skip to Main Content
Apple Introduceert De AirTag
Afbeelding: Apple / AirTag is een klein en elegant ontworpen accessoire dat kan worden gepersonaliseerd met gratis gravure en waarmee iPhone-gebruikers hun waardevolle spullen veilig kunnen lokaliseren en volgen met behulp van de Zoek mijn-app.

Apple introduceert de AirTag

Apple heeft vandaag AirTag gepresenteerd, een klein, elegant accessoire waarmee je belangrijke spullen makkelijk weer terugvindt via de ‘Zoek mijn’-app van Apple. AirTag kan worden vastgemaakt aan belangrijke spullen (denk aan handtas, sleutelbos, rugzak) en werkt samen met het wereldwijde ‘Zoek mijn’-netwerk1. Zo vinden gebruikers dingen snel weer terug. Locatiegegevens blijven intussen anoniem en privé dankzij end‑to‑end­versleuteling. AirTag is per stuk en als set van vier verkrijgbaar, voor respectievelijk 35 euro en 119 euro, vanaf vrijdag 30 april.

“Met AirTag kunnen iPhone-gebruikers hun belangrijke spullen nu heel eenvoudig terugvinden, met behulp van het enorme ‘Zoek mijn’-netwerk”, zegt Kaiann Drance, Vice President of Worldwide iPhone Product Marketing bij Apple. “Dit is weer een geweldige manier om meer te halen uit iPhone en het complete Apple ecosysteem. AirTag ziet er prachtig uit en biedt unieke, (privacy)veilige zoekmogelijkheden.”

Licht van gewicht en eenvoudig in te stellen

De ronde AirTag is klein en licht, gemaakt van geëtst en gepolijst roestvrij staal, en is water- en stofbestendig volgens de IP67-norm. De ingebouwde speaker kan geluiden afspelen zodat je op het geluid kunt afgaan om AirTag terug te vinden. Het afdekplaatje is heel eenvoudig te verwijderen als het tijd is voor een nieuwe batterij. AirTag is net zo snel gebruiksklaar als AirPods. Je hoeft ’m alleen maar dichtbij de iPhone te houden en het koppelen gaat vanzelf. Je kunt een AirTag aan een voorwerp toewijzen. Vervolgens kies je een van de standaardnamen, zoals ‘Jas’ of ‘Sleutels’, of je bedenkt zelf een naam.

Als klanten een AirTag aanschaffen op apple.com of via de Apple Store-app, kunnen ze er kosteloos een inscriptie in laten graveren met een van de 31 beschikbare emoji of met tekst. Je kunt AirTag los in een tas of jaszak doen, of een van de door Apple ontworpen AirTag-accessoires gebruiken, zoals de hanger van licht en slijtvast polyurethaan, of de leren hanger of sleutelhanger van speciaal gelooid Europees leer. Elke hanger zit stevig om de AirTag vast, is eenvoudig aan belangrijke spullen vast te maken, en is een mooie manier om AirTag nóg een persoonlijk tintje te geven.

Allerlei zoekmogelijkheden

Zodra AirTag is ingesteld, verschijnt hij op de nieuwe tab Items in de ‘Zoek mijn’-app, waar je kunt zien waar het voorwerp nu is of wat de laatst bekende locatie is. Zoek je een voorwerp dat zich nog binnen het Bluetooth-bereik bevindt, dan kun je met de ‘Zoek mijn’-app een geluid op AirTag laten afspelen om het terug te vinden. Je kunt ook Siri vragen om het voorwerp te zoeken. Ook dan laat AirTag een geluid horen als hij niet ver weg is.

Elke AirTag is uitgerust met de door Apple ontworpen U1-chip. Deze chip maakt gebruik van Ultra Wideband-technologie, die ‘Nauwkeurig zoeken’ mogelijk maakt voor gebruikers van iPhone 11 en iPhone 12. Dankzij deze geavanceerde technologie kan nauwkeurig worden bepaald welke richting je uit moet en hoe ver, om een AirTag terug te vinden die zich binnen het bereik bevindt. Op het moment dat de gebruiker beweegt, combineert ‘Nauwkeurig zoeken’ de input van de camera, ARKit, versnellingsmeter en gyroscoop om met een combinatie van geluid, en voelbare en zichtbare feedback aan te geven waar de AirTag is.

Als AirTag niet meer bij de eigenaar is en zich buiten het Bluetooth-bereik bevindt, kan het ‘Zoek mijn’-netwerk helpen met zoeken. Het ‘Zoek mijn’-netwerk telt al bijna een miljard Apple devices, en kan Bluetooth-signalen detecteren van een kwijtgeraakte AirTag en de locatie doorgeven aan de eigenaar. Dit gebeurt allemaal volledig op de achtergrond en anonimiteit en privacy zijn hierbij gewaarborgd.

Gebruikers kunnen ook de Verloren-modus voor hun AirTag activeren. Ze krijgen dan een melding zodra de AirTag binnen bereik is, of als hij is gedetecteerd door het uitgebreide ‘Zoek mijn’-netwerk. Wordt een zoekgeraakte AirTag door mensen gevonden, dan kunnen ze erop tikken met hun iPhone of een ander NFC-device. Ze gaan dan automatisch naar een website waar een telefoonnummer wordt weergegeven waarop de eigenaar te bereiken is, mits de eigenaar deze gegevens heeft doorgegeven.

AirTag ondersteunt de toegankelijkheidsfeatures die in iOS zijn ingebouwd. In combinatie met VoiceOver bijvoorbeeld, kan ‘Nauwkeurig zoeken’ blinde of slechtziende gebruikers laten weten waar hun AirTag is met aanwijzingen als “Drie meter naar links.”

