skip to Main Content
Apple Presenteert M1
Afbeelding: Apple / M1 is de eerste chip van Apple die speciaal voor de Mac is ontworpen. Het is de krachtigste chip die Apple ooit heeft gemaakt.

Apple presenteert M1

Apple heeft vandaag M1 aangekondigd, de krachtigste chip die Apple ooit heeft gemaakt, en de eerste chip die speciaal voor de Mac is ontworpen. M1 is geoptimaliseerd voor Mac-systemen waarvoor geringe omvang en energiezuinigheid de doorslag geven. Als ‘system on a chip’ (SoC) combineert M1 tal van krachtige technologieën in één chip. M1 heeft een centrale geheugenarchitectuur die garant staat voor spectaculair betere prestaties en meer efficiëntie. Als eerste computerchip die gemaakt is met de allernieuwste 5-nanometer procestechnologie, bevat M1 het verbluffende aantal van 16 miljard transistors, meer dan ooit in een Apple chip. M1 heeft de snelste CPU-core ter wereld van alle silicon-chips met een laag stroomverbruik, levert ’s werelds beste CPU-prestaties per watt, heeft de snelste geïntegreerde graphics ooit in een computer en levert met de Apple Neural Engine revolutionaire prestaties voor machine learning. Daarmee zorgt M1 dat de CPU tot 3,5 keer sneller is, de GPU tot 6 keer sneller en machine learning tot 15 keer sneller, terwijl de batterij tot 2 keer langer meegaat dan bij Macs van de vorige generatie. Door de aanzienlijke verbetering in prestaties en efficiëntie is M1 de grootste sprong vooruit ooit in een Mac.

“Er is nog nooit een chip geweest zoals M1, ons revolutionaire SoC voor de Mac. M1 bouwt voort op meer dan tien jaar ontwerp van toonaangevende chips voor iPhone, iPad en Apple Watch, en luidt een nieuw tijdperk in voor de Mac”, aldus Johny Srouji, Senior Vice President Hardware Technologies van Apple. “Als het gaat om silicon-chips met een laag stroomverbruik, heeft M1 de snelste CPU-core ter wereld en ook de snelste geïntegreerde graphics ooit in een computer. En met de Apple Neural Engine levert hij verbluffende prestaties voor machine learning. Met zijn unieke combinatie van uitstekende prestaties, krachtige features en ongelooflijke efficiëntie is M1 veruit de beste chip die we ooit hebben gemaakt.”

Eerste system on a chip voor de Mac

Macs en pc’s hebben normaal gesproken meerdere chips voor onder meer CPU, I/O en beveiliging. Met M1 worden deze technologieën nu gecombineerd in één SoC, wat leidt tot een ongekende integratie en daardoor betere prestaties en een laag energieverbruik. M1 heeft ook een centrale architectuur met geheugen met een enorme bandbreedte waarin nauwelijks vertraging optreedt, allemaal in één pool. Daardoor hebben alle technologieën in het SoC toegang tot dezelfde data en hoeven die niet tussen meerdere geheugenpools heen en weer te worden gekopieerd. En dat leidt weer tot betere prestaties en meer efficiëntie.

’s Werelds beste CPU-prestaties per watt

M1 heeft een 8-core CPU die bestaat uit vier high performance-cores en vier high efficiency-cores. Elke high performance-core levert toonaangevende prestaties voor single-threaded taken, en werkt daarbij maximaal efficiënt. Dit zijn ’s werelds snelste CPU-cores in silicon-chips met een laag stroomverbruik, en ze zorgen ervoor dat fotografen razendsnel foto’s met hoge resolutie kunnen bewerken en dat ontwikkelaars bijna drie keer zo snel apps kunnen bouwen. En als de vier cores samen worden gebruikt, zorgen ze dat multithreaded taken veel sneller worden uitgevoerd.

De vier high efficiency-cores zorgen voor voortreffelijke prestaties, bij een tiende van het stroomverbruik. Deze vier cores leveren op zichzelf al prestaties vergelijkbaar met die van de dual-core MacBook Air van de huidige generatie, maar dan met een veel lager stroomverbruik. Ze voeren zo efficiënt mogelijk lichte, alledaagse taken uit zoals e-mail bekijken of internetten, waarbij de batterij langer meegaat dan ooit. En alle acht cores samen leveren ongelooflijke rekenkracht voor de meest veeleisende taken. Ze leveren ’s werelds beste CPU-prestaties per watt ooit.

