skip to Main Content
IPadOS 14 Introduceert Nieuwe Features
Afbeelding: Apple / iPadOS 14 introduceert nieuwe features en designs waarmee iPad nog unieker wordt

iPadOS 14 introduceert nieuwe features

Apple heeft vandaag een preview gegeven van iPadOS 14, dat nieuwe features en designs bevat die optimaal gebruikmaken van de mogelijkheden van iPad en het grote Multi-Touch-display. Met iPadOS 14 wordt een gloednieuw compact design geïntroduceerd voor binnenkomende FaceTime- en telefoongesprekken, Siri-interacties en de zoekfunctie, waarmee gebruikers zich beter kunnen concentreren. Apps zijn voorzien van nieuwe werkbalken aan de zijkant en toolbars waarin alle relevante knoppen te vinden zijn. Zo zijn ze gestroomlijnder en veelzijdiger dan ooit. Met nieuwe features voor Apple Pencil, waaronder Scribble voor iPad, kunnen gebruikers op een compleet nieuwe manier werken met handgeschreven notities. En ARKit 4 bevat een gloednieuwe Depth API waarmee ontwikkelaars nog krachtigere features in hun apps kunnen bouwen.

“Met iPadOS 14 willen we graag voortborduren op de unieke iPad-ervaring en klanten mogelijkheden bieden waar ze productiever en creatiever mee zijn, en nog meer plezier van hebben”, aldus Craig Federighi, senior vice president of Software Engineering bij Apple. “iPadOS 14 biedt nieuwe compacte designs voor systeeminteracties en nieuwe appdesigns speciaal voor iPad, nog betere schrijfmogelijkheden met Apple Pencil en nog indrukwekkendere AR-ervaringen. Daarmee zorgt het voor een geweldige ervaring die je nergens anders vindt.”

Verbeterde apps met nieuw compact design, universele zoekfunctie en vernieuwde werkbalken

Een gloednieuw compact design voor binnenkomende FaceTime- en telefoongesprekken, Siri-interacties en de zoekfunctie zijn vooral op iPad handig, omdat gebruikers zich dan beter kunnen concentreren en zo meer gedaan krijgen. Binnenkomende FaceTime- en telefoongesprekken verschijnen nu als een strook en nemen dus niet meer het hele scherm in beslag. Gebruikers kunnen dan op de strook tikken om het gesprek aan te nemen of de strook uit beeld swipen om het gesprek te weigeren en rustig verder te werken. Siri verschijnt nu onder in beeld, waardoor gebruikers het scherm kunnen blijven zien als ze iets vragen. Bij het openen van andere apps of het bedienen van muziek is Siri weer snel uit de weg.

De zoekfunctie van iPad is met iPadOS 14 helemaal opnieuw ontworpen en is nu de plek waar vrijwel alles snel te vinden is. Denk aan het zoeken en starten van apps, het bekijken van contactpersonen, bestanden en beknopte informatie, of het stellen van vragen over mensen of plaatsen. Dankzij het nieuwe compacte design kunnen gebruikers overal een zoekopdracht beginnen, zonder dat ze de actieve app hoeven te sluiten. Zoekopdrachten op het web zijn nog geavanceerder, wat zorgt voor relevantere suggesties en de mogelijkheid om met één tikje naar de resultaten te gaan.

Veel apps, waaronder Foto’s, Bestanden, Notities, Agenda en Apple Music hebben een vernieuwde werkbalk aan de zijkant voor de centrale navigatie. Zo is het nu makkelijker dan ooit om in een app te navigeren zonder de content uit het zicht te verliezen. Daarnaast zijn alle bedieningsknoppen van apps ondergebracht in gestroomlijnde toolbars en pull-down-menu’s, waardoor ze makkelijk toegankelijk zijn.

Meer doen met Apple Pencil en handgeschreven notities
iPadOS 14 brengt Scribble met Apple Pencil naar iPad. Dit houdt in dat gebruikers in elk tekstvak kunnen schrijven. Hun handschrift wordt automatisch omgezet naar getypte tekst, waardoor ze bijvoorbeeld snel en makkelijk kunnen reageren op een iMessage of in Safari kunnen zoeken. Dit omzetten van handschrift naar tekst gebeurt op het device zelf, waarmee privacy en veiligheid gewaarborgd zijn. Bij het maken van notities wordt handgeschreven tekst op een slimme manier onderscheiden van tekeningen aan de hand van on-device machine learning. Op die manier kunnen gebruikers hun handgeschreven tekst makkelijk selecteren, knippen en als getypte tekst in een ander document plakken. Aan de hand van vormherkenning kunnen gebruikers vormen tekenen die vervolgens geometrisch perfect worden gemaakt en meteen op hun plek vallen. Dit komt goed van pas bij het maken van diagrammen en illustraties in Notities.

Door gegevensherkenning worden nu ook telefoonnummers, datums en adressen in geschreven tekst herkend. Daarnaast hebben gebruikers de mogelijkheid om op een geschreven nummer te tikken om dat nummer te bellen, een activiteit toe te voegen in Agenda of een locatie te zien in Kaarten.

Scribble wordt in eerste instantie ondersteund voor Engels, traditioneel en vereenvoudigd Chinees, en Chinees en Engels door elkaar. Zo kunnen gebruikers Engelse en Chinese woorden schrijven zonder van taal te hoeven wisselen.

