Skip to content
De 4e generatie iPad Pro. © Apple

Review: De iPad Pro (2020)

Apple vernieuwde in maart van dit jaar de succesvolle 11 inch en 12,9 inch iPad Pro. Het is inmiddels de 4e generatie en deze wordt ook vaak onofficieel aangeduid als de iPad Pro 2020. Voor deze review maak ik gebruik van de 12,9 inch iPad Pro. Maar zoals ik verder in dit artikel ook zal vermelden, zijn beide identiek op het formaat na.

Op de redactie ontving ik de 12,9 inch iPad Pro, in de uitvoering spacegrijs met Wi‑Fi + Cellular en 1 TB opslag, in een mooie verpakking zoals we van Apple gewend zijn. Over de verpakking denkt Apple trouwens goed na, niet alleen hoe het ergonomisch het best kan worden gefabriceerd, maar ook hoe de klant de gesealde verpakking het makkelijkst kan openen. Zo is er een lip aangebracht om de gesealde plastic verpakking met één beweging te kunnen verwijderen. Na het verwijderen van deze verpakking kunnen we de doos openen. Daar vinden we de verpakte iPad Pro met bijgeleverde USB‑C-lichtnetadapter van 18 W. Alles bij elkaar heb je gelijk het gevoel dat je met een premium product te maken hebt.

Na het uitpakken van de iPad Pro glimt het display ons tegemoet en na het aanzetten worden we welkom geheten in verschillende talen. Het is de bekende opmars naar de installatie van de iPad Pro, dat we ook terugzien bij de iPhone. Het installatieproces verloopt eenvoudig in enkele stappen. Mocht je een eerdere backup willen terugzetten van je oude iPad, dan kun je dat in het begin aangeven. Dat bespaart je de tijd van het instellen van verschillenden instellingen en apps.

Tijdens de installatie wordt er ook gevraagd of je gebruik wil maken van Face ID, of met een ander woord gezichtsherkenning. En indien je daar mee instemt, zal Apple je door een proces heen loodsen om je gezicht te laten herkennen. Het is een optie om je iPad Pro te laten ontgrendelen of apps te laten openen. De optie was ook aanwezig bij het vorige model en komt ook voor bij een aantal iPhone-modellen. Apple heeft hierdoor al de nodige ervaringen opgedaan.

Aan het eind van het installatieproces dat eigenlijk niet al te veel tijd in beslag neemt, kunnen we gelijk aan de slag met het nieuwe iPadOS 14 en het installeren van onze favoriete apps.

Ontwerp

Apple heeft in 2018, toen het de 3e generatie iPad Pro uitbracht, het ontwerp drastisch aangepakt en dat is in het nieuwste model nog steeds ongewijzigd, op de verbeterende camera op de achterkant na.

Het ontwerp is strak en goed doordacht. Zo beslaat de display het totale oppervlakte, op een smalle zwarte rand (bezel) na, en is de bekende home-button, sinds 2018 verdwenen. Op de voorkant is aan de bovenkant een camera te zien, deze is niet nadrukkelijk aanwezig en dat is knap gedaan. Naast de camera is een microfoon geplaatst en een zgn. “Flood illuminator” om ook in het donker Face ID te laten werken.

Aan de zijkanten vinden we de uitsparingen voor de speakers, en dat zijn er twee aan beide kanten. Ook is de magnetic-connector zichtbaar om de Apple Pencil aan te bevestigen (de Apple Pencil wordt standaard niet meegeleverd…). Verder vinden we de aan/uit button, de bediening voor het volume en drie minuscule openingen voor de microfoons. Bij de Cellular-uitvoering is er tevens aan de zijkant de mogelijkheid om je simkaart te plaatsen.

Aan de onderkant vinden we de USB-C uitgang om de voedingskabel op aan te kunnen sluiten of andere externe apparatuur. Op de achterkant prijkt het Apple-logo tegen in ons geval de spacegrijze achtergrond. Ook zien we de connector om een fysiek toetsenbord te kunnen bevestigen, zoals bijvoorbeeld het nieuwe Apple Magic Keyboard.

Uitvoeringen

De iPad Pro is in een 11 inch ( 247,6 mm x 178,5 mm x 5,9 mm) en 12,9 inch (280,6 mm x 214,9 mm x 5,9 mm) uitvoering beschikbaar en in twee kleuren verkrijgbaar. Het zijn de kleuren zilver en spacegrijs. Deze laatste heb ik nu voor me en het is een mooie kleur. De kleur spacegrijs werd overigens voor het eerst geïntroduceerd bij de iMac Pro in 2017.

