skip to Main Content
Japan Fair Trade Commission Sluit Onderzoek App Store Af
Afbeelding: Carlas Rabada / Apple Campus 2

Japan Fair Trade Commission sluit onderzoek App Store af

Apple heeft vandaag bekendgemaakt dat de App Store enigszins wordt aangepast en dat het onderzoek van de Japan Fair Trade Commission (JFTC) daarmee is afgesloten. De aanpassing houdt in dat ontwikkelaars van reader-apps een link naar hun eigen website mogen opnemen zodat gebruikers daar een account kunnen aanmaken en beheren. Hoewel Apple deze afspraak met de Japanse mededingingsautoriteit heeft gemaakt, gaat deze aanpassing wereldwijd voor alle reader-apps in de App Store gelden. Reader-apps bieden toegang tot eerder aangeschafte content of tot abonnementen op digitale tijdschriften, kranten, boeken, audio, muziek en video.

Met het oog op een veilige en probleemloze ervaring voor gebruikers moeten ontwikkelaars in overstemming met de voorwaarden van de App Store hun digitale diensten en abonnementen via het in-app betalingssysteem van Apple verkopen. Omdat ontwikkelaars van reader-apps in hun app geen digitale goederen of diensten te koop aanbieden, is Apple met de JFTC overeengekomen dat deze ontwikkelaars in hun app een link naar hun website mogen zetten om het gebruikers makkelijker te maken accounts aan te maken en te beheren.

Voordat deze wijziging ingaat (begin 2022), past Apple de voorwaarden en het beoordelingsproces aan, zodat gebruikers van reader-apps ervan op aan kunnen dat zij de App Store nog steeds veilig kunnen blijven gebruiken. Het betalen van in-app aankopen via de App Store blijft nog steeds de veiligste en betrouwbaarste methode voor gebruikers. Dat neemt niet weg dat Apple de ontwikkelaars van reader-apps gaat helpen om hun gebruikers goed te beschermen wanneer zij via een link naar een externe website worden geleid om daar iets te kopen.

“Dat mensen de App Store kunnen vertrouwen, is voor ons het allerbelangrijkste. Wij helpen gebruikers van de App Store niet alleen om op hun device allerlei apps te vinden en te gebruiken, maar proberen die hele ervaring ook zo veilig mogelijk te maken”, aldus Apple Fellow Phil Schiller, die verantwoordelijk is voor de App Store. “We respecteren de Japan Fair Trade Commission en onderkennen al het werk dat we hier samen in hebben gestoken. Zo hopen we dat ontwikkelaars van reader-apps het hun gebruikers makkelijker kunnen maken om hun apps en diensten op te zetten en te beheren, zonder dat dit ten koste gaat van hun privacy of vertrouwen.”

Deze aanpassing volgt op een aantal updates van de App Store die vorige week zijn aangekondigd. Die moeten ontwikkelaars meer vrijheid en middelen geven om hun klanten te bereiken, een prijsstelling op maat aan te bieden en hun onderneming verder te laten groeien. Vorige week heeft Apple ook het News Partner Program gelanceerd, dat bedoeld is om de lokale journalistiek en nieuwsorganisaties in de App Store te steunen.

Uit de aanpassing die vandaag is aangekondigd blijkt dat de App Store continu wordt doorontwikkeld om deze marktplaats voor zowel gebruikers als ontwikkelaars steeds beter te maken. Nu al voorziet Apple meer dan 30 miljoen geregistreerde ontwikkelaars van alle tools, middelen en ondersteuning die ze nodig hebben om software te maken en ter beschikking te stellen aan meer dan een miljard klanten op platforms van Apple wereldwijd.

Back To Top