skip to Main Content
Apple Introduceert Ruimtelijke Audio Met Dolby Atmos
Afbeelding: Apple / Met ingang van juni 2021 profiteren Apple Music-abonnees van ruimtelijke audio met Dolby Atmos en Lossless-audio.

Apple introduceert ruimtelijke audio met Dolby Atmos

Apple heeft vandaag bekendgemaakt dat abonnees van Apple Music voortaan kunnen rekenen op nog betere geluidskwaliteit dankzij de introductie van ruimtelijke audio met ondersteuning voor Dolby Atmos. Met ruimtelijke audio kunnen artiesten muziek maken waar je compleet in opgaat, met kraakhelder multidimensionaal geluid. Abonnees op Apple Music kunnen straks meer dan 75 miljoen nummers beluisteren in Lossless-audio, exact dezelfde geluidskwaliteit die oorspronkelijk in de studio is vastgelegd. Deze nieuwe features zijn vanaf volgende maand zonder extra kosten beschikbaar voor Apple Music-abonnees.

“Apple Music voert een ongekende verbetering door in de geluidskwaliteit”, zegt Oliver Schusser, Vice President voor Apple Music en Beats bij Apple. “Muziek luisteren in Dolby Atmos is zonder meer betoverend. Het geluid komt uit alle richtingen en klinkt fantastisch. Deze innovatieve geluidskwaliteit is nu beschikbaar voor muziek van populaire artiesten zoals J Balvin, Gustavo Dudamel, Ariana Grande, Maroon 5, Kacey Musgraves, The Weeknd en vele anderen. Abonnees kunnen hun muziek ook in de hoogste audiokwaliteit beluisteren met Lossless-audio. Apple Music zal nooit meer hetzelfde zijn.”

Ruimtelijke audio met ondersteuning voor Dolby Atmos

Apple introduceert ruimtelijke audio met ondersteuning voor Dolby Atmos in Apple Music. Dolby Atmos is een revolutionaire geluidstechniek waarmee artiesten hun muziek zo kunnen mixen dat het klinkt alsof je er middenin zit. Apple Music speelt Dolby Atmos-nummers standaard automatisch af op alle AirPods en Beats-koptelefoons met een H1- of W1-chip,en op de ingebouwde speakers van de nieuwste iPhone, iPad en Mac. Apple Music breidt het aantal Dolby Atmos-nummers steeds verder uit en stelt ook handige Dolby Atmos-playlists samen. Producties die beschikbaar zijn in Dolby Atmos zijn ook speciaal gemarkeerd en dus makkelijk te vinden.

Na de lancering kunnen abonnees duizenden nummers in ruimtelijke audio beluisteren van de populairste artiesten in de meest uiteenlopende genres, van hip-hop tot country en Latin, en van klassiek tot pop. Samen met artiesten en platenmaatschappijen werkt Apple Music er hard aan om nieuwe releases en de beste nummers uit de catalogus toe te voegen. En steeds meer artiesten komen met nieuwe producties speciaal voor ruimtelijke audio. Apple Music en Dolby hebben de handen ineengeslagen zodat muzikanten, producers en geluidstechnici gemakkelijker muziek kunnen uitbrengen in Dolby Atmos. Zo zijn er initiatieven om het aantal studio’s met Dolby-technologie te verdubbelen in belangrijke markten. Daarnaast worden er scholingsprogramma’s aangeboden en kunnen onafhankelijke artiesten op ondersteuning rekenen.

“Vandaag introduceren we Dolby Atmos in Apple Music, een heel nieuwe manier om muziek te produceren én ervaren”, aldus Kevin Yeaman, President en CEO van Dolby Laboratories. “We werken er samen met Apple Music hard aan om ruimtelijke audio met Dolby Atmos zo breed mogelijk beschikbaar te maken voor muzikanten en muziekliefhebbers.”

J Balvin: “Ik vind het te gek om hieraan te werken met Apple Music. Als er iets nieuws is, ben ik er graag als eerste bij. Met Lossless klinkt alles groter en indrukwekkender. Maar je staat vooral versteld van de geluidskwaliteit. Ik was totaal overdonderd toen ik mezelf en mijn muziek voor het eerst in Dolby Atmos beluisterde. Ik heb er eigenlijk geen woorden voor. Mijn fans weten straks niet wat ze meemaken.”

