skip to Main Content
Apple Onthult Nieuwe IPad mini
Afbeelding: Apple / De krachtige, nieuwe iPad mini is uitgerust met onder meer een all-screendesign, de A15 Bionic-chip en Touch ID.

Apple onthult nieuwe iPad mini

Vandaag heeft Apple de nieuwe, krachtige iPad mini geïntroduceerd, met een groter 8,3-inch Liquid Retina-display en in vier verbluffende kleuren. De nieuwe iPad mini is uitgerust met de gloednieuwe A15 Bionic-chip en heeft tot 80% snellere prestaties dan de vorige generatie. Daarmee is dit de meest veelzijdige iPad mini ooit. Dankzij de nieuwe USB-C-poort kun je sneller met externe apparaten werken en de Cellular-modellen met 5G maken mobiel werken nog flexibeler. Met de nieuwe geavanceerde camera’s, Middelpunt en ondersteuning voor Apple Pencil (2e generatie) hebben gebruikers nieuwe mogelijkheden in handen om foto’s en video’s te maken, contact te houden met vrienden en familie en hun ideeën direct vast te leggen zodra ze een ingeving krijgen. De nieuwe iPad mini is vanaf vandaag alvast te bestellen en ligt vanaf vrijdag 24 september in de winkel.

“Dankzij zijn ultiem draagbare design en brede inzetbaarheid voor dagelijkse taken en creatieve en bedrijfstoepassingen gaat er niets boven iPad mini”, aldus Greg Joswiak, Senior Vice President Worldwide Marketing bij Apple. “Met een nieuw all-screen Liquid Retina-display, een flinke boost in de prestaties, nieuwe geavanceerde camera’s aan de voor- en achterkant, Middelpunt, USB-C, 5G en ondersteuning voor Apple Pencil betekent de nieuwe iPad mini een enorme sprong voorwaarts, maar dan op zakformaat.”

Afbeelding: Apple / De iPad mini heeft een prachtig scala aan kleuren: spacegrijs, roze, paars en sterrenlicht.

Nieuw all-screendesign in vier verbluffende kleuren

De nieuwe iPad mini levert geweldige prestaties in een prachtig scala aan kleuren: roze, sterrenlicht, paars en spacegrijs. iPad mini is voorzien van een groter 8,3-inch Liquid Retina-display met smalle randen, zonder iets te veranderen aan het compacte formaat. Dankzij geavanceerde technologieën als een helderheid van 500 nits, een breed kleurengamma (P3), de antireflectiecoating, True Tone en volledige laminering spatten de foto’s en video’s van het glazen oppervlak. En met de nieuwe stereospeakers in de liggende modus in combinatie met het nieuwe display is films kijken nog nooit zo indrukwekkend geweest.

Het all-screendesign is mogelijk gemaakt door Touch ID naar de knop aan de bovenkant van iPad mini te verplaatsen. Met het vertrouwde Touch ID kunnen gebruikers gemakkelijk en veilig iPad mini ontgrendelen, inloggen bij apps of betalen met Apple Pay. iPad mini ondersteunt nu ook Apple Pencil (2e generatie), die je magnetisch vastklikt aan iPad mini voor draadloos opladen en koppelen.

A15 Bionic zorgt voor de krachtige prestaties van iPad mini

De prestaties van iPad mini krijgen een flinke boost dankzij de nieuwe A15 Bionic-chip met zijn ongelooflijk efficiënte design waarmee de batterij de hele dag meegaat.1 De 6-core CPU levert 40% betere prestaties en de 5-core GPU levert 80% betere grafische prestaties vergeleken met de vorige generatie iPad mini. De A15 Bionic-chip kan zelfs de zwaarste taken aan: van grafisch veeleisende games tot professionele apps voor bijvoorbeeld ontwerpers, piloten en artsen. Met zijn krachtige prestaties en compacte formaat is iPad mini de ultieme tool om overal mee naartoe te nemen.

