skip to Main Content
Gezondheidsgegevens Delen
Afbeelding: Apple / In iOS 15 kun je nu veilig gegevens delen en inzien in de Gezondheid-app.

Gezondheidsgegevens delen

Apple liet vandaag een preview zien van geavanceerde features voor gezondheid en welzijn. Daarnaast zijn er nieuwe tools voor het ondersteunen van vrienden en familie. Als aanvulling op de innovatieve gezondheidsfeatures van Apple Watch en iPhone heb je in iOS 15 nu de mogelijkheid om veilig gegevens te delen met belangrijke mensen in je leven, zoals een familielid of arts. Ook kun je nu inzicht krijgen in de gezondheidstoestand van vrienden of familieleden. Daarnaast kunnen met nieuwe tools in iOS 15 veranderingen in iemands gezondheidsdata beter worden opgemerkt, gemeten en begrepen.

“Het afgelopen jaar heeft meer dan ooit duidelijk gemaakt hoe belangrijk je gezondheid is. Daarom geven we onze gebruikers de mogelijkheid om beter voor zichzelf te zorgen. We hebben krachtige features ontwikkeld om gebruikers een scala aan inzichten te bieden. Zo kunnen ze ook de veranderingen in hun gezondheid door de tijd heen beter in de gaten houden”, zegt Jeff Williams, Chief Operating Officer bij Apple. “Zoveel mensen in de wereld vervullen op dit moment de rol van mantelzorger. Daarom willen we mensen een veilige, afgeschermde manier bieden om te communiceren met iemand die ze vertrouwen met hun gezondheidsgegevens. We zijn er trots op dat onze gebruikers deze innovatieve tools zelf in de hand hebben.”

Gezondheid delen

Met iOS 15 kun je een vriend of familielid toegang geven tot je gezondheidsgegevens. Zo kun je gezondheidskwesties beter bespreken en betere steun bieden, omdat je waar dan ook op de hoogte blijft van belangrijke meldingen en veranderingen.

Met de nieuwe Delen-tab in de Gezondheid-app kun je afgeschermd je gegevens delen met een zorgverlener of iemand anders die je vertrouwt. Gebruikers hebben de volledige controle over welke gegevens ze delen en met wie, of het nu gaat om een ouder wordend familielid dat hartgezondheidsgegevens deelt met een kind of kleinkind, partners die ervoor kiezen om informatie over hun vruchtbaarheid met elkaar te delen, of een Parkinsonpatiënt die gegevens over mobiliteit wil delen met de fysiotherapeut. De ontvanger kan deze gegevens inzien, compleet met belangrijke inzichten die eruit voortkomen en trends door de tijd heen.

Het is belangrijk om de dokter te vertellen over dagelijkse activiteiten, maar soms is het moeilijk om tijdens het doktersbezoek alle details te onthouden. Als de Gezondheid-app daarvoor toestemming heeft, kan de app waardevolle informatie bijhouden. Zo kan de arts duidelijker zien hoe het leven van de patiënt eruitziet tussen bezoeken aan de praktijk in. Gebruikers in de VS kunnen bepaalde soorten gezondheidsgegevens, zoals de hartslag, een val, de uren slaap en minuten beweging met hun arts delen, zodat ze beter gesprekken kunnen voeren. Bij deelnemende zorginstanties is het zelfs zo dat een zorgverlener deze gegevens direct in het elektronisch patiëntendossier van de instelling kan inzien, als de gebruiker ervoor gekozen heeft om deze informatie te delen.
Trends

Met de Gezondheid-app kun je nu trends analyseren van 20 soorten gegevens, van de hartslag bij rust tot slaappatronen en cardiofitness. Zo zie je makkelijk hoe bepaalde waarden veranderen. Het is belangrijk om veranderingen op het gebied van gezondheid bij te houden, en vooral kleine veranderingen worden soms niet opgemerkt. Met Trends kun je nu zien hoe de waarden door de tijd heen veranderen. Deze feature zorgt dat belangrijke veranderingen op een intelligente en proactieve manier worden uitgelicht en laat deze gegevens op een begrijpelijke manier zien.

Je kunt daarnaast ook persoonlijke doelen bijhouden, zoals het aantal kilometers dat je hardloopt of het aantal minuten dat je aan mindfulness doet. Patiënten die informatie over bijvoorbeeld insulineafgifte willen bijhouden, kunnen ook trends aflezen vanuit gegevens van devices van derde partijen die gekoppeld zijn met de Gezondheid-app.

Dankzij optionele meldingen kan Trends ook de aandacht vestigen op veranderingen op de lange termijn. Zo kun je vieren dat je een doel hebt bereikt of ontwikkelingen bespreken met de arts of het zorgteam.

Wandelstabiliteit

Jaarlijks moeten meer dan 37 miljoen mensen naar de dokter omdat ze gevallen zijn. Vaak is zo’n val het begin van problemen op het gebied van mobiliteit en verminderde zelfstandigheid.1 Wandelstabiliteit op iPhone is een primeur: terwijl terwijl je je iPhone in je zak hebt, worden er belangrijke mobiliteitsgegevens gemeten die veel zeggen over het risico op een val in de toekomst. Op dit moment wordt het valrisico nog gemeten door vragenlijsten en gesprekken met een zorgverlener. Wandelstabiliteit biedt de unieke mogelijkheid om elke dag bewegingen te meten, te analyseren en in de app te classificeren als OK, Laag of Zeer laag, zodat je op tijd actie kunt ondernemen om hun risico op een val te verkleinen.

Wandelstabiliteit maakt gebruik van speciaal ontwikkelde algoritmes om het evenwicht, de stabiliteit en de motoriek te meten door middel van de ingebouwde bewegingssensors van iPhone. Deze baanbrekende meetwaarde is tot stand gekomen op basis van de gegevens uit de Apple Heart and Movement Study, waar meer dan 100.000 mensen van alle leeftijden aan deelnamen. Nooit eerder was er met zoveel deelnemers onderzoek naar valrisico gedaan.

Wandelstabiliteit laat je niet alleen weten wanneer je meer risico loopt op een val, maar helpt je ook je doelen op het gebied van stabiliteit te meten. Zo kun je een melding ontvangen wanneer je score Laag of Zeer laag is. Vervolgens krijg je met illustraties oefeningen aangeraden waarvan klinisch is aangetoond dat ze het evenwicht en de kracht helpen verbeteren.

Privacy

Privacy ligt ten grondslag aan het ontwerp en de ontwikkeling van alle gezondheidsfeatures van Apple. Je hebt dan ook de volledige controle over je gegevens, waarbij je tot op detailniveau keuzes kunt maken over welke soorten gegevens je deelt en met wie. De gegevens zijn tijdens het verzenden versleuteld en op het device zelf vergrendeld met een toegangscode, Touch ID of Face ID. Apple heeft geen toegang tot de gegevens die je deelt met een vertrouwde partner of arts.

Meer updates voor gezondheid en welzijn

  • Met ‘Health Records’ op iPhone heb je een overzichtelijk rijtje (laboratorium)resultaten, waardoor je die makkelijker kunt bekijken. Je kunt highlights bekijken, de belangrijkste resultaten vastzetten en kijken of er een laboratorium in de buurt is. Als je in de VS woont, kun je zelfs informatie over veelvoorkomende laboratoriumtests bekijken.
  • Met watchOS 8 kan Apple Watch de ademfrequentie meten, oftewel het aantal ademhalingen per minuut terwijl je slaapt. Je kunt deze informatie in de Gezondheid-app bekijken en een melding krijgen als er een significante trend te zien is.
  • De nieuwe Mindfulness-app in watchOS 8 bevat een opgefriste versie van de oefening voor diep ademhalen en een extra manier om makkelijk tot rust te komen. Met ademhalingsoefeningen kunnen mensen een rustmoment inlassen om tot zichzelf te komen. Deze feature is nu voorzien van nieuwe animaties. Er is ook een nieuwe Reflectie-sessie, waarbij je je kunt concentreren op positieve gedachten.
  • Met iOS 15 hebben gebruikers overal ter wereld de mogelijkheid om vaccinatiebewijzen en testresultaten direct in de Gezondheid-app te bewaren. Ook als de gezondheidsdienst of zorginstelling nog geen ondersteuning biedt voor de feature ‘Health Records’ kunnen patiënten controleerbare COVID-19-vaccinatiebewijzen of testresultaten downloaden via een browser of QR-code, zodat ze er altijd bij kunnen.

Beschikbaarheid

De iOS 15-preview voor ontwikkelaars is vanaf vandaag beschikbaar voor leden van het Apple Developer Program via developer.apple.com. De openbare bèta voor iOS-gebruikers is vanaf volgende maand beschikbaar via beta.apple.com. De nieuwe softwarefeatures zijn vanaf dit najaar beschikbaar als gratis software-update voor iPhone 6s en nieuwer. Wandelstabiliteit is vanaf dit najaar beschikbaar als gratis software-update voor iPhone 8 en nieuwer. Features kunnen worden gewijzigd. Sommige features zijn mogelijk niet in alle talen of regio’s beschikbaar, of niet op alle devices. Ga voor meer informatie naar apple.com/ios/health. De nieuwe Mindfulness-app en de feature voor het meten van de ademfrequentie terwijl je slaapt zijn dit najaar beschikbaar in watchOS 8 als gratis software-update voor Apple Watch Series 3 of nieuwer gekoppeld aan een iPhone 6s of nieuwer waarop iOS 15 is geïnstalleerd.

Back To Top