skip to Main Content
IOS 15 Is Vanaf Vandaag Beschikbaar
Afbeelding: Apple / iOS 15 introduceert Live Text met behulp van intelligentie op de iPhone, opnieuw ontworpen meldingen, upgrades naar Maps en meer.

iOS 15 is vanaf vandaag beschikbaar

iOS 15 biedt nieuwe mogelijkheden om contact te houden en indrukwekkende updates waarmee je geconcentreerder kunt werken en nieuwe dingen kunt ontdekken. Ook zijn er slimme features om nog meer met je iPhone te doen. Updates in FaceTime zorgen dat videogesprekken natuurlijker verlopen, Focus helpt om afleiding te voorkomen, nieuwe features zoals Livetekst brengen met behulp van on-device machine learning nuttige informatie binnen bereik, upgrades in Kaarten bieden totaal nieuwe manieren om de wereld te ontdekken, en zo is er nog veel meer. iOS 15 is vanaf vandaag verkrijgbaar als gratis software-update.

Verbeteringen voor natuurlijkere FaceTime-gesprekken

FaceTime geeft je de mogelijkheid om gemakkelijk contact te houden met mensen die belangrijk voor je zijn, en is in deze tijd onmisbaarder dan ooit. Door krachtige updates in de audio- en videofeatures van FaceTime voelen gesprekken natuurlijker aan. Met ruimtelijke audio klinken stemmen tijdens FaceTime-gesprekken alsof ze komen uit de richting waar de spreker zich op het scherm bevindt.1 De nieuwe microfoonmodus Stemisolatie maakt gebruik van machine learning om achtergrondgeluid uit te filteren zodat stemmen duidelijk doorkomen, terwijl met Wide Spectrum al het omgevingsgeluid juist wordt doorgelaten. De Portretmodus in FaceTime, die geïnspireerd is op de prachtige portretfoto’s die je met een iPhone kunt nemen, doet de achtergrond vervagen zodat de gebruiker zelf beter uitkomt.2 Stemisolatie, Wide Spectrum en de Portretmodus kunnen ook worden gebruikt in apps van andere fabrikanten, zoals Webex, Zoom en WhatsApp. In FaceTime-groepsgesprekken kun je met de nieuwe rasterweergave de deelnemers nu weergeven in vierkantjes van gelijke grootte.

FaceTime-gesprekken zijn nu op andere devices dan die van Apple te volgen, zodat ook mensen met een Android- of Windows-device vanuit hun browser kunnen deelnemen. FaceTime-gesprekken die via het web verlopen, zijn van begin tot eind versleuteld. De privacy is dus niet in het geding. Om het gesprek in gang te zetten hoeven gebruikers van iPhone, iPad of Mac alleen maar een FaceTime-link te maken en deze te delen via Berichten, Agenda, Mail of een app van een andere fabrikant. Zo is het makkelijker dan ooit om contact te houden met vrienden en familie.

Later dit najaar komt SharePlay, een nieuwe manier voor vrienden en familie om tijdens een FaceTime-gesprek ervaringen te delen, bijvoorbeeld samen naar muziek luisteren, een serie of film kijken, een work-out doen of het scherm delen om samen naar een app te kijken. SharePlay werkt samen met apps als Apple Music, Apple TV+ en Apple Fitness+, en ook met Disney+, ESPN+, HBO Max, Hulu, MasterClass, Paramount+, Pluto TV, SoundCloud, TikTok, Twitch en vele andere. SharePlay werkt op iPhone, iPad en Mac, en omdat alle deelnemers dezelfde afspeelregelaars in beeld hebben, kan iedereen de afspeel-, pauzeer en doorspoelknop bedienen. SharePlay is zelfs te gebruiken op Apple TV, zodat deelnemers aan de sessie op een groot scherm naar een film of serie kunnen kijken.

Meer manieren om contact te houden met Berichten

‘Gedeeld met jou’ is een nieuw gedeelte in Foto’s, Safari, Apple News, Music, Apple Podcasts en de Apple TV-app, waarin de foto’s, artikelen, muziek en andere dingen worden weergegeven die familie en vrienden via Berichten hebben gedeeld. ‘Gedeeld met jou’ laat automatisch gedeelde foto’s zien in de Foto’s-app, nieuwsartikelen in Apple News en andere relevante content in de desbetreffende app. Je ziet wie de content heeft gestuurd en kunt gemakkelijk het bijbehorende bericht bekijken en het gesprek voortzetten.

