skip to Main Content
IPadOS 15 Is Vanaf Vandaag Beschikbaar
Afbeelding: Apple / iPadOS 15 introduceert een meer intuïtieve multitasking-ervaring op iPad.

iPadOS 15 is vanaf vandaag beschikbaar

iPadOS 15 zit vol nieuwe features waarmee iPad veelzijdiger wordt dan ooit. Zoals intuïtiever multitasken, nieuwe widget-lay-outs voor het beginscherm, de appbibliotheek, meer manieren om aantekeningen te maken met Snelle notities en updates van FaceTime voor natuurlijkere videogesprekken. iPadOS 15 is vanaf vandaag verkrijgbaar als gratis software-update.

Meer doen in minder tijd dankzij multitasking en toetscombinaties

Met iPadOS 15 is het makkelijker dan ooit om met meerdere apps tegelijkertijd te werken. Bovenaan apps verschijnt een nieuw menu voor multitasking waarmee je met één tikje Split View of Slide Over kunt inschakelen. Je kunt nu ook vanuit Split View bij het beginscherm. En met de nieuwe Appstrip kun je ook multitasken met apps die meerdere vensters gebruiken, zoals Safari en Pages.

Dankzij nieuwe toetscombinaties en een nieuw ontwerp voor de toetsenbord­menubalk kun je nu meer doen. Zoals snel schakelen tussen Split View en Slide Over met een extern toetsenbord. De functies zijn nu ook sneller op te roepen.

Een persoonlijke en overzichtelijke ervaring op iPad met widgets en de appbibliotheek

Je kunt widgets nu tussen apps op het beginscherm plaatsen. Zo zie je meer informatie in een oogopslag en geniet je van een meer persoonlijke ervaring. De widgets zijn ook groter en daarom ideaal voor bijvoorbeeld video’s, muziek, games en foto’s op het grotere display van iPad.

Met iPadOS 15 wordt ook de appbibliotheek beschikbaar voor iPad. Daarin worden apps automatisch in handige categorieën gesorteerd, zoals Productiviteit, Games en Onlangs toegevoegd, en kun je vanuit het dock snel bij al je apps.

Snel ideeën noteren met Snelle notities en categoriseren met tags

Aantekeningen maken met Snelle notities gaat nu vanuit elke app, zodat je altijd snel even iets kunt noteren. Of je nu het internet afstruint met Safari of een restaurantje zoekt op Yelp: je kunt altijd Snelle notities erbij pakken om een aantekening te maken en een link te bewaren, zodat je moeiteloos verder kunt met waar je mee bezig was.

Samenwerken en lijstjes maken kan nu op nieuwe manieren. Dankzij tags is het makkelijker om notities te maken en ze terug te vinden met de volledig nieuwe tagkiezer en de slimme mappen, die ook gebruikmaken van tags. Als je met anderen samenwerkt via gedeelde notities, kun je vermeldingen toevoegen. Zo koppel je mensen aan een specifieke notitie en kun je ze op de hoogte houden van wijzigingen. Alle recente wijzigingen staan in de nieuwe Activiteitenweergave.

Verbeteringen voor natuurlijkere FaceTime-gesprekken

Door krachtige updates van de audio en video van FaceTime voelen gesprekken natuurlijker aan. Met ruimtelijke audio klinken stemmen tijdens FaceTime-gesprekken alsof ze komen uit de richting waar de spreker zich op het scherm bevindt. De nieuwe microfoonmodus Stemisolatie maakt gebruik van machine learning om achtergrondgeluid uit te filteren, zodat stemmen duidelijk doorkomen, terwijl met ‘Breed spectrum’ al het omgevingsgeluid juist wordt doorgelaten.

De Portretmodus in FaceTime doet de achtergrond vervagen, zodat de gebruiker zelf in het middelpunt staat. En in FaceTime-groepsgesprekken kun je met de nieuwe rasterweergave de deelnemers nu weergeven in vierkantjes van gelijke grootte, zodat je makkelijker met grote groepen tegelijk kunt praten.

Ook nieuw is dat FaceTime-gesprekken nu te volgen zijn op Android- en Windows-devices. Als je op je iPhone, iPad of Mac een link maakt en die via Berichten, Agenda, Mail of een app van een andere leverancier deelt, kan iedereen via de webbrowser deelnemen aan dat FaceTime-gesprek. Alle FaceTime-gesprekken die via het web verlopen, zijn van begin tot eind versleuteld. De privacy is dus niet in het geding.

