Skip to content
De 24 inch iMac is verkrijgbaar in verschillende kleuren. ©Apple

Review: 24 inch iMac

Op de redactie ontving ik van Apple de nieuwste 24 inch iMac om deze eens in de praktijk uit te kunnen proberen. Het model dat ik tot mijn beschikking kreeg is de 24 inch iMac in de kleur oranje, met 8 Cores en 8 GB geheugen. Als opslagcapaciteit heb ik de 512 GB tot mijn beschikking.

Apple introduceerde deze 24 inch iMac een aantal maanden geleden als de opvolger van de 21,5 inch iMac. Zowel aan de binnen als de buitenkant heeft de 24 inch iMac een flinke verandering ondergaan en zijn er flinke verschillen met zijn voorganger. Het grootste verschil is natuurlijk de overstap van Apple van Intel naar de Silicon-chip dat in eigen beheer is gemaakt. Daar zal ik dadelijk verder op terugkomen.

Vormgeving

Aan de buitenkant valt gelijk op dat de iMac even groot is als zijn voorganger en in verschillende kleuren verkrijgbaar is, zoals het oranje exemplaar waar ik de beschikking over heb. Naast de oranje kleur, zijn er ook nog de kleuren, groen, geel, oranje, roze, paars, blauw en zilver waaruit gekozen kan worden, mits je niet kiest voor het instapmodel. Deze heeft namelijk maar vier kleuren waaruit gekozen kan worden. En dat zijn de kleuren blauw, groen, roze en zilver.

De 24 inch iMac in het oranje. © Apple

Welke kleur je ook kiest, op de aluminium achterkant van de iMac zie je de volle kleur, maar aan de voorkant is de kleur een paar tinten lichter. En dat komt niet altijd goed tot zijn recht. Zo lijkt onze oranje iMac aan de voorkant eerder roze dan oranje, net als de kabels. De standaard en bijgeleverde accessoires, zoals het Magic Keyboard, de muis en trackpad lijken daarentegen eerder op een koperkleur.

 Ongeacht de kleur heeft de iMac rond het display een witte rand (‘bezel’). Daar is veel commotie online over geweest. Maar zelf viel mij het al snel niet meer op en dit zou voor mij dan ook geen issue zijn. Het geeft ook nog eens een frisse uitstraling.

Opvallend aan dit nieuwe ontwerp is de dikte van de iMac. Deze is slechts 11,5 mm en dat is een mooie prestatie. Het lijkt nu net op een grote iPad. Toch had ik liever gezien dat de nieuwe iMac iets dikker was geworden. Want om deze dikte te kunnen behalen zijn de computer-componenten onder het display geplaatst, waardoor de iMac een kin (‘chin”) heeft. En daar zijn de meningen sterk over verdeeld en dat kan ik goed begrijpen. Uit het oogpunt van Apple is het wel enigszins begrijpbaar dat men deze keuze heeft gemaakt. De iMac blijft op deze manier namelijk nog steeds herkenbaar, ondanks het ontbreken van het logo op de kin, en dat is marketingtechnisch natuurlijk een goede zet.

Verder zien we aan de voorkant een glasplaat, deze is geplaatst vanaf de bovenrand tot aan de onderrand. Het nadeel hiervan is dat je last hebt van reflecties. Het is dus even goed uitzoeken hoe de iMac het best in de kamer geplaatst kan worden.

Bovenaan zien we ook de vernieuwde 1080p camera onder de glasplaat, waarvan we gelijk maar zullen verklappen dat de camera een goed beeld geeft.

De iMac wordt verbonden met een magnetische connector.

Op de achterkant prijkt het logo van Apple en vinden we 2 USB-poorten, 2 Thunderbolt-poorten en de aansluiting voor de voedingskabel (en data voor het internet), deze wordt magnetisch verbonden (op het instapmodel zijn maar 2 poorten aanwezig!). Iets wat we ook bij de MacBook’s tegenkomen. De voeding zit niet meer in de iMac, maar is aan de buitenkant geplaatst in een wit kunststof blok. Hierop kan ook een internet-kabel worden aangesloten. Deze internet-aansluiting zit dus ook niet meer in de iMac. Het zijn concessie die Apple heeft gemaakt om de dikte van de iMac te kunnen behalen. Rechtsonder (vanaf de achterkant gezien…) zien we de power-button om de iMac aan of uit te kunnen zetten.

