skip to Main Content
Nieuwe Features In Keynote, Pages En Numbers
Afbeelding: Apple / Keynote, Pages en Numbers bevatten gloednieuwe features waarmee je met het grootste gemak iets moois op je iPhone, iPad of Mac maakt.

Nieuwe features in Keynote, Pages en Numbers

Vandaag heeft Apple de productiviteitsapps van iWork van nieuwe features voorzien, zodat je meer presentatiemogelijkheden hebt en onderweg makkelijker aan je bestanden kunt werken. Keynote bevat nieuwe tools om je presentaties meer zeggingskracht te geven. Zo kun je als presentator onder meer de livebeelden van de ingebouwde camera op een dia laten zien en is het nu mogelijk om met meerdere mensen tegelijk een presentatie te geven. In Pages is het eenvoudiger dan ooit om onderweg aan je bestanden te werken, doordat de tekst en afbeeldingen nu automatisch in één kolom worden weergegeven die perfect op het iPhone-display past. En Numbers bevat voor het eerst draaitabellen, zodat je op iPhone, iPad en Mac data-analyses kunt uitvoeren.

“Keynote, Pages en Numbers worden overal ter wereld op school, op kantoor en thuis gebruikt. Alleen maar logisch, gezien alle functionaliteit, het grote gebruiksgemak en het feit dat je elk bestand moeiteloos op je iPhone, iPad én Mac kunt bewerken”, aldus Bob Borchers, Vice President Worldwide Marketing van Apple. “Vandaag lanceren we de nieuwste versie van deze apps, die allerlei handige, nieuwe features bevatten. Daardoor krijgen je presentaties meer zeggingskracht, is het een fluitje van een cent om een bestand op je iPhone te bewerken en kun je voor het eerst op je mobiele device met draaitabellen werken.”

Nieuwe presentatiemogelijkheden in Keynote

Met de nieuwe tools in Keynote maak je pakkende presentaties met een persoonlijk tintje, die je eventueel met meerdere mensen kunt geven. Als je de camera aan de voorkant van je iPhone, iPad of Mac aanzet, kun je de videobeelden ter plekke in je presentatie laten zien. Dat betekent dat je als presentator in beeld bent terwijl je publiek ook de content op de dia’s ziet: ideaal voor een college, instructievideo of een presentatie die je tijdens een videovergadering geeft. Als je de uitstraling van het videovenster wilt aanpassen, kun je het heel eenvoudig vergroten, verkleinen of van een masker, lijst, slagschaduw of weerspiegeling voorzien. Op de Mac kun je ook meerdere externe camera’s aansluiten om de videobeelden visueel interessanter te maken, en het is zelfs mogelijk om een interactieve demonstratie te geven door het scherm van een aangesloten iPhone of iPad op een dia te laten zien.

Een gedeelde presentatie kun je nu met meerdere mensen geven, waarbij iedereen de presentatie vanaf de eigen iPhone, iPad of Mac kan aansturen. Het maakt daarvoor niet uit of de presentatoren zich in dezelfde ruimte bevinden of allemaal ergens anders zitten. Zodra de ene presentator zijn of haar deel heeft afgerond, geeft die het stokje door aan de host of een van de andere presentatoren, zodat die verder kan gaan met de presentatie.

Geoptimaliseerde Pages-weergave op iPhone

De meeste mensen bekijken Pages-bestanden op hun iPhone. Daarom bevat Pages nu een nieuwe weergave, zodat je onderweg eenvoudiger dan ooit bestanden kunt lezen en bewerken. De nieuwe Pages-versie bevat Schermweergave, die automatisch alle tekstblokken, afbeeldingen en andere elementen in één, voor iPhone geoptimaliseerde kolom weergeeft. Voor de leesbaarheid wordt de tekst iets groter weergegeven, de afmetingen van eventuele foto’s of tekeningen worden aangepast aan het display en als het bestand een tabel bevat, kun je daar horizontaal doorheen scrollen. Schermweergave werkt voor elk document dat tekst bevat, en je hoeft voor deze feature verder niets in te stellen. As je deze feature hebt geactiveerd, kun je nog steeds bij alle bewerkingstools van Pages. En wil je de pagina’s eerst nog even in hun opgemaakte vorm zien voordat je het document afdrukt of online zet, kun je Schermweergave gewoon uitzetten.

Gebruiksvriendelijke draaitabellen in Numbers

De intuïtieve interface en prachtige diagrammen en andere weergave-opties van Numbers waren altijd al ideaal om je gegevens goed over het voetlicht te brengen. Daar zijn nu draaitabellen bijgekomen, waarmee je je gegevens eenvoudig kunt groeperen, in een overzicht kunt zetten en kunt analyseren om er patronen en trends in te ontdekken. In Numbers is het supersimpel om zo’n draaitabel te maken: je selecteert de gegevens die je erin wilt opnemen, geeft aan hoe je die wilt groeperen en in een overzicht wilt laten zetten, en kiest eventueel nog andere weergave-opties uit het paneel aan de zijkant. De draaitabel die vervolgens wordt gegenereerd, is eenvoudig af te lezen en te interpreteren. Je kunt een draaitabel verhelderen door er een duidelijk diagram van te maken, de draaitabelgegevens delen zonder de onderliggende gegevens prijs te geven en een draaitabel exporteren voor Microsoft Excel of een draaitabel uit die app in Numbers importeren. Numbers is de eerste app waarin je volledig functionele draaitabellen op een mobiel device kunt gebruiken en op je iPhone, iPad én Mac over exact dezelfde features beschikt. En dat betekent dat je overal met deze krachtige data-analysetool kunt werken.

Ook nieuw is Radardiagrammen. Daarmee kun je meerdere variabelen visualiseren en vergelijken, zodat je meteen ziet wat de overeenkomsten en verschillen zijn. Verder zijn er nieuwe filteropties om duplicaten en unieke waarden in je gegevens op te sporen of even snel rijen die aan een bepaalde waarde voldoen te verbergen of juist te laten zien.

De nieuwe vertaalfeatures in iOS 15, iPadOS 15 en macOS Monterey werken ook in Keynote, Pages en Numbers. Wanneer je tekst selecteert, zie je even later de vertaling op het scherm. Die vertaling kun je ook laten uitspreken en invoegen op de plek van de geselecteerde tekst.

Beschikbaarheid

Keynote, Pages en Numbers worden gratis meegeleverd met een nieuwe iPhone, iPad en Mac. De nieuwe versies die vandaag zijn aangekondigd, kun je downloaden vanuit de App Store en Mac App Store.

Back To Top