In iOS 15 kun je je met Memoji op nog meer manieren uiten: er zijn kleurige hoofddeksels, meer soorten brillen en nieuwe toegankelijkheidsopties zoals een cochleair implantaat, een neuskatheter of een hoofdbeschermer. Memoji-stickers kunnen naar wens worden aangepast met meer dan 40 outfits en negen nieuwe stickergebaren zoals een shaka, een zwaai en een gloeilamp voor als je een licht opgaat.

Krachtige tools voor een goede focus

Focus is een nieuwe feature van iOS 15 die zorgt voor minder afleiding door meldingen te filteren op basis van datgene waarop je je op een bepaald moment wilt concentreren. De focus Werk kan bijvoorbeeld tijdens werkuren zo worden ingesteld dat er alleen meldingen worden doorgelaten van collega’s en van apps die je voor je werk gebruikt. De focus Persoonlijk kun je gebruiken bij interacties met vrienden of familie en met Fitness voorkom je dat je tijdens een work-out wordt afgeleid. Je kunt een eigen Focus-optie instellen of een bestaande optie selecteren. Focus komt op basis van on-device machine learning zelf met suggesties voor mensen en apps die je toch een berichtje mogen sturen. Voor een nog betere concentratie kun je Beginschermpagina’s instellen met relevante apps en widgets voor een specifieke Focus.

Als je Focus hebt ingeschakeld, krijgen contactpersonen in Berichten en ondersteunde communicatie-apps van andere fabrikanten, zoals Slack, automatisch de bijbehorende status te zien, zodat ze weten dat je even niet bereikbaar bent. Je ontvangt zelfs suggesties om een Focus-optie in te stellen, op basis van factoren zoals tijdstip of locatie. En als je Focus op één Apple device inschakelt, geldt de status automatisch voor al je Apple devices.

Meldingen in een nieuw jasje

De meldingen hebben een ander jasje gekregen. Zo zie je nu de profielfoto van je contactpersonen en worden de appsymbolen groter weergegeven, zodat je makkelijker ziet waarop je wordt geattendeerd. Het meldingen­overzicht is een verzameling meldingen die worden doorgegeven op een moment dat door jou wordt bepaald. In het overzicht staan de meldingen op volgorde van prioriteit, met de belangrijkste bovenaan. Voor die indeling kijkt de machine learning op je device naar de manier waarop je je apps gebruikt. Urgente meldingen, berichten en telefoongesprekken worden altijd meteen doorgegeven, en je kunt er altijd voor kiezen om een bepaalde app of berichtenreeks het komende uur of de hele dag op stil te zetten.

Livetekst, geavanceerde Spotlight-zoekacties en Terugblikken dankzij on-device machine learning

Met Livetekst wordt tekst in foto’s interactief. Livetekst maakt gebruik van on-device machine learning om op het hele device, inclusief de webbrowser, tekst in foto’s te herkennen. Je kunt vervolgens bepaalde acties uitvoeren, zoals kopiëren en plakken, informatie zoeken en vertalen. Je kunt zelfs op een foto van een telefoonnummer tikken om het te bellen, of op de foto van een internetadres om in Safari de pagina te openen. Dankzij de Neural Engine kan de Camera-app ook direct tekst herkennen en kopiëren, zoals het wifi-wachtwoord dat in een koffietentje aan de muur hangt. Met Visual Look Up kom je meer te weten over populaire kunstwerken, bezienswaardigheden en boeken, over planten en bloemen die je in de natuur tegenkomt en over soorten huisdieren.

Spotlight, de universele manier om te zoeken op iPhone, kan nu ook direct vanuit het toegangsscherm worden gebruikt, en je kunt er nu ook foto’s mee doorzoeken op locaties, personen, scènes of voorwerpen. Dankzij Livetekst is het mogelijk om een foto met handgeschreven of gedrukte tekst foto’s terug te vinden.

iOS 15 bevat de grootste update ooit in Terugblikken. Deze feature is in een nieuw jasje gestoken, heeft een interactieve interface gekregen en biedt integratie met Apple Music, dat met behulp van machine learning op je device suggesties doet voor nummers die goed bij bepaalde herinneringen passen. Zo krijgen je terugblikken cinematografische allure en kun je favoriete of vergeten momenten op een prachtige manier opnieuw beleven.

Ander Safari-design

Browsen met Safari heeft een nieuwe look gekregen en regelaars zijn makkelijker te bereiken. Standaard staat de nieuwe tabbalk onder in het scherm, zodat je makkelijk met één hand naar een andere tab swipet. Met behulp van tabgroepen kun je tabs indelen en op elk moment makkelijk bereiken, of je nu met je iPhone, iPad of Mac werkt. En door de aanpasbare startpagina en webextensies op iOS is Safari krachtiger en persoonlijker dan ooit.