Snelste geïntegreerde graphics ter wereld

M1 bevat de meest geavanceerde GPU van Apple. De chip is mede het resultaat van jarenlange analyse van Mac-applicaties, zowel dagelijkse apps als complexe professionele taken. Met zijn toonaangevende prestaties en ongelooflijke efficiëntie is de GPU in M1 een klasse apart. De GPU, met tot acht krachtige cores die bijna 25.000 threads tegelijk kunnen verwerken, kan met groot gemak uiterst veeleisende taken uitvoeren, van het soepel afspelen van meerdere 4K-videostreams tot het renderen van complexe 3D-scènes. Met een doorvoersnelheid van 2,6 teraflops heeft M1 ’s werelds snelste geïntegreerde graphics ooit in een computer.

Razendsnelle on-device machine learning

Met de M1-chip profiteert de Mac nu ook van de Apple Neural Engine, wat machine learning (ML) enorm versnelt. De Neural Engine in M1 heeft de de meest geavanceerde 16-core architectuur van Apple, die 11 biljoen bewerkingen per seconde aankan, zodat machine learning tot maar liefst 15 keer sneller gaat. De hele M1-chip is ontworpen met topprestaties in machine learning voor ogen. De ML-versnellers in de CPU en de krachtige GPU zorgen dat taken als videoanalyse, spraakherkenning en beeldverwerking sneller worden uitgevoerd dan ooit eerder vertoond op een Mac.

Nog meer innovatieve technologieën in M1

  • De M1-chip zit boordevol krachtige speciale technologieën, waaronder:
  • De nieuwste beeldsignaalprocessor (ISP) van Apple voor betere video met verbeterde ruisonderdrukking, een groter dynamisch bereik en verbeterde automatische witbalans.
  • De nieuwste Secure Enclave voor de allerbeste beveiliging.
    Een snelle opslagcontroller met AES-encryptiehardware voor een snellere en veiligere SSD.
  • Zeer efficiënte en energiezuinige engines om media te coderen en decoderen, voor uitstekende prestaties en een langere batterijduur.
  • Een door Apple ontworpen Thunderbolt-controller met ondersteuning voor USB 4, overdrachtssnelheden tot wel 40 Gbps, en compatibiliteit met meer randapparatuur dan ooit.

 
macOS Big Sur geoptimaliseerd voor M1

macOS Big Sur is van top tot teen ontworpen om optimaal te profiteren van alle kracht en mogelijkheden van M1. Dit leidt tot een enorme prestatieverbetering, een verbluffende batterijduur en een nog effectievere beveiliging. Met M1 gaan de alledaagse taken merkbaar sneller en soepeler. Net als iPhone en iPad komt Mac nu direct uit de sluimerstand. Safari – toch al de snelste browser ter wereld – is nu tot 1,5 keer sneller in het uitvoeren van JavaScript en reageert bijna 2 keer sneller.

Met Big Sur en M1 kunnen Mac-gebruikers meer apps gebruiken dan ooit tevoren. Alle Mac-software van Apple is nu Universal en draait native op M1-systemen. Bestaande Mac-apps die niet zijn bijgewerkt naar Universal kunnen met behulp van de Rosetta 2-technologie van Apple probleemloos worden uitgevoerd. En apps voor iPhone en iPad kunnen nu direct op de Mac worden uitgevoerd. Bovendien is de basis van Big Sur zo ontwikkeld dat er optimaal wordt geprofiteerd van de kracht van M1. Denk aan ontwikkeltechnologieën zoals Metal voor graphics en Core ML voor machine learning.

Begin van een transitie van twee jaar voor de Mac

M1 is de motor van de nieuwe MacBook Air, 13-inch MacBook Pro en Mac mini. Samen met de andere Macs vormen die nu het sterkste aanbod van Macs ooit. Het is het begin van een transitie naar een nieuwe familie chips die specifiek voor de Mac zijn ontworpen. De transitie naar Apple silicon zal ongeveer twee jaar duren, en deze drie systemen zijn de indrukwekkende eerste stap.

Back To Top