skip to Main Content
Apple Koploper In Privacy
Afbeelding: Apple / Met ‘Verberg mijn e-mailadres’, dat rechtstreeks is ingebouwd in Safari, de iCloud-instellingen en Mail, kun je onbeperkt adressen aanmaken en verwijderen. Zo bepaal je zelf wie er contact met je kan opnemen.

Apple koploper in privacy

Apple onthulde vandaag geavanceerde nieuwe beveiligingsfeatures in iOS 15, iPadOS 15, macOS Monterey en watchOS 8. Met deze features krijgen gebruikers meer controle over de manier waarop hun gegevens worden gebruikt. Deze nieuwste innovaties onderstrepen de voortrekkersrol van Apple als het op privacy aankomt. Met zijn voortdurende inspanningen neemt het bedrijf de complete branche op sleeptouw, bijvoorbeeld met transparantie bij tracking en het privacylabel in de App Store.

“Al vanaf het allereerste begin staat privacy centraal bij Apple”, zegt Craig Federighi, Senior Vice President Software Engineering van Apple. “Elk jaar leggen we de lat weer wat hoger en ontwikkelen we nieuwe technologie waarmee gebruikers meer controle krijgen over hun gegevens en met wie ze die delen. Dit jaar introduceren we innovatieve features waarmee we gebruikers nog meer inzicht en specifiekere controle geven.”

Gegevens afschermen voor derden

Met ‘Privacybescherming in Mail’ maak je het afzenders onmogelijk om informatie over je te verzamelen met behulp van onzichtbare pixels die met berichten worden meegestuurd. Met deze nieuwe optie kun je ook voorkomen dat afzenders weten wanneer je een e-mail opent. En je schermt je IP-adres ermee af, zodat het niet kan worden gekoppeld aan je andere activiteiten op het internet en evenmin kan worden gebruikt om je locatie te achterhalen.

Al een aantal jaren kan in Safari intelligente trackingpreventie worden ingeschakeld tegen ongewenste tracking. Deze feature maakt gebruik van machine learning op het device en heeft geen invloed op de werking van websites. Dit jaar wordt die functionaliteit verder uitgebreid en worden ook IP-adressen afgeschermd voor trackers. Dat betekent dat ze je IP-adres niet als unieke ID kunnen gebruiken om je activiteiten op websites te volgen en op basis daarvan een profiel samen te stellen.

Controleren hoe een app met de privacy omgaat

Als je een app toestemming hebt gegeven voor toegang tot je locatie, foto’s, camera, microfoon en contacten, kun je in het privacyrapport zien hoe vaak de app de afgelopen zeven dagen gebruik heeft gemaakt van die toestemming. Is dit niet in orde, dan onderneem je actie en ga je naar de app in Instellingen. Aan de hand van de externe domeinen waarmee een app contact heeft gehad, kun je ook zien met wie je gegevens mogelijk worden gedeeld.

Audio van Siri-verzoeken verwerken op het device

Als je iets aan Siri vraagt, wordt de audio voor de spraakherkenning standaard direct op iPhone of iPad verwerkt. Er wordt dus nooit geluid opgenomen zonder dat je dat wilt, een vaak voorkomend punt van zorg bij spraakassistenten. Steeds meer vragen aan Siri worden verwerkt op het device zelf. Hierdoor kun je ook zonder het internet dingen regelen. Denk aan het openen van apps, het instellen van timers en wekkers, het wijzigen van instellingen of het afspelen van muziek.

iCloud+ voor meer privacy tijdens het internetten

iCloud+ bevat alles wat mensen gewend zijn van iCloud en voegt daar nieuwe geavanceerde features aan toe, zoals iCloud Private Relay, ‘Verberg mijn e-mailadres’ en extra ondersteuning voor ‘Veilige video in HomeKit’. Zonder extra kosten.

Private Relay is een nieuwe dienst voor privacy op het internet die direct in iCloud is ingebouwd zodat gebruikers veiliger kunnen internetten, zonder dat iemand anders meekijkt. Als je het internet bezoekt in Safari, zorgt Private Relay ervoor dat al het verkeer dat afkomstig is van je device, wordt versleuteld. Dat betekent dat niemand in het traject tussen gebruiker en website toegang heeft tot deze gegevens. Ook Apple of de internetprovider niet. Alle verzoeken van de gebruiker worden vervolgens doorgestuurd via twee afzonderlijke internetrelays. De eerste wijst een anoniem IP-adres toe waaruit wel de regio is af te leiden maar niet de precieze locatie. De tweede ontsleutelt het webadres dat de gebruiker wil bezoeken en stuurt de gebruiker daar naartoe. Door deze verschillende typen informatie van elkaar te scheiden, is de privacy van gebruikers gewaarborgd. Niemand kan zo immers nagaan wie een gebruiker is en welke sites diegene bezoekt.

Met ‘Verberg mijn e-mailadres’, dat op ‘Log in met Apple’ is gebaseerd, kun je unieke, willekeurige e-mailadressen aanmaken om met anderen te delen. De e-mail die op zo’n adres binnenkomt, wordt doorgestuurd naar je eigenlijke adres. Op die manier voorkom je dat je je persoonlijke e-mailadres moet prijsgeven. Met ‘Verberg mijn e-mailadres’, dat rechtstreeks is ingebouwd in Safari, de iCloud-instellingen en Mail, kun je onbeperkt adressen aanmaken en verwijderen. Zo bepaal je zelf wie er contact met je kan opnemen.

iCloud+ biedt extra ondersteuning voor ‘Veilige video in HomeKit’, zodat je meer camera’s dan ooit kunt aansluiten in de Woning-app. De opslag van beveiligingsbeelden wordt volledig versleuteld en niet verrekend met het opslagabonnement. Met ‘Veilige video in HomeKit’ worden camerabeelden direct op je Apple devices geanalyseerd en versleuteld. Pas daarna worden ze veilig in iCloud bewaard.

Overige features voor gebruikers en ontwikkelaars

Met deze releases beschikken ontwikkelaars ook over geavanceerde nieuwe tools waarmee ze de functionaliteit van apps kunnen vergroten terwijl de privacy van gebruikers gewaarborgd blijft.

  • Gebruikers kunnen eenvoudig hun huidige locatie eenmalig delen met een app, zonder dat de ontwikkelaar er na die sessie nog toegang toe heeft. Ontwikkelaars kunnen de knop voor het delen van de huidige locatie aanpassen en hem direct in hun apps integreren.
  • Met verbeterde beperkte toegang tot de Foto’s-bibliotheek kunnen ontwikkelaars slimme functies bieden, zoals een map met recente foto’s voor bepaalde albums, ook als alleen beperkte toegang is verleend.
  • Als ontwikkelaars veilig plakken toepassen in een app, kunnen gebruikers gegevens uit een andere app plakken zonder dat de app toegang krijgt tot wat er is gekopieerd, totdat de gebruiker ervoor kiest de gegevens in de app te plakken. Wanneer veilig plakken wordt gebruikt in een app, kunnen gebruikers gegevens plakken zonder dat er een verontrustende melding verschijnt.
Back To Top