skip to Main Content
MacOS Monterey
Afbeelding: Apple / Tijdens WWDC21 is macOS Monterey onthuld, waarmee je meer kunt doen dan ooit.

macOS Monterey

Apple heeft vandaag een preview gegeven van macOS Monterey, de nieuwste versie van ’s werelds meest geavanceerde desktopbesturingssysteem. Met macOS Monterey kun je op nieuwe manieren contact maken met anderen, meer gedaan krijgen en soepeler werken op al je Apple devices. SharePlay is een nieuwe feature in FaceTime waarmee gebruikers meer met elkaar kunnen delen, en dankzij de Gedeeld met jou-feature heb je in Foto’s, Safari, Apple Podcasts, Apple News en de Apple TV-app makkelijker toegang tot content die in Berichten met jou is gedeeld. Dankzij een grote update van Safari is de tabbalk nu gestroomlijnder en heb je meer controle over je tabs met de nieuwe tabgroepen. Daarnaast ben je met Focus minder afgeleid van je werk en is de Opdrachten-app nu ook beschikbaar op de Mac, zodat je de dingen die je elke dag doet kunt automatiseren. Verder bevat macOS Monterey twee nieuwe features voor Continuïteit, namelijk Universal Control en AirPlay. Hiermee kun je op nieuwe manieren naadloos op meerdere Apple devices werken. macOS Monterey wordt ondersteund op de nieuwste iMac, MacBook Air, 13‑inch MacBook Pro, Mac mini en de Intel-Macs van Apple. Daarmee is dit de eerste macOS-versie die op zoveel verschillende Mac-modellen beschikbaar is.

“macOS Monterey zit boordevol features waarmee Mac-gebruikers meer gedaan krijgen, op nieuwe manieren contact kunnen houden en nog makkelijker op hun Mac en iPad werken,” aldus Craig Federighi, senior vice president van Software Engineering bij Apple. “We weten zeker dat onze klanten gaan genieten van het nieuwe design van de tabbalk in Safari, SharePlay in FaceTime en de nieuwe manieren om hun Mac en andere Apple devices te gebruiken met Universal Control en AirPlay.”

Meer doen met Mac

De nieuwe tools in macOS Monterey zijn ontworpen voor meer productiviteit, minder afleiding en makkelijkere samenwerking.

 • In Safari, de snelste browser ter wereld, zie je nu meer van de pagina’s waar je doorheen scrolt dankzij het nieuwe tabdesign. De nieuwe tabbalk past zich aan aan de kleur van de webpagina en voegt de tabs, de werkbalk en het zoekveld samen tot één compact geheel. Met tabgroepen kun je tabs nu makkelijker bewaren en beheren, wat handig is als je een reis plant, online shopt of gewoon de tabs wilt bewaren die je elke dag gebruikt. De tabgroepen op je Mac synchroniseren automatisch met je iPhone en iPad, zodat je je project overal kunt voortzetten of even snel je tabs met iemand anders kunt delen.
 • Voor het eerst kun je nu op Mac gebruikmaken van Opdrachten om alledaagse taken te automatiseren. Net als op iPhone en iPad kun je met Opdrachten op Mac snel dingen gedaan krijgen in de apps die je het vaakst gebruikt. Met een complete verzameling aan voorgeprogrammeerde acties voor Mac kun je bestanden delen, gifjes maken en nog veel meer. En als je er echt alles uit wilt halen, kun je op Mac ook zelf opdrachten bewerken en aanmaken die precies passen bij jouw workflow. Opdrachten zijn in heel macOS geïntegreerd, bijvoorbeeld in de menubalk, de Finder, Spotlight en zelfs in Siri. Zo gebruik je ze met het grootste gemak, ongeacht in welke app je bezig bent. Je kunt ook bestaande Automator-workflows in Opdrachten importeren om er meteen mee aan de slag te gaan.
 • Met nieuwe features in Notities heb je meer overzicht en kun je overal notities maken en samenwerken. De feature Snelle notities is een nieuwe manier om in het hele systeem, dus in elke app of op elke website, ideeën vast te leggen zodra je een ingeving krijgt. Bovendien kun je links uit apps aan je snelle notitie toevoegen voor wat meer context, zelfs op een website in Safari of bij een adres in Kaarten. Als je in Notities met iemand anders aan een project werkt, kun je vermeldingen toevoegen, alle wijzigingen bekijken in de nieuwe Activity View en notities categoriseren met tags om ze snel terug te vinden in de Tag Browser en de slimme mappen.
 • Met Focus kunnen Mac-gebruikers zich helemaal richten op hun werk door irrelevante meldingen uit te schakelen. Ook kunnen ze hun status aanpassen om anderen te laten weten dat ze bezig zijn en niet gestoord willen worden. Wanneer je Focus op een device inschakelt, wordt het automatisch ook op andere devices ingeschakeld. Daarnaast kun je deze feature aanpassen op basis van waar je mee bezig bent, of je nu een presentatie voorbereidt of je huiswerk maakt.

Gloednieuwe manieren om contact te houden

macOS Monterey bevat handige en leuke nieuwe manieren om contact te houden met vrienden, familie en collega’s.

