skip to Main Content
IOS 14 Vanaf Vandaag Beschikbaar
Afbeelding: Apple / Widgets hebben in iOS 14 een mooi nieuw jasje gekregen, zodat gebruikers in een oogopslag op het beginscherm actuele informatie kunnen zien.

iOS 14 vanaf vandaag beschikbaar

Met iOS 14 wordt het gebruik van iPhone een geheel nieuwe ervaring. Het beginscherm is ingrijpend gewijzigd met mooie vernieuwde widgets en de appbibliotheek, nieuwe manieren om apps te gebruiken met App Clips, en belangrijke verbeteringen in Berichten. iOS 14 is vanaf vandaag beschikbaar als gratis software-update.
“Samen met iPhone staat iOS centraal in ons dagelijks leven en in onze contacten, en we maken iOS steeds krachtiger en gebruiksvriendelijker. iOS 14 heeft de grootste verandering ooit in het beginscherm aangebracht”, aldus Craig Federighi, Senior Vice President Software Engineering van Apple. “Het is mooi om te zien hoe ontwikkelaars met widgets en App Clips gebruikerservaringen creëren die de klanten zeker mooi gaan vinden.”

Pagina’s van beginscherm vernieuwd

Nieuwe widgets geven in een oogopslag actuele informatie en kunnen in verschillende formaten op elke pagina van het beginscherm worden gezet. Gebruikers kunnen een slimme stapel van widgets kiezen, die met machine learning op het device de juiste widget kiest, op basis van tijd, locatie en activiteit. Zo krijgen gebruikers bijvoorbeeld ’s ochtends de Apple News-widget te zien, overdag hun geplande afspraken in Agenda, en ’s avonds hun overzicht van fitnessactiviteiten. De pagina’s van het beginscherm kunnen naar wens worden aangepast, zodat er apps en widgets voor werk, entertainment, sport en andere interessegebieden op te zien zijn.

Aan het eind van de beginschermpagina’s staat de appbibliotheek, een nieuwe plek waarin automatisch alle apps van een gebruiker worden geordend tot één simpele, gemakkelijk hanteerbare weergave, en waar op een slimme manier apps op de voorgrond komen die op een bepaald moment nuttig zijn. Gebruikers kunnen beginschermpagina’s ook verbergen, zodat ze sneller in de appbibliotheek komen.

Vernieuwd compact design voor binnenkomende gesprekken en Siri

Binnenkomende FaceTime- en telefoongesprekken en Siri-interacties hebben een geheel nieuw compact design gekregen, waardoor gebruikers binnen de context blijven van wat ze aan het doen zijn. Met de beeld-in-beeld-functie kunnen iPhone-gebruikers nu een video kijken of een FaceTime-gesprek aannemen terwijl ze een andere app blijven gebruiken.

App Clips: apps op een nieuwe manier ontdekken en gebruiken

Een App Clip is een klein deel van een app dat kan worden geopend wanneer het nodig is. App Clips horen bij een bepaald product of bedrijf. Ze worden in een paar seconden geladen voor een specifieke taak, bijvoorbeeld een maaltijd bestellen of tanken. Ze zijn makkelijk te vinden en te openen door een nieuwe, door Apple ontworpen App Clip-code te scannen, of via een NFC-tag of een QR-code. Ze kunnen ook worden gedeeld in Berichten of vanuit Safari, allemaal natuurlijk met de beveiliging en privacy die apps horen te hebben.

Belangrijke verbeteringen in Berichten

Berichten is dé app om te communiceren met vrienden en familie. In de nieuwe versie is het gemakkelijker om contact te houden en snel belangrijke berichten te vinden. Gebruikers kunnen gesprekken boven aan de berichtenlijst vastmaken, groepsgesprekken overzichtelijker maken door vermeldingen en inline-antwoorden, en groepsgesprekken markeren met een groepsfoto of emoji. Memoji in Berichten zijn nog inclusiever en diverser geworden, met nieuwe kapsels, hoofddeksels, gezichtsbedekking en meer.

Groener reizen en nieuwe gidsen in Kaarten

Met Kaarten wordt navigeren en ontdekken gemakkelijker dan ooit, met nieuwe routebeschrijvingen voor fietsen, routes met oplaadpunten voor elektrische voertuigen en speciaal samengestelde Gidsen. Bij fietsroutebeschrijvingen wordt rekening gehouden met hoogteverschillen, de drukte van een straat, en of er trappen op de route zijn. Bij routes voor elektrische voertuigen worden oplaadpunten vermeld, op basis van het actuele accupercentage en het type laadpunt. Gidsen geven een lijst met zorgvuldig geselecteerde interessante plekken in een stad, samengesteld uit vertrouwde bronnen. Gidsen zijn een handige manier om populaire attracties te vinden, restaurants te ontdekken en nieuwe aanbevelingen van gerespecteerde bedrijven uit te proberen.