De geavanceerde opties voor machine learning (ML) worden mogelijk gemaakt dankzij een 16-core Neural Engine en nieuwe ML-versnellers in de CPU, waardoor ML-taken twee keer sneller gaan dan op zijn voorganger. Samen met de CPU en GPU stelt de Neural Engine apps in staat om de meest geavanceerde features te bieden, zoals beeldherkenning en natural language processing. Een van de krachtige nieuwe ML-features in iPadOS 15 is Livetekst, dat gebruikmaakt van on-device machine learning om tekst op foto’s te herkennen en vervolgens acties voorstelt. Je kunt de tekst op een foto zelfs vertalen in zeven verschillende talen.2

Nieuwe feature ‘Middelpunt’ op iPad mini dankzij vernieuwde geavanceerde camera’s

De feature ‘Middelpunt’ van iPad Pro is nu beschikbaar op iPad mini, waarmee videogesprekken nog beter tot hun recht komen. Middelpunt wordt mogelijk gemaakt dankzij de vernieuwde ultragroothoekcamera aan de voorkant met een nieuwe 12-MP sensor en een veel grotere beeldhoek. Met deze feature zoomt de camera automatisch in en uit zodat gebruikers altijd in het midden blijven, ook als ze bewegen. Wanneer anderen erbij komen zitten, zoomt de camera automatisch uit. Zo past iedereen in beeld en valt er niemand buiten het gesprek.

De camera aan de achterkant is nu voorzien van een 12-MP sensor met Focus Pixels en een groter diafragma voor scherpe, levendige foto’s. De camera aan de achterkant is nu ook voorzien van True Tone Flash, ideaal om foto’s mee te maken bij weinig licht. Dankzij de nieuwe ISP in de A15 Bionic-chip kunnen gebruikers opvallend natuurlijke foto’s met Slimme HDR maken, dat de beeldkwaliteit verbetert door details uit donkere en lichte plekken naar boven te halen.

5G en USB-C voor snellere verbindingen

Nu 5G beschikbaar is op iPad mini, kunnen klanten onderweg nog meer gedaan krijgen dankzij de snellere mobiele internetverbinding. Met 5G kan iPad mini onder ideale omstandigheden topsnelheden van wel 3,5 Gbps halen.3Gebruikers kunnen nu overal connected blijven en nog sneller werken – of het nu gaat om alledaagse activiteiten als gamen met vrienden of om workflows voor technici op locatie. Naast de vertrouwde ondersteuning voor Gigabit LET en eSIM biedt iPad mini enorm veel mogelijkheden op het gebied van connectiviteit. En dankzij Wi-Fi 6 is ook de wifiverbinding nog sneller.

iPad mini is nu voorzien van een USB-C-poort voor gegevensoverdracht met wel 5 Gbps – tien keer sneller dan de vorige generatie. Daarmee kun je allerlei USB-accessoires aansluiten, zoals camera’s, harde schijven en externe beeldschermen tot 4K. USB-C maakt in- en uitvoer met grote bandbreedte mogelijk voor zowel dagelijkse gebruikers als professionals. Ideaal voor een fotograaf die camera’s wil aansluiten tijdens een shoot op locatie of een arts die tijdens een huisbezoek een echo maakt.

Nog intuïtiever werken op iPad met iPadOS 15

iPadOS 15 zit boordevol nieuwe features om gebruikers optimaal te laten profiteren van de unieke capaciteiten van iPad. Op de veelzijdige iPad mini kunnen klanten productiever zijn dan ooit:

 • Nieuwe widget-lay-outs voor het beginscherm en de appbibliotheek maken het gemakkelijk om iPad mini te personaliseren en apps te ordenen.
 • De Notities-app is nu overal te gebruiken dankzij Snelle notities. Samenwerken en lijstjes maken kan op nieuwe manieren, zowel met het toetsenbord als met Apple Pencil.
 • De Vertaal-app is binnenkort ook beschikbaar op iPad – compleet met nieuwe functies die gesprekken makkelijker en soepeler laten verlopen, zoals ‘Vertaal automatisch’ en de mogelijkheid om tegenover elkaar te zitten met iPad ertussenin.
 • Multitasking wordt nog intuïtiever. Features als Split View en Slide Over zijn nu makkelijker te vinden en te gebruiken, en daarnaast bieden ze meer mogelijkheden.
 • Livetekst maakt gebruik van on-device machine learning om tekst op foto’s te herkennen en stelt vervolgens acties voor. Een foto van de voorkant van een winkel kan bijvoorbeeld een telefoonnummer bevatten. Je krijgt dan de optie te zien om dat nummer te bellen.
 • Met Focus kunnen gebruikers meldingen automatisch filteren afhankelijk van hun bezigheid op dat moment, zoals werken, lezen, sporten, gamen of slapen.
 • FaceTime-gesprekken komen natuurlijker over dankzij ruimtelijke audio en de nieuwe Portretmodus. En in FaceTime-groepsgesprekken kun je met de nieuwe rasterweergave de deelnemers nu weergeven in vierkantjes van gelijke grootte.