 • FaceTime bevat nu een verzameling audio- en videofeatures waarmee gesprekken natuurlijker aanvoelen. Met ruimtelijke audio klinken stemmen tijdens FaceTime-gesprekken alsof ze komen uit de richting waar de spreker zich op het scherm bevindt. Stemisolatie zorgt ervoor dat stemmen kraakhelder klinken en maakt gebruik van machine learning om achtergrondgeluid uit te filteren, terwijl met Wide Spectrum al het omgevingsgeluid juist wordt doorgelaten en iedereen alles kan horen. De Portretmodus maakt gebruik van de Neural Engine in de M1-chip om de achtergrond te vervagen, wat een prachtig video-effect oplevert. En met de nieuwe rasterweergave verschijnen alle deelnemers in vierkantjes van gelijke grootte.
 • SharePlay is een veelzijdige set systeemfeatures waarmee gebruikers tijdens FaceTime-gesprekken meer kunnen delen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld in real time hun favoriete muziek, tv-series, films en projecten delen om samen muziek te luisteren, films en series te kijken, in apps samen te werken en nog veel meer. En door gebruik te maken van een handige API kunnen ontwikkelaars hun eigen apps helemaal toespitsen op FaceTime.
 • Met de Gedeeld met jou-feature vind je makkelijk alle content terug die via Berichten met jou is gedeeld, zoals foto’s, video’s en artikelen. Dit doe je met de bijbehorende tab in Foto’s, Safari, Apple Podcasts, Apple News en de Apple TV-app.

Nieuwe manieren om op je Apple devices te werken

Werken op je Apple devices gaat nu beter dan ooit met nieuwe functies voor Continuïteit.

 • Met Universal Control heb je maar één muis en toetsenbord nodig om tegelijkertijd op je Mac en je iPad te werken, zonder dat je dit van tevoren hoeft in te stellen. Je kunt zelfs content verslepen tussen de twee devices, wat handig is als je op je iPad iets wilt tekenen om in een Keynote-dia te gebruiken.
 • Met AirPlay op Mac kun je alles afspelen, presenteren en delen, van de nieuwste films en games tot vakantiefoto’s en presentaties. Dit kan vanaf een iPhone of iPad en gaat rechtstreeks naar het prachtige Retina-display van de Mac. Het hifi-geluidssysteem van Mac fungeert bovendien als AirPlay-speaker, waardoor je muziek of podcasts op je Mac kunt afspelen. Ook kun je je Mac gebruiken als secundaire speaker voor audio in meerdere ruimtes.

Andere nieuwe features van macOS Monterey

 • Met de nieuwe interactieve wereldbol in Kaarten en geweldig gedetailleerde weergaven van steden kun je op nieuwe manieren navigeren en de natuurlijke schoonheid van de aarde verkennen. Allemaal op het grote scherm van de Mac.
 • Livetekst maakt gebruik van on-device machine learning om in foto’s tekst te herkennen, zoals telefoonnummers, websites, adressen en trackingcodes. Op die manier kun je tekst kopiëren en plakken, een nummer bellen, een website openen of snel meer informatie opzoeken. De Visual Lookup-feature maakt ook gebruik van machine learning om gebruikers meer informatie te geven over bijvoorbeeld dieren, kunst, bezienswaardigheden en planten die op een foto staan. Deze features werken in heel macOS, dus ook in apps als Foto’s, Berichten en Safari.
 • iCloud+ bevat alles wat mensen gewend zijn van iCloud en voegt daar nieuwe premium features aan toe, zoals ‘Verberg mijn e-mailadres’, extra ondersteuning voor veilige video in HomeKit en een innovatieve nieuwe dienst voor privacy op het internet, genaamd iCloud Private Relay. Zonder extra kosten.
 • Met AirPods Pro en AirPods Max op Macs met de M1-chip geniet je van ruimtelijke audio, waarbij het lijkt alsof je in de bioscoop zit.
 • Dankzij features als privacybescherming in Mail kun je zelf kiezen of e-mails gegevens mogen verzamelen over je mailactiviteit, en de opname-indicator voor Mac laat zien welke app de microfoon van de Mac gebruikt.
 • Met nieuwe toegankelijkheidsfeatures kan iedereen vanuit Markering een alternatieve beschrijving bij foto’s plaatsen, en de uitgebreide toetsenbordfuncties en nieuwe opties voor de cursor bieden meer flexibiliteit wanneer je op je Mac navigeert.

Beschikbaarheid

De bètaversie van macOS Monterey is vanaf vandaag voor ontwikkelaars beschikbaar via het Apple Developer Program op developer.apple.com. Een openbare bètaversie is volgende maand beschikbaar voor alle Mac-gebruikers op beta.apple.com. macOS Monterey is dit najaar beschikbaar als gratis software-update. Voor meer informatie, bijvoorbeeld over geschikte Mac-modellen, ga je naar apple.com/nl/macos/monterey-preview. Features kunnen worden gewijzigd. Sommige features zijn mogelijk niet in alle talen of regio’s beschikbaar.

Back To Top