skip to Main Content
Apple Doneert Persoonlijke Beschermingsmiddelen Aan Zambia
Afbeelding: Apple / Een zorgverlener in Zambia met een door Apple geproduceerd gelaatsscherm.

Apple doneert persoonlijke beschermingsmiddelen aan Zambia

Bij een groot magazijn in Lusaka, de hoofdstad van Zambia, worden dozen vol levensreddende antiretrovirale middelen ingeladen. Daarna begint een rit van twee uur in westelijke richting. Het voertuig, dat op weg is naar een afgelegen kliniek in Mwembeshi, bevat vandaag naast de normale lading ook dozen vol gelaatsschermen en mondkapjes van Apple, die helpen in de strijd tegen COVID-19.

COVID-19 heeft de gezondheidszorg het afgelopen jaar enorm veranderd. Het Wereldfonds, dat de leveringen van voorraden voor de strijd tegen aids, tuberculose en malaria coördineert, moest snel reageren op deze tweede pandemie. Daarom werd het COVID-19-reactiemechanisme opgezet. Bestaande programma’s van het Wereldfonds worden aangepast om te zorgen dat mensen die levensreddende behandelingen nodig hebben, waaronder levenslange antiretrovirale therapie, hun behandeling veilig kunnen voortzetten.

Apple werkt al sinds 2006 samen met (RED) en heeft in het kader van deze campagne tientallen producten en accessoires uitgebracht, waaronder (PRODUCT)RED-modellen van de nieuwste iPhone 12 en iPhone SE. Op deze manier hebben Apple en Apple klanten bijna 250 miljoen dollar bijeengebracht voor de inspanningen van het Wereldfonds in de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara. Toen COVID-19 zich over de wereld verspreidde, besloot Apple de opbrengst van (PRODUCT)RED tot 30 juni 2021 in te zetten voor het reactiemechanisme. Apple doneerde ook miljoenen persoonlijke beschermingsmiddelen aan het Ministerie van Volksgezondheid van Zambia. Hiertoe behoren chirurgische mondkapjes afkomstig uit de toeleveringsketen van Apple en door Apple ontworpen en geproduceerde gelaatsschermen.

De vrachtwagen met antiretrovirale middelen en persoonlijke beschermingsmiddelen van Apple is inmiddels aangekomen bij Mwembeshi Rural Health Centre en wordt daar verwelkomd door medewerkers, waaronder Prosperina Mwanza, leidinggevende bij de kliniek.

“Deze persoonlijke beschermingsmiddelen zijn enorm belangrijk om de verspreiding van infecties te voorkomen”, vertelt Mwanza, die ervaring heeft met de grote gevolgen van COVID-19 voor haar kliniek, met name voor hiv-patiënten die behandeld worden met antiretrovirale middelen. “Ons grootste probleem is op dit moment dat mensen niet meer durven te komen, omdat ze bang zijn voor mogelijk contact met COVID-19-patiënten.”

Dat is een probleem van zorgverleners in heel Zambia en de andere Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara. Yoram Siame is hoofd van de afdeling Belangenbehartiging, Planning en Ontwikkeling van de CHAZ (Churches Health Association of Zambia), de grootste niet-gouvernementele zorgorganisatie van Zambia.

“Mensen zijn bang om gezondheidscentra te bezoeken”, vertelt Siame. “Dat is vooral voor hiv-patiënten een groot probleem, want COVID-19 is een enorm risico voor mensen met andere aandoeningen. Hoe bied je mensen die hun leven lang behandeld moeten worden de juiste zorg? En hoe zorg je dat ze veilig een kliniek kunnen bezoeken? Het valt niet mee om alles goed op elkaar af te stemmen.”

Het Wereldfonds reageerde door snelle COVID-19-tests en diagnostische apparatuur beschikbaar te stellen, extra medicijnen te leveren en lokale zorgmedewerkers toegang te geven tot belangrijke voorlichtingstools.

“Het Wereldfonds heeft voor ons veel betekend”, vertelt Siame. “We konden een deel van ons geld besteden aan persoonlijke beschermingsmiddelen voor zorgverleners, onze COVID-19-testcapaciteit vergroten en de leden van onze gemeenschap duidelijk maken wat COVID-19 betekent voor patiënten en hun gezinnen.”

