skip to Main Content
Update Voor Final Cut Pro X
Afbeelding: Apple / De nieuwste update voor Final Cut Pro X stroomlijnt workflows op afstand en maakt editen voor sociale media makkelijker dan ooit.

Update voor Final Cut Pro X

Vandaag komt Apple met een update voor Final Cut Pro X vol krachtige nieuwe features die workflows op afstand verbeteren en waarmee content creators sneller kunnen editen. Proxy-media kunnen vanaf nu vlotter worden gemaakt en beheerd, zodat editors profiteren van draagbaarheid en prestaties bij het werken met bestanden op hoge resolutie en zelfs tijdens samenwerken op afstand. En nieuwe tools voor sociale media maken het makkelijk om video’s bij te snijden tot bijvoorbeeld vierkant of rechtopstaand formaat voor populaire platforms. Daarnaast biedt de nieuwe Final Cut Pro betere workflows en daarmee meer toepassingen en krachtigere prestaties. Zo wordt de Mac meer dan ooit de sterkste keuze voor videobewerkers en animators.

Verbeteringen voor proxy-workflows

Meer dan ooit editen gebruikers tegenwoordig videomateriaal op afstand. De nieuwste update voor Final Cut Pro biedt dan ook flinke verbeteringen voor proxy-workflows waarmee bibliotheken makkelijker mee te nemen zijn en werken op afstand gestroomlijnder gaat, ook met grote bestanden met hoge resolutie. Gebruikers kunnen voor het eerst met Final Cut Pro proxy’s maken in ProRes Proxy of H.264 op een formaat van tot slechts 12,5% van het origineel. Ze kunnen ook proxy-media, -afbeeldingen en -audio samenvoegen op een externe schijf of netwerkschijf. Ook kan een Final Cut Pro-bibliotheek opnieuw gelinkt worden aan bestaande proxy’s, wat de flexibiliteit ten goede komt. Videobewerkers kunnen nu via XML proxy-media linken die gemaakt zijn met applicaties van andere fabrikanten. Een voorbeeld is Frame.io, een samenwerkingsplatform in de cloud waarin creatievelingen elkaars materiaal kunnen bekijken en goedkeuren, maar ook asset-managementtools zoals Keyflow Pro en PostLab. Als proxy-media niet beschikbaar zijn voor sommige fragmenten, kunnen gebruikers de workflow aanpassen en de originele versie of een geoptimaliseerde versie laten zien.

Automatische tools voor bijsnijden voor sociale media

Met deze update voor Final Cut Pro wordt het leveren van content voor sociale media makkelijker dan ooit. Met machine learning worden fragmenten in een project automatisch geanalyseerd op belangrijke beweging. Op basis daarvan wordt het beeld intelligent bijgesneden met Smart Conform en omgetoverd tot vierkant, rechtopstaand of welke andere vorm ook. Perfect voor populaire platforms als Instagram, Snapchat en Twitter. Transform Overscan laat zien welk materiaal buiten de bijsnijdgrenzen valt wanneer de editor schaal, rotatie of positie aanpast, zodat het bijsnijdkader snel kan worden verplaatst. Video-editors kunnen ook een Custom Overlay toevoegen als hulpmiddel bij het plaatsen van tekst en graphics binnen een vierkant of rechtopstaand beeld.

Verbeterde workflow voor editors

Video-editors werken nu nog efficiënter dankzij verbeterde workflows met Final Cut Pro. ProRes RAW-camera-instellingen zoals ISO, kleurtemperatuur en belichtingsoffset zijn nu voor het eerst in de Inspector te zien. Editors kunnen nu ook met één stap opeenvolgende clips in elkaar laten overlopen, via een contextmenu een project kiezen of de tijdslijn-geschiedenis wissen, en fragmenten en projecten in de lijstweergave sorteren op datum van laatste wijziging.

Met deze release worden ook de prestaties bij het werken met de nieuwe Metal-plugins voor RED RAW en Canon Cinema RAW Light aanzienlijk beter. 8K RED RAW-video transcoderen naar ProRes 422 is nu twee keer zo snel op Mac Pro en tot drie keer zo snel op MacBook Pro. En editors kunnen voor het eerst 8K Canon Cinema RAW Light afspelen en editen met Final Cut Pro.

Bij het werken met 360-gradenvideo kan de bewerker nu snel stereoscopische 3D-video stabiliseren en videomateriaal bekijken met de 360-graden Viewer, met afzonderlijke streams voor beide ogen. Ook is het nu mogelijk om direct met content op afstand aan de slag te gaan terwijl het op de achtergrond wordt gedownload vanaf asset-managementapplicaties op internet, zoals de Frame.io-workflowextensie.

Updates voor Motion en Compressor

Motion biedt pro’s nu een scala aan nieuwe mogelijkheden om prachtige effecten en graphics te maken. Makers kunnen 3D-modellen van andere fabrikanten importeren of kiezen uit een ingebouwde bibliotheek van 3D-modellen in USDZ-formaat voor gebruik in titels, generators, effecten en transities. Daarnaast kunnen ze met behaviors of keyframes de positie, rotatie en schaal van een model aanpassen. Creativiteit krijgt de vrije loop met bestaande replicators, emitters, lichten en camera’s.

De update voor Motion bevat ook het nieuwe Stroke Filter, dat automatisch een object of tekst omlijnt op basis van het alfa-kanaal. Deze omlijning kan aangepast worden door de offset te animeren, meerdere Stroke Filters toe te passen op één object of met gradient-tools meerdere strokes van verschillende kleuren te maken. Zo kunnen animators schitterende animaties en effecten maken zonder elementen eindeloos met de hand te hoeven omlijnen.

Compressor krijgt vandaag ook een update en ondersteunt eigen LUT-effecten, het gebruik van camera-LUT’s om log-gecodeerd materiaal naar SDR of HDR te converteren en andere workflowverbeteringen.

Prijzen en beschikbaarheid
Final Cut Pro 10.4.9 is vanaf vandaag verkrijgbaar als gratis update voor bestaande gebruikers, en in de Mac App Store voor €329,99 voor nieuwe gebruikers. Motion 5.4.6 en Compressor 4.4.7 zijn eveneens vanaf vandaag verkrijgbaar als gratis update voor bestaande gebruikers, en in de Mac App Store elk voor €54,99 voor nieuwe gebruikers. Onderwijsklanten kunnen het pakket met professionele apps voor het onderwijs kopen voor €229,99. Alle gebruikers kunnen een gratis probeerversie van Final Cut Pro X downloaden. Ga voor meer informatie naar: apple.com/final-cut-pro.

Back To Top