Aan de bovenkant zitten twee uitsparingen voor de ingebouwde microfoons. En aan de linker-zijkant zit de aansluiting voor een 3,5mm jacket om je hoofdtelefoon op aan te kunnen sluiten. Onderaan zitten de uitsparingen voor de speakers. Mooi weggewerkt zoals we van Apple gewend zijn.

De 24 inch iMac, die eigenlijk 23,5 inch is, heeft een gewicht van nog geen 4,5 kg en het formaat van 46,1 cm x 54,7 cm, en word gedragen door een aluminium standaard, dat we ook bij de eerdere versie tegenkwamen. Net als bij zijn voorganger is deze standaard nog steeds niet in hoogte verstelbaar, hij is alleen een paar graden naar achteren te kantelen.

Een aantal technische aspecten

De nieuwe iMac, heeft net als bij de nieuwste generatie Mac mini, MacBook, MacBook Air en iPad Pro de nieuwe Silicon M1-processor gekregen. Deze heeft een zogenaamde system-on-a-chip architecture (SoC). Bij dit principe zijn alle componenten van de computer, zoals bijvoorbeeld het geheugen en de videokaart, samengevoegd in één chip. Dit levert een enorme snelheidswinst op, omdat alles centraal op één plek zit. Deze techniek komen we trouwens ook tegen bij de iPad en iPhone.

M1 heeft een 8-core CPU die bestaat uit vier high performance-cores en vier high efficiency-cores. © Apple

Apple heeft gekozen voor een 8-core CPU (Central Processing Unit), deze bevat 4 performance-cores en 4 efficiency-cores. Bij complexe taken worden alle 8-cores aangesproken, maar bij lichte taken zoals het controleren van je e-mail of bij het gebruik van het internet zullen alleen de 4 efficiency-cores worden gebruikt. Hierdoor zal de iMac minder worden belast.

“Volgens de cijfers van Apple, zou de 8-core CPU 85 procent sneller zijn dan zijn voorganger, en dat zou bijvoorbeeld het werken in Final Cut Pro en het exporteren van een video een stuk sneller maken. De 8-core GPU zou 2 keer zo snel zijn, en daar profiteren applicaties als Affinity Photo en Adobe Photoshop van. Apple heeft deze testen gedaan op een 24 inch iMac met een 8-core CPU en 8-core GPU. Verder had deze iMac 16 GB geheugen en een 2 TB harddisk.”

Gekozen kan worden uit een 7- of 8-core GPU (Grafische Processor Unit). Mijn voorkeur gaat uit naar de 8 core GPU, maar mocht je budget het niet toelaten dan is 7-core ook geen slechte keuze. De grafische prestaties zullen dan wel iets minder zijn.

Voor het geheugen van de iMac maakt Apple gebruik van Unified Memory Architecture (UMA) dat geïntegreerd is in de M1-processor. Dat is een totale andere benadering dan dat we gewend waren. Door deze techniek kan elk onderdeel zoals de CPU of GPU gebruik maken van het geheugen, indien nodig zelfs op hetzelfde moment. De snelheid voor het gebruik van geheugen is hierdoor niet alleen efficiënt maar ook erg snel van geworden. De 24 inch iMac kan worden geconfigureerd met 8 GB of 16 GB van dit geheugen. Gezien het achteraf niet meer te veranderen is raad ik, indien het budget het toelaat, 16 GB geheugen aan.

“Het aantal Gigabyte geheugen is door het Unified Memory Architecture niet meer te vergelijken met de 8 GB of 16 GB waar we vroeger mee te maken hadden!”

Apple heeft de 24 inch iMac uitgerust met een 4.5K Retina display. Deze heeft een resolutie van 4480 x 2520 pixels, en een dichtheid van 218 pixels per inch. Verder heeft de iMac een helderheid van 500 nits (maateenheid voor hoeveelheid licht) en beschikt het over True Tone technologie zodat de helderheid zich aanpast aan het omgevingslicht. Het display van de iMac is glanzend en dat veroorzaakt onder bepaalde lichtomstandigheden wel veel reflecties, zoals ik ook al in het begin melde. Daar staat tegenover dat de display volle kleuren heeft en zeer scherp is.

