skip to Main Content
Apple Vernieuwt Lesprogramma’s En Informatiebronnen Over Programmeren
Afbeelding: Apple / Nieuwe tools voor docenten helpen leerlingen en studenten om te leren programmeren, waar ze ook zijn.

Apple vernieuwt lesprogramma’s en informatiebronnen over programmeren

Apple heeft vandaag een nieuwe reeks tools aangekondigd om docenten te helpen hun leerlingen en studenten te leren programmeren. Niet alleen zijn de lesprogramma’s ‘Ontwikkelen in Swift’ en ‘Iedereen kan programmeren’ ingrijpend verbeterd, maar Apple start ook een nieuwe cursus voor docenten over ‘Ontwikkelen in Swift’, die ze gratis online kunnen volgen. Deze cursus is opgezet omdat er in de Verenigde Staten een grote behoefte bestaat aan docenten in computervakken. Zo kunnen docenten zonder ervaring op dit gebied basiskennis opbouwen zodat ze hun leerlingen en studenten kunnen bijbrengen hoe je in Swift een app maakt. Omdat bovendien meer afstandsonderwijs wordt gegeven, biedt Apple docenten en ouders nieuwe informatiebronnen, zodat ze over de juiste tools beschikken om kinderen altijd en overal te helpen leren en groeien.

“Apple werkt al 40 jaar samen met mensen uit het onderwijs. We zijn dan ook heel trots dat ‘Ontwikkelen in Swift’ en ‘Iedereen kan programmeren’ zo’n grote rol hebben gespeeld om docenten en leerlingen/studenten te helpen om iets te betekenen voor hun lokale gemeenschap”, aldus Susan Prescott, Vice President van Markets, Apps & Services van Apple. “We hebben bijvoorbeeld verhalen gehoord over studenten die een app over voedselveiligheid voor hun campus hebben gemaakt en over docenten die in de zomervakantie virtueel bijles gaven in programmeren. Apple wil graag een steentje bijdragen om meer jonge mensen computervaardigheden bij te brengen. Daarom hebben we een nieuwe bijscholingscursus opgezet om ook docenten zonder ervaring op dit gebied in de gelegenheid te stellen om zich in programmeren te bekwamen. Zo kunnen zij die kennis op hun beurt weer doorgeven aan de ontwikkelaars en ontwerpers van morgen.”

Apple heeft de lesprogramma’s ‘Ontwikkelen in Swift’ en ‘Iedereen kan programmeren’ verbeterd. ‘Ontwikkelen in Swift’ is bedoeld voor leerlingen in het middelbaar en hoger onderwijs. Ze maken kennis met zowel Swift, een krachtige en intuïtieve open-source programmeertaal die Apple zelf heeft ontwikkeld, als Xcode op de Mac. Ze kunnen allemaal meedoen, of ze nu net beginnen met programmeren of al ervaring hebben met het schrijven van code. ‘Iedereen kan programmeren’ is bedoeld om leerlingen vanaf groep 6 tot en met begin middelbare school kennis te laten maken met programmeren. Aan de hand van puzzels en spelletjes in de Swift Playgrounds-app leren ze hoe de codeblokken in Swift werken.

“Het nieuwe lesprogramma ‘Ontwikkelen in Swift’ helpt jonge mensen om de technische en softe vaardigheden onder de knie te krijgen die werkgevers zoeken”, vertelt Bill Skrzypczak, die op het McHenry County College in Illinois een tweejarig studieprogramma in het ontwerpen en ontwikkelen van mobiele apps geeft. “Ik ben hartstikke trots op het feit dat iedereen die bij ons een diploma heeft gehaald, een baan heeft gevonden met een gemiddeld salaris van 70.000 tot 100.000 dollar. Dat geldt voor zowel onze reguliere als volwassen studenten.”

Naar aanleiding van de feedback van docenten, waar Apple steeds proactief om vraagt, is het lesprogramma ‘Ontwikkelen in Swift’ ingrijpend aangepast om beter aan te sluiten op de diverse leerstijlen van leerlingen en studenten. De nieuwe reeks bestaat uit vier boeken: ‘Develop in Swift Explorations’, ‘Develop in Swift AP CS Principles’ en ‘Develop in Swift Fundamentals’, die nu al beschikbaar zijn, en ‘Develop in Swift Data Collections’, die voor het najaar op de planning staat. Het lesprogramma is gratis beschikbaar in Apple Books.

