skip to Main Content
Apple Introduceert De IPhone 13 En IPhone 13 mini
Afbeelding: Apple / iPhone 13 en iPhone 13 mini zijn verkrijgbaar in vijf schitterende aluminium uitvoeringen: (PRODUCT)RED, sterrenlicht, middernacht, blauw en roze.

Apple introduceert de iPhone 13 en iPhone 13 mini

Vandaag heeft Apple iPhone 13 en iPhone 13 mini geïntroduceerd: de nieuwste generatie van de beste smartphone ter wereld, met een prachtig nieuw design met strakke afgeplatte randen in vijf schitterende nieuwe kleuren. Beide modellen zijn voorzien van grote technologische innovaties, waaronder het meest geavanceerde dual camera-systeem in een iPhone ooit. Het device heeft een nieuwe groothoekcamera met grotere pixels en optische beeldstabilisatie (OIS) met sensorverschuiving, waardoor foto’s en video’s bij weinig licht er nog beter uitzien. Daarnaast is er nu een nieuwe manier om de iPhone-camera te personaliseren met Fotografische stijlen en geeft de Filmmodus video’s een compleet nieuwe dimensie. iPhone 13 en iPhone 13 mini zijn supersnel en tegelijkertijd efficiënt in hun batterijverbruik, en zijn uitgerust met een A15 Bionic-chip, langere batterijduur, een helderder Super Retina XDR-display waarop content to leven komt, valbestendigheid dankzij Ceramic Shield, dubbel zoveel opslagruimte (128 GB) en geavanceerde 5G-ondersteuning, en ze voldoen aan de toonaangevende waterbestendigheidsnorm IP68.

iPhone 13 en iPhone 13 mini zullen verkrijgbaar zijn in de kleuren roze, blauw, middernacht, sterrenlicht en (PRODUCT)RED.1 Vanaf vrijdag 17 september zijn ze alvast te bestellen en vanaf vrijdag 24 september zijn ze leverbaar.

“Onze klanten vertrouwen elke dag op hun iPhone en daarom hebben we iPhone 13 en iPhone 13 mini nog krachtiger, veelzijdiger en prettiger in gebruik gemaakt”, aldus Greg Joswiak, Senior Vice President Worldwide Marketing bij Apple. “Beide telefoons hebben een prachtig design, toonaangevende prestaties en geavanceerde camerasystemen met indrukwekkende computationele fotofunctionaliteit, zijn ongelooflijk waterbestendig en hebben een flinke sprong in batterijduur gemaakt. Zo weten klanten zeker dat ze altijd op hun iPhone kunnen vertrouwen. Al deze functies zijn diep geïntegreerd in iOS 15, dat een ingebouwd respect voor de privacy heeft, waarmee iPhone 13 en iPhone 13 mini zonder twijfel de beste keuze is voor bestaande en nieuwe klanten.”

Prachtig design dat tegen een stootje kan, en spectaculaire batterijduur

iPhone 13 en iPhone 13 mini zijn van binnen en van buiten vernieuwd en zijn beschikbaar in vijf prachtige kleuren. Ze hebben een robuust design met afgeplatte kanten een elegante aluminium behuizing. De displays van 6,1 en 5,4 inch2 zijn voorzien van Ceramic Shield aan de voorkant dat alleen in iPhones te vinden is en sterker is dan welk ander smartphoneglas dan ook. Beide modellen voldoen aan de toonaangevende waterbestendigheidsnorm IP683 en zijn zo ontworpen dat het geen probleem is als je er in het dagelijks leven iets op morst. In de nieuwe indeling van de camera aan de achterkant zijn de lenzen diagonaal geplaatst, waardoor het dual camera-systeem nog geavanceerder is. Het vernieuwde TrueDepth-camerasysteem is kleiner – waardoor er meer plaats is voor het display – maar nog altijd voorzien van dezelfde baanbrekende technologieën, waaronder Face ID, de veiligste vorm van gezichtsherkenning op een smartphone.

De verbeterde Super Retina XDR OLED-displays hebben een ongelooflijke contrastverhouding voor diepe zwarttinten, 28% meer helderheid (800 nits) voor gebruik in de buitenlucht en een piekhelderheid van 1200 nits voor HDR-content als foto’s en video’s. En dit allemaal met een nog efficiënter batterijverbruik.

De batterijduur van zowel iPhone 13 als iPhone 13 mini is enorm verbeterd dankzij de A15 Bionic-chip, efficiëntere componenten, een grotere batterij en geoptimaliseerd energieverbruik dankzij de diepliggende integratie van hardware en software. De batterij van iPhone 13 gaat de hele dag mee4 en geeft je tot twee en een half uur meer batterij dan iPhone 12. iPhone 13 mini biedt tot anderhalf uur meer batterij dan iPhone 12 mini.

Het meest geavanceerde dual camera-systeem in een iPhone

Het cameradesign van iPhone 13 en iPhone 13 mini betekenen een enorme sprong voorwaarts: de verbeterde hardware en computationele fotografie leveren schitterende foto’s en video’s op. De nieuwe groothoekcamera met 1,7-µm pixels is uitgerust met de grootste sensor in een iPhone dual camera-systeem ooit. Daarmee vang je 47% meer licht voor minder ruis en helderdere resultaten. Zelfs op iPhone 13 mini is de groothoekcamera voorzien van OIS met sensorverschuiving, een technologie die voor het eerst in iPhone 12 Pro Max gebruikt werd en uniek is voor iPhone. Hiermee wordt niet de lens maar de sensor gestabiliseerd, wat soepelere opnamen oplevert. De speciaal ontworpen ultragroothoekcamera heeft een nieuwe sensor die meer details in donkere gedeelten van foto’s en video’s vast legt, voor minder ruis op het beeld.

Na uitgebreid cinematografisch onderzoek en dankzij slim gebruik van ‘focus veranderen’ kan iPhone in de Filmmodus video-opnamen van mensen, huisdieren en voorwerpen maken met schitterend diepte-effect en automatische focuswisselingen. Zo kan iedereen opnamen maken van bioscoopkwaliteit, zelfs als je geen professionele filmmaker bent. Voor maximale creativiteit kan de focus zowel tijdens het filmen als daarna worden aangepast. Bovendien kunnen gebruikers in de Foto’s-app en iMovie voor iOS (en binnenkort ook in iMovie voor macOS en Final Cut Pro) de mate van bokeh-effect instellen.5 Daarmee zijn de iPhone 13-modellen de enige devices waarbij je zelfs na het filmen het diepte-effect nog kunt regelen. Dankzij de A15 Bionic-chip en geavanceerde algoritmen met machine learning kun je met de Filmmodus in Dolby Vision HDR filmen. Met beide modellen kun je ook HDR-video met Dolby Vision opnemen. Van filmen tot bewerken en delen: het is nu allemaal mogelijk in 4K met tot 60 bps op alle camera’s.

De gloednieuwe features van iPhone 13 en iPhone 13 mini worden mogelijk gemaakt door de snellere Neural Engine in de A15 Bionic-chip, een nieuwe beeldsignaalprocessor (ISP) en innovaties op het gebied van computationele fotografie. Met Fotografische stijlen kunnen gebruikers elke foto naar hun hand zetten en tegelijkertijd blijven profiteren van Apple’s meervoudige beeldbewerking. De vooraf ingestelde en aanpasbare voorkeuren kun je toepassen op zowel onderwerpen als scènes. En in tegenstelling tot eenvoudige filters zijn ze slim genoeg om op verschillende onderdelen van de foto de juiste aanpassingen te maken. Zo weet je zeker dat ieder element, waaronder huidstinten, goed tot zijn recht komt. De combinatie van het dual camera-systeem en krachtige computationele fotografie ondersteunt Slimme HDR 4 met verbeterde kleuren, contrasten en belichting per onderdeel in een groepsfoto, waardoor beelden nog meer tot leven komen – zelfs onder lastige omstandigheden. Daarnaast is ook de Nachtmodus verbeterd. en heeft de TrueDepth-camera allerlei geweldige nieuwe features, waaronder de Filmmodus, Fotografische stijlen en Slimme HDR 4.

A15 Bionic: de drijvende kracht achter iPhone 13

De A15 Bionic-chip is sneller dan zijn concurrenten en biedt meer prestaties met minder batterijverbruik, waardoor alles in de iPhone 13-lijn nog soepeler verloopt. Dankzij zijn 5-nanometertechnologie en bijna 15 miljard transistors kan hij zelfs de zwaarste taken aan, waaronder de nieuwste computationele fotografiefuncties. De nieuwe 6-core CPU met twee high-performace-cores en vier high-efficiency-cores is tot 50% sneller dan zijn concurrenten. Daarmee is het de snelste CPU in een smartphone en kan hij zware taken soepel en efficiënt verwerken. De nieuwe 4-core GPU is tot 30% sneller dan zijn concurrenten en zorgt voor levensechtere visuals en lichteffecten in grafisch veeleisende games. De nieuwe 16-core Neural Engine kan 15,8 biljoen bewerkingen per seconde doen. Daardoor worden niet alleen nog snellere machine learning-berekeningen in apps van andere ontwikkelaars mogelijk, maar ook features als Livetekst in de Camera-app (in iOS 15). Samen vormen de beeldsignaal-processor (ISP), computationele fotografie en krachtige camerahardware het nieuwe dual camera-systeem.

