skip to Main Content
Software-updates Voor Mensen Met Een Beperking
Afbeelding: Apple / Klanten die in de VS, het VK of Frankrijk naar een Apple Store gaan, kunnen via SignTime op afstand een beroep doen op een gebarentolk.

Software-updates voor mensen met een beperking

Apple heeft vandaag softwarefeatures aangekondigd voor mensen met een motorische, visuele, auditieve of cognitieve beperking. Met deze nieuwe generatie technologie geeft Apple blijk van zijn overtuiging dat toegankelijkheid een mensenrecht is en wordt er voortgeborduurd op de toonaangevende features die Apple producten voor iedereen toegankelijk maken.

Met de software-updates die later dit jaar op alle besturingssystemen van Apple uitkomen, kunnen mensen met een lichamelijke beperking op hun Apple Watch navigeren met AssistiveTouch. iPad is straks makkelijker te bedienen met hardware van andere fabrikanten voor het tracken van oogbewegingen. En voor mensen met een visuele beperking wordt de toonaangevende VoiceOver-schermlezer van Apple nog slimmer met nieuwe functionaliteit voor het herkennen van objecten in afbeeldingen. Ter ondersteuning van neurodiversiteit introduceert Apple nieuwe achtergrondgeluiden waarmee klanten minder afgeleid worden en voor doven en slechthorenden zijn er binnenkort nieuwe Made for iPhone-gehoorapparaten die geschikt zijn voor tweewegaudio.

Op donderdag 20 mei lanceert Apple ook de nieuwe dienst SignTime. Die biedt klanten de mogelijkheid om in gebarentaal met AppleCare en Retail Customer Care te communiceren (Amerikaanse gebarentaal (ASL) in de VS, Britse gebarentaal (BSL) in het VK of Franse gebarentaal (LSF) in Frankrijk). Dat gaat direct via een browser. Klanten die een Apple Store bezoeken, kunnen met SignTime op afstand een gebarentolk regelen zonder dat ze die van tevoren hoeven te boeken. SignTime wordt in eerste instantie alleen in de VS, het VK en Frankrijk gelanceerd. Andere landen volgen later. Ga voor meer informatie naar apple.com/nl/contact.

“Bij Apple vinden we dat de beste technologie ter wereld iedereen moet kunnen dienen. Onze teams zetten dan ook alles op alles om al onze producten toegankelijk te maken”, aldus Sarah Herrlinger, senior director van Global Accessibility Policy & Initiatives bij Apple. “Met deze nieuwe features verleggen we onze innovatieve grenzen nog verder met nieuwe technologieën waarmee nog meer mensen van Apple devices kunnen genieten. We zijn heel benieuwd wat onze gebruikers ervan vinden.”

AssistiveTouch voor Apple Watch

Voor gebruikers met een motorische beperking introduceert Apple een revolutionaire nieuwe toegankelijkheidsfeature voor Apple Watch. Met AssistiveTouch voor watchOS kunnen mensen met een beperking aan het bovenlichaam volop profiteren van de features van Apple Watch zonder dat ze het display of de knoppen hoeven aan te raken. Apple Watch bevat ingebouwde bewegingssensoren zoals een gyroscoop, versnellingsmeter en optische hartslagsensor, en ook on-device machine learning. Aan de hand daarvan kan Apple Watch subtiele bewegingen in spieren en pezen detecteren, waardoor gebruikers een cursor op het display kunnen verplaatsen door bijvoorbeeld met vingers te knijpen of een vuist te maken. Met AssistiveTouch op Apple Watch kunnen klanten met een beperking aan hun ledematen makkelijker telefoongesprekken beantwoorden, cursors besturen, het Berichtencentrum en Bedieningspaneel openen en nog veel meer.

Oogbewegingen tracken op iPad

iPadOS ondersteunt straks devices van andere fabrikanten voor het tracken van oogbewegingen, zodat mensen hun iPad met alleen hun ogen kunnen bedienen. Later dit jaar kunnen compatibele MFi-devices detecteren waar een persoon op het scherm naar kijkt, waardoor de cursor de blik van die persoon kan volgen. Als iemand ergens langer naar kijkt, kan een actie worden uitgevoerd (zoals een tikje).

Afbeeldingen verkennen met VoiceOver

Apple introduceert nieuwe features voor VoiceOver, de toonaangevende schermlezer voor blinden en slechtzienden. Als aanvulling op recente updates waarmee VoiceOver afbeeldingen kon beschrijven, kunnen gebruikers nu nog beter mensen, tekst, tabelgegevens en andere objecten op afbeeldingen ontdekken. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld over een foto van een aankoopbon navigeren als in een tabel: per rij of kolom, compleet met kopjes. VoiceOver kan ook de positie van een persoon beschrijven ten opzichte van andere objecten in een afbeelding, zodat mensen hun herinneringen in detail kunnen nabeleven. En met markeringen kunnen ze ook hun eigen beschrijvingen toevoegen aan bijvoorbeeld familiefoto’s.

