skip to Main Content
Meldingen Over Cardioconditie Nu Op De Apple Watch
Afbeelding: Apple / In de Gezondheid-app op iPhone kunnen gebruikers van Apple Watch nu zien hoe hun cardioconditie wordt geclassificeerd op basis van leeftijd en geslacht, en een melding ontvangen als het niveau te laag is.

Meldingen over cardioconditie nu op de Apple Watch

Met iOS 14.3 en watchOS 7.2 kunnen gebruikers van Apple Watch in de Gezondheid-app op iPhone zien hoe hun cardioconditie ervoor staat, en een melding ontvangen als het niveau te laag is. Met de baanbrekende technologie die nu in watchOS 7 is verwerkt, kan Apple Watch gemakkelijk cardioconditie meten en zien wanneer deze onvoldoende is. Meldingen over cardioconditie stimuleren gebruikers om actiever te zijn, zodat hun gezondheid structureel sterk kan verbeteren.

VO2 max, de maximale hoeveelheid zuurstof die het lichaam tijdens training kan verbruiken, is een maat voor de cardiorespiratoire conditie, en die kan door lichamelijke activiteit worden verbeterd. Apple Watch schat nu al gemiddelde en hogere niveaus van VO2 max tijdens energiek wandelen of hardlopen, en veel hardlopers en andere sporters houden deze waarde in de gaten om hun prestaties te verbeteren.

Met watchOS 7 schat Apple Watch nu met behulp van meerdere sensoren – optische hartsensor, gps en versnellingsmeter – ook lagere niveaus van cardioconditie. Dat is belangrijk, want voor directe meting van VO2 max is normaal gesproken een klinisch onderzoek met gespecialiseerde apparatuur nodig, een onderzoek dat de meeste mensen niet zomaar kunnen ondergaan. Met watchOS 7 kan Apple Watch nu ook cardioconditie meten terwijl gebruikers hun dagelijkse dingen doen, al dan niet bij het tracken van een work-out. Met deze innovatie kan Apple Watch de VO2 max beter meten bij gebruikers met een onvoldoende cardioconditie, die misschien geen intensieve work-outs doen.

In een wetenschappelijke verklaring uit 2016 wees de American Heart Association op een toenemend verband tussen onvoldoende cardioconditie en hoger risico op belangrijke gezondheidsproblemen in het latere leven, zoals hartkwalen, hoge bloeddruk en obesitas. Onderzoek wijst zelfs uit dat cardioconditie een krachtigere voorspeller van overlijdensrisico is dan bekende risicofactoren als roken, diabetes en hoge bloeddruk.

“Cardioconditie wordt steeds meer erkend als krachtige voorspeller van de algemene gezondheid, en met deze update van watchOS 7 brengen we deze voorspeller binnen handbereik van nog meer mensen”, aldus Jeff Williams, Chief Operating Officer van Apple. “Voorheen kon een schatting van onvoldoende cardioconditieniveaus alleen door professionele medici worden gegeven, maar nu kan ook Apple Watch met zijn geavanceerde sensoren deze schatting geven. Gebruikers krijgen zo een beter idee hoe ze hun gezondheid op lange termijn kunnen verbeteren met dagelijkse activiteit.”

“Onderzoekers van de American Heart Association brengen een onvoldoende cardiorespiratoire conditie in verband met een grotere kans op hart- en vaatziekten en sterfterisico in het algemeen. De American Heart Association wil álle mensen helpen om langer en gezonder te leven, en wij denken dat nieuwe technologie mensen de instrumenten kan geven om aan hun eigen gezondheid te werken”, zegt Nancy Brown, CEO van de American Heart Association.

Met iOS 14.3 en watchOS 7.2 kunnen gebruikers van Apple Watch vanaf vandaag in de categorie Cardioconditie in de Gezondheid-app op iPhone zien of hun cardioconditie wordt geclassificeerd als hoog, bovengemiddeld, benedengemiddeld of onvoldoende. Ze worden vergeleken met mensen van dezelfde leeftijdsgroep en geslacht, op basis van gegevens van de Fitness Registry and Importance of Exercise National Database (FRIEND). Gebruikers kunnen ook zien hoe hun cardioconditie is veranderd in afgelopen week, maand of jaar. Als de conditie van een gebruiker wordt geclassificeerd als onvoldoende, kan hij of zij een melding op Apple Watch ontvangen, samen met een richtlijn om de conditie te verbeteren en er met de huisarts over te praten.

Gebruikers van Apple Watch kunnen in de Gezondheid-app op iPhone de feature Cardioconditieniveaus instellen, en meldingen over cardioconditie inschakelen.

Back To Top