Cardinal Adam Memorial Hospital, vijftig kilometer ten oosten van Mwembeshi, ontving enkele weken geleden de eerste levering persoonlijke beschermingsmiddelen van Apple. Samson Tembo, een voormalige legerofficier, coördineert sinds twee jaar het hiv-programma van het ziekenhuis.

“De persoonlijke beschermingsmiddelen zijn ontzettend belangrijk. Ze beschermen medewerkers en zorgen dat we ons werk goed kunnen doen, omdat we niet continu aan onze veiligheid hoeven denken”, vertelt Tembo.

Toen de COVID-19-pandemie zich uitbreidde moest hij zijn behandelplannen aanpassen, omdat veel van zijn patiënten thuisbleven.

“We moesten onze patiënten meer medicijnen meegeven, zodat ze minder vaak hoefden te komen”, vertelt Tembo. “Maar daardoor weten we vaak niet zeker of ze hun medicijnen op de juiste manier gebruiken. Als zorgverlener moet ik weten hoe het met mijn patiënten gaat. Als ik ze niet regelmatig zie, is dat een probleem.”

Prosperina Mwanza, Mwembeshi Rural Health Centre: “Ontregelende factoren zoals COVID-19 doen ons beseffen dat we nog steeds veel werk moeten verzetten om dat punt te bereiken. Maar volgens mij bewijst COVID-19 dat het Wereldfonds zich goed kan aanpassen aan veranderende omstandigheden.”

Wilson Kalunga, die vijf jaar geleden te horen kreeg dat hij hiv-positief is, is een van de miljoenen inwoners van Zambia die dagelijks via het Wereldfonds antiretrovirale middelen krijgen om het virus in toom te houden en de ontwikkeling van aids te voorkomen. Deze patiënt van Tembo laat zich niet door COVID-19 weerhouden om het ziekenhuis te bezoeken.

“Als ik mijn medicijnen niet zou krijgen, zou ik me grote zorgen maken”, vertelt Kalunga. “Dat is mijn belangrijkste reden om te komen. Ik weet dat ik de antiretrovirale middelen mijn hele leven moet blijven gebruiken. Als ik stop, ben ik vatbaar voor andere ziektes.”

Zambia heeft de afgelopen twintig jaar grote vooruitgang geboekt in de strijd tegen hiv/aids. In 2003 stierven jaarlijks 61.000 inwoners van Zambia aan aids-gerelateerde ziekten. Dankzij het werk van het Wereldfonds, in samenwerking met de overheid van Zambia en zorgorganisaties, is het aantal aids-gerelateerde sterfgevallen met meer dan zeventig procent gedaald. Ook is het aantal nieuwe infecties met de helft verminderd sinds het hoogtepunt van de aidsepidemie. Het Wereldfonds heeft ook een hoger doel, dat een van de speerpunten is van de Verenigde Naties: zorgen dat de aidsepidemie in 2030 beëindigd zal zijn.

“Ik denk dat aids over tien jaar kan worden opgenomen in de geschiedenisboeken, als we er maar voor zorgen dat mensen de juiste informatie krijgen”, vertelt Siame van CHAZ. “Ontregelende factoren zoals COVID-19 doen ons beseffen dat we nog steeds veel werk moeten verzetten om dat punt te bereiken. Maar volgens mij bewijst COVID-19 dat het Wereldfonds zich goed kan aanpassen aan veranderende omstandigheden.”

Tembo van Cardinal Adam Memorial Hospital hoopt dat de aanvullende maatregelen die door het Wereldfonds worden gecoördineerd, waaronder de levering van persoonlijke beschermingsmiddelen van Apple, voldoende zijn om zijn patiënten gerust te stellen, zodat ze weer terugkomen voor hun behandeling.

“Onze patiënten profiteren hiervan, want als ze langskomen, weten ze dat zij ook beschermd zijn”, vertelt hij.
Kalunga, een patiënt van Tembo, is het daarmee eens. Hij heeft belangrijk advies voor andere patiënten die bang zijn om te komen.

“Ik bezoek de kliniek en ik heb geen COVID-19 gekregen. Dus anderen kunnen mijn voorbeeld volgen.”

Back To Top