Het gewicht van de 11 inch iPad Pro in Wi-Fi uitvoering is 471 gram, voor de Wi‑Fi + Cellular uitvoering is het gewicht 473 gram. Voor de 12,9 inch iPad Pro is het gewicht met Wi-Fi 641 gram, en in de uitvoering met Wi‑Fi + Cellular is het 643 gram.

“Over de keuze tussen een 11 inch of een 12,9 inch iPad Pro zijn inmiddels de nodige discussies te vinden op het internet. Zelf heb ik eerder met de 11 inch iPad Pro gewerkt, maar merk nu met de 12,9 inch iPad Pro, dat het grotere beeldformaat prettiger is om mee te werken, zoals bijvoorbeeld met Split-View. De 11 inch iPad Pro is dan wel handzamer, maar gezien ik grotendeels toch aan tafel werk, is dat voor mij geen issue.”

Als opslag voor je iPad Pro kun je kiezen uit 128 GB, 256 GB, 512 GB en 1 TB. Afhankelijk waar je de iPad Pro voor wilt gebruiken, is de 256 GB, mede door zijn prijs/verhouding, voor veel gebruikers de zogenaamde “sweet spot”. Dit komt vooral door het feit dat veel data in de cloud gaat tegenwoordig en het inmiddels mogelijk is om een externe HD te koppelen aan de iPad Pro, voor het geval je tijdelijk extra ruimte nodig hebt.

De iPad Pro kan worden gekozen met Wi-Fi of Wi‑Fi + Cellular. Mocht je de iPad Pro veel buitenshuis gebruiken, waar geen Wi-Fi beschikbaar is, dan is de Wi-Fi + Cellular natuurlijk de beste optie. Maar je kunt ook overwegen om een hotspot (verbinding met je telecomprovider…) aan te maken op je iPhone. Hierdoor zou je kunnen kiezen voor de voordelige uitvoering met alleen Wi-Fi en daarmee bespaar je 161 euro.

De A12Z Bionic-chip met de krachtige Neural Engine levert verbluffende prestaties. © Apple

Hardware

Om de iPad Pro snel en krachtig te kunnen laten werken, maakt Apple gebruik van de eigen A12Z Bionic processor. Deze krachtpatser maakt gebruik van 8 cores (vier cores voor complexe taken en vier cores voor dagelijkse taken), waarmee het de taakverdeling beter kan verdelen als iPad OS of de applicaties daarom vragen.

Als intern geheugen beschikt de iPad Pro nu standaard over 6GB intern geheugen (RAM). Waarmee multitasking en andere zwaardere werkzaamheden die meer geheugen gebruiken nu beter werken. Bij het vorige model was alleen de 1TB uitvoering met zoveel intern geheugen uitgerust, dit is dus een mooie stap vooruit voor iedereen.

Door de snelle A12Z Bionic processor, het standaard interne geheugen van 6 GB, en door de snelle interne SSD worden taken razendsnel uitgevoerd. Dat zien we ook terug in de benchmarks, zo scoort de iPad Pro in de Single-Core 1126 en in de Multi-Core 4704. Door deze indrukwekkende scores twijfelen we dan ook niet aan de aanname van Apple, dat de iPad Pro sneller is dan mening laptop.

De 12,9 inch iPad Pro heeft een (Multi-Touch) Liquid Retina Display met een resolutie van 2732 x 2048 pixels, en bij de 11 inch iPad Pro is dat 2388 x 1668 pixels. Beide hebben een dichtheid van 264 ppi (Pixels per Inch). Het display is bijzonder helder en kleurrijk. Apple maakt hiervoor gebruikt van DCI-P3 als kleurruimte. DCI-P3 is oorspronkelijk afkomstig van de videoindustrie en heeft een minder groot kleurbereik dan het bekende RGB of sRGB. Ook beschikt het display over True Tone om zich aan te kunnen passen aan het omgevingslicht. En zorgt de technologie ProMotion voor een snelle refreshrate van 120Hz. Hiermee gaat het scrollen of het werken met de Apple Pencil zeer vloeiend. Reflecties op de display zijn natuurlijk onwenselijk en daarom heeft Apple een speciale coating aangebracht om dit te verminderen. Het werkt, maar verwacht geen wonderen.

