skip to Main Content
WatchOS 8 Is Vandaag Beschikbaar
Afbeelding: Apple / Het verbluffende Apple Watch Series 7-display is bijna 20 procent groter dan dat van Apple Watch Series 6, en meer dan 50 procent groter dan dat van Apple Watch Series 3, met een geoptimaliseerde gebruikersinterface voor betere leesbaarheid en gebruiksgemak.

watchOS 8 is vandaag beschikbaar

Apple heeft vandaag watchOS 8 gepresenteerd, vol krachtige features waardoor Apple Watch de ideale manier is om actief, gezond en connected te blijven. Nieuwe work-outs, updates voor fietsen en de nieuwe Mindfulness-app zorgen voor extra ondersteuning voor lichaam en geest. De uitgebreide mogelijkheden van de Wallet- en Woning-apps zorgen ervoor dat je Apple Watch nog makkelijker gebruikt, zowel thuis als onderweg. De vernieuwde Foto’s-app, nieuwe wijzerplaten en tools in Berichten zorgen ervoor dat je op nog meer manieren in contact blijft met familie en vrienden.

Work-out-updates

watchOS 8 is uitgebreid met twee populaire work-outs die goed zijn voor lichaam én geest: Tai Chi en Pilates. Deze nieuwe work-outs zijn gekoppeld aan speciaal ontwikkelde en gevalideerde hartslag- en bewegingsalgoritmen die nauwkeurige meetwaarden leveren.

De update bevat ook nieuwe features voor fietsers. Apple Watch analyseert aan de hand van geavanceerde algoritmes gegevens van de gps, hartslagsensor, versnellingsmeter en gyroscoop, en detecteert zo wanneer je aan een rit begint. Vervolgens vraagt hij of je een work-out ‘Buiten fietsen’ wilt starten als je dat zelf nog niet hebt gedaan.1 Work-outs voor fietsers worden nu automatisch op pauze gezet en weer hervat wanneer je bijvoorbeeld stilstaat bij een stoplicht. Zo geven de meetwaarden nauwkeuriger weer hoelang je in beweging bent geweest.

Apple Watch kan nog beter je actieve calorieën bijhouden als je op een e-bike rijdt. Het bijgewerkte algoritme voor work-outs op de fiets bepaalt aan de hand van de gps en je hartslag wanneer je met trapondersteuning of op eigen kracht fietst. Ook nieuw is de gesproken feedback via de ingebouwde Apple Watch-speaker, AirPods of een andere Bluetooth-koptelefoon. Je hoort het dan automatisch wanneer je een mijlpaal bij je work-out hebt bereikt en wat de status van je Activiteit-ring is. Je kunt je dan helemaal concentreren op waar je mee bezig bent, zoals hardlopen of een intervaltraining.

Update valdetectie

De algoritmes voor valdetectie zijn in watchOS 8 geüpdatet en geoptimaliseerd voor valpartijen bij trainingen, inclusief fietsen. Ze zijn nu zo afgesteld dat ze de unieke beweging en impact van een val van de fiets of tijdens andere soorten work-outs herkennen.2

Mindfulness anders benaderd

De Ademhaling-app heet nu de Mindfulness-app met nieuwe Ademhaling-sessies. De app bevat nu ook nieuwe Reflectie-sessies en begeleide meditaties voor Fitness+-abonnees. Met Reflectie-sessies kun je al voor één minuut mindful bezig zijn, en je doet ze waar en wanneer je maar wilt. Bij elke sessie krijg je een idee ter overweging dat uitnodigt om positief te denken.

Vanaf maandag 27 september komen er elke week nieuwe begeleide meditaties: in audioformaat in de nieuwe Mindfulness-app op Apple Watch voor Fitness+-abonnees en als videosessie op iPhone, iPad en Apple TV. Je kunt ze direct afspelen op Apple Watch met AirPods of andere Bluetooth-koptelefoons, zodat je op je eigen manier de begeleide meditatie kunt ervaren. En als je wilt mediteren terwijl je beweegt, kun je je activiteit bijhouden met de Work-out-app.

Ademfrequentie tijdens het slapen

Apple Watch helpt je een vaste slaaproutine te ontwikkelen zodat je je uurtjes slaap haalt. Hij houdt ook bij hoeveel je slaapt, wat je hartslag is en hoe het met het zuurstofgehalte in je bloed zit. watchOS 8 geeft nu nog meer inzicht in je algehele welzijn door het aantal ademhalingen per minuut bij te houden terwijl je slaapt. De verzamelde gegevens zijn te zien in de Gezondheid-app op iPhone, net als trends in de loop van de tijd.

Meer toegangsmogelijkheden met Wallet

In watchOS 8 is Wallet uitgebreid, zodat gebruikers nog eenvoudiger contactloos en veilig toegang kunnen krijgen tot plaatsen en dingen. Ook is er Ultra Wideband-ondersteuning voor digitale autosleutels3 en kun je met Apple Watch veilig op afstand je auto van het slot halen en hem starten als je achter het stuur zit. Je kunt nu ook je bedrijfspas en sleutels voor je huis en hotelkamer toevoegen aan Wallet. Een tikje op je Apple Watch is dan voldoende om de deur open te maken. 4

Je kunt je rijbewijs een identiteitsbewijs toevoegen aan Wallet, en gebruiken bij reiscontroles op bepaalde plaatsen. In de VS kan dit als eerst in de staten Arizona en Georgia, en later in Connecticut, Iowa, Kentucky, Maryland, Oklahoma en Utah.5

Vernieuwde Woning-app

Met de vernieuwde Woning-app heb je sneller toegang tot accessoires en scènes. Je kunt accessoires ook per kamer bedienen. Als je een HomeKit-camera hebt, kun je direct op je pols zien wie er voor de deur staat. Op Apple Watch kun je ook op Intercom tikken om snel een boodschap door te geven aan iedereen in het hele huis of in een bepaalde kamer via HomePod mini.

