skip to Main Content
Apple Watch Series 6
Afbeelding: Apple / Apple Watch Series 6 is nu in meer kleuren verkrijgbaar dan ooit tevoren.

Apple Watch Series 6

Apple heeft vandaag Apple Watch Series 6 gelanceerd. Die kan nu ook de saturatie meten, zodat je je gezondheid nog beter in de gaten kunt houden. Apple Watch Series 6 is op allerlei punten verbeterd. Zo heeft hij een S6 System in Package (SiP) en een always-on hoogtemeter van de volgende generatie, en kun je kiezen uit meer kleuren dan ooit tevoren, zowel voor de kast als voor de bandjes. Ook watchOS 7 bevat allerlei nieuwe features, zoals Gezinsconfiguratie, het bijhouden van je slaappatroon, automatische detectie wanneer je je handen wast, nieuwe work-outs en de mogelijkheid om wijzerplaten te delen. Al deze vernieuwingen zijn bedoeld om je meer te laten bewegen, je eigen gezondheid nog beter in de gaten te kunnen houden en contact te houden met de mensen om je heen.

“Apple Watch Series 6 geeft een geheel nieuwe invulling aan het begrip smartwatch”, zegt Jeff Williams, Chief Operating Officer van Apple. “Met krachtige nieuwe features zoals een zuurstofsaturatiesensor en Saturatie-app1 kun je eigenlijk niet meer zonder Apple Watch als je een goed beeld van je algehele gezondheid wilt hebben.”

Zuurstofsaturatiesensor en Saturatie-app

Apple Watch Series 6 bevat alle gezondheidsvoorzieningen van de vorige Apple Watch-modellen en een nieuwe feature die het zuurstofgehalte in je bloed meet. Daardoor krijg je een beter beeld van je conditie en gezondheid. Het zuurstofgehalte, ook wel saturatie genoemd, is het percentage zuurstof (SpO2) dat in je rode bloedcellen van je longen naar de rest van je lichaam wordt getransporteerd. Hieraan kun je aflezen hoe het met de circulatie van zuurstofrijk bloed in het lichaam gesteld is.

De zuurstofsaturatiesensor maakt gebruik van vier sets met groene, rode en infrarode leds en de vier fotodioden op de kast van Apple Watch om zo nauwkeurig mogelijk de lichtreflectie van je bloed te meten, ongeacht je huidtype. Apple Watch bepaalt vervolgens met behulp van een geavanceerd algoritme in de Saturatie-app wat het zuurstofgehalte in je bloed is, mits dat een waarde tussen de 70% en 100% heeft. Als je niet in beweging bent, bijvoorbeeld als je slaapt, wordt het zuurstofgehalte standaard met enige regelmaat op de achtergrond gemeten, maar je kunt ook zelf een meting uitvoeren. Alle gegevens komen in de Gezondheid-app terecht, waar je ook het verloop van je saturatie binnen een bepaalde periode kunt bekijken.

Apple gaat samen met een aantal onderzoekers bekijken hoe saturatiemetingen met Apple Watch voor nieuwe medische doeleinden kunnen worden ingezet. Zo werkt Apple dit jaar mee aan een onderzoek van de University of California in Irvine en Anthem om erachter te komen of herhaaldelijke meting van de saturatie en andere fysiologische signalen een positief effect heeft op de behandeling en verlichting van astmaklachten.

Verder gaat Apple nauw samenwerken met onderzoekers van het Ted Rogers Centre for Heart Research en het Peter Munk Cardiac Centre, die beide gelieerd zijn aan het University Health Network, een van de grootste onderzoeksinstituten op medisch gebied in Noord-Amerika. Het doel van dit onderzoek is bekijken of de saturatiemeting en andere meetgegevens van Apple Watch kunnen worden ingezet om hartfalen tijdig te signaleren. Tot slot gaan onderzoekers die meewerken aan het grote grieponderzoek van het Brotman Baty Institute for Precision Medicine in Seattle en wetenschappelijk medewerkers van de University of Washington School of Medicine onderzoeken in hoeverre gegevens in Apple Watch-apps als Hartslag en Saturatie in een vroeg stadium aandoeningen van de luchtwegen, zoals influenza en COVID-19, kunnen signaleren.

