skip to Main Content
Apple Presenteert IOS 14
Afbeelding: Apple / De schitterende nieuwe widgets van iOS 14 laten in één oogopslag de laatste informatie zien en staan handig op het beginscherm

Apple presenteert iOS 14

Apple heeft vandaag een preview laten zien van iOS 14. Deze nieuwe versie bevat de grootste update ooit voor het beginscherm met prachtige vernieuwde widgets, de App Library, App Clips om sneller de App Store te verkennen, krachtige updates voor Berichten en meer.

De nieuwe widgets bieden gebruikers in één oogopslag de laatste informatie en kunnen in verschillende formaten worden vastgezet op elke pagina van het beginscherm. Ook kunnen gebruikers een Smart Stack met widgets maken. Daarin komt de juiste widget op een slimme manier naar boven, afhankelijk van tijd, locatie of activiteit.

Op het beginscherm kunnen widgets worden geplaatst met informatie over werk, reizen, sport, entertainment en andere onderwerpen. Na de laatste beginschermpagina komt de App Library, een nieuwe feature die automatisch alle apps van de gebruiker overzichtelijk ordent. Apps die op dat moment handig uitkomen, worden slim op de voorgrond geplaatst. Gebruikers kunnen kiezen hoeveel beginschermpagina’s ze willen weergeven en gemakkelijk pagina’s verbergen om sneller bij de App Library te kunnen komen.

FaceTime-oproepen, telefoontjes en interacties met Siri hebben nu een nieuwe, compacte vorm. Zo kunnen gebruikers zich makkelijker blijven concentreren op wat ze aan het doen waren. En nu ook Beeld-in-beeld ondersteund wordt, kunnen iPhone-gebruikers een video bekijken of een FaceTime-oproep beantwoorden terwijl ze een andere app gebruiken.

“iOS 14 geeft een heel nieuwe draai aan bekende onderdelen van de ervaring op iPhone. Dat begint al bij de grootste update voor het beginscherm ooit”, vertelt Craig Federighi, senior vice president of Software Engineering bij Apple. “iPhone wordt nog krachtiger en makkelijker in het gebruik dankzij de opnieuw ontworpen widgets op het beginscherm, de App Library waarin apps automatisch worden geordend en App Clips waarmee je snel nieuwe apps ontdekt.”

Een nieuwe manier om apps te ontdekken en te gebruiken met App Clips

Een App Clip is een klein deel van de ervaring van een app, die meteen beschikbaar is voor een gebruiker. App Clips horen bij een bepaald product of bedrijf en kunnen snel worden geladen voor een specifiek doel, zoals een scooter huren, een kop koffie kopen of parkeergeld betalen. Het is makkelijk om ze te ontdekken en te openen door de Apple ontworpen App Clip-code te scannen1, via NFC-tags en QR-codes of via een Deel-link in Berichten of Safari. Allemaal met de veiligheid en privacy die gebruikers van apps verwachten.

Belangrijke updates voor conversaties in Berichten

Berichten is cruciaal voor de communicatie met vrienden en familie. Nu is het nog makkelijker om contact te houden en snel belangrijke berichten in te zien. Gebruikers kunnen conversaties bovenaan hun berichtenlijst vastzetten, actieve groepsgesprekken makkelijk volgen aan de hand van verwijzingen en snelle antwoorden, en conversaties verder aanpassen door een groepsfoto in te stellen met een afbeelding of emoji. De nieuwe opties voor Memoji in Berichten zijn inclusiever en diverser met nieuwe haarstijlen, hoofddeksels, gezichtsbedekkingen en meer.

Groenere manieren om naar buiten te gaan en nieuwe gidsen in Kaarten

Met Kaarten is het nu makkelijker dan ooit om te navigeren en te verkennen dankzij nieuwe aanwijzingen voor fietsers, routebepalingen voor elektrische voertuigen en speciale stadsgidsen. Bij routeaanwijzingen voor fietsers wordt rekening gehouden met hoogteverschillen, hoe druk een straat is en of er op de route trappen zijn. Aan routebepalingen voor elektrische voertuigen worden nu oplaadstops langs de route toegevoegd, gebaseerd op de hoeveelheid stroom van het voertuig en het oplaadtype. In gidsen zijn gepersonaliseerde lijsten te vinden van interessante plekken in een stad, die uit vertrouwde bronnen zijn samengesteld. Gidsen zijn een goede manier om hippe nieuwe restaurants te ontdekken, populaire attracties te vinden en nieuwe aanbevelingen te verkennen van bekende namen.

Verbeterde privacyfeatures voor meer transparantie en controle

Voor alle apps is nu toestemming van de gebruiker nodig voordat ze kunnen tracken. Later dit jaar zullen er op de productpagina’s in de App Store samenvattingen te vinden zijn waarin ontwikkelaars hun eigen privacypraktijken beschrijven. Allemaal in een simpel en begrijpelijk format. Bovendien kunnen gebruikers bestaande accounts upgraden naar ‘Log in met Apple’, kunnen ze hun locatie bij benadering delen met app-ontwikkelaars in plaats van hun precieze locatie, en krijgen ze meer inzicht in de manier waarop een app de camera en microfoon gebruikt.

