Skip to content
Met iPadOS 15 kunnen gebruikers productiever zijn en wordt iPad nog veelzijdiger. ©Apple

iPadOS 15

Apple heeft vandaag een voorproefje laten zien van iPadOS 15. Het nieuwe OS zit boordevol nieuwe features om gebruikers optimaal te laten profiteren van de unieke capaciteiten van iPad. Op de veelzijdige iPad kunnen klanten productiever zijn dan ooit. Zo wordt met iPadOS 15 multitasking nog intuïtiever. Features als Split View en Slide Over zijn nu makkelijker te vinden en te gebruiken, en daarnaast bieden ze meer mogelijkheden. De Notities-app is nu overal te gebruiken dankzij Snelle notities. Samenwerken en lijstjes maken kan op nieuwe manieren, zowel met het toetsenbord als met Apple Pencil. NIeuwe widget-lay-outs voor het beginscherm en de appbibliotheek maken het gemakkelijk om de iPad te personaliseren en apps te ordenen. De Vertaal-app is aangevuld met nieuwe features voor het vertalen van tekst en gesprekken. En ook op iPad kun je nu apps bouwen voor iPhone en iPad met Swift Playgrounds. Verder bevat iOS 15 nieuwe privacyvoorzieningen in Siri en Mail, zodat je privégegevens ook echt privé blijven.

“Met iPadOS 15 haal je nog meer uit je iPad”, zegt Craig Federighi, senior vice president van Software Engineering bij Apple. “Je kunt nu nog productiever zijn en dat is te danken aan een hele reeks nieuwe features: intuïtievere multitasking, een nieuw ontwerp voor het beginscherm met geïntegreerde widgets en de appbibliotheek, vanuit elke app aantekeningen maken met Snelle notities, Vertaal voor iPad, SharePlay, een nieuwe versie van Safari en nieuwe tools om geconcentreerd te kunnen werken.”

Meer doen in minder tijd dankzij multitasking en toetscombinaties

Met iPadOS 15 is het makkelijker dan ooit om met meerdere apps tegelijkertijd te werken. Bovenaan apps verschijnt een nieuw menu voor multitasking waarmee je met één tikje Split View of Slide Over kunt inschakelen. Je kunt nu ook vanuit Split View bij het beginscherm, zodat je nog gemakkelijker de juiste app kunt kiezen. En met de nieuwe Appstrip kun je ook multitasken met apps die meerdere vensters gebruiken, zoals Safari en Pages, en snel e-mails bekijken.

Met een extern toetsenbord krijg je nu meer gedaan dankzij nieuwe toetscombinaties en een nieuw ontwerp voor de menubalk. Schakelen tussen Split View en Slide Over is makkelijker en de functies zijn ook sneller op te roepen dankzij nieuwe toetscombinaties voor handig multitasken met het toetsenbord.

Een persoonlijke en overzichtelijke ervaring op iPad met widgets en de appbibliotheek

Je kunt widgets nu tussen apps op het beginscherm plaatsen. Zo zie je meer informatie in een oogopslag en geniet je van een meer persoonlijke ervaring.De widgets zijn ook groter en daarom ideaal voor bijvoorbeeld video’s, muziek, games en foto’s op het grotere display van iPad. iPadOS 15 biedt ook volledig nieuwe widgets voor de App Store en daarnaast voor ‘Zoek mijn’, Game Center, Mail en Contacten.

Met iPadOS 15 wordt ook de appbibliotheek beschikbaar voor iPad. Daarin worden apps automatisch in handige categorieën gesorteerd, zoals Productiviteit, Games en Onlangs toegevoegd, en kun je vanuit het dock snel bij al je apps.

Snel ideeën noteren met Snelle notities en categoriseren met tags

Notities maken op iPad is nu handiger dan ooit dankzij nieuwe features die het makkelijk te maken om ideeën te noteren en categoriseren. Aantekeningen maken met Snelle notities gaat nu vanuit elke app, voor een snelle en makkelijke manier om overal iets op te kunnen schrijven. Of je nu het internet afstruint met Safari of een restaurantje zoekt op Yelp: je kunt altijd Snelle notities erbij pakken om een aantekening te maken en links erbij te zetten, zodat je snel weer terugvindt waar je was.

De Notities-app biedt ook nieuwe manieren om informatie op te schrijven en te ordenen en om samen te werken met anderen. Dankzij tags is het makkelijker om notities te maken en ze terug te vinden met de volledig nieuwe Tag Browser en de slimme mappen, die ook gebruikmaken van tags. Als je met anderen samenwerkt via gedeelde notities, kun je vermeldingen toevoegen. Zo koppel je mensen aan een specifieke notitie en kun je ze op de hoogte houden van wijzigingen. Alle recente wijzigingen staan in de nieuwe Activity-weergave.