5G-snelheid op nog meer plaatsen

Iedereen schakelt over naar 5G, en de iPhone 13 biedt een geavanceerde 5G-ervaring voor een nieuwe manier om met anderen in contact te komen en content te bekijken en te delen. Het hardwaredesign op maat van de iPhone 13-modellen heeft meer 5G-banden, waardoor ze op nog meer plekken verbinding met 5G kunnen maken – voor een groter bereik en betere gesprekskwaliteit.6 Vanaf eind 2021 zal 5G voor iPhone een tweemaal zo groot bereik hebben, met ondersteuning door ruim 200 providers in 60 landen en regio’s wereldwijd. Daarmee kunnen gebruikers profiteren van onder meer video’s van hogere kwaliteit op hun favoriete platforms, interactievere gameplay in multiplayergames en snellere up- en downloadsnelheden. Met SharePlay7 op 5G in iOS 15 kun je content delen als nooit tevoren: kijk samen met je vrienden precies tegelijk dezelfde HDR-films en -tv-programma’s, gewoon in FaceTime. En dankzij de slimme databesparingsmodus gaat iPhone automatisch over op LTE als je geen 5G-snelheid nodig hebt. Daarmee gaat de batterij langer mee.

Geleverd met iOS 15

iOS 15 brengt het beste in iPhone naar boven en bevat allerlei nieuwe features om contact te houden, geconcentreerd te werken, nieuwe dingen te ontdekken en meer met de machine learning op je device te doen. FaceTime-gesprekken komen natuurlijker over dankzij ruimtelijke audio en de nieuwe Portretmodus, nieuwe functies in Focus voorkomen dat je afgeleid raakt, de meldingen hebben een ander jasje gekregen en Livetekst maakt gebruik van on-device machine learning om tekst op foto’s te herkennen en stelt vervolgens acties voor. Je ontdekt de wereld op een prachtig nieuwe manier in Apple Kaarten, waarin je in 3D door de stad kunt rijden. En dankzij de AR-weergave weet je ook te voet precies welke kant je op moet. De Weer-app heeft nu schermvullende kaarten en een verbeterde grafische weergave, in Wallet kun je je huissleutels kwijt, en dankzij nieuwe privacyregelaars in Siri, Mail en andere features blijven je gegevens gewoon van jou.8

iPhone en het milieu

iPhone 13 is ontworpen met het oog op een zo klein mogelijke impact op het milieu, dankzij onder meer antennelijnen van gerecyclede plastic waterflessen die via een chemisch proces veranderd zijn in een steviger materiaal: een primeur in de sector. iPhone gebruikt daarnaast 100% gerecyclede zeldzame-aardmetalen in magneten zoals voor MagSafe en 100% gerecycled tin in het soldeer op het moederbord en voor het eerst ook in het soldeer van de batterijmanagementunit. Daarnaast hebben beide modellen 100% gerecycled goud in de beplating van het moederbord en de bedrading van de camera’s aan de voor- en achterkant. Dankzij een vernieuwde verpakking is het plastic omhulsel niet meer nodig, waarmee we 600 ton aan plastic besparen en we dichter bij ons doel komen om in 2025 helemaal geen plastic meer in onze verpakkingen te gebruiken.

De bedrijfsvoering van Apple zelf is al CO₂‑neutraal. Het plan is nu om de uitstoot in 2030 over de gehele linie op nul te laten uitkomen, dus vanaf de productie door onze toeleveranciers tot aan het moment dat onze producten aan het einde van hun levenscyclus komen. Dat betekent dat elk verkocht Apple product tegen die tijd 100% CO₂-neutraal is, inclusief de productie van de losse onderdelen, de assemblage, het vervoer, het gebruik, het opladen, de recycling en de terugwinning van herbruikbare grondstoffen.

Prijzen en verkrijgbaarheid

 • iPhone 13 en iPhone 13 mini zullen verkrijgbaar zijn in de kleuren roze, blauw, middernacht, sterrenlicht en (PRODUCT)RED, met dubbel zoveel opslagruimte dankzij capaciteit vanaf 128 GB. Er zijn ook uitvoeringen met 256 GB en 512 GB.
 • In Australië, Canada, China, Duitsland, India, Japan, het VK, de VS en ruim 30 andere landen en regio’s kun je iPhone 13 en iPhone 13 mini vanaf vrijdag 17 september 14:00 uur (Nederlandse tijd) alvast bestellen. Vanaf vrijdag 24 september zijn ze leverbaar.
 • Er is al een iPhone 13 voor € 909 zonder inruiltegoed, en een iPhone 13 mini voor € 809 zonder inruiltegoed. Ze zijn verkrijgbaar via apple.com/nl/store, in de Apple Store-app en bij alle Apple Stores.9
 • iPhone 13 en iPhone 13 mini zijn ook verkrijgbaar bij erkende Apple resellers en bepaalde providers.
 • Klanten kunnen iPhone 13 en iPhone 13 mini alvast bestellen tot donderdag 16 september 21:00 uur PDT via apple.com/nl/store of de Apple Store-app.
 • iOS 15 is vanaf maandag 20 september beschikbaar als gratis software-update.
 • De nieuwe leren kaarthouder met MagSafe voor iPhone biedt ondersteuning voor ‘Zoek mijn’, waarmee gebruikers een melding krijgen met de laatst bekende locatie als de kaarthouder van iPhone losraakt. De leren kaarthouder met Magsafe voor iPhone sluit aan op de nieuwe MagSafe-hoesjes in leer en silicone en een doorzichtig MagSafe-hoesje, die vanaf vandaag te bestellen zijn.
 • Bespaar op een iPhone 13 en iPhone 13 mini door een ouder model in te ruilen in de Apple Store Online of in een Apple Store. Onderworpen aan bepaalde voorwaarden. Ga naar apple.com/nl/shop/buy-iphone/carrier-offers voor de voorwaarden en meer informatie.
 • Apple biedt zijn klanten online en in de Stores verschillende services die uniek zijn voor Apple. Van persoonlijke support en adviezen van Apple Specialists tot mooie inruilwaarden, gratis bezorging en inscriptie en voordelige aanbiedingen van providers: Apple producten koop je het best in de Apple Stores en via apple.com/nl/store.

Over Apple

Met de introductie van de Macintosh in 1984 ontketende Apple een ware revolutie op het gebied van persoonlijke technologie. Tegenwoordig loopt Apple wereldwijd voorop met zijn innovatieve iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en Apple TV. De vijf softwareplatforms van Apple, iOS, iPadOS, macOS, watchOS en tvOS, zorgen voor een naadloze ervaring op alle Apple devices en geven toegang tot baanbrekende diensten als de App Store, Apple Music, Apple Pay en iCloud. De ruim 100.000 medewerkers van Apple doen er alles aan om de beste producten ter wereld te maken en de wereld beter achter te laten dan hij was.

 1. Elke verkochte iPhone 13 (PRODUCT)RED levert een directe bijdrage op aan het Wereldfonds voor de bestrijding van pandemieën als COVID-19 en aids.
 2. Het display heeft ronde hoeken die de vorm van het stijlvolle design volgen. Deze hoeken vallen binnen een normale rechthoek. Als rechthoek meet het scherm 15,40 cm (iPhone 13) of 13,76 cm (iPhone 13 mini) diagonaal. Het daadwerkelijke display is kleiner.
 3. iPhone 13 en iPhone 13 mini zijn spat‑, water‑ en stofbestendig en voldoen aan bestendigheidsnorm IP68 volgens IEC‑standaard 60529 (tot 30 minuten en 6 meter diep, getest onder gecontroleerde omstandigheden). Spat‑, water‑ en stofbestendigheid kunnen na verloop van tijd afnemen als gevolg van normale slijtage. Probeer een natte iPhone niet op te laden. Raadpleeg de handleiding voor instructies met betrekking tot reinigen en drogen. Vloeistofschade valt niet onder de garantie.
 4. Batterijduur is afhankelijk van gebruik en vele andere factoren; feitelijke resultaten kunnen afwijken.
 5. De optie om na het filmen het scherptediepte-effect aan te passen komt later beschikbaar in updates van iMovie voor macOS, Final Cut Pro en macOS Monterey.
 6. Data-abonnement vereist. 5G, Gigabit LTE, VoLTE en bellen via wifi zijn in een beperkt aantal landen en bij een beperkt aantal providers beschikbaar. Snelheden zijn gebaseerd op theoretische doorvoer en zijn afhankelijk van omstandigheden ter plaatse en provider. Neem voor meer informatie over 5G- en 4G-ondersteuning contact op met je provider of kijk op apple.com/iphone/cellular.
 7. SharePlay komt beschikbaar in een latere iOS 15-update.
 8. Sommige features zijn mogelijk niet in alle landen of regio’s beschikbaar. Bekijk hier de volledige lijst
Back To Top