hun pols zien, wat wel zo prettig is. De routebeschrijving wordt in grote letters weergegeven en is daardoor eenvoudig af te lezen. Bovendien kan Kaarten je laten weten wanneer je moet afstappen of wanneer het sneller is om even de trap te nemen. Verder kun je een route zonder steile beklimmingen kiezen, maar bijvoorbeeld ook de snelste of kortste route.
  • De Gezondheid-app bevat nieuwe Bewegingsmetingen, zoals: cardiofitness (lage intensiteit), wandeltempo, traplooptempo (op en af), de afstand die je in zes minuten wandelt, de tijd dat je met twee voeten op de grond staat, de paslengte en asymmetrie. Zorgverleners kunnen op basis van deze metingen een goed beeld krijgen van de mobiliteit van een patiënt, met name als die wat ouder is. Dit soort metingen wordt normaal gesproken alleen in een medische omgeving gedaan, maar nu kan dat dus ook met Apple Watch en iPhone. Ontwikkelaars kunnen deze meetgegevens verwerken in zorgapps, zoals mymobility van Zimmer Biomet, een bedrijf dat onderzoek doet naar patiënten met stoornissen van het bewegingsapparaat.
  • Voor watchOS-features zijn er diverse nieuwe complicaties, zoals: Camera-afstandsbediening, Slaap en Opdrachten.

Privacy

Bij Apple staat privacy centraal, en al helemaal als het om medische gegevens gaat. Alle gezondheidsfeatures zijn daarom ontworpen met het oog op privacy. Alle gegevens over je gezondheid worden zowel op je device als in iCloud en tijdens de iCloud-synchronisatie versleuteld, en je houdt altijd zelf de regie over je eigen gegevens.

Verkrijgbaarheid
De Developer Beta van watchOS 7 is vanaf vandaag beschikbaar op developer.apple.com voor deelnemers aan het Apple Developer Program. Volgende maand kunnen watchOS-gebruikers voor het eerst een publieke bèta-versie ophalen op beta.apple.com. watchOS 7 is vanaf komend najaar verkrijgbaar als gratis software-update voor Apple Watch Series 3, Apple Watch Series 4 en Apple Watch Series 5 die is gekoppeld met een iPhone 6s of nieuwer met daarop iOS 14 of hoger. Sommige features zijn niet in alle talen of regio’s of op alle devices beschikbaar. Features kunnen worden gewijzigd. Ga voor meer informatie naar apple.com/watchos/watchOS-preview.

Back To Top