Andere features in iOS 14

  • Vertalen is een van de beste en simpelste apps om conversaties te vertalen en biedt snelle en natuurlijke vertalingen voor gesproken en geschreven tekst in elf verschillende talen. Er is een modus beschikbaar waarbij alle features van de app offline werken om privégesprekken en -berichten te vertalen.
  • Siri weet steeds meer en kan antwoord geven op ingewikkelde vragen door het internet af te zoeken. Siri kan nu ook audioberichten versturen. De dicteerfunctie voor het toetsenbord werkt nu op het device bij het dicteren van bijvoorbeeld berichten, notities en e-mails.
  • De Woning-app maakt het bedienen van je huis nog makkelijker met nieuwe suggesties voor automatisering en uitgebreide bedieningsmogelijkheden in het Bedieningspaneel waarmee je sneller toegang hebt tot accessoires en scenario’s. Met Adaptive Lighting voor HomeKit-lampen kan de kleurtemperatuur in de loop van de dag automatisch worden aangepast. Met on-device gezichtsherkenning kunnen bepaalde deurbellen en camera’s vrienden en familieleden herkennen. De Woning-app en HomeKit zijn ontwikkeld met privacy en veiligheid als uitgangspunt, dus alle gegevens over de accessoires van een gebruiker worden van a tot z versleuteld.
  • AirPods kunnen vanaf nu naadloos schakelen tussen Apple devices dankzij automatische devicewisseling. Ruimtelijke audio met dynamische hoofdtracking zorgt voor een bioscoopervaring met AirPods Pro. Met directionele audiofilters en subtiele aanpassingen aan de frequenties in elk oor kunnen klanten bijna overal in een ruimte worden geplaatst voor een meeslepende geluidservaring.
  • Digitale autosleutels bieden gebruikers een veilige manier om iPhone of Apple Watch te gebruiken om hun auto te openen en te starten. Digitale autosleutels kunnen gemakkelijk worden gedeeld via Berichten of worden uitgeschakeld in iCloud als een device kwijt is. Ze zijn nog dit jaar beschikbaar en werken met NFC. Apple heeft ook de nieuwe generatie digitale autosleutels gepresenteerd, gebaseerd op ultrabreedbandtechnologie voor ruimtedetectie met de U1-chip, zodat gebruikers toekomstige modellen auto’s kunnen openen zonder hun iPhone uit hun zak of tas te hoeven halen. Deze nieuwe generatie is volgend jaar beschikbaar.
  • Zoek mijn ondersteunt nu ook devices en accessoires van andere fabrikanten, zodat gebruikers naast hun Apple devices ook andere belangrijke devices kunnen terugvinden. Bescherming van de privacy van gebruikers blijft centraal staan in dit netwerk. Daarom is er end-to-end-encryptie ingebouwd voor offline zoeken. Een voorlopige specificatie is vanaf vandaag beschikbaar voor fabrikanten van accessoires en devices.
  • Safari bevat een knop voor privacyrapporten, zodat gebruikers makkelijk kunnen zien welke trackers van welke sites worden geblokkeerd. Ook is er een functie waarmee gebruikers bewaarde wachtwoorden kunnen zien die mogelijk betrokken zijn geweest bij een hackpoging, en een mogelijkheid om hele webpagina’s te vertalen.
  • Gezondheid biedt nu nieuwe manieren om slaappatronen in kaart te brengen en te waarschuwen voor geluidsvolumes die gehoorschade kunnen veroorzaken, plus de nieuwe Gezondheids-checklist. Dat is een centraal plaats om gezondheids- en veiligheidsfeatures te beheren, zoals SOS-noodmelding, Medische ID, Ecg, Valdetectie en meer. De app Gezondheid biedt nu ook ondersteuning voor nieuwe gegevenstypes voor mobiliteit, patiëntendossiers, symptomen en ecg’s.
  • De app Weer en de bijbehorende widget houden gebruikers op de hoogte van extreem weer.10 Als er regen voorspeld is, laat de nieuwe regenradar per minuut zien hoeveel regen er in het komende uur valt.
  • Onder toegankelijkheidsfeatures vallen nu Headphone Accommodations waarmee bepaalde frequenties worden versterkt of verminderd en dingen als muziek, films, telefoongesprekken en podcasts helderder klinken, plus gebarentaaldetectie in FaceTime, waarmee iemand die gebarentaal gebruikt prominenter in beeld komt. VoiceOver, de toonaangevende schermlezer voor blinden, herkent nu automatisch wat er op het scherm wordt afgebeeld, zodat apps en webpagina’s voor nog meer mensen toegankelijk worden.

Beschikbaarheid
De preview van iOS 14 voor ontwikkelaars is vanaf vandaag op developer.apple.com/ beschikbaar voor leden van het iOS Developer Program. Een publieke bètaversie voor iOS-gebruikers staat volgende maand op beta.apple.com. De nieuwe softwarefeatures zijn vanaf dit najaar beschikbaar als gratis software-update voor iPhone 6s en nieuwer. Ga voor meer informatie naar apple.com/ios/ios-14-preview. Features zijn aan verandering onderhevig. Sommige features zijn mogelijk niet in alle talen of regio’s beschikbaar.

Back To Top