skip to Main Content
27-inch IMac Krijgt Grote Update
Afbeelding: Apple / 27 inch iMac met Magic Keyboard en Magic Mouse.

27-inch iMac krijgt grote update

Apple maakt vandaag een grote update van de 27-inch iMac bekend. Het is de krachtigste en veelzijdigste iMac ooit, met snellere Intel-processors tot wel 10 cores, dubbele geheugencapaciteit, AMD grafische processors van de volgende generatie, supersnelle SSD’s met vier keer zoveel opslagcapaciteit in alle modellen, nieuw optioneel glas met nanotextuur, een nog schitterender Retina 5K-display, een 1080p FaceTime HD-camera, speakers met getrouwere geluidsweergave en microfoons van studiokwaliteit. Of je de iMac nu dagelijks voor je werk gebruikt, een ambitieuze maker bent die op zoek is naar inspiratie, of een doorgewinterde professional die creatieve grenzen wil verleggen, de nieuwe 27-inch iMac is nu in alle opzichten nog beter, en is de absolute top op het gebied van desktopcomputers.

“Onze klanten maken meer en meer gebruik van een Mac. En deze krachtigste en veelzijdigste iMac die we ooit hebben gemaakt, komt voor velen als geroepen”, zegt Tom Boger, Senior Director Mac & iPad Product Marketing van Apple. “De 27-inch iMac is supersnel, heeft dubbel zoveel geheugen, is in alle modellen voorzien van SSD’s met vier keer zoveel opslagcapaciteit, heeft een nog schitterender Retina 5K-display, een betere camera, speakers met getrouwere geluidsweergave en microfoons van studiokwaliteit, en barst van de nieuwe features. En dat allemaal voor dezelfde prijs. Het is de ultieme desktopcomputer voor werk, creatie en communicatie.”

Processors met tot wel 10 cores en meer geheugencapaciteit

Of je nu een nieuw muzieknummer schrijft met honderden tracks, of duizenden regels programmacode compileert, of grote foto’s verwerkt met machine learning: de 27-inch iMac met de nieuwste 6- en 8-core Intel-processors van de 10e generatie presteert in een breed scala aan toepassingen op professioneel niveau. Voor professionals die de grenzen van de iMac nog verder willen oprekken, is de 27-inch iMac nu voor het eerst ook verkrijgbaar met een 10-core processor, met Turbo Boost-snelheden tot 5,0 GHz voor een tot wel 65 procent snellere rekensnelheid. En voor wie werkt met toepassingen die veel geheugen vragen, beschikt iMac nu over een dubbele geheugencapaciteit van tot wel 128 GB.

Vergeleken met de 8-core 27-inch iMac van de vorige generatie heeft de nieuwe iMac:

  • tot 65 procent meer plug-ins in Logic Pro X;
  • tot 40 procent snellere 8K ProRes-transcodering in Final Cut Pro X;
  • tot 35 procent snellere rendering met Arnold in Autodesk Maya;
  • tot 25 procent snellere build-tijd in Xcode.

AMD grafische processors van de volgende generatie

Voor GPU-rendering, het bewerken van meerdere streams 4K-video of het spelen van grafisch veeleisende games is de 27-inch iMac voorzien van krachtigere AMD-GPU’s van de volgende generatie. iMac levert tot 55 procent snellere grafische prestaties met de Radeon Pro 5000 grafische processors, die toegerust zijn met de nieuwste RDNA-architectuur van AMD met snellere en efficiëntere rekeneenheden. En voor het gebruik van professionele apps die gebaat zijn bij veel videogeheugen voor nog betere prestaties, biedt iMac voor het eerst de optie van een grafische processor met 16 GB geheugen. Dat betekent dubbel zo veel videogeheugencapaciteit vergeleken met de 27-inch iMac van de vorige generatie.

Vergeleken met de 27-inch iMac van de vorige generatie met Radeon Pro Vega 48 grafische processors, heeft de nieuwe iMac:

  • tot 55 procent snellere rendering in Maxon Cinema 4D ProRender;
  • tot 50 procent snellere flythrough-demo’s in Unity Editor;
  • tot 45 procent hogere snelheid in ‘Total War: Three Kingdoms’;
  • tot 30 procent snellere rendering van de tijdbalk in Final Cut Pro X.

SSD’s en Apple T2 Security-chip in alle modellen

De 27-inch iMac heeft nu standaard in alle modellen SSD’s, wat zorgt voor een verbluffende snelheid van tot wel 3,4 GB/s voor het opstarten van apps en het openen van grote bestanden. Voor gebruikers die behoefte hebben aan zeer grote opslagruimte, biedt iMac nu voor het eerst als optie een SSD van 8 TB: vier keer de SSD-capaciteit van de 27-inch iMac van de vorige generatie.