Nog realistischere ARAR is een geweldig veelzijdige technologie waarmee mensen werk kunnen verzetten op manieren die nooit eerder mogelijk waren. ARKit 4 bevat een gloednieuwe Depth API waarmee ontwikkelaars toegang hebben tot dieptegegevens die nog accurater zijn dan voorheen, dankzij de nieuwe LiDAR-scanner op iPad Pro. Ontwikkelaars kunnen de Depth API gebruiken voor krachtige nieuwe features in hun apps, zoals de lichaamsmaten opnemen voor het virtueel passen van kleding of uitproberen hoe een kleur verf staat voordat een kamer daadwerkelijk wordt geschilderd. ARKit 4 introduceert ook Location Anchoring voor iOS- en iPadOS-apps, waarmee de hogere-resolutiegegevens van de nieuwe kaart in Apple Kaarten worden gebruikt om AR-ervaringen te associëren met een bepaald punt in de wereld.

Verbeterde privacyfeatures voor meer transparantie en controle
Voor alle apps is nu toestemming van de gebruiker nodig voordat ze kunnen tracken. Later dit jaar zullen er op de productpagina’s in de App Store samenvattingen te vinden zijn waarin ontwikkelaars hun eigen privacypraktijken beschrijven. Allemaal in een simpel en begrijpelijk format. Bovendien kunnen gebruikers bestaande accounts upgraden naar ‘Log in met Apple’, kunnen ze hun locatie bij benadering delen met app-ontwikkelaars in plaats van hun precieze locatie, en krijgen ze meer inzicht in de manier waarop een app de camera en microfoon gebruikt.

Andere features in iPadOS 14

  • In gloednieuwe widgets is relevante informatie in één oogopslag te zien, en gebruikers kunnen een Smart Stack aan widgets selecteren. Daarin komt de juiste widget op een slimme manier naar boven, afhankelijk van factoren als tijd, locatie of activiteit.
  • Berichten is cruciaal voor de communicatie met vrienden en familie. Nu is het nog makkelijker om contact te houden en snel belangrijke berichten in te zien. Gebruikers kunnen conversaties bovenaan hun berichtenlijst vastzetten, actieve groepsgesprekken makkelijk volgen aan de hand van verwijzingen en snelle antwoorden, en conversaties verder aanpassen door een groepsfoto in te stellen met een afbeelding of emoji. De nieuwe opties voor Memoji in Berichten zijn nu nog inclusiever en diverser met nieuwe haarstijlen, hoofddeksels, gezichtsbedekkingen en meer.
  • Siri weet nu nog meer, zoekt het hele internet af voor het antwoord op je vragen en kan nu ook audioberichten sturen. De dicteerfunctie voor het toetsenbord werkt nu op het device bij het dicteren van bijvoorbeeld berichten, notities en e-mails.
  • Met Kaarten is het nu makkelijker dan ooit om te navigeren en te verkennen dankzij nieuwe aanwijzingen voor fietsers, routebepalingen voor elektrische voertuigen en speciale stadsgidsen. Bij routeaanwijzingen voor fietsers wordt rekening gehouden met hoogteverschillen, hoe druk een straat is en of er op de route trappen zijn. Aan routebepalingen voor elektrische voertuigen worden nu oplaadstops langs de route toegevoegd, gebaseerd op de hoeveelheid stroom van het voertuig en het oplaadtype. In gidsen zijn gepersonaliseerde lijsten te vinden van interessante plekken in een stad, die uit vertrouwde bronnen zijn samengesteld. Gidsen zijn een goede manier om hippe nieuwe restaurants te ontdekken, populaire attracties te vinden en nieuwe aanbevelingen te verkennen van bekende namen zoals AllTrails, Complex, The Infatuation, Time Out Group, en The Washington Post.
  • De Woning-app maakt het bedienen van je huis nog makkelijker met nieuwe suggesties voor automatisering en uitgebreide bedieningsmogelijkheden in het Bedieningspaneel waarmee je sneller toegang hebt tot accessoires en scenario’s. Met Adaptive Lighting voor HomeKit-lampen kan de kleurtemperatuur in de loop van de dag automatisch worden aangepast. Met on-device gezichtsherkenning kunnen bepaalde deurbellen en camera’s vrienden en familieleden herkennen. De Woning-app en HomeKit zijn ontwikkeld met privacy en veiligheid als uitgangspunt, dus alle gegevens over de accessoires van een gebruiker worden van a tot z versleuteld.
  • Safari bevat nu een knop voor privacyrapporten, zodat gebruikers makkelijk kunnen zien welke trackers van welke sites worden geblokkeerd. Ook is er een functie waarmee gebruikers bewaarde wachtwoorden kunnen zien die mogelijk betrokken zijn geweest bij een hackpoging, en een mogelijkheid om hele webpagina’s te vertalen.
  • Onder toegankelijkheidsfeatures vallen nu Headphone Accommodations waarmee bepaalde frequenties worden versterkt of verminderd en dingen als muziek, films, telefoongesprekken en podcasts helderder klinken, plus gebarentaaldetectie in FaceTime, waarmee iemand die gebarentaal gebruikt prominenter in beeld komt. VoiceOver, de toonaangevende schermlezer voor blinden, herkent nu automatisch wat er op het scherm wordt afgebeeld, zodat apps en webpagina’s voor nog meer mensen toegankelijk worden.

Verkrijgbaarheid
De preview voor ontwikkelaars van iPadOS 14 is vanaf vandaag op developer.apple.com verkrijgbaar voor leden van het Apple Developer Program. Een publieke bètaversie voor iPadOS-gebruikers staat volgende maand op beta.apple.com. De nieuwe softwarefeatures zijn dit najaar beschikbaar als gratis update voor iPad Air 2 en nieuwer, alle iPad Pro-modellen, iPad van de 5e generatie en nieuwer en iPad mini 4 en nieuwer.

Back To Top