De wereld ontdekken in Apple Kaarten

Kaarten in iOS 15 geeft je een geheel nieuwe kijk op de wereld. De kaart is een lust voor het oog en biedt ongelooflijk veel details voor stadswijken, winkelstraten en gebouwen. Herkenningspunten zien er anders uit en er is ook een nieuwe nachtmodus bij maanlicht. Je kunt met de auto in 3D navigeren, zo gedetailleerd dat afslagen, middenbermen, zebra’s en trottoirs te zien zijn. Deze verbeterde kaart is beschikbaar in Londen, Los Angeles, New York en San Francisco, en meer steden zullen volgen. Op de de prachtige interactieve wereldbol zie je allerlei details van bergen, woestijnen, bossen en waterlichamen.

Reis je met het openbaar vervoer, dan zie je met één tik welke haltes en stations er in de buurt zijn. Ook kun je veelgebruikte bus- of tramlijnen vastzetten. Kaarten laat automatisch zien waar je precies bent en geeft een seintje als je er bijna uit moet. En wil je die informatie liever op je Apple Watch krijgen, dan kan dat ook. Ga je ergens te voet heen? Dan hoef je alleen je iPhone maar omhoog te houden om in de AR-weergave te zien welke kant je op moet.

Andere sleutels en legitimatiebewijzen in Apple Wallet

Wallet in iOS 15 heeft nieuwe sleutels voor huis, hotel, kantoor en auto, zodat je op nog meer plekken met één tikje op je iPhone-display naar binnen kunt. Voor digitale autosleutels is er nu Ultra Wideband-ondersteuning, zodat je je auto veilig kunt afsluiten, openmaken en starten met je digitale autosleutel, zonder je iPhone tevoorschijn te halen.3 En als je de sleutel van je huis, kantoor of hotelkamer in Wallet zet, heb je genoeg aan je iPhone om de deur open te maken.4 Verder kunnen gebruikers in een aantal staten in de VS later dit jaar ook hun rijbewijs of legitimatiebewijs in Wallet op hun iPhone zetten.5

Vernieuwde Weer-app

De Weer-app bevat nu schermvullende kaarten en een grafische weergave van de weersinformatie. De dynamische lay-out past zich aan de weersomstandigheden aan. Op de mooie, bewegende achtergronden zie je nauwkeuriger waar de zon precies staat, waar het bewolkt is en welke neerslag er valt. Zodra het begint of stopt met regenen of sneeuwen, krijg je een melding.

Samenwerken en notities ordenen in Notities

In Notities kun je zelf tags maken om notities snel te kunnen ordenen. Ook nieuw is de vermeldingsfeature, waardoor iedereen die aan een gedeelde notitie werkt een seintje krijgt als iemand daar iets in wijzigt. In de gloednieuwe activiteitenweergave kun je alle recente wijzigingen in een gedeelde notitie bekijken. En in Markeringen is te zien wie de wijzigingen heeft aangebracht. Snelle notities die op een Mac of iPad zijn gemaakt, kunnen in Notities worden bekeken en bewerkt.

Extra privacy-instellingen

Nieuwe privacyfeatures geven je nog meer transparantie en controle over de gegevens die je aan apps toevertrouwt. De privacy­bescherming in Mail voorkomt dat de afzender kan zien of je een mailtje hebt geopend en verbergt ook het IP-adres, zodat de afzender je locatie niet kan achterhalen en die ook niet kan gebruiken om een profiel van je samen te stellen. In Siri is je privacy nog beter beschermd doordat de spraakherkenning standaard direct op iPhone wordt verwerkt. Dat betekent dat je offline dingen kunt vragen en dat alles persoonlijker en sneller wordt.6