Meer transparantie en controle met uitgebreide privacyfeatures

Als gebruikers locatietoegang verlenen in een app, kunnen ze er nu voor kiezen om niet hun exacte locatie maar een geschatte locatie te delen met de ontwikkelaar van een app. Ook is er meer transparantie over hoe een app de microfoon en de camera gebruikt. Ontwikkelaars kunnen gebruikers nu de optie geven om hun account te upgraden zodat Log in met Apple wordt gebruikt. Later dit jaar komen er op de productpagina’s van de App Store beknopte zelfrapportages van de privacypraktijken van de ontwikkelaar, in een simpele, prettig leesbare vorm. Vanaf begin volgend jaar moeten alle apps toestemming van de gebruiker voor tracking vragen.

Beter geluid met AirPods

AirPods en AirPods Pro krijgen in iOS 14 krachtige nieuwe features. Door de ruimtelijke audio, waarbij dynamisch rekening wordt gehouden met de bewegingen van je hoofd, klinken AirPods Pro als een bioscoop. En door toepassing van directionele audiofilters en een subtiele aanpassing van de frequenties die elk oor ontvangt, kunnen geluiden overal in een ruimte worden geplaatst, zodat het klinkt alsof je er middenin zit. AirPods en AirPods Pro schakelen automatisch en naadloos tussen iPhone, iPad en Mac. Aangepaste koptelefoon, een nieuwe toegankelijkheidsfeature, versterkt zachte geluiden en stelt het geluid waar nodig bij, zodat muziek, film, telefoongesprekken en podcasts helderder klinken.

Overige features in iOS 14

  • Vertaal is de beste en gemakkelijkste app voor de vertaling van gesprekken. Spraak en tekst wordt snel en soepel vertaald tussen elf talen. De app is ook offline te gebruiken, zodat vertalingen privé blijven.
  • Siri weet nu nog meer, en kan ingewikkelde vragen beantwoorden met informatie uit alle hoeken van het internet. De dicteerfunctie voor onder meer berichten, notities, e-mail werkt op het device zelf.7
  • In de Woning-app kunnen gebruikers hun woning nog makkelijker slim bedienen. De app doet suggesties om routines te automatiseren, en verbeterde regelaars in het Bedieningspaneel bieden snellere toegang tot accessoires en scenario’s. Met adaptieve verlichting voor compatibele HomeKit-verlichting wordt de kleurtemperatuur in de loop van de dag automatisch aangepast, en gezichtsherkenning in compatibele videodeurbellen en camera’s herkent bezoekers met lokaal uitgevoerde machine learning op Apple TV of HomePod. Bij het ontwerp van de Woning-app en HomeKit staan privacy en beveiliging centraal, dus alle informatie over de woningaccessoires van een gebruiker zijn end-to-end versleuteld.
  • Met digitale autosleutels beschikken gebruikers over een veilige manier om met iPhone hun auto te openen en te starten. Autosleutels kunnen gemakkelijk worden gedeeld via Berichten, en kunnen worden uitgeschakeld in iCloud als een device is kwijtgeraakt. Ze zijn op dit moment beschikbaar voor compatibele auto’s met NFC-technologie.
  • Safari bevat een privacyrapport waarin gebruikers gemakkelijk kunnen zien welke cross-sitetrackers geblokkeerd zijn. Er is een wachtwoordcontrole waarmee gebruikers kunnen ontdekken of opgeslagen wachtwoorden bij een datalek betrokken zijn, en er is ingebouwde vertaling voor complete webpagina’s.
  • Gezondheid heeft nieuwe functies voor hulp bij het slapen en een beter inzicht in geluidsniveaus die schadelijk kunnen zijn voor het gehoor. Er is een nieuwe gezondheidschecklist met SOS-noodmelding, Medische ID, Ecg, valdetectie en meer, om gezondheid en veiligheid op een centrale plek te beheren.10 De app bevat ook ondersteuning voor nieuwe gegevenstypen voor mobiliteit, medische dossiers, symptomen en ecg’s.
  • De Weer-app brengt gebruikers op de hoogte van zwaar weer, en er is een nieuwe grafiek met de neerslag van het komende uur, waarin de regenvoorspelling per minuut is aangegeven.
  • Apple One is de simpelste manier om je in één keer voordelig op meerdere Apple diensten te abonneren. Dit abonnement kan met het hele gezin worden gedeeld. Apple One gaat dit najaar van start.
  • Er zijn nieuwe features voor Toegankelijkheid: Tikken op de achterkant, een snelle nieuwe manier om bewegingen, taken en snelle toegankelijkheidsopties te activeren, gebarentaaldetectie in FaceTime-groepsgesprekken, en Geluidherkenning, waarin met behulp van machine learning op het device de gebruiker een melding krijgt wanneer er een brandalarm afgaat of aan de deur wordt gebeld. VoiceOver, de toonaangevende schermlezer voor blinden en slechtzienden, herkent nu automatisch wat er op het scherm te zien is, zodat er meer apps en websites voor meer mensen te gebruiken zijn.

Prijzen en beschikbaarheid
iOS 14 is vanaf vandaag beschikbaar als gratis software-update voor iPhone 6s en nieuwer. Ga voor meer informatie naar apple.com/nl/ios/ios-14. Sommige features zijn niet in alle talen of regio’s beschikbaar.

Back To Top