skip to Main Content
De Nieuwe Generatie Macs
Afbeelding: Apple / De nieuwe MacBook Air, 13-inch MacBook Pro en Mac mini zijn uitgerust met de revolutionaire M1-chip van Apple.

De nieuwe generatie Macs

Apple heeft de nieuwe MacBook Air, 13-inch MacBook Pro en Mac mini onthuld met de revolutionaire M1-chip, de eerste in een reeks chips die Apple speciaal voor de Mac heeft ontworpen. De M1 – met afstand de krachtigste chip die Apple ooit heeft gemaakt – tilt de Mac voorgoed naar een hoger plan. Geen enkele andere chip levert zulke voortreffelijke prestaties per watt. En in combinatie met macOS Big Sur betekent dit een tot 3,5 keer snellere CPU, een tot 6 keer snellere GPU, tot 15 keer snellere machine learning en een tot 2 keer langere batterijduur dan voorheen. Met M1 en Big Sur kunnen Mac-gebruikers bovendien beschikken over meer apps dan ooit tevoren. De nieuwe Macs met supersnelle M1-chip en baanbrekende nieuwe features zijn vanaf nu te bestellen.

“De introductie van deze drie nieuwe Macs met baanbrekende M1-chip van Apple is een enorme stap waar jaren van voorbereiding aan vooraf zijn gegaan. Dit is een historische dag, zowel voor de Mac als voor Apple”, aldus Tim Cook, CEO van Apple. “M1 is met afstand de krachtigste chip die we ooit hebben gemaakt en in combinatie met Big Sur zijn de prestaties verbluffend, gaat de batterij buitengewoon lang mee en kunnen Mac-gebruikers beschikken over meer software en apps dan ooit. We zijn blij dat klanten nu eindelijk deze nieuwe generatie Macs kunnen ervaren. Ongetwijfeld staan ook deze Macs straks weer aan de basis van baanbrekende innovaties overal ter wereld.”

MacBook Air: de draagbare krachtpatser

MacBook Air is de populairste Mac en de meestverkochte 13-inch notebook ter wereld. Dankzij de M1-chip gaat alles op MacBook Air razendsnel, of je nu gezinsfoto’s bewerkt of video’s exporteert voor op internet. De krachtige 8-core CPU is tot 3,5 keer sneller dan de vorige generatie. Dankzij de GPU met tot 8 cores zijn graphics nu tot wel 5 keer sneller. Dat is de grootste stap vooruit ooit op MacBook Air. De beeldsnelheid in grafisch intensieve games is hierdoor flink hoger. Machine learning-taken gaan tot 9 keer zo snel, zodat apps die gebruikmaken van ML-features – bijvoorbeeld herkenning van gezichten of voorwerpen – hiervoor nog maar een fractie van de tijd nodig hebben. Dankzij de opslagcontroller van de M1-chip en de nieuwste flashtechnologie is de SSD tot maar liefst 2 keer sneller. Het bekijken van grote afbeeldingen en het importeren van zware bestanden kost daardoor minder tijd dan ooit. En op MacBook Air is M1 sneller dan de chips in 98 procent van de pc-laptops die het afgelopen jaar zijn verkocht.

Dankzij de ongekende energiezuinigheid van M1 heeft MacBook Air geen ventilator nodig, wat betekent dat hij volkomen geruisloos werkt, ongeacht wat gebruikers aan het doen zijn. De batterij gaat bovendien buitengewoon lang mee, voor wel 15 uur draadloos internetten en 18 uur video afspelen, langer dan ooit op een MacBook Air.

Vergeleken met de vorige generatie kan de MacBook Air met de M1-chip:

 • Tot 3 keer sneller vanuit iMovie een project exporteren voor op internet.
 • Tot 5 keer sneller 3D-effecten integreren in video’s in Final Cut Pro.
 • Voor het eerst meerdere 4K ProRes-videostreams op volledige resolutie editen en afspelen in Final Cut Pro, zonder ook maar één frame te missen.
 • Tot twee keer zo snel foto’s exporteren vanuit Lightroom.
 • Fragmenten tot 4,3 keer sneller intelligent bijsnijden met ML-features zoals Smart Conform in Final Cut Pro.
 • Meer films en tv-series afspelen dankzij een batterijduur van 18 uur, langer dan ooit op een MacBook Air.
 • Twee keer zo lang FaceTimen en videobellen zonder tussentijds opladen.