Made for iPhone-gehoorapparaten en ondersteuning voor audiogrammen

Als update op het programma voor MFi-gehoorapparaten voegt Apple ondersteuning toe voor nieuwe gehoorapparaten die geschikt zijn voor tweewegaudio. Dankzij de microfoons in deze nieuwe gehoorapparaten kunnen doven en slechthorenden handsfree bellen en FaceTime-gesprekken voeren. De nieuwe generatie modellen van MFi-partners zijn later dit jaar verkrijgbaar.

Apple komt ook met ondersteuning voor het herkennen van audiogrammen voor ‘Aangepaste koptelefoon’ (audiogrammen zijn het resultaat van een gehoortest). Op die manier kunnen gebruikers makkelijk hun audio aanpassen aan de hand van hun meest recente gehoortest. Die kunnen ze importeren vanuit een pdf-bestand of door een foto te maken van het audiogram op papier. Met ‘Aangepaste koptelefoon’ worden zachte geluiden versterkt en bepaalde frequenties afgestemd op het gehoor van de gebruiker.

Achtergrondgeluiden

De alledaagse geluiden om je heen kunnen storend of overweldigend zijn. Om neurodiversiteit te ondersteunen, introduceert Apple daarom nieuwe achtergrondgeluiden waardoor de gebruiker zich beter kan concentreren, rustig kan blijven of op adem kan komen. Op de achtergrond worden continu geluiden afgespeeld, zoals verschillende soorten ruis of het geluid van de zee, regen of een riviertje, waardoor ongewenste geluiden van buitenaf worden gemaskeerd. Deze achtergrondgeluiden gaan automatisch op in andere audio en systeemgeluiden.

Deze features volgen later dit jaar:

 • Geluidsacties voor Schakelbediening vervangen fysieke knoppen en schakelaars door geluiden die met de mond kunnen worden gemaakt, zoals klikken, ploppen of ‘ie’-geluiden. Dit is bedoeld voor gebruikers die niet kunnen praten en minder mobiel zijn.
 • Instellingen voor display en tekst kunnen in iedere app apart worden aangepast, zodat mensen die kleurenblind zijn of een andere visuele beperking hebben het scherm beter kunnen zien. Voor alle ondersteunde apps kunnen gebruikers deze instellingen apart aanpassen.
 • Nieuwe opties voor Memoji voor mensen met een neuskatheter, een cochleair implantaat of een hoofdbeschermer.

In het kader van Global Global Accessibility Awareness Day komt Apple onder meer met nieuwe features, sessies en collecties:

 • Deze week praat trainer en bekroonde adaptieve atleet Amir Ekbatani in Apple Fitness+ over de inspanningen van Apple om Fitness+ zo toegankelijk en inclusief mogelijk te maken. Fitness+ bevat workouts voor iedereen. Denk aan workouts waarin de trainers gebarentaal gebruiken voor dingen als ‘Welkom!’ of ‘Goed gedaan!’ of afleveringen van ‘Time to Walk’ die voor rolstoelgebruikers met Apple Watch veranderen in ‘Time to Walk or Push’. Bovendien zijn alle video’s voorzien van ondertitels en bijschriften. Voor elke workout in Fitness+ is er ook een trainer die een aangepaste versie van de workout laat zien, zodat gebruikers van elk niveau kunnen meedoen.
 • De galerij met opdrachten voor toegankelijkheid bevat handige Siri-opdrachten voor het bijhouden van medicatie en het uitvoeren van dagelijkse routines. Met de nieuwe toegankelijkheidsassistent ontdekken gebruikers de ingebouwde features van Apple en hoe ze die kunnen aanpassen.
 • Today at Apple biedt op 20 mei de hele dag live virtuele sessies in ASL en BSL waarin mensen met een beperking de basisbeginselen van iPhone of iPad onder de knie kunnen krijgen. In sommige regio’s worden er in Stores t/m 30 mei meer Today at Apple-sessies gegeven over toegankelijkheid.
 • In de App Store kunnen klanten het verhaal lezen van Lucy Edwards, een blinde influencer op TikTok die vertelt over haar favoriete toegankelijkheidsapps. Ook is er de app van de dag, FiLMiC Pro, een van de meest toegankelijke video-apps voor blinden en slechtzienden. En in de nieuwe collectie ‘Creëer op jouw manier’ is er nog veel meer te vinden.
 • De Apple TV-app bevat straks een collectie over mensen en personages die alle barrières doorbreken en die zowel voor als achter de camera representatief zijn voor mensen met een beperking. Makers en artiesten zoals die uit ‘Best Summer Ever’ delen daarin hun favoriete films en tv-series in een visuele omgeving die is ontworpen door de
 • Amerikaanse Pop-Op- en Urban Folk-artiest Tennessee Loveless. Hij staat bekend om zijn kleurrijke illustraties en bonte verhalen die hij vanuit zijn perspectief als kleurenblinde vertelt.
 • Apple Books voegt nieuwe aanbevelingen toe van Judith Heumann, schrijfster en pleitbezorger van de rechten van mensen met een beperking. Daarnaast zijn er andere nieuwe themacollecties.
 • Apple Kaarten bevat nieuwe gidsen van Gallaudet University, ’s werelds meest vooraanstaande universiteit voor dove, slechthorende en doofblinde studenten. Met deze gidsen kunnen gebruikers makkelijker contact maken met bedrijven en organisaties die doven en gebarentalen vooropstellen.

 

Back To Top