Privacy en beveiliging ingebouwd

AirTag is erop gebouwd om locatiegegevens te beschermen. Locatiegegevens en -geschiedenis worden niet fysiek in AirTag opgeslagen. De communicatie met het ‘Zoek mijn’-netwerk is volledig versleuteld. Dat betekent dat alleen de eigenaar van een device toegang heeft tot de bijbehorende locatiegegevens. Niemand, ook Apple niet, kent de identiteit of de locatie van devices die hebben helpen zoeken.

AirTag heeft ook een aantal proactieve features die ongewenst tracken tegengaan, een primeur op dit gebied. De door AirTag uitgezonden Bluetooth-signaal-ID’s wisselen regelmatig, om ongewenste locatietracking te voorkomen. iOS-devices detecteren het ook als een AirTag niet bij de eigenaar in de buurt is, en kunnen je waarschuwen als je al enige tijd achtereen een onbekende AirTag bij je blijkt te hebben. En zelfs als gebruikers geen iOS-device hebben, kan een AirTag die langere tijd niet bij de eigenaar in de buurt is, een geluid afspelen zodra hij wordt verplaatst. Tref je een onbekende AirTag aan, dan kun je er met je iPhone of NFC-device op tikken en krijg je aanwijzingen om de onbekende AirTag te deactiveren.

AirTag en Hermès

Apple en Hermès presenteren AirTag Hermès: elegante, handgemaakte leren accessoires, met onder meer een tassenhanger, sleutelhanger en bagagelabel. De accessoires van Hermès zijn verkrijgbaar met een AirTag waarin het iconische Clou de Selle-logo is gegraveerd.

Accessoireprogramma ‘Zoek mijn’-netwerk

Ook producten en accessoires van andere fabrikanten kunnen helpen zoeken, via het nieuwe accessoireprogramma van het ‘Zoek mijn’-netwerk. Via dit programma kunnen fabrikanten van devices en producten zoekfeatures voortaan rechtstreeks in hun producten inbouwen en gebruikmaken van het privacyveilige ‘Zoek mijn’-netwerk. Met de ‘Zoek mijn’-app kunnen klanten dan ook andere belangrijke spullen terugvinden. Meer informatie over dit programma is te vinden op mfi.apple.com.

Apple en het milieu

De bedrijfsvoering van Apple zelf is al CO₂‑neutraal. Het plan is nu om de uitstoot in 2030 over de gehele linie op nul te laten uitkomen, dus vanaf de productie door onze toeleveranciers tot aan het moment dat onze producten aan het einde van hun levenscyclus komen. Dat betekent dat elk verkocht Apple product tegen die tijd 100% CO₂-neutraal is, inclusief de delving van de benodigde grondstoffen, de productie van de losse onderdelen, de assemblage, het vervoer, het gebruik, het opladen, de recycling en de terugwinning van herbruikbare grondstoffen. Het soldeer op het moederbord van AirTag is gemaakt met 100% gerecycled tin. Verder bevat AirTag geen schadelijke stoffen, verbruikt hij heel weinig stroom en zijn de houtvezels in de verpakking gerecycled of afkomstig uit duurzaam beheerde bossen.

Prijzen en verkrijgbaarheid

  • Klanten kunnen AirTag bestellen vanaf vrijdag 23 april om 14:00 uur.
  • AirTag is per stuk en als set van vier verkrijgbaar voor respectievelijk 35 euro (VS) en 119 euro (VS), via apple.com, in de Apple Store-app, in Apple Stores en via erkende Apple resellers en bepaalde providers (prijzen kunnen variëren) vanaf vrijdag 30 april.
  • Door Apple ontworpen AirTag-accessoires omvatten onder meer een leren sleutelhanger in zadelbruin, (PRODUCT)RED en Baltisch blauw voor 39 euro (VS); een leren hanger in zadelbruin en (PRODUCT)RED voor 45 euro (NL); en een hanger van polyurethaan in wit, donkermarineblauw, zonnebloemgeel en Electric Orange voor 35 euro (NL).
  • AirTag Hermès omvat onder meer een tassenhanger en sleutelhanger in Fauve Barénia, Bleu Indigo en oranje leer, en een bagagelabel6 in Fauve Barénia-leer, allemaal verkrijgbaar vanaf vrijdag 30 april.
  • Gratis persoonlijke inscriptie bij aankoop via apple.com of de Apple Store-app.
  • Voor het doen van aankopen en het aanvragen van support kunnen klanten terecht op apple.com en in de Apple Store. Iedereen kan aankoopadvies krijgen van een Apple Specialist, kiezen voor betaling in termijnen, in aanmerking komende devices inruilen, gebruikmaken van Apple Support en alle aankopen contactloos laten bezorgen of zelf ophalen bij een Store.
  • Klanten kunnen AirTag bekijken in een Apple Store, en kunnen daar ook terecht met vragen. Apple raadt wel aan om van tevoren op apple.com/retail te kijken wat de openingstijden zijn, voor welke diensten ze er terechtkunnen en welke coronamaatregelen er gelden.
  • AirTag vereist iPhone of iPod touch met iOS 14.5 of hoger, of iPad met iPadOS 14.5 of hoger. Deze software-updates zijn vanaf volgende week beschikbaar. Klanten moeten een Apple ID hebben en zijn aangemeld bij hun iCloud-account. Voor bepaalde features moet ‘Zoek mijn’ zijn ingeschakeld in de iCloud-instellingen.
Back To Top