In de iMac zit ook de Apple T2 Security-chip, Apple’s eigen siliciumchip van de tweede generatie. De opslagcontroller in de T2 Security-chip zorgt voor directe versleuteling van alle gegevens op de SSD, zodat bestanden en gegevens altijd veilig zijn. De T2-chip controleert ook of er niet geknoeid is met software die tijdens het opstarten wordt geladen. Daardoor is opstarten en gegevens opslaan met de 27-inch iMac, net als met elke andere Mac die voorzien is van de T2-chip, veiliger dan met welke computer dan ook.

Retina 5K-display nu met True Tone en nanotextuur

Met 14,7 miljoen pixels, 1 miljard kleuren, een helderheid van 500 nits en ondersteuning voor brede kleurweergave (P3), biedt het Retina-display van iMac een schitterende schermweergave. Door al die pixels ziet tekst eruit als een gedrukte pagina, zijn foto’s nog scherper en gedetailleerder en kan 4K-video in volledige resolutie worden bewerkt. En het schitterende Retina 5K-display op de 27-inch iMac is nu voorzien van True Tone-technologie, die zorgt dat de kleurtemperatuur van het display automatisch op het omgevingslicht wordt afgestemd.

The nieuwe iMac heeft optioneel glas met nanotextuur (dat voor het eerst te zien was in het Pro Display XDR), waarmee de weergave nog beter is in diverse soorten licht, zoals in een helder verlichte kamer of bij indirect zonlicht. Anders dan bij de gebruikelijke matte afwerking waarbij er een coating op het oppervlak is aangebracht om het licht te verspreiden, wordt deze geavanceerde variant gemaakt met een innovatief proces waarbij het glas zelf op nanometerniveau wordt geëtst. Dit zorgt voor extreem weinig spiegeling en minder hinderlijke schittering, terwijl er geen concessies worden gedaan aan de fantastische beeldkwaliteit en contrast. Het Retina 5K-display is nog nooit zo prachtig geweest.

Verbeterde camera, speakers met getrouwere geluidsweergave en microfoons van studiokwaliteit

Voor klanten die hun iMac nu meer dan ooit gebruiken voor contact met vrienden, familie en collega’s, heeft de FaceTime HD-camera nu een resolutie van 1080p. En de Image Signal Processor in de T2 Security-chip zorgt voor tonemapping, belichtingsregeling en gezichtsdetectie, zodat de camera een nog veel mooier beeld geeft. Als aanvulling op die verbeterde camera maken de T2 Security-chip en de speakers samen variabele EQ mogelijk, wat zorgt voor een betere balans, getrouwere geluidsweergave en een dieper basgeluid. Daarnaast zorgen microfoons van studiokwaliteit voor een fantastische opnamekwaliteit, zodat zaken als FaceTime-gesprekken, podcastopnames en de Dictafoon-app op de iMac nog betere resultaten geven.

Updates van 21,5-inch iMac en iMac Pro

Apple maakt vandaag bekend dat de 21,5-inch iMac nu voor het eerst in alle modellen standaard van SSD’s voorzien is. Klanten kunnen desgewenst voor hun 21,5-inch iMac ook een configuratie met Fusion Drive kiezen.
iMac Pro wordt nu standaard geleverd met een 10-core Intel Xeon-processor. iMac Pro, gemaakt voor professionele gebruikers die prestaties van werkstationniveau nodig hebben, is voorzien van Xeon-processors met tot wel 18 cores, grafische prestaties van tot wel 22 teraflops, quad-channel ECC-geheugen van tot wel 256 GB en een schitterend 27-inch Retina 5K-display.

macOS Big Sur dit najaar beschikbaar

Dit najaar komt macOS Big Sur voor iMac beschikbaar als kosteloze update. Dit is de nieuwste versie van het meest geavanceerde desktopbesturingssysteem ter wereld, met een prachtig nieuw design, dat echter meteen vertrouwd aanvoelt. macOS Big Sur bevat bovendien indrukwekkende verbeteringen in belangrijke apps. Safari is voorzien van allerlei nieuwe features, waaronder een aanpasbare startpagina, tabbladen met meer mogelijkheden, ingebouwde vertaling en een nieuw privacyrapport. Met de vernieuwde Berichten-app kunnen gebruikers persoonlijkere en expressievere berichten versturen, en op een gemakkelijke manier groepsberichten gebruiken en bijhouden. Ook Kaarten is geheel vernieuwd, met features waarbij de wereld nog beter bij de gebruiker thuis komt.

Prijzen en beschikbaarheid
De nieuwe 27-inch iMac, met een instapprijs van €2099, kan vanaf vandaag worden besteld op apple.com en in de Apple Store-app. De nieuwe 27-inch iMac wordt vanaf komende week bezorgd bij klanten en is verkrijgbaar bij sommige Apple Stores en erkende Apple resellers. De nieuwe modellen van de 21,5-inch iMac en iMac Pro, met een instapprijs van respectievelijk €1299 en €5499, kunnen vanaf vandaag worden besteld op apple.com en in de Apple Store-app, en zijn vanaf komende week verkrijgbaar bij sommige Apple Stores en erkende Apple resellers. De volledige technische specificaties en alle maatwerkopties en accessoires zijn te vinden op apple.com/nl/mac.

Back To Top