De MacBook Air bevat ook de nieuwste beeldsignaalprocessor van Apple in de M1-chip. Die zorgt voor betere camerabeelden met meer ruisonderdrukking, een groter dynamisch bereik en een verbeterde automatische witbalans. Bovendien maakt hij gezichtsherkenning mogelijk op basis van machine learning, zodat gebruikers er tijdens videogesprekken opperbest uitzien. Dankzij de brede kleurweergave (P3) is het Retina-display kleurrijker en levensechter dan ooit. De Secure Enclave in de M1 levert in combinatie met Big Sur de allerbeste beveiliging met features zoals Touch ID, waarmee MacBook Air eenvoudig kan worden ontgrendeld en er veilig online kan worden geshopt met Apple Pay, allemaal met één vinger. Wifi 6 zorgt voor sneller draadloos internet en via de twee Thunderbolt-poorten met USB 4-ondersteuning kan er een breed scala aan randapparatuur worden aangesloten.

Met zijn elegante wigvorm, verbluffende Retina-display, Magic Keyboard en supersnelle M1-chip laat de MacBook Air andere dunne en lichte notebooks ver achter zich. En hij is verkrijgbaar voor slechts €1129.

De 13-inch MacBook Pro: nu nóg meer power en nóg meer pro.

De 13-inch MacBook Pro is de populairste professionele notebook van Apple. Studenten gebruiken deze Mac maar al te graag voor hun studie en professionals kunnen er met alle gemak hun creativiteit op kwijt. Met de M1-chip en Big Sur heeft de 13-inch MacBook Pro nu nog meer power en is hij nog meer pro. De 8-core CPU is in combinatie met de actieve koeling van de MacBook Pro tot 2,8 keer sneller dan de vorige generatie. En dat komt bij tal van projecten uitstekend van pas. Denk aan het compileren van code, het transcoderen van video of het bewerken van foto’s in hoge resolutie. De 8-core GPU is tot 5 keer sneller en zorgt voor supervloeiende graphics, of gebruikers nu een grafisch intensieve game ontwerpen of een nieuw product. En met de M1 is de 13-inch MacBook Pro tot 3 keer sneller dan de meestverkochte Windows-laptop in dezelfde klasse.3 Machine learning is tot 11 keer sneller en voor on-device ML-taken die gebruikmaken van de Neural Engine is de nieuwe 13-inch MacBook Pro nu de snelste compacte professionele notebook ter wereld.4 De batterij van de nieuwe MacBook Pro gaat maar liefst twee keer zo lang mee als bij de vorige generatie. Dat wil zeggen dat de batterij goed is voor tot 17 uur draadloos internetten en tot wel 20 uur video afspelen. Dit is de langste batterijduur ooit in een Mac.

Vergeleken met de vorige generatie kan de 13-inch MacBook Pro met de M1-chip:

 • Tot 2,8 keer sneller code compileren in Xcode.
 • Tot 5,9 keer sneller complexe 3D-titels renderen in Final Cut Pro.
 • Tot 3,5 keer sneller complexe gamescènes ontwerpen in Unity Editor.
  Tot 11 keer sneller machine learning-taken uitvoeren in Create ML.
 • In real time de drumpartijen, instrumenten en zang isoleren in een opname in djay PRO AI, dankzij de verbluffende capaciteiten van de Neural Engine.
  8K ProRes-video afspelen in volledige resolutie in DaVinci Resolve zonder ook maar één frame te missen.
 • Vier keer zoveel code compileren zonder tussentijds opladen, dankzij de superefficiënte M1-chip.

De nieuwe 13-inch MacBook Pro heeft nog meer nieuwe features, waaronder microfoons van studiokwaliteit voor glasheldere opnamen en gesprekken. De nieuwste beeldsignaalprocessor van Apple in de M1-chip zorgt voor scherpere beelden en meer details tijdens videogesprekken, zowel in de schaduwen als waar het licht op valt. De nieuwe MacBook Pro heeft ook de allerbeste beveiliging, met de Secure Enclave in M1 en Touch ID. Hij heeft bovendien twee Thunderbolt-poorten met USB 4-ondersteuning zodat er meer randapparatuur kan worden aangesloten dan ooit, bijvoorbeeld de Apple Pro Display XDR met een resolutie van 6K.

Met zijn verbluffende snelheid en ongekende batterijduur, schitterende Retina-display, Magic Keyboard en het compacte design van nog geen anderhalve kilo laat de nieuwe 13-inch MacBook Pro bij uitstek zien waartoe de M1-chip allemaal in staat is. En hij is verkrijgbaar voor dezelfde vanaf-prijs van slechts €1449.

Mac mini: verbluffende prestaties in een supercompact design

De Apple M1‑chip tilt Mac mini, de meest veelzijdige en compacte Mac-desktop, naar een nog hoger plan, met ongekende prestaties en opmerkelijke nieuwe features. De M1 bevat een 8-core CPU die tot 3 keer sneller is dan de vorige generatie. Hierdoor is er veel minder tijd nodig voor complexe taken, zoals het compileren van miljoen coderegels of het samenstellen van muziekprojecten met een groot aantal sporen. De 8-core GPU levert tot wel 6 keer meer grafische slagkracht, zodat Mac mini moeiteloos processorintensieve taken aankan. Het renderen van gedetailleerde 3D-weergaven is bijvoorbeeld geen enkel probleem. Ook machine learning-taken gaan tot 15 keer sneller dan bij de vorige generatie, en dat is een enorme stap vooruit. Vergeleken met de meestverkochte Windows-desktop in dezelfde prijsklasse is Mac mini maar een tiende zo groot, en toch 5 keer sneller.