Het display maakt gebruik van de Digital Cinema Initiatives (DCI-P3) kleurruimte dat door de Amerikaanse filmindustrie op de markt is gebracht. Het is een tegenhanger van het bekende Adobe RGB waar veel fotografen meewerken. Beide hebben bijna dezelfde kleurruimte. Echter laat DCI-P3 wat minder groen en cyaan zien, maar daar staat tegenover dat het wat meer rood en geel laat zien. 

Voor afbeeldingen op het internet wordt veel gebruik gemaakt van de sRGB-standaard. Het ziet er naar uit dat dit op den duur vervangen zal worden door DCI-P3. Apple maakt al sinds 2015 gebruik van deze kleurruimte, dat nu steeds meer als standaard word gezien.

Voor de opslag maakt Apple gebruik van een SSD (Solid State Drive) en deze verkrijgbaar in de grote 256GB, 512GB, 1TB of 2TB. De snelheid ligt volgens de Blackmagic Disk Speed Test op 2806-2837 MBps lezen/schrijven (getest met de 512GB SSD).

Apple heeft de iMac voorzien van twee sets force-cancelling woofers met tweeters. Waardoor er nu voor het eerst ruimtelijk audio (Spatial audio) is af te spelen. Deze woofers hebben een opening van nog geen 1,5 mm, maar door de grote is er ruimte voor voldoende luchtverplaatsing, voor een mooie volle bas.

Deze iMac heeft 2 USB-poorten en 2 Thunderbolt-poorten.

Heel veel aansluitingen heeft de 24 inch iMac niet. Zo beschikt het instapmodel over 2 USB-poorten (10Gb/s) en bij het model erna krijgen we er in totaal 4. Dit zijn dan wel 2 USB-poorten (10Gb/s) en 2 Thunderbolt-poorten (40Gb/s). Dit is het gevolg van de M1-processor die niet meer zou aankunnen.

Deze nieuwe 24 inch iMac kan worden aangesloten via Wi-Fi 6 (802.11 ax), de nieuwe Wi-Fi standaard dat werd geïntroduceerd in 2019. Hierdoor is een hogere snelheid, zo 3 keer hoger dan Wi-Fi 5, en een betere dekking mogelijk. Mits natuurlijk je netwerk wel geschikt is voor Wi-Fi 6.

Via de ingebouwde bluetooth 5 kun je je toetsenbord, muis, trackpad en andere bluetooth-apparaten koppelen. Bluetooth 5 is 2 keer sneller dan bluetooth 4.2, en heb je een bereik van ongeveer 40 meter. Dat was eerder ongeveer 10 meter.

Algemene indruk

Ik werk nu een aantal weken met deze 24 inch iMac. En mijn bedenkingen over het formaat van deze iMac, de witte randen en de veelbesproken kin zijn verdwenen naar de achtergrond. Zo blijkt het formaat van de display, prettig overzichtelijk te zijn om om mee te werken en gaan de witte randen mooi op tegenover mijn witte muur.

Wel ervaar ik, zoals ik ook al eerder vermelde, reflecties op de display. Ik heb daarom de 24 inch iMac zo goed mogelijk in mijn werkkamer geplaatst, en als ik aan het retoucheren ben verduister ik de werkkamer dan ook om de beste omstandigheden te creëren. Maar het mooie 4.5K Retina display maakt veel van dit ongemak goed.

“Mocht je wat extra beeldoppervlakte nodig hebben dan kun je indien je in het bezit bent van een iPad deze als extra scherm koppelen via de optie Sidecar. Deze optie is te vinden bij de instellingen van de iMac. In de komende versie van MacOS zal dit nog uitgebreider worden. Uiteraard is een extra monitor ook een oplossing…”

Het display werkt met het door Apple vervaardigde kleuprofiel (te vinden onder beeldscherminstellingen) en daar is goed mee te werken. Maar gezien ik me veel bezig hou met fotografie en het zelf afdrukken van de gemaakte foto’s op een professionele grootformaat-printer, wilde ik graag de monitor hardwarematig kalibreren om de kleuren zo accuraat mogelijk te krijgen. Jammergenoeg kreeg ik dat nog niet voor elkaar omdat de software van mijn eigen kalibratie-systeem nog niet compatible was met de M1-processor. Gelukkig kwamen de gemaakte testafdrukken wel aardig met de foto op de display overeen.