Natuurlijker beeld en geluid in FaceTime-gesprekken en nieuwe SharePlay-feature

Met FaceTime maak je laagdrempelig contact met de mensen die het belangrijkst voor je zijn, en in iPadOS 15 komen al die gesprekken nog natuurlijker over. Als je met je vrienden zit te FaceTimen, kun je met het nieuwe SharePlay samen muziek van Apple Music luisteren, tegelijkertijd dezelfde film of hetzelfde tv-programma bekijken of je scherm delen om samen naar dezelfde app te kijken. Omdat alle deelnemers dezelfde afspeelregelaars in beeld hebben, kan iedereen de afspeel-, pauzeer en doorspoelknop bedienen. De content kan worden doorgezet naar Apple TV, zodat je samen het moment kunt beleven terwijl je contact hebt op FaceTime. Met SharePlay kun je ook je scherm delen. Perfect om samen op internet te kijken.

Ander Safari-design

In Safari zie je nu meer van de pagina’s waar je doorheen scrolt dankzij het nieuwe tabdesign. De nieuwe tabbalk past zich aan aan de kleur van de webpagina en voegt de tabs, de werkbalk en het zoekveld samen tot één compact geheel. Met tabgroepen zijn tabs nu makkelijker te bewaren en beheren, wat handig is voor het plannen van een reis, online shoppen of gewoon om veelgebruikte tabs te bewaren. De tabgroepen op je Mac synchroniseren automatisch met je iPhone, zodat je je projecten overal kunt voortzetten of even snel je tabs met iemand anders kunt delen. Safari op iPad ondersteunt nu ook webextensies die verkrijgbaar zijn in de App Store.

Focus op concentratie

iPadOS 15 biedt een krachtige verzameling tools die afleiding voorkomen, zodat je je beter kunt concentreren. Focus is een nieuwe feature waarmee je meldingen kunt filteren als je met een bepaalde taak bezig bent. Hiervoor kun je op je device een eigen Focus-optie instellen of een van de suggesties kiezen, bijvoorbeeld voor je werk of wanneer je op het punt staan om naar bed te gaan. Bovendien kun je een apart beginscherm aanmaken met daarop de apps en widgets die je nodig hebt als je je moet kunnen concentreren. Je ziet dus alleen de relevante apps en bent minder snel afgeleid.

In een nieuw meldingen­overzicht krijg je een handige opsomming van meldingen te zien op elk gewenst moment, bijvoorbeeld in de ochtend en in de avond. Zo is het makkelijk om op een tijdstip dat goed uitkomt alle meldingen van de dag door te nemen.

On-device machine learning maakt nieuwe fotofeatures mogelijk

Livetekst maakt gebruik van on-device machine learning om tekst op foto’s te herkennen en stelt vervolgens acties voor.1 Een foto van de voorkant van een winkel kan bijvoorbeeld een telefoonnummer bevatten. Je krijgt dan de optie te zien om dat nummer te bellen. Met de feature ‘Visual Lookup’ kun je voorwerpen, mensen of dieren in een foto opzoeken, zoals een soort bloem of een hondenras.

Spotlight kan nu zoeken binnen Foto’s en afbeeldingen op internet. De zoekresultaten zijn helemaal opnieuw ontworpen en voorzien van rijke content voor contacten, zoals recente gesprekken, gedeelde foto’s en hun locatie als ze die delen via ‘Zoek mijn’. Spotlight maakt ook gebruik van Livetekst om bijvoorbeeld een foto van een ov-plattegrond, kassabon of screenshot van een recept op te sporen. Livetekst werkt overigens ook met handgeschreven tekst. Handig om foto’s van whiteboards of aantekeningen te doorzoeken.

Vertaal-app nu op iPad met nieuwe communicatie­mogelijkheden

De Vertaal-app is binnenkort ook beschikbaar op iPad, compleet met nieuwe functies die gesprekken makkelijker en soepeler laten verlopen. Bij het gebruik van de app Vertaal detecteert de feature ‘Vertaal automatisch’ wanneer er iemand aan het woord is en welke taal er gesproken wordt. Zo kun je op een natuurlijkere manier met elkaar praten, zonder steeds op de microfoonknop te hoeven tikken. Voor een nog persoonlijker gesprek kun je tegenover elkaar gaan zitten met iPad ertussenin. Aan je eigen kant zie je dan een vertaling op het scherm van wat de ander zegt. Tekst kun je overal op je iPad laten vertalen door die te selecteren en op Vertaal te tikken. Dit kan ook met handgeschreven tekst. In combinatie met Livetekst kun je zelfs tekst op foto’s vertalen.

Apps bouwen met Swift Playgrounds

Swift Playgrounds is de beste en makkelijkste manier om te leren programmeren. En met Swift Playgrounds 42 heb je nu de tools in handen om op iPad apps te bouwen voor iPhone en iPad en ze direct in te dienen bij de App Store.3 De programmeercode wordt direct weergegeven in de preview, nog terwijl de app wordt gebouwd. Je kunt nieuwe apps ook op volledig scherm laten draaien om ze te testen. Een nieuwe open bestandsindeling voor projecten op basis van Swift-pakketten kan worden geopend in Swift Playgrounds voor iPad, maar ook in Xcode op Mac. Dat biedt meer mogelijkheden bij het ontwikkelen van apps op zowel iPad als Mac.

