skip to Main Content
Apple Breidt Gratis Onderwijstools Uit
Afbeelding: Apple / Apple Teacher Portfolio is een nieuwe badge voor professionele ontwikkeling die leerkrachten kunnen verdienen via het Apple Teacher Learning Center.

Apple breidt gratis onderwijstools uit

Apple onthult Apple Teacher Portfolio, een nieuw zelfstudieprogramma voor professionele ontwikkeling, waarmee leerkrachten creatieve elementen leren verwerken in elke les en bij elk vak, waar het onderwijs ook plaatsvindt. Ook komt Apple met updates van de apps Schoolwerk en Klaslokaal en van het populaire lesprogramma ‘Iedereen is creatief’, waarin de nieuwste features van iPad en Apple apps worden benut.

“Apple werkt al meer dan veertig jaar samen met leerkrachten om producten te maken die voor elke leerling het leerproces verrijken,” aldus Susan Prescott, Vice President van Worldwide Developer Relations en Product Marketing voor bedrijven en het onderwijs bij Apple. “Om scholen te helpen alle mogelijkheden van Apple producten optimaal te benutten, hebben we professionele ontwikkeling opgezet als essentieel onderdeel van ons aanbod voor het onderwijs. Met de nieuwe Apple Teacher Portfolio stimuleren we leerkrachten om nieuw elan te geven aan hun lessen en erkennen we het geweldige werk dat ze elke dag doen. Na dit unieke jaar willen we alle leerkrachten net zo blijven inspireren als zij ons inspireren.”

Professionele ontwikkeling uitgebreid met Apple Teacher Portfolio

Apple Teacher Portfolio is een nieuwe erkenningsbadge die leerkrachten kunnen verdienen via Apple Teacher Learning Center, het zelfstudieplatform voor professionele ontwikkeling. Met behulp van dit gratis programma kunnen leerkrachten in elke fase van de lesplanning het maximale halen uit Apple technologie, en leerlingen helpen hun kennis op te frissen, dieper op een onderwerp in te gaan en hun inzicht toe te passen. Met 21 sjablonen en lesideeën die geïnspireerd zijn op de projecthandleidingen van ‘Iedereen is creatief’ kunnen leerkrachten hun lessen nieuw elan geven met behulp van apps als Keynote, GarageBand en iMovie.

Leerkrachten bouwen met Apple Teacher Portfolio een verzameling op van hun creatiefste en interessantste lessen, die ze gemakkelijk kunnen laten zien aan hun leidinggevenden en collega’s. Door te reflecteren op wat er wel en niet werkt, kunnen ze hun manier van lesgeven transformeren. De portfolio dient als logboek om die mijlpalen vast te leggen.

“Apple Teacher Portfolio biedt onderwijsinstellingen een platform om vragen te stellen en helpt docenten om op een gerichte manier op hun werk te reflecteren,” zegt Felecity Treptow, Technology Integration Specialist bij het D.C. Everest Area School District in Wisconsin. “Een portfolio is een middel om te laten zien dat je trots bent op wat je hebt geleerd of gemaakt. Mijn allereerste docentenportfolio staat thuis nog steeds in de kast te pronken en ik kijk er graag af en toe naar; het is een belangrijk hoofdstuk in mijn werkende leven. Ik verheug me erop dit hulpmiddel aan al onze docenten te kunnen aanbieden, zodat ook zij met een verzameling tastbare werkstukken kunnen laten zien hoe trots ze zijn op wat ze in de loop van hun carrière hebben bereikt.”

Creativiteit stimuleren met Iedereen is creatief

In de updates in het lesprogramma ‘Iedereen is creatief’ van Apple worden de nieuwste features van iPad en apps als iMovie, Clips en GarageBand benut. De tekenhandleiding bevat nu ook animaties in Keynote, en de fotohandleiding behandelt het maken van GIF-animaties met behulp van Keynote en de apps Camera en Foto’s. De filmhandleiding gaat in op het maken van korte films met een groen scherm en andere speciale effecten, en bij muziek zijn podcastfeatures met GarageBand toegevoegd.

Volgens onderzoek van Gallup vinden de meeste docenten dat leerlingen het best leren als ze worden gestimuleerd om hun kennis op een creatieve manier uit te drukken. Als docenten de vrijheid hebben om creatief te zijn, zullen ook leerlingen eerder uitdagingen durven aan te gaan die creativiteit van hen vragen. Apple heeft het lesprogramma ‘Iedereen is creatief’ zo opgezet dat het voor docenten in alle vakken leuk en makkelijk is om tekenen, muziek, film of fotografie in hun lesplan op te nemen. Op dit moment gebruiken wereldwijd meer dan vijfduizend basis- en middelbare scholen het lesprogramma ‘Iedereen is creatief’.

De apps Schoolwerk en Klaslokaal overal gebruiken

Leerkrachten kunnen binnenkort nog meer inzicht krijgen in wat leerlingen doen, door middel van gegevens over voortgang en over de tijd die besteed is aan documenten, video’s en links die in Schoolwerk zijn opgegeven. Er komt een update van de app, waardoor docenten de mogelijkheid krijgen om Schoolwerk-projecten te delen met collega’s, door opdrachten te exporteren die in de app zijn aangemaakt. Projecten kunnen ook weer worden geïmporteerd in Schoolwerk of in andere platforms. Door verbeteringen van de navigatiekolom zijn klassen, opdrachten en leerlingenaccounts sneller te vinden. Met deze nieuwe features wordt Schoolwerk een nog krachtiger hulpmiddel waarmee docenten hun lessen naar eigen voorkeur kunnen inrichten en beheren.

Voor het eerst is met de Klaslokaal-app nu ook onderwijs buiten de muren van de school mogelijk. Klaslokaal kon tot nu toe worden gebruikt als leerlingen zich in dezelfde fysieke ruimte bevonden als hun docenten, maar binnenkort kunnen docenten leerlingen ook op afstand uitnodigen bij een Klaslokaal-sessie. Docenten kunnen dan met de bekende features van Klaslokaal leerlingen naar bepaalde apps leiden, hun scherm bekijken en een overzicht zien van wat ze allemaal doen. Zoals altijd houdt Apple bij deze feature rekening met de privacy van de leerlingen. Met behulp van hun beheerde Apple ID kunnen docenten verzoeken om verbinding; leerlingen kunnen kiezen of ze dat willen. De Klaslokaal-app is bovendien opnieuw gebouwd met behulp van Mac Catalyst, zodat er nu probleemloos kan worden gewerkt op zowel iPad als Mac, ook als die draait op M1, de eerste chip van Apple die specifiek voor de Mac is ontworpen. Het ontwerp is opgefrist en slimme groepen zijn verbeterd. Docenten kunnen nu in een oogopslag zien waar leerlingen mee bezig zijn: of ze online zijn, of ze lokaal of op afstand meedoen, of ze iPad of Mac gebruiken en of de batterij van hun device leeg is. Al deze informatie is makkelijk te vinden en te bekijken, en helpt docenten om de lestijd optimaal te benutten.

Apple Teacher Portfolio is vanaf vandaag beschikbaar via het Apple Teacher Learning Center. De handleidingen van ‘Iedereen is creatief’ zijn vernieuwd en beschikbaar als gratis download in Apple Books. De nieuwe versies van zowel de Schoolwerk- als de Klaslokaal-app zijn nu als bètaversie verkrijgbaar via AppleSeed for IT.

Back To Top