Vergeleken met de vorige generatie kan de Mac mini met de M1-chip:

 • Tot 3 keer sneller code compileren in Xcode.
 • Een tot 4 keer hogere beeldsnelheid halen in grafisch intensieve games zoals ‘Shadow of the Tomb Raider’.
 • Tot 6 keer sneller een complexe tijdlijn renderen in Final Cut Pro.
  Tot 3 keer meer realtime plug-ins gebruiken voor muziekproducties in Logic Pro.
 • Tot 15 keer sneller de resolutie van een foto vergroten in Pixelmator Pro.
 • Nog sneller werken met ML-frameworks zoals TensorFlow of Create ML.

Het geavanceerde thermische design zorgt voor meer uithoudingsvermogen terwijl de Mac mini koel en stil blijft. Op Mac mini kunnen twee displays worden aangesloten waaronder een Apple Pro Display XDR met een resolutie van 6K. Dankzij wifi 6 gaat draadloos internetten nog sneller en de Secure Enclave in de M1-chip zorgt voor de allerbeste beveiliging.
Met M1 en Big Sur zet Mac mini een ongekende stap vooruit voor zo’n superkleine desktop. Mac mini is veelzijdiger en krachtiger dan ooit en nu verkrijgbaar voor slechts €799. Dat is minder dan het quad-core model van de vorige generatie.

macOS Big Sur

Op alle nieuwe Macs is Big Sur geïnstalleerd, de nieuwste versie van het meest geavanceerde desktopbesturingssysteem ter wereld. Big Sur heeft een schitterend nieuw en toch vertrouwd design, en apps zoals Safari, Berichten en Kaarten bevatten tal van nieuwe features. Big Sur is van top tot teen ontworpen om optimaal te profiteren van alle kracht en mogelijkheden van M1. Dit leidt tot een enorme prestatieverbetering, een verbluffende batterijduur en een nog effectievere beveiliging. Dankzij de M1 gaat alles wat gebruikers dagelijks doen nog sneller en soepeler. Net als iPhone en iPad komt de Mac nu direct uit de sluimerstand. Safari, sowieso al de snelste browser ter wereld, reageert nu bijna 2 keer sneller en JavaScript wordt tot 1,5 keer sneller uitgevoerd.

Met Big Sur en M1 kunnen Mac-gebruikers meer apps gebruiken dan ooit tevoren. Alle Mac-software van Apple is nu Universal en draait native op M1-systemen. Bestaande Mac-apps die niet zijn bijgewerkt naar Universal kunnen met behulp van de Rosetta 2-technologie van Apple probleemloos worden uitgevoerd. En apps voor iPhone en iPad kunnen nu direct op de Mac worden uitgevoerd. Bovendien is de basis van Big Sur zo ontwikkeld dat er optimaal wordt geprofiteerd van de kracht van M1. Denk aan ontwikkeltechnologieën zoals Metal voor graphics en Core ML voor machine learning.

Prijzen en beschikbaarheid

 • De nieuwe MacBook Air, 13-inch MacBook Pro en Mac mini met M1-chip kunnen nu worden besteld op apple.com en in de Apple Store-app. Ze worden vanaf komende week bezorgd bij klanten en zijn verkrijgbaar bij sommige Apple Stores en erkende Apple resellers. De nieuwe MacBook Air is verkrijgbaar vanaf €1129; de nieuwe 13-inch MacBook Pro is verkrijgbaar vanaf €1449; en de nieuwe Mac mini is verkrijgbaar vanaf €799.
 • Op apple.com, in de Apple Store-app en in de Apple Stores kunnen klanten rekenen op dezelfde uitstekende service en support. Klanten kunnen hulp bij het shoppen krijgen van een Apple Specialist, uit financieringsopties met een maandelijkse betalingstermijn kiezen, in aanmerking komende devices inruilen, ondersteuning krijgen en contactloze levering aanvragen of kiezen uit verschillende mogelijkheden om hun bestelling in de Apple Store op te halen. Klanten worden geadviseerd apple.com/nl/retail te raadplegen voor meer informatie over de geldende gezondheids- en veiligheidsmaatregelen en de voorzieningen die in de lokale Store worden aangeboden.
 • De volledige technische specificaties en alle maatwerkopties en accessoires zijn te vinden op apple.com/nl/mac.
Back To Top