Later dit najaar komt SharePlay, een nieuwe manier voor vrienden en familie om tijdens een FaceTime-gesprek ervaringen te delen, bijvoorbeeld samen naar muziek luisteren, een serie of film kijken, een work-out doen of het scherm delen om samen naar een app te kijken. SharePlay werkt samen met apps als Apple Music, Apple TV+ en Apple Fitness+, en ook met Disney+, ESPN+, HBO Max, Hulu, MasterClass, Paramount+, Pluto TV, SoundCloud, TikTok, Twitch en vele andere. SharePlay werkt op iPhone, iPad en Mac, en omdat alle deelnemers dezelfde afspeelregelaars in beeld hebben, kan iedereen de afspeel-, pauzeer en doorspoelknop bedienen. SharePlay is zelfs te gebruiken op Apple TV, zodat je een serie of film op een groot scherm kunt bekijken.

Focus op concentratie en meldingen in een nieuw jasje

Focus is een nieuwe feature van iPadOS 15 die meldingen filtert op basis van het soort werk waarop je je op een bepaald moment wilt concentreren, zodat er minder afleiding is. De focus Werk kan bijvoorbeeld tijdens werkuren zo worden ingesteld dat er alleen meldingen worden doorgelaten van collega’s en apps die voor werk worden gebruikt. De focus Persoonlijk kan worden gebruikt tijdens quality time met vrienden of familie en Fitness helpt je om tijdens een work-out niet te worden afgeleid. Om verleidingen te vermijden kun je beginschermpagina’s instellen met relevante apps en widgets voor een specifieke Focus. Als je Focus hebt ingeschakeld, krijgen contactpersonen in Berichten en ondersteunde communicatie-apps van andere fabrikanten zoals Slack automatisch de bijbehorende status te zien, zodat ze weten dat je even niet bereikbaar bent.

De meldingen hebben een ander jasje gekregen. Zo zie je nu de profielfoto van je contactpersonen en worden de appsymbolen groter weergegeven, zodat je makkelijker ziet waarop je wordt geattendeerd. In een nieuw meldingen­overzicht krijg je een handige opsomming van meldingen te zien op elk gewenst moment, bijvoorbeeld in de ochtend en in de avond. Zo is het makkelijk om op een tijdstip dat goed uitkomt alle meldingen van de dag door te nemen.

On-device machine learning maakt nieuwe fotofeatures en geavanceerd zoeken met Spotlight mogelijk

Livetekst maakt gebruik van on-device machine learning om op het hele device, inclusief de webbrowser, tekst op foto’s te herkennen. Je kunt vervolgens bepaalde acties uitvoeren, zoals kopiëren en plakken, informatie zoeken en vertalen. Ook kun je op een foto van een telefoonnummer tikken om het te bellen, of op de foto van een internetadres om in Safari de pagina te openen. Met ‘Visueel opzoeken’ kom je meer te weten over kunstwerken, bezienswaardigheden, planten, bloemen, boeken en huisdierenrassen.

Spotlight kan nu zoeken binnen Foto’s en afbeeldingen op internet. De zoekresultaten zijn helemaal opnieuw ontworpen en voorzien van rijke content voor contacten, zoals recente gesprekken, gedeelde foto’s en hun locatie als ze die delen via ‘Zoek mijn’. Dankzij Livetekst is het nu ook mogelijk om een foto met handgeschreven of gedrukte tekst terug te vinden.

Vertaal-app nu op iPad met nieuwe communicatie­mogelijkheden

De Vertaal-app is binnenkort ook beschikbaar op iPad, compleet met nieuwe features die gesprekken makkelijker en soepeler laten verlopen. ‘Vertaal automatisch’ detecteert bijvoorbeeld wanneer er iemand aan het woord is en welke taal er gesproken wordt. Zo kun je op een natuurlijkere manier met elkaar praten, zonder steeds op de microfoonknop te hoeven tikken. Voor een nog persoonlijker gesprek kun je tegenover elkaar gaan zitten met iPad ertussenin. Aan je eigen kant zie je dan een vertaling op het scherm van wat de ander zegt. Tekst kun je overal op je iPad laten vertalen door die te selecteren en op Vertaal te tikken. Dit kan ook met handgeschreven tekst. In combinatie met Livetekst kun je zelfs tekst op foto’s vertalen.