Accessoires

Apple Pencil (2e generatie) verandert iPad mini in een digitaal dagboek en schetsblok dat je overal mee naartoe kunt nemen. Met draadloos opladen en koppelen en ondersteuning voor twee keer tikken reageert Apple Pencil razendsnel en tot op de pixel nauwkeurig, zodat ermee schrijven net zo prettig en natuurlijk aanvoelt als met pen en papier.

De nieuwe Smart Folio speciaal voor iPad mini is een dunne, lichte cover waarmee je het device inschakelt als je hem openklapt en uitschakelt als je hem dichtdoet. De Smart Folio is nu verkrijgbaar in schitterende kleuren die perfect passen bij de nieuwe kleuren van iPad mini: zwart, wit, Dark Cherry, English Lavender en Electric Orange.

iPad en het milieu

De behuizing van iPad mini is helemaal van gerecycled aluminium gemaakt – een mijlpaal, want nu hebben alle iPad-modellen een behuizing van 100% gerecycled aluminium. Voor iPad mini is daarnaast 100% gerecycled tin gebruikt bij het solderen van het moederbord en 100% gerecyclede zeldzame-aardmetalen in de magneten in de behuizing en de speakers.

De bedrijfsvoering van Apple zelf is al CO₂‑neutraal. Het plan is nu om de uitstoot in 2030 over de gehele linie op nul te laten uitkomen, dus vanaf de productie door onze toeleveranciers tot aan het moment dat onze producten aan het einde van hun levenscyclus komen. Dat betekent dat elk verkocht Apple product tegen die tijd 100% CO₂-neutraal is, inclusief de productie van de losse onderdelen, de assemblage, het vervoer, het gebruik, het opladen, de recycling en de terugwinning van herbruikbare grondstoffen.

Prijzen en verkrijgbaarheid

 • De nieuwe iPad mini kan vanaf vandaag worden besteld via apple.com/nl/store en in de Apple Store-app in 28 landen en regio’s, waaronder de VS. Vanaf vrijdag 24 september ligt het device in de winkel.
 • De Wi-Fi-modellen van iPad mini zijn verkrijgbaar vanaf € 559 en de Wi-Fi + Cellular-modellen zijn er vanaf € 729. De nieuwe iPad mini is verkrijgbaar in de kleuren roze, sterrenlicht, paars en spacegrijs met een capaciteit van 64 GB en 256 GB.
 • iPadOS 15, het krachtige besturingssysteem dat speciaal voor iPad is ontworpen, is vanaf maandag 20 september beschikbaar en wordt gratis geleverd met de nieuwe iPad mini. iPadOS 15 zal beschikbaar zijn als gratis software-update voor iPad mini 4 en nieuwer, iPad Air 2 en nieuwer, iPad (5e generatie) en nieuwer, en alle iPad Pro-modellen.
 • Apple Pencil (2e generatie) is apart verkrijgbaar voor € 135 en is compatibel met iPad mini.
 • De nieuwe Smart Folio voor iPad mini kost € 65 en is verkrijgbaar in zwart, wit, Dark Cherry, English Lavender en Electric Orange.
 • Laat gratis een persoonlijke inscriptie met emoji, tekst en cijfers op iPad zetten via apple.com/nl/store of in de Apple Store-app.
 • Apple biedt zijn klanten online en in de Stores verschillende services die uniek zijn voor Apple. Persoonlijke support en adviezen van Apple Specialists, handige bezorg- en afhaalopties, gratis inscriptie, voordelige Apple aanbiedingen van providers en mooie inruilwaarden: Apple producten koop je het best in de Apple Stores en via apple.com/nl/store.

 

1. Batterijduur is afhankelijk van configuratie en gebruik.

2. Livetekst-vertalingen zijn beschikbaar in het Duits, Engels, Frans, Italiaans, Portugees, Spaans en Vereenvoudigd Chinees.

3.  5G‑abonnement en ‑dekking vereist. Snelheden kunnen variëren. Voor meer informatie kun je terecht bij de desbetreffende provider.

Back To Top