Andere nieuwe features

 • Siri kan via je AirPods nieuwe berichten aankondigen, en je kunt je scherm delen door dat gewoon aan Siri te vragen. Siri kan nu worden gebruikt in HomeKit-accessoires van andere fabrikanten, zodat gebruikers van HomePod en HomePod mini Siri gemakkelijk en veilig kunnen vragen een bericht te versturen, een herinnering in te stellen of over de intercom vanaf meer devices een bericht door te geven aan gezinsleden.7
 • iCloud+ bevat alles wat je gewend bent van iCloud en voegt daar nieuwe premium features aan toe, zoals ‘Verberg mijn e-mailadres’, extra ondersteuning voor veilige video in HomeKit en een innovatieve nieuwe dienst voor privacy op het internet, genaamd iCloud Private Relay.8 Huidige gebruikers van iCloud-opslag krijgen automatisch, zonder extra kosten, een upgrade naar iCloud+. Alle iCloud+-abonnementen kunnen worden gedeeld in dezelfde Delen met gezin-groep, dus iedereen kan profiteren van de nieuwe features, de opslag en de nieuwe voordelen die de dienst met zich meebrengt.
 • In de Gezondheid-app zit een nieuwe tab om je gezondheidsgegevens met bijvoorbeeld je partner, huisarts of specialist te delen. Andere nieuwe features zijn Trends, waarmee je sneller ziet of er iets in je gezondheid is veranderd, en Wandel­stabiliteit, waarmee je kunt inschatten hoe groot het risico is dat je valt. Ook kun je controleerbare COVID-19-vaccinatiebewijzen of testresultaten direct in de Gezondheid-app opslaan, zodat je er altijd makkelijk bij kunt.
 • Vertaal heeft een nieuwe feature ‘Vertaal auto­matisch’ die automatisch detecteert wanneer je begint te spreken en vertaalt wat je zegt zonder dat je steeds op de microfoonknop hoeft te tikken. Meertalige gesprekken verlopen hierdoor een stuk natuurlijker. De vertaalfunctie werkt overal op iPhone, dus je kunt elke tekst meteen vertalen door deze te selecteren en erop te tikken.
 • De nieuwe iPhone-configuratie maakt het er nog makkelijker op als je met een nieuwe iPhone aan de slag wilt. Als je al een iPhone had, kun je de gegevens daarop tijdelijk in iCloud zetten (ook als je geen abonnement hebt) en daarna eenvoudig naar je nieuwe iPhone overhevelen.9 Heb je nog nooit eerder een iPhone gehad, dan is er de Stap over op iOS-app. Die is verder verbeterd, zodat je in een handomdraai al je fotoalbums, bestanden, mappen en toegankelijkheidsinstellingen overzet. Je nieuwe iPhone voelt dan meteen vertrouwd aan.
 • Toegankelijkheid is verder uitgebreid met nieuwe VoiceOver-features waarmee je meer te weten kunt komen over de mensen, tekst en tabellen die op een afbeelding te zien zijn. En er zijn nieuwe achtergrondgeluiden die continu worden afgespeeld, zodat ongewenste omgevingsgeluiden worden gemaskeerd. Met Geluidsacties voor Schakelbediening kun je je device bedienen met geluiden die je met je mond maakt. De grootte van tekst en andere elementen op het scherm kun je per app aanpassen. En verder komt Apple met ondersteuning voor het herkennen van audiogrammen voor ‘Aangepaste koptelefoon’ (audiogrammen zijn het resultaat van een gehoortest).

Prijzen en verkrijgbaarheid

iOS 15 is een gratis software-update voor iPhone 6s en nieuwer, die vanaf vandaag beschikbaar is. Ga voor meer informatie naar apple.com/nl/ios/ios-15. Sommige features zijn mogelijk niet in alle talen of regio’s beschikbaar.

 1. Beschikbaar op iPhone en iPad met A12 Bionic en nieuwer, en op Mac-modellen (2018 of nieuwer).
 2. Beschikbaar op iPhone en iPad met A12 Bionic en nieuwer, en op Mac-computers met de M1-chip.
 3. Digitale autosleutels zijn beschikbaar op iPhone XS en nieuwer en vereisen ondersteuning door de fabrikant.
 4. Nieuwe sleutels werken alleen met een iPhone met iOS 15 en een compatibel deurslot dat via derden verkrijgbaar zal zijn.
 5. Staten waarin dit mogelijk is, zullen op een later tijdstip laten weten wanneer hun inwoners gebruik kunnen maken van een mobiel rijbewijs en identiteitsbewijs in Wallet.
 6. Beschikbaar voor iPhone en iPad met A12 Bionic en nieuwer. Hiervoor moeten spraakherkenningsmodellen worden gedownload.
 7. Vereist HomePod of HomePod mini met HomePod-software versie 15.0 of hoger en een compatibel HomeKit-accessoire.
 8. iCloud+-abonnementen: 50 GB met één camera voor veilige video in HomeKit ($0.99/maand), 200 GB met tot vijf camera’s voor veilige video in HomeKit ($2.99/maand) en 2 TB met een onbeperkt aantal camera’s voor veilige video in HomeKit ($9.99/maand). iCloud Private Relay wordt aanvankelijk uitgebracht als publieke bètaversie.
 9. Vereist een iPhone met iOS 15.
Back To Top