Apple brengt vandaag ook een nieuwe reeks boeken voor het lesprogramma ‘Iedereen kan programmeren’ uit. ‘Iedereen kan programmeren: Avonturen’ is bedoeld voor leerlingen die ‘Iedereen kan programmeren: Puzzels’ hebben gedaan en bevat moeilijkere programmeeropdrachten met Swift. De leerlingen voeren nieuwe uitdagingen in Swift Playgrounds uit en maken al doende kennis met belangrijke programmeerconcepten die een rol spelen bij het ontwikkelen van apps.

“Wanneer mijn leerlingen code gaan schrijven, leren ze logisch te denken en creatieve oplossingen te verzinnen voor problemen die dicht bij ze staan”, aldus Jessica Bibbs-Fox, die op Kelly Elementary School in Compton, Californië computer- en wiskunde geeft aan de onderbouw. “Veel leerlingen komen uit een milieu waar allerlei problemen spelen. Dankzij deze vaardigheden leren ze hoe ze problemen kunnen oplossen, niet alleen op school maar ook daarbuiten.”

Bibbs-Fox gebruikt het lesprogramma ‘Iedereen kan programmeren’ al drie jaar voor haar leerlingen, maar ook voor haarzelf. Samen hebben ze concrete resultaten behaald. Ze denkt dat scholen de nieuwe Avonturen-reeks kunnen gebruiken om programmeerlessen op te zetten die meerdere klassen bestrijken.

“Avonturen is erop gericht om leerlingen meer geavanceerde programmeerconcepten bij te brengen”, legt Bibbs-Fox uit. “Ze doen in Swift Playgrounds meer ervaring op met het schrijven van code in Swift. Dat is een goede aanloop naar Xcode en ‘Ontwikkelen in Swift’.”

De docenten- en leerlingenhandleiding ‘Iedereen kan programmeren: Avonturen’ zijn vanaf vandaag gratis beschikbaar in Apple Books.

De Amerikaanse Computer Science Teachers Association heeft geconstateerd dat nog niet de helft van alle high schools in Amerika computerlessen aanbiedt. Bovendien kunnen veel studenten geen informaticacolleges volgen, deels omdat er te weinig docenten zijn, terwijl ze dat wel nodig hebben om te kunnen afstuderen. Apple wil daar iets aan doen en start daarom een nieuwe, gratis online bijscholingscursus voor docenten. Deze cursus wordt door experts van Apple gegeven. Docenten krijgen ongeacht hun ervaring de vaardigheden aangereikt die ze nodig hebben om les te geven in Swift en Xcode. Daarmee is dit de ideale introductiecursus voor het lesprogramma ‘Ontwikkelen in Swift’. Geïnteresseerde docenten kunnen zich vanaf nu aanmelden voor deze cursus, die vanaf 13 juli beschikbaar is via het Canvas Learning Management System.

Om ouders een steuntje in de rug te geven bij het thuisonderwijs van hun kinderen, heeft Apple een nieuwe handleiding toegevoegd aan de bestaande reeks lesmaterialen voor afstandsonderwijs. ‘A Quick Start to Code’ is nu beschikbaar en bevat tien programmeeruitdagingen voor leerlingen vanaf 10 jaar, op een iPad of Mac. Andere informatiebronnen staan op de nieuwe website voor onderwijs op afstand die Apple dit voorjaar heeft gelanceerd. Daar vinden docenten en ouders video’s en virtuele conferenties over leren op afstand. Ook kunnen ze een gratis virtuele coachingsessie reserveren bij een deskundige op het gebied van Apple in het onderwijs. De Apple Education Learning Series wordt continu uitgebreid met nieuwe video’s, bijvoorbeeld over de toonaangevende toegankelijkheidsfeatures van Apple.

In 2016 heeft Apple ‘Iedereen kan programmeren’ gelanceerd, een uitgebreid lesprogramma waarmee leerlingen van alle niveaus, van de kleuterklas tot de universiteit, kunnen leren programmeren. Zo leren ze problemen oplossen en worden ze voorbereid op de arbeidsmarkt. ‘Ontwikkelen in Swift’ kwam in 2019 uit. Inmiddels maken meer dan 9000 basis- en middelbare scholen en hogeronderwijsinstellingen wereldwijd gebruik van de lesprogramma’s ‘Iedereen kan programmeren’ en ‘Ontwikkelen in Swift’ van Apple.

Back To Top