Design en prestaties

Apple Watch Series 6 werkt op alle fronten beter. De hardware is vernieuwd, met nog meer features en vermogen als resultaat, terwijl het design nog steeds indrukwekkend klein is. De S6 SiP bevat een nieuwe dual-coreprocessor die op de A13 Bionic van iPhone 11 is gebaseerd. Daardoor is de S6 SiP 20 procent sneller, waardoor apps 20 procent sneller starten, terwijl de batterij het nog steeds 18 uur volhoudt.2 Verder bevat Apple Watch Series 6 de U1-chip en Ultra Wideband-antennes3, die de benodigde draadloze voorzieningen voor onder meer de nieuwste digitale autosleutels leveren. Apple Watch Series 6 laadt ook sneller op, waardoor de batterij binnen anderhalf uur helemaal vol is. Verder gaat de batterij nu langer mee wanneer bij bepaalde vormen van sport, zoals hardlopen, de meetgegevens worden bijgehouden.

Het verbeterde always‑on Retina-display van Apple Watch Series 6 is buiten tot 2,5 keer zo helder als dat van Apple Watch Series 5 met je pols omlaag. Daardoor zie je in fel zonlicht beter wat het display weergeeft. Met de pols omlaag kan de gebruiker nu het Berichtencentrum en het Bedieningspaneel openen, op een complicatie tikken en swipen voor een andere wijzerplaat zonder het display van je Watch uit de sluimerstand te hoeven halen.

Always-on hoogtemeter

De always-on hoogtemeter laat de hele dag door zien op welke hoogte je je bevindt. Die benut daarvoor een nieuwe, energiezuinigere barometrische hoogtemeter, de gps-voorziening en de wifinetwerken in de omgeving. Deze feature detecteert ook kleine hoogteverschillen van circa 30 cm boven het maaiveld, en kan als complicatie op je wijzerplaat of als work-outmeting worden weergegeven.

De Apple Watch-serie

Dit najaar zijn er schitterende nieuwe kasten en bandjes verkrijgbaar, dus er zit altijd wel iets tussen dat bij je eigen stijl past. Bovendien heb je meer keuze dan ooit: voor het eerst is er naast de bekende zilverkleurige, spacegrijze en goudkleurige kast ook een blauwe kast verkrijgbaar, evenals een (PRODUCT)RED Apple Watch met exclusieve, bijpassende helderrode bandjes. De roestvrijstalen modellen zijn nu verkrijgbaar in de kleur grafiet, een volle grijs-zwarte tint met een hoogglansafwerking, en een nieuwe variant van de klassieke geelgouden uitvoering. Apple Watch Edition is er in titanium en spacezwart titanium.

Er zijn ook drie nieuwe soorten bandjes zonder gesp die zich volledig naar je pols voegen. Een primeur vormt het ultralichte solobandje, een stretchbandje zonder sluiting dat van twee materialen is gemaakt: zacht silicone en gevlochten garen. Door een speciale UV-behandeling voelt het silicone van het solobandje zijdezacht aan, en de 16.000 polyester garenvezels, die vervaardigd zijn van 100% gerecycled materiaal, worden met grote precisie verweven met de ultradunne siliconen strengen. Dit geeft het gevlochten solobandje zijn rekbaarheid en bijzondere uitstraling. De solobandjes moeten uiteraard goed om je pols zitten en zijn daarom in negen maten verkrijgbaar. Een andere primeur is de Leather Link, die elegant om je pols valt en aan de andere kant een snelsluiting met flexibele magneten heeft.