Extra privacy-instellingen

Nieuwe privacyfeatures geven je nog meer transparantie en controle over de gegevens die je aan apps toevertrouwt. De privacy­bescherming in Mail voorkomt dat de afzender kan zien of je een mailtje hebt geopend en verbergt ook het IP-adres, zodat de afzender je locatie niet kan achterhalen en die ook niet kan gebruiken om een profiel van je samen te stellen. In Siri is je privacy nog beter beschermd doordat de spraakherkenning standaard direct op iPhone wordt verwerkt.1 Dat betekent dat je offline dingen kunt vragen en dat alles persoonlijker en sneller wordt.

Meer features van iPadOS 15

  • Met Safari kun je je eigen browse-ervaring op nieuwe manieren personaliseren. Met de nieuwe tabgroepen houd je eenvoudig al je belangrijke tabs op orde en kun je ze meteen openen op al je devices, dus ook op je iPhone en Mac. Een aanpasbare startpagina en webextensies van derden geven Safari in iPadOS een persoonlijker tintje en meer mogelijkheden.
  • Gedeeld met jou biedt een handig overzicht van alles wat familie en vrienden via Berichten hebben gedeeld. In dit nieuwe gedeelte in Foto’s, Safari, Apple News, Music, Apple Podcasts en de Apple TV-app verschijnen automatisch de foto’s, artikelen, muziek en andere dingen die via Berichten met je zijn gedeeld.
  • Foto’s bevat nu een herziene versie van Terugblikken, compleet met een frisse, nieuwe look, interactieve interface en integratie met Apple Music. Die laatste app doet met behulp van machine learning op je device bovendien suggesties voor nummers die goed bij bepaalde terugblikken passen.
  • iCloud+ bevat nieuwe premium features zoals ‘Verberg mijn e-mailadres’, extra ondersteuning voor veilige video in HomeKit en een innovatieve nieuwe dienst voor privacy op het internet, genaamd iCloud Private Relay.2 Zonder extra kosten. Huidige iCloud-abonnees stappen automatisch over op iCloud+. Alle iCloud+-abonnementen kunnen worden gedeeld in dezelfde Delen met gezin-groep, dus iedereen kan profiteren van de nieuwe features, de opslag en de nieuwe voordelen die de dienst met zich meebrengt.
  • Kaarten laat nu nieuwe manieren zien om te navigeren, waarbij bijvoorbeeld buurten, winkelstraten en gebouwen in veel meer detail te bekijken zijn, compleet met hoogte-informatie. Wegen hebben nieuwe kleuren en labels, herkenningspunten zijn opnieuw ontworpen en er is een nieuwe nachtmodus bij maanlicht.
  • Features voor toegankelijkheid zijn zo ontworpen dat ze met gebruikers meewerken. De VoiceOver-schermlezer maakt nu gebruik van on-device machine learning om voorwerpen op afbeeldingen te herkennen. Zo kun je meer te weten komen over de mensen, tekst, informatie en andere details die op een afbeelding te zien zijn. Devices van andere fabrikanten voor het tracken van oogbewegingen worden nu ondersteund, zodat mensen hun iPad met alleen hun ogen kunnen bedienen. Met Geluidsacties voor Schakelbediening kun je je device bedienen met geluiden die je met je mond maakt. De grootte van tekst en andere elementen op het scherm kun je nu per app aanpassen.

Beschikbaarheid

iPadOS 15 is een gratis software-update voor iPad mini 4 en nieuwer, iPad Air 2 en nieuwer, iPad (5e generatie) en nieuwer, en alle iPad Pro-modellen. Ga voor meer informatie naar apple.com/ipados/ipados-15. Sommige features zijn mogelijk niet in alle talen of regio’s beschikbaar.

  1. Beschikbaar voor iPhone en iPad met A12 Bionic en nieuwer. Hiervoor moeten spraakherkenningsmodellen worden gedownload. Als de gebruiker ervoor kiest om Siri en de dicteerfunctie te verbeteren, worden geluidsfragmenten naar servers van Apple gestuurd.
  2. iCloud+-abonnementen: 50 GB met één camera voor veilige video in HomeKit ($0.99/maand), 200 GB met tot vijf camera’s voor veilige video in HomeKit ($2.99/maand) en 2 TB met een onbeperkt aantal camera’s voor veilige video in HomeKit ($9.99/maand). iCloud Private Relay wordt aanvankelijk uitgebracht als publieke bètaversie.
Back To Top