skip to Main Content
Apple In 2030 CO₂‑neutraal
Afbeelding: Apple / Nieuwe toezeggingen van bedrijven om schone energie te gaan gebruiken helpen Apple om in 2030 CO₂‑neutraal te zijn voor de producten en de toeleveringsketen. Corning Incorporated gebruikt schone energie van de zonne-energie-installatie van Duke Energy Sustainable Solutions in Conetoe, North Carolina, om te voldoen aan de toezegging 100 procent hernieuwbare energie te gebruiken voor alle activiteiten voor Apple.

Apple in 2030 CO₂‑neutraal

Apple heeft vandaag bekendgemaakt dat gedurende het afgelopen jaar ruim twee keer zoveel leveranciers hebben toegezegd 100 procent schone energie te gaan gebruiken. Dit is een belangrijke stap richting het behalen van het ambitieuze doel om in 2030 CO₂‑neutraal te zijn voor alle producten en de hele toeleveringsketen. In totaal stappen 175 leveranciers van Apple over op hernieuwbare energie en het bedrijf en de toeleveranciers zullen wereldwijd meer dan 9 gigawatt schone energie in omloop brengen. Hierdoor wordt jaarlijks meer dan 18 miljoen ton minder CO₂ uitgestoten, het equivalent van ruim 4 miljoen auto’s minder op de weg.

Het bedrijf heeft tien nieuwe projecten toegevoegd aan zijn unieke Power For Impact-initiatief, dat over de hele wereld met oplossingen voor schone energie komt. In deze nieuwe projecten wordt hernieuwbare energie geleverd aan gemeenschappen met weinig middelen, en worden hun economische groei en maatschappelijke ontwikkeling gestimuleerd.

“Elk bedrijf moet meedoen aan de strijd tegen klimaatverandering. Samen met onze leveranciers en lokale gemeenschappen laten we zien hoe groene innovatie kan leiden tot meer mogelijkheden en maatschappelijke rechtvaardigheid”, aldus Tim Cook, CEO van Apple. “Wij handelen met urgentie, en dat doen we samen. Tijd valt niet te recyclen en daarom moeten we snel investeren in een groenere en rechtvaardigere toekomst.”

De bedrijfsvoering van Apple is al CO₂-neutraal en in 2030 is elk verkocht Apple device klimaatneutraal. Na de aankondiging van dit doel vorig jaar heeft het bedrijf niet alleen het aantal leveranciers dat overstapt op hernieuwbare energie drastisch vergroot, maar is het ook meer gerecycled materiaal gaan gebruiken in zijn producten. Daarnaast heeft Apple nieuwe projecten opgezet die zich richten op milieurechtvaardigheid. In de afgelopen vijf jaar heeft Apple zijn CO₂-uitstoot met 40 procent teruggebracht.

“Er is te lang niet geluisterd naar gemeenschappen die het meest te lijden hebben onder klimaatverandering. Dat moet veranderen en daar willen wij aan bijdragen”, zegt Lisa Jackson, Vice President van Environment, Policy and Social Initiatives bij Apple. “Met onze nieuwe projecten helpen we gemeenschappen bij de ontwikkeling van hun eigen duurzame projecten. Zo dragen we bij aan een gezondere en rechtvaardigere wereld en aan de strijd tegen klimaatverandering.”

Momentum bij leveranciers

In het kader van het Supplier Clean Energy Program van Apple vergroten 19 leveranciers in de VS, waaronder Solvay, hun gebruik van hernieuwbare energie in de activiteiten voor Apple, en vaak ook daarbuiten. In Europa doen nu 19 leveranciers mee aan het programma, waaronder STMicroelectronics, dat na zijn toetreding nog eens negen extra projecten is gestart om over de hele linie meer hernieuwbare energie te gebruiken.

In China nemen nu al 50 leveranciers deel aan het programma van Apple, die veelal hun eigen lokale oplossingen optimaliseren. In India, Japan en Zuid-Korea doen 31 leveranciers mee, waaronder SK Hynix, een van de eerste Koreaanse deelnemers.

Apple past ook nieuwe methoden toe voor het gebruik van gerecycled materiaal, zonder concessies te doen aan de eigen strenge normen. Hiertoe wordt samen met leveranciers gestreefd naar een circulaire economie waarin er geen koolstofintensieve mijnbouw meer nodig is en minder grondstoffen worden gebruikt. Apple gebruikt onder meer gerecycled goud, kobalt, aluminium en gerecyclede zeldzame aardmetalen in zijn producten. Door al deze stappen en doordat steeds meer leveranciers overstappen op hernieuwbare energie, wordt de impact van de producten van Apple op het milieu kleiner. Recente mijlpalen zijn een 11 procent kleinere CO₂‑voetafdruk van de iPhone 13 Pro en een 8 procent kleinere van de 16-inch MacBook Pro, vergeleken met eerdere generaties.

Ondersteuning van gemeenschappen

Apple heeft ook aangekondigd tