skip to Main Content
Review: Apple Magic Keyboard Voor De IPad Pro En IPad Air
Afbeelding: Apple / Magic Keyboard voor de iPad Pro en 4e generatie iPad Air.

Review: Apple Magic Keyboard voor de iPad Pro en iPad Air

Apple introduceerde eerder dit jaar zijn Magic Keyboard voor de iPad Pro. En zoals inmiddels bekend, is hij nu ook geschikt voor de nieuwe generatie iPad Air, die eerder dit jaar uitkwam. Het Magic Keyboard is misschien wel het meest besproken accessoire voor de iPad Pro en iPad Air van dit moment. Om zelf eens het Magic Keyboard uit te kunnen proberen, ontving ik van Apple een exemplaar voor mijn 12,9 inch iPad Pro.

De ontwerpers van Apple hebben een uniek design weten te creëren. Zo is het de ontwerpers gelukt om de iPad Pro of iPad Air een paar centimeter te laten zweven boven het toetsenbord. Dit is mogelijk door de vele ingebouwde magneten die de iPad en het Magic Keyboard hebben. Deze magneten zijn niet specifiek voor het Magic Keyboard ingebouwd, want deze zijn al een paar generaties aanwezig. Zo maakt de oudere Smart Folio en het Smart Keyboard er ook al gebruik van.

Apple heeft gekozen voor een zwarte kunststof-beschermlaag rondom het Magic Keyboard. De zijkanten van de iPad Pro of iPad Air zijn echter niet beschermt op de onderste zijkant na. Het kunstof materiaal blijkt in de praktijk moeilijk schoon te maken. Vette vingervegen krijg je er moeilijk eraf. Sommige gebruikers plakken zogenoemde skins erop om dit verkomen. Maar het zou eigenlijk gewoon niet mogen voorkomen.

Om het Magic Keyboard te kunnen gebruiken, zul je hem eerst moeten openklappen. Daarna kun je de iPad Pro of iPad Air tegen de achterkant plaatst, deze blijft op zijn plaats zitten door de eerder genoemde magneten. Uiteraard heeft Apple voor een uitsparing gezorgd voor de camera en is er ingebouwde connector voor de koppeling met de iPad Pro of iPad Air.

Aan de linkerkant van het scharnier-punt zit een USB-C aansluiting. Deze is te gebruiken om de iPad Pro of iPad Air van stroom te voorzien. Hij is niet geschikt om data door te geven!

“Apple heeft overigens verzuimt om een uitsparing te maken, om meer grip te krijgen voor het openen van het Magic Keyboard. Je zult dus beide handen moeten gebruiken.”

De iPad Pro of iPad Air kun je kantelen in een kijkhoek van tussen de 90 en uiterlijk 130 graden. Een tekenstand instellen is dus niet mogelijk. Bij het gebruik van bijvoorbeeld de applicatie Affinity Designer zul je de iPad Pro of iPad Air dus moeten loskoppelen.

Afbeelding: Apple / iPad Pro met pencil en Magic Keyboard

Het Magic Keyboard is stabiel bij gebruik, Apple heeft hier een goede balans in weten te vinden. Hij zal dus niet spontaan achterover slaan met je kostbare iPad. Maar deze goede balans kwam wel met een prijs. En dat is namelijk het contra-gewicht dat gebruikt is. Apple doet geen melding van het gewicht hiervan op hun website. Maar als ik het Magic Keyboard zelf weeg kom ik uit op 705 gram. Hierdoor weegt het Magic Keyboard samen met mijn 12,9 inch iPad Pro (Wi-Fi + Cellular), 1348 gram. En dat is als vergelijking zwaarder dan een MacBook Air, want deze weegt 1290 gram. Zelf heb ik hier geen problemen mee omdat de iPad Pro binnenhuis wordt gebruikt. Maar mocht je buiten de deur willen werken met de iPad Pro of iPad Air, dan doe je er goed aan om hier rekening mee te houden.

Apple heeft het Magic Keyboard voorzien van verlichte toetsen (instelbaar via de iPad) met een schaarmechanisme met een key travel van 1 mm. Hierdoor zou het toetsenbord stiller en preciezer typen, zoals Apple zelf aangeeft op zijn website. De verlichte toetsen gaan aan, zodra het toetsenbord (of trackpad) word aangeraakt. De iPad Pro of iPad Air wordt dan ook gelijktijdig geactiveerd.

In de praktijk is het toetsenbord zeer prettig om mee te werken, en maakt het inderdaad weinig geluid. Als ik het vergelijk met de losse toetsenborden van Apple, of van de MacBook Pro’s waar ik eerder mee gewerkt heb, dan is het Magic Keyboard een goede vooruitgang.

Functietoetsen zul je trouwens niet vinden, want deze ontbreken op het Magic Keyboard, en dat is erg jammer. Even bijvoorbeeld je muziek stilzetten, het geluidsvolume aanpassen of de helderheid van je toetsenbord bepalen is er dus niet bij.

Wel beschikt het Magic Keyboard over een trackpad, met bescheiden afmetingen, dat geschikt is voor Multi-Touch-bewegingen (instelbaar via de iPad). Het trackpad werkt zeer goed en beter dan verwacht. Het reageert snel op de bewegingen van je vingers. Echter zou het klikken (vergelijkbaar met rechter muisknop) op het trackpad nog iets beter kunnen. Niet dat het slecht is, maar er is ruimte voor verbetering.

Een belangrijk punt om rekening mee te houden is dat de trackpad nog niet door alle applicaties wordt ondersteund. Zo liep ik al snel bijvoorbeeld tegen het probleem aan dat het niet mogelijk om snel door de foto’s te swipen in de applicatie Mylio (fotobeheer). De makers van deze applicatie zouden hier druk mee bezig zijn, maar voorlopig is het nog behelpen.

Conclusie

Apple heeft met zijn Magic Keyboard voor de iPad Pro of iPad Air, een geweldig toetsenbord en een goed werkend trackpad afgeleverd. Daarbij doet het ontwerp zeer luxe aan.

Toch zijn er ook wat kanttekeningen bij het Magic Keyboard. Zo ontbreken er bijvoorbeeld de functietoetsen, is er geen zogenaamde tekenstand en weegt het i.c.m. je iPad Pro of iPad Air al snel meer dan een Mac Book.

Maar het grootste struikelblok zou wel eens de forse prijs kunnen zijn. Want voor de 11 inch uitvoering betaal je 339 euro en voor de 12,9 inch betaal je 399 euro. En dat is een behoorlijke investering, zeker voor iets dat nog niet helemaal volmaakt is.

Mochten de minpunten en de prijs geen belemmering zijn, dan haal je misschien wel het mooiste assesoire in huis voor je iPad Pro of iPad Air.

Waardering: ★★★★☆ 

(Met dank aan Apple voor het beschikbaar stellen van het Magic Keyboard!)

Back To Top