De 24 inch iMac werkt prima met Affinity Photo.

Mijn veel gebruikte applicaties zoals Affinity Photo, Affinity Designer en ON1 RAW werken erg snel. Uiteraard geldt dat ook voor de algemene applicaties zoals de e-mail, de browser en bijvoorbeeld de tekstverwerker Pages. Niet verwonderlijk want de applicaties zijn aangepast voor de M1-processor.

Ook een applicatie als Final Cut Pro werkt vlot met deze 24 inch iMac met 8GB geheugen. Maar daar moet ik wel bij vermelden dat ik werk met kleine projecten van een aantal minuten. Voor grotere projecten is het beter om te kiezen voor een 24 inch iMac met 16GB geheugen. Iets wat gebruikers die zich dagelijks bezighouden met Final Cut Pro ook al aangaven.

Opvallend is hoe stil de 24 inch iMac is. Ik heb nog geen één keer de 2 ingebouwde fans gehoord (het instapmodel heeft er één). Dat is wel even wat anders dan bij mijn Mac Pro…

Het nieuwe Magic Keyboard heeft een Touch ID en heeft de kleur van de 24 inch iMac.

Bij deze 24 inch iMac kreeg ik het nieuwe Magic Keyboard met Touch ID (niet standaard bij het basismodel). En daarmee kan ik de 24 inch iMac ontgrendelen, toestemming geven om een wachtwoord te activeren of aankopen te doen. Het werkt verrassend goed in de praktijk. Niet geheel onbelangrijk is dat het toetsenbord ook nog eens lekker in gebruik is.

Aan het bijgeleverde trackpad en de muis is behalve de kleur weinig veranderd. En dat betekend dat de muis bij het opladen nog steeds op zijn rug moet liggen. Jammer dat dit niet gelijk is aangepakt.

Zelf maak ik gebruik van een Wacom Intuos5 tablet en heb deze dan ook aangesloten op deze 24 inch iMac. Daar kwam naar voren dat het Wacom tablet werkt via de kabel, maar bij draadloos gebruik het Wacom tablet vaak niet werd gevonden. Uiteraard heb ik de laatste drivers van de website van Wacom gedownload. Misschien dat een toekomstige update betere resultaten geeft.

Ik maak zelf niet dagelijks gebruik van de ingebouwde camera, maar de beeldkwaliteit in Skype is goed. Net zoals de geluidskwaliteit van de microfoons.

Eigenlijk maak ik altijd gebruik van mijn externe boxen. Maar de 24 inch iMac heeft zelf ook een goed geluidssysteem. Deze kan zelfs ruimtelijk audio weergeven. Dit is hoorbaar als muzieknummers of films er geschikt voor zijn gemaakt. Het is verbazend dat een smalle iMac van nog geen 11mm dit geluid kan produceren…

Conclusie

De nieuwe 24 inch iMac is een snelle en krachtige All-in-one computer met een nieuw ontwerp en verkrijgbaar in 7 verschillende kleuren. Maar misschien wel het beste argument om voor deze nieuwkomer te kiezen, zou wel eens het schitterende 4.5K Retina display kunnen zijn. Zo worden foto’s en video’s kleurrijk en scherp getoond.

Ook de ingebouwde camera, microfoon en audio voldoen aan de hedendaagse eisen. Muziek luisteren, videobellen of een film afspelen is hierdoor geen probleem.

Mindere punten aan deze 24 inch iMac zijn de weinige aansluitingen en het niet in hoogte verstellen van de standaard. Maar dat zijn gelukkig punten die makkelijk zelf op te lossen zijn. Ook had ik wat meer verwacht van het nieuwe ontwerp. Maar door de ogen van Apple is dit ontwerp wel begrijpelijk om de iMac herkenbaar te houden.

Welke versie je ook kiest van deze nieuwe 24 inch iMac, die begint bij een vanaf prijs van 1449 euro, probeer hem te bestellen met 16GB geheugen. Dit is namelijk achteraf niet meer aanpasbaar!

Waardering: ★★★★☆ 

(Met dank aan Apple voor het beschikbaar stellen van de 24 inch iMac!)

Back To Top