iPad Pro maakt schitterende foto’s en 4K-video en heeft nu ook een 10-MP ultragroothoekcamera. © Apple

Zoals ik al eerder vermeldde bij de omschrijving van het ontwerp van de iPad Pro, beschikt de iPad Pro over vijf microfonen en vier speakers. Deze microfoons zijn volgens Apple van studiokwaliteit. Of deze bewering juist is kan ik niet vertellen, want ik heb geen vergelijkingsmateriaal. Maar zover ik dat kan beoordelen, klinken deze microfoons zuiver in gebruik. Het geluid van de speakers is prima voor een tablet. Opmerkelijk is dat door een ingebouwde sensor, de midden en hoge tonen altijd door de bovenste speakers klinken. Deze tonen passen zich dus aan de Portret of Landschap-mode aan. Wil je net als ik toch nog een betere geluidskwaliteit voor je muziek, dan kun je altijd nog denken aan een externe geluidsbron.

Apple heeft de iPad Pro voorzien van een camera aan de voor en achterkant. Aan de voorkant zit een 7MP camera voor Face ID en voor het maken van foto’s en video’s. Een leuke optie is de ‘Portret mode’, hiermee kun je achteraf de achtergrond, van je gemaakte portretfoto, verscherpen of onscherp maken. Zodat het portret los van de achtergrond komt. Dit noemt men ook wel in vaktermen depth of field (dof). Opnemen van een video gebeurt met de camera aan de voorkant en gebeurt in HD kwaliteit (1080p).

Uiteraard wordt de camera ook gebruikt voor FaceTime en het videobeeld is uitstekend. Toch is er ook een nadeel te bespeuren, als de iPad Pro in de landschaps-mode (liggend) wordt gebruikt, zit de camera aan de zijkant. Hierdoor wordt het onderwerp schuin gefotografeerd of opgenomen op video. Uiteraard is dit ook merkbaar met FaceTime. In de portret-mode zit je recht voor de lens en heb je nergens last van. Het zou dan ook mooi zijn als er een tweede camera voor de landschaps-mode zou komen.

Het geavanceerd camera-systeem van de iPad Pro aan de achterkant. © Apple

Aan de achterkant vinden we een nog geavanceerder camera-systeem. Zo is er een groothoekcamera (10MP) en een ultragroothoek­camera (12MP) om foto’s en video’s te kunnen maken.

“Het fotograferen en het opnemen van video’s wordt door de vooruitgang van de iPad Pro steeds makkelijker. Toch zal ik zelf de iPad Pro niet snel hiervoor gebruiken. In ieder geval zeker niet buiten vanwege het onhandige formaat. Een iPhone of digitale camera is daar beter geschikt voor.”

De iPad Pro is uitgerust met een LiDAR-scanner (Light Detection and Ranging). Dit is een systeem, zoals Apple aangeeft op hun website, waarmee afstand kan worden bepaald door te meten hoelang het duurt voordat licht een object bereikt en wordt terug­gekaatst. Met de camera’s op de achterkant, de bewegings­sensoren en de frameworks van iPadOS is augmented reality een extra optie van de iPad Pro. Uiteraard spelen de juiste apps een belangrijke rol. Wil je de LiDAR-scanner eens in de praktijk uitproberen, dan kun je aan de slag met de app “meten”, deze zit standaard bij iPadOS. Zoals de naam van deze app al doet vermoeden, kun je hier mee digitaal meten.

Omdat de iPad Pro mobiel te gebruiken is, speelt de accuduur een belangrijke rol. Volgens Apple zou de accuduur voor gebruik met Wi-Fi 10 uur zijn en bij gebruik van Celluar is dat 9 uur. De opgegeven accuduur moet je overigens bij benadering zien. Het is natuurlijk afhankelijk van de werkzaamheden die je uitvoert. En in de loop van de tijd, zal de accu vanwege zijn leeftijd, ook minder lang meegaan. Maar dat geldt natuurlijk niet alleen voor de iPad Pro. Opladen met de USB‑C-lichtnetadapter van 18 W gebeurd in enkele uren.

iPadOS 14 introduceert nieuwe features en designs waarmee iPad nog unieker wordt. © Apple

Besturingssysteem

Om de iPad Pro te kunnen gebruiken is er een besturingssysteem nodig, net zoals bij de iPhone (iOS) en de Mac (MacOS). Bij de iPad Pro heet dat besturingssysteem iPadOS. Op het moment van het maken van dit artikel zijn we inmiddels aanbeland bij iPadOS 14.

iPadOS wordt standaard geleverd met verschillende applicaties om gelijk aan de slag te kunnen. Ook ondersteund het nu een trackpad en muis. Eerder kregen we al de mogelijkheid om ook een externe harddisk te kunnen gebruiken als extra opslagruimte.

Iets wat we niet terugvinden in iPadOS is de mogelijkheid om een multi-user account aan te maken voor meerdere gezinsleden, zoals we ook op de Mac gewend zijn. Dat zou mooi geweest zijn. Scholen hebben deze optie overigens wel, maar onder bepaalde voorwaarden.

Ben je niet bekend met iPadOS, kijk dan eens op de website van Apple voor meer informatie.

iPad Pro met Apple Magic Keyboard en Pencil. © Apple

Accessoires

Voor de iPad Pro zijn er verschillende accessoires te koop bij Apple of bij derde. Variërend van hoesjes zoals de Smart Folio tot hardware. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toetsenborden, een trackpad, muis of een extra harddisk. Zelf maak ik gebruik van een Apple Pencil, een Apple Magic Keyboard en sinds kort een Apple USB-C to USB Adapter voor mijn camera. De Apple Pencil is echt een aanrader!

Algemeen

Na eerder gewerkt te hebben met een 11 inch iPad Pro (2018) werk ik nu met een recente 12,9 inch iPad Pro (2020). En zoals ik eerder in dit artikel al aangaf, is het grotere display prettiger om mee te werken. Zo hebben mijn favoriete apps, zoals Affinity Photo en LumaFusion nu veel meer ruimte. Ook met multitasking komt het grotere display beter tot zijn recht. Maar het is natuurlijk ook sterk afhankelijk van wat je met je iPad Pro doet.

De snelheid van deze iPad Pro uit 2020 is in theorie iets sneller dan het vorige model. Maar voor de dagelijks taken is dit in de praktijk nauwelijks merkbaar. Je zou bij complexe taken, zoals bijvoorbeeld bij het exporteren van een video een kleine winst kunnen behalen. Maar het zal beperkt zijn.

Ik gebruik de iPad Pro ook voor FaceTime en de ingebouwde camera is van uitstekende kwaliteit en maak er dan ook met veel plezier gebruik van. Dat geldt trouwens ook voor de ingebouwde microfoons en de heldere speakers als ik een telefoongesprek voer via mijn iPhone.

Waar ik ook veel gebruik van maak ik is de Apple Pencil, deze werkt erg prettig. Het doet me denken aan mijn Wacompen (en bijhorende tekentablet) waar ik altijd mee werk als ik achter mijn Mac zit. Zeker bij het retoutcheren van mijn foto’s is de Apple Pencil een uitkomst.

Ook een uitkomst is het Apple Magic Keyboard, die ik gebruik bij mijn iPad Pro. In een latere review zal ik hier uitgebreider op ingaan. Maar ik kan alvast verklappen dat het zeer prettig werkt!

Conclusie

Apple heeft met zijn 4e generatie iPad Pro een krachtige en snelle tablet in handen met een geweldige Liquid Retina Display. En door de techniek van ProMotion heeft het display een snelle refreshrate van 120Hz. Waardoor je vloeiend kan scrollen, en een snelle respons hebt met je vingers of Apple Pencil op de display van de iPad Pro.

Daarbij is Face ID een aangename optie, net als de goed werkende microfoons, luidsprekers en camera’s. Een extra camera in de landschaps-mode zou overigens wel prettig zijn. De LiDAR-scanner moet zich nog bewijzen, want veel apps zijn er nog niet. Maar dat kan een kwestie van tijd zijn.

Ook niet geheel onbelangrijk is de accuduur van ongeveer 10 uur, zodat je makkelijk buitenshuis kan doorwerken. De bijgeleverde USB‑C-lichtnetadapter van 18 W had wat ons betreft krachtiger gemogen, zodat het opladen nog sneller gaat.

Mocht je de 3e generatie iPad Pro hebben, dan raad ik aan om te wachten tot de volgende generatie die in het eerste kwartaal van 2021 wordt verwacht. Het verschil met deze nieuwe generatie is namelijk minimaal.

De iPad Pro begint bij een prijs vanaf 899 euro voor het 11 inch model, en begint bij de 12,9 inch vanaf 1119 euro.

Waardering: ★★★★★ 

(Met dank aan Apple voor het beschikbaar stellen van de 12,9 inch iPad Pro!)

Back To Top