Voor Apple Watch Nike zijn het Nike-sportbandje en het geweven Nike-sportbandje nu verkrijgbaar in nieuwe kleuren, en er is ook een nieuwe Nike Compact-wijzerplaat met ruimte voor meerdere Nike Run Club-complicaties. Apple Watch Hermès is verkrijgbaar met een roestvrijstalen kast in zilver of spacezwart en een Single Tour of Double Tour in een heel scala aan nieuwe, heldere kleuren. De najaarscollectie bevat daarnaast de Hermès Attelage Simple Tour en de dunnere Atellage Double Tour, beide met een verfijnde bevestiging die verwijst naar de hippische achtergrond van het merk. Er is ook een nieuwe Hermès Circulaire-wijzerplaat, waarop meer complicaties passen.

watchOS 7

watchOS 7 bevat tal van mogelijkheden om je Apple Watch een nog persoonlijker tintje te geven. Zo kun je kiezen uit zeven nieuwe wijzerplaten, waaronder Stripes, Chronograph Pro, GMT en Artist, en ook nieuwe wijzerplaten uitwisselen en ophalen. Verder zijn er allerlei nieuwe features om je eigen gezondheid en conditie in de gaten te houden, zoals de VO2max (maximale zuurstofopname) bij matige inspanning, het in kaart brengen van je slaappatroon, automatische detectie wanneer je je handen wast en nieuwe work-outs. De Kaarten-app op je pols bevat nu routebeschrijvingen voor fietsers, en Siri kan iets voor je vertalen.

Gezinsconfiguratie en geoptimaliseerde voorzieningen voor het hele gezin

Via Gezinsconfiguratie4 in watchOS 7 kun je een aantal Apple Watch-voorzieningen aan het hele gezin beschikbaar stellen, zoals de internetverbinding, veiligheidsvoorzieningen en sportfeatures. De rest van je gezin heeft dan geen eigen iPhone nodig. De voordelen zijn legio: de kleinsten kunnen internetten, hun Watch personaliseren, altijd een SOS-noodmelding doen, lekker bewegen met speciaal op hen afgestemde activiteitsringen en zich beter concentreren met de nieuwe Schooltijd-modus, die elke vorm van afleiding voorkomt als ze op school zitten of huiswerk maken.

watchOS 7 heeft ook features voor de wat oudere gezinsleden. Zo is er een vereenvoudigde configuratieprocedure en een duidelijk afleesbare XL-wijzerplaat met daarop de tijd en één complicatie. In de Gezondheid-app op iPhone is er ook een nieuwe gezondheidschecklist voor senioren. Daarin staat onder meer vermeld of de valdetectie is geactiveerd.

Prijzen en beschikbaarheid

  • Apple Watch Series 6 (GPS) is verkrijgbaar vanaf €429 en Apple Watch Series 6 (GPS + Cellular) is verkrijgbaar vanaf €529.
  • Apple Watch Series 6 (GPS) kan vanaf vandaag worden besteld op apple.com en in de Apple Store-app, en is vanaf vrijdag 18 september leverbaar in de Verenigde Staten, Puerto Rico en 27 andere landen en regio’s.
  • Apple Watch Series 6 (GPS + Cellular) kan vanaf vandaag worden besteld op apple.com en in de Apple Store-app, en is vanaf vrijdag 18 september leverbaar in de Verenigde Staten, Puerto Rico en 21 andere landen en regio’s. Ga voor beschikbaarheid van mobiele aanbieders naar apple.com/watch/cellular.
  • Apple Watch Nike kan vanaf vandaag worden besteld op apple.com en in de Apple Store-app, en is vanaf vrijdag 18 september leverbaar in de Verenigde Staten, Puerto Rico en 27 andere landen en regio’s. Ga voor meer informatie naar apple.com/apple-watch-nike of nike.com/applewatch.
  • De nieuwe Apple Watch-bandjes kunnen vanaf vandaag worden besteld op apple.com en in de Apple Store-app, en zijn vanaf vrijdag 18 september leverbaar. Het solobandje en gevlochten solobandje in (PRODUCT)RED-uitvoering zijn eind oktober verkrijgbaar. Het solobandje en gevlochten solobandje zijn compatibel met Apple Watch Series 4 en nieuwer.
  • watchOS 7 is vanaf 16 september te downloaden voor Apple Watch Series 3 en nieuwer en vereist iPhone 6s of nieuwer met iOS 14 of hoger. Niet alle features zijn beschikbaar op alle devices.
Back To Top