Nieuwe wijzerplaten voor Apple Watch

De nieuwe wijzerplaat Portretten wekt verbluffende portretfoto’s tot leven met gelaagde effecten. Gezichten worden automatisch herkend en foto’s bijgesneden zodat het onderwerp beter tot zijn recht komt. De op oude horloges gebaseerde klassieke wijzerplaat Wereldtijd is ideaal voor globetrotters. Daarop kun je namelijk zien hoe laat het is in maar liefst 24 tijdzones.6

Berichten

Dankzij de nieuwe tools in Berichten houd je op je Apple Watch nog makkelijker contact met anderen. Je kunt Schrijven, de dicteerfunctie en emoji combineren binnen een en het zelfde bericht. En nadat je een bericht hebt gedicteerd, kun je de weergegeven tekst bewerken. Als je snel iets duidelijk wilt maken, hoef je maar een woord of zin in te voeren en je kunt kiezen uit honderden veelgebruikte gifjes.

Focus

Focus is een nieuwe manier om afleidingen te verminderen door notificaties van mensen en apps te filteren op basis van wat je aan het doen bent. Apple Watch volgt automatisch de ingestelde Focus op iOS, iPadOS of macOS. Zet Focus automatisch aan waneer je het nodig hebt, bijvoorbeeld Fitness Focus tijdens een work-out.

Overige features van watchOS 8

 • De vernieuwde Foto’s-app biedt nieuwe manieren om door verzamelingen te bladeren en ze te bekijken. Herinneringen en Uitgelichte foto’s worden gesynchroniseerd naar Apple Watch, en foto’s kunnen nu worden gedeeld via Berichten en Mail.
 • Je kunt nu meerdere timers tegelijk instellen en ze een label geven met Siri (bijvoorbeeld “Hé Siri, zet een kookwekker van 10 minuten”).
 • Voortaan is ook de Contacten-app beschikbaar op Apple Watch, zodat je direct vanuit de app door contacten kunt bladeren, en contactgegevens kunt toevoegen, bewerken en delen.
 • Meer Apple Watch-apps ondersteunen het always-on display, waaronder Kaarten, Mindfulness, Huidige, Telefoon, Podcasts, Stopwatch, Timers en Dictafoon.
 • Dankzij AssistiveTouch is Apple Watch met één arm te bedienen, bijvoorbeeld door gebruikers met een beperking aan de bovenste ledenmaten. Eenvoudige handbewegingen worden gedetecteerd zodat je het display niet hoeft aan te raken om iets voor elkaar te krijgen. Met behulp van de ingebouwde bewegingssensoren kunnen gebruikers telefoontjes aannemen, cursors besturen en een actiemenu openen voor het Berichtencentrum, het Bedieningspaneel en meer.7
 • Met de nieuwe Find Items-app op Apple Watch kun je voorwerpen met een AirTag en compatibele voorwerpen van andere fabrikanten terugvinden via het ‘Zoek mijn’-netwerk. En de nieuwe Find Devices-app helpt met het terugvinden van Apple devices die zijn gekoppeld aan dezelfde Apple ID.
 • In de opnieuw ontworpen Muziek-app kun je nummers, albums en playlists delen via Berichten en Mail, en vind je alle muziek en radiozenders op één plek.
 • De Weer-app ondersteunt nu ook Noodweermeldingen en laat officiële waarschuwingen zien voor gevaarlijke weersomstandigheden. De app toont ook meldingen voor neerslag in het komende uur en heeft bijgewerkte wijzerplaatfuncties.
 • In Gezinsconfiguratie kunnen nu ook ov-kaarten worden toegevoegd voor Hongkong, Japan en bepaalde steden op het vasteland van China en in de VS. En in Agenda en Mail kun je nu ook een Google-account toevoegen.

Beschikbaarheid

 • watchOS 8 is vanaf vandaag beschikbaar als gratis software-update voor Apple Watch Series 3-modellen of nieuwer. Ga voor meer informatie naar apple.com/nl/watchos/watchos-8.
 • Updates voor Apple Fitness+ zijn vanaf maandag 27 september beschikbaar.
 • Sommige features zijn mogelijk niet in alle talen of regio’s beschikbaar, of niet op alle modellen.
 1. Verkrijgbaar voor Apple Watch SE, Apple Watch Series 6 en Apple Watch Series 7.
 2. Valdetectie voor work-outs komt later dit jaar beschikbaar in een update van watchOS 8 voor Apple Watch Series 4-modellen en nieuwer. Deze functie is van toepassing op workouts die zijn gestart in de Workout-app of op workout-apps van derden die worden gesynchroniseerd met de Health-app.
 3. Verkrijgbaar voor Apple Watch Series 6 en nieuwer. Digitale autosleutels zijn later dit jaar beschikbaar en vereisen ondersteuning door de fabrikant.
 4. Nieuwe sleutels in Apple Wallet werken alleen met een compatibel deurslot dat via derden verkrijgbaar zal zijn.
 5. Deelnemende staten en de TSA zullen later meer informatie bekendmaken over wanneer en in welke staat mobiele rijbewijzen en identiteitsbewijzen ondersteund worden, en ook bij welke TSA-reizigerscontroles op vliegvelden.
 6. De wijzerplaten Portretten en Wereldtijd zijn verkrijgbaar voor Apple Watch Series 4 en nieuwer.
 7. Verkrijgbaar voor Apple Watch Series 6 en Apple Watch SE.

 

Back To Top