skip to Main Content
MacOS Big Sur Is Nu Beschikbaar
Afbeelding: Apple / macOS Big Sur heeft een prachtig nieuw design en Safari, Berichten en Kaarten zijn verbeterd.

macOS Big Sur is nu beschikbaar

macOS Big Sur, de nieuwste versie van het meest geavanceerde desktopbesturingssysteem ter wereld, is nu als gratis software-update beschikbaar voor Mac-gebruikers. Big Sur is helemaal opnieuw vormgegeven en bevat tal van verbeteringen voor apps als Safari, Berichten en Kaarten. Ook de privacyfeatures zijn verbeterd. Big Sur is bovendien van top tot teen ontworpen om optimaal te profiteren van de krachtige M1-chip, zodat de nieuwe 13-inch MacBook Pro, MacBook Air en Mac mini nog fijner zijn in het gebruik. Dankzij de combinatie van Big Sur en de M1-chip is de Mac nu nog veelzijdiger en efficiënter, met meer apps dan ooit tevoren. En met behoud van alles wat gebruikers zo waarderen in macOS.

Nieuw design: overzichtelijk en vertrouwd

Big Sur heeft een ruim opgezet nieuw design dat navigeren makkelijker maakt en meer functies direct binnen handbereik brengt. In deze zorgvuldig ontwikkelde omgeving, met ronde vensterhoeken en een prachtig palet aan kleuren en materialen, is het zowel voor nieuwe Mac-gebruikers als de meest veeleisende professionals prettig werken. De symbolen in het Dock zijn helemaal in lijn met het design van Apple en toch onmiskenbaar Mac. En dankzij het nieuwe appdesign worden gebruikers niet afgeleid door wat er niet toe doet. Voor meer overzicht worden knoppen en menu-opties alleen wanneer nodig weergegeven. Uitsluitend dat wat belangrijk is, komt prominent in beeld.

Via het vernieuwde Bedieningspaneel kun je in een handomdraai meldingen op stil zetten met ‘Niet Storen’. Ook heb je hier snel toegang tot opties voor displays, de helderheid van het toetsenbord en nog veel meer, allemaal direct vanuit de menubalk. Het vernieuwde Berichtencentrum laat meer relevante informatie zien in één oogopslag, met onder meer interactieve meldingen en vernieuwde widgets.

Safari: sneller en persoonlijker met meer privacy

Safari heeft de grootste update gekregen sinds de browser in 2003 het licht zag. Daarmee wordt de snelste browser ter wereld nu nog sneller, zonder dat dit ten koste gaat van de ongeëvenaarde batterijduur. Dankzij zijn JavaScript-engine geeft Safari andere browsers op Mac en pc het nakijken. Veelbezochte sites worden gemiddeld 50 procent sneller geladen dan in Chrome. En op nieuwe Macs met de M1-chip is Safari nu tot 1,5 keer sneller in het uitvoeren van JavaScript. Bovendien reageert de app bijna 2 keer zo snel. Streamen via populaire platforms is een genot met beeld dat helderder en kleurrijker is dan ooit, helemaal nu je zowel YouTube als Netflix in 4K HDR kunt kijken. Met meer tabbladen in beeld gaat navigeren nog efficiënter. Wanneer je de cursor boven een tabblad houdt, verschijnt een voorvertoning van de pagina. En aan de favicons die standaard worden weergegeven zie je snel welke tabbladen e openstaan.

Internetten met Safari is nu nog persoonlijker, met een nieuwe aanpasbare startpagina die je zelf van een achtergrond kunt voorzien, een leeslijst, iCloud-tabbladen en nog veel meer. Met de ingebouwde vertaalfunctie kan Safari complete webpagina’s vertalen van en naar zeven verschillende talen. Nieuwe Safari-extensies zijn nu makkelijker terug te vinden in een eigen categorie in de Mac App Store, compleet met tips en hitlijsten.

Voortbouwend op zijn baanbrekende privacyfeatures bevat Safari nu een innovatief privacyrapport dat gebruikers snel inzicht geeft in alle trackers die hun surfgedrag willen volgen maar door Safari zijn tegengehouden. Safari waarschuwt nu of bewaarde wachtwoorden niet in verkeerde handen zijn gevallen door een datalek. Dit gebeurt allemaal zonder accountgegevens prijs te geven aan wie dan ook. Ook Apple kan ze niet zien. En om te voorkomen dat extensies toegang krijgen tot sites die gebruikers bezoeken, de tabbladen die ze openen en, in sommige gevallen, zelfs wat ze typen, zorgt Safari ervoor dat je kunt kiezen welke websites mogen werken met een Safari-extensie, en wanneer.

Voor de Mac is Safari met afstand de beste internetbrowser. Hij is niet alleen opnieuw veel sneller geworden, maar werkt ook heel efficiënt, is nu nog beter in te stellen en voorzien van verbeterde privacyfeatures.

Berichten: meer leuke en handige mogelijkheden

In Berichten op de Mac kunnen gebruikers hun favoriete groepsgesprekken nu nog makkelijker beheren en zijn er nog meer leuke manieren om een boodschap over te brengen. Gesprekken kunnen worden vastgezet boven in de lijst met berichten, zodat ze altijd bovenaan staan. Ook de zoekfunctie is volledig vernieuwd en zorgt dat links, foto’s en zoektermen sneller te vinden zijn. Berichten voor Mac werkt ook op iPhone, iPad en Apple Watch en gesprekken worden naadloos gesynchroniseerd op al deze devices.

Mac-gebruikers kunnen hun berichten een persoonlijk tintje geven met effecten zoals ballonnen en confetti. Ze kunnen zelfs direct op de Mac hun eigen Memoji maken en aanpassen, en kant-en-klare Memoji-stickers uitzoeken die passen bij hun stemming en persoonlijkheid. En dankzij een nieuwe fotokiezer en #images is het nog makkelijker om snel afbeeldingen, gifjes en video’s te delen.

Met de nieuwe features voor groepsberichten houd je nog makkelijker contact met familie, vrienden en collega’s. Via inline-antwoorden kun je nu direct op een afzonderlijk bericht in een gesprek reageren. Door iemands naam te typen, kun je ook een bericht sturen dat alleen voor een van de deelnemers aan een groepsgesprek is bedoeld. Desgewenst krijg je dan alleen een melding zodra die persoon wordt genoemd. En doordat je een foto of emoji aan groepsgesprekken kunt koppelen, zijn ze makkelijker te herkennen.

Kaarten: nieuwe plekken ontdekken

Kaarten is volledig opnieuw ontworpen en bevat tal van prachtige nieuwe features om de wereld te ontdekken vanaf de Mac. Gerenommeerde bedrijven hebben gidsen samengesteld met tips voor bezienswaardigheden en activiteiten. Gebruikers kunnen ook zelf gidsen maken en zo bijvoorbeeld hun favoriete restaurants, natuurgebieden en vakantie-ideeën delen met vrienden en familie. Met ‘Kijk rond’ kun je locaties vanuit alle richtingen bekijken, en dankzij nieuwe gedetailleerde plattegronden vind je makkelijker de weg in winkelcentra en op grote luchthavens. Voor het eerst kun je op de Mac nu ook een route maken voor de fiets of elektrische auto, en die in een handomdraai versturen naar je iPhone voor gebruik onderweg.

Privacy: transparanter en meer controle voor gebruikers

Op de Mac staat privacy centraal en Big Sur bevat diverse geavanceerde nieuwe features die de transparantie vergroten en gebruikers meer controle geven over hun gegevens. Later dit jaar wordt de Mac App Store uitgebreid met informatie waarin ontwikkelaars van apps aangeven hoe ze met je privacy omgaan. Deze informatie is net zo overzichtelijk en makkelijk leesbaar als bijvoorbeeld een voedingsetiket en geeft aan welk soort gegevens apps kunnen verzamelen, zoals contactgegevens of locaties. Bovendien staat vermeld of gegevens met derden worden gedeeld voor trackingdoeleinden.

Ontwikkelaars: meer apps dan ooit voor de Mac

Met Big Sur hebben de meer dan 28 miljoen developers die apps voor Apple ontwikkelen, de beschikking over alle tools die ze nodig hebben om de prachtigste apps te maken voor iOS, iPadOS, macOS, watchOS en tvOS. Apps ontwikkelen is nu zelfs nog eenvoudiger omdat macOS een staaltje indrukwekkende technologie bevat die de overstap naar Apple silicon vereenvoudigt. Xcode 12 maakt het ontwikkelaars gemakkelijk om hun bestaande Mac-apps bij te werken naar Universal 2, zodat een en dezelfde app zowel geschikt is voor een Mac met M1 als een Mac met Intel. Universal-apps zijn de snelste, veelzijdigste Mac-apps die er zijn en ze maken optimaal gebruik van de krachtige M1-chip. En met de Neural Engine die vanaf nu op de Mac beschikbaar is, hebben ontwikkelaars nog meer mogelijkheden om hun apps te verrijken met machine learning.

Met behulp van de nieuwe Rosetta 2-technologie in Big Sur kunnen bestaande Intel-apps die nog niet zijn bijgewerkt naar Universal, probleemloos worden uitgevoerd op Macs met Apple silicon. Dankzij de krachtige technologie van Metal en M1 doen sommige grafisch veeleisende apps het zelfs beter in combinatie met Rosetta 2 dan native op eerdere Macs met geïntegreerde graphics. Ontwikkelaars kunnen er ook voor kiezen om hun iPhone- en iPad-apps beschikbaar te maken voor Mac-gebruikers, zonder dat dit ze extra werk kost. Zo komen er op de Mac meer apps beschikbaar dan ooit tevoren. En Big Sur is zo ontwikkeld dat de kracht van de M1-chip optimaal wordt benut. Denk bijvoorbeeld aan ontwikkeltechnologieën zoals Metal voor graphics en Core ML voor machine learning.

Toen Mac Catalyst vorig jaar zijn intrede deed met macOS Catalina, werd het voor ontwikkelaars een fluitje van een cent om hun iPad-apps ook voor de Mac aan te bieden. Mac Catalyst-apps nemen nu automatisch het nieuwe design over van Big Sur en ontwikkelaars krijgen de beschikking over krachtige nieuwe API’s zodat ze meer controle krijgen over de vormgeving en de werking van hun apps. Ook SwiftUI krijgt een flinke upgrade. Ontwikkelaars kunnen nu complete apps en widgets bouwen met code die werkt op alle Apple platforms. Ze kunnen ook heel eenvoudig features toevoegen speciaal voor de Mac.

Beschikbaarheid

macOS Big Sur is nu beschikbaar als gratis software-update. Kijk voor meer informatie, waaronder de compatibiliteit met Mac-modellen, op apple.com/nl/macos/big-sur..

Back To Top