Gustavo Dudamel: “Stel je eens voor dat je dirigent bent van een orkest dat de verpletterende ‘Symphonie der Tausend’ van Mahler ten gehore brengt. Dat is toch met geen pen te beschrijven? En nu is er dus technologie die deze ervaring dichterbij brengt. Een genot voor je oren, je hart en je ziel. Ik nodig iedereen van harte uit deze monumentale uitvoering te beluisteren van de Los Angeles Philharmonic, geremasterd in Dolby Atmos en nu, naast mijn opnamen met hetzelfde orkest voor Deutsche Grammophon, voor het eerst te vinden op Apple Music, in geweldige 3D-geluidskwaliteit.”

Producer, songschrijver, componist en Grammy Award-winnaar Giles Martin: “Al sinds er muziek wordt opgenomen, proberen artiesten, producers en geluidstechnici te schilderen met geluid, om luisteraars mee te nemen naar een plek waarvan ze niet eens wisten dat die bestond, zelfs al toen het geluid uit maar één luidspreker kwam. Met de nieuwste geluidstechniek kunnen muziekliefhebbers nu als het ware helemaal in de muziek kruipen. Het is bijna alsof je favoriete artiest vlak naast je staat te spelen of dat je midden in een symfonie-orkest zit. Het geluid dat je ervaart is onvoorstelbaar en de mogelijkheden voor makers zijn eindeloos. Dit is technologisch een enorme stap vooruit. Ik heb nu al van een aantal top-artiesten het werk mogen mixen in Dolby Atmos. Al doende viel ik meer dan ooit voor mijn favoriete platen. Ik vond het een unieke ervaring. Ook al was de muziek nog zo vertrouwd, ik ging er zo in op dat alles nieuw, fris en urgent klonk. Als maker vind ik het geweldig dat we deze ervaring nu kunnen delen via Apple Music.”

Geluidstechnicus Manny Marroquin: “Met ruimtelijke audio geef je muziek een heel nieuwe identiteit. Telkens als ik nummers aan het mixen ben in Atmos, krijg ik kippenvel. De toekomst is er al.”

Lossless-audio

Apple Music gaat ook zijn complete catalogus van meer dan 75 miljoen nummers beschikbaar maken in Lossless-audio. Apple gebruikt ALAC (Apple Lossless Audio Codec) zodat er geen enkele bit van het oorspronkelijke audiobestand verloren gaat. Dit betekent dat Apple Music-abonnees exact hetzelfde horen als wat artiesten in de studio hebben vastgelegd.

Abonnees die gebruik willen maken van Lossless-audio, kunnen dit in de nieuwste versie van Apple Music inschakelen via Instellingen > Muziek > Audiokwaliteit. Ze kunnen hier ook verschillende resoluties kiezen afhankelijk van de verbinding, zoals mobiel, wifi of voor downloaden. De Lossless-categorie van Apple Music loopt van 16 bits bij 44,1 kHz, oftewel cd-kwaliteit, tot 24 bits bij 48 kHz, en kan native worden afgespeeld op Apple devices. Voor echte audiofielen is er daarnaast Hi-Resolution Lossless, met maar liefst 24 bits bij 192 kHz.

Producer Piper Payne: “De ziel van de mix zit in die extra bits die meekomen met het Lossless-bestand. Zorgen dat muziek in de allerhoogste kwaliteit kan worden beluisterd is het mooiste om te doen.”

Beschikbaarheid

  • Ruimtelijke audio met ondersteuning voor Dolby Atmos en Lossless-audio is zonder meerkosten beschikbaar voor abonnees van Apple Music.
  • Bij de introductie komen duizenden nummers beschikbaar in ruimtelijke audio met Dolby Atmos, en dat aantal wordt snel verder uitgebreid.
  • De meer dan 75 miljoen nummers in de catalogus van Apple Music komen beschikbaar in Lossless-audio.

Ga voor meer informatie en een uitgebreide lijst met compatibele devices naar apple.com/nl/apple-music.

Back To Top