Meer features van iPadOS 15

 • Met Universal Control kun je met één muis en toetsenbord tegelijkertijd naadloos op zowel je iPad als je Mac werken. Configureren is niet nodig. Je kunt zelfs content verslepen tussen de twee devices. Handig om op iPad iets te tekenen en het vervolgens in een Keynote-dia te plaatsen op Mac.
 • Gedeeld met jou maakt het makkelijk om snel content terug te vinden die via Berichten met je is gedeeld, zoals artikelen, muziek, tv-programma’s en meer. De content wordt aangeboden in apps zoals Foto’s, Safari, Apple News, Apple Music, Apple Podcasts en de Apple TV-app, zodat je die meteen in de juiste context kunt bekijken of beluisteren.
 • Foto’s bevat nu een herziene versie van Herinneringen, compleet met een frisse, nieuwe look, interactieve interface en integratie met Apple Music. Die laatste app doet met behulp van machine learning op je device bovendien suggesties voor nummers die goed bij bepaalde herinneringen passen.
 • Kaarten bevat nu nieuwe manieren om te navigeren en rond te kijken. Stadswijken, winkelstraten en gebouwen zijn tot in detail te bekijken en er is hoogte-informatie beschikbaar. Wegen hebben nieuwe kleuren en labels, herkenningspunten zien er anders uit en er is ook een nieuwe nachtmodus bij maanlicht.
 • Privacy wordt naar een nog hoger niveau getild met nieuwe beveiligingsmaatregelen, features voor meer transparantie en extra instellingen. Dankzij features als privacybescherming in Mail kunnen trackers minder goed volgen wat er in een e-mailconversatie gebeurt. Ondertussen geven privacyrapporten meer inzicht in de manier waarop apps informatie delen met andere bedrijven.4
 • Siri is ontworpen om privacy te beschermen. Als je iets aan Siri vraagt, wordt de audio voor de spraakherkenning standaard direct op iPad verwerkt5 en dat komt de snelheid aanzienlijk ten goede. Siri kan nu ook via je AirPods nieuwe berichten aankondigen, en je kunt je scherm delen door dat gewoon aan Siri te vragen.
 • iCloud+ bevat alles wat mensen gewend zijn van iCloud en voegt daar nieuwe premium features aan toe, zoals ‘Verberg mijn e-mailadres’, extra ondersteuning voor veilige video in HomeKit en een innovatieve nieuwe dienst voor privacy op het internet, genaamd iCloud Private Relay. Zonder extra kosten.6 Huidige abonnees van iCloud stappen dit najaar automatisch over op iCloud+. Alle iCloud+-abonnementen kunnen worden gedeeld in dezelfde Delen met gezin-groep, dus iedereen kan profiteren van de nieuwe features, de opslag en de nieuwe voordelen die de dienst met zich meebrengt.
 • Nieuwe features voor toegankelijkheid zijn zo ontworpen dat ze met gebruikers meewerken. De VoiceOver-schermlezer maakt nu gebruik van on-device machine learning om voorwerpen op afbeeldingen te herkennen. Zo kun je meer te weten komen over de mensen, tekst, informatie en andere details die op een afbeelding te zien zijn. Devices van andere fabrikanten voor het tracken van oogbewegingen worden nu ondersteund, zodat mensen hun iPad met alleen hun ogen kunnen bedienen. Op de achtergrond kunnen continu geluiden worden afgespeeld, waardoor ongewenste geluiden van buitenaf worden gemaskeerd. Deze achtergrondgeluiden gaan automatisch op in andere audio en systeemgeluiden en zorgen voor minder afleiding en meer concentratie of rust. Met Geluidsacties voor Schakelbediening kun je je device bedienen met geluiden die je met je mond maakt. En je kunt de grootte van tekst en andere elementen op het scherm nu per app aanpassen.
 • Beschikbaarheid
  De preview voor ontwikkelaars van iPadOS 15 is vanaf vandaag beschikbaar voor leden van het Apple Developer Program via developer.apple.com. De openbare bèta voor iPadOS-gebruikers is vanaf volgende maand beschikbaar via beta.apple.com. Nieuwe softwarefeatures zijn dit najaar beschikbaar als gratis software-update voor iPad mini 4 en nieuwer, iPad Air 2 en nieuwer, iPad (5e generatie) en nieuwer, en alle iPad Pro-modellen. Ga voor meer informatie naar apple.com/nl/ipados/ipados-preview. Features kunnen worden gewijzigd. Sommige features zijn mogelijk niet in alle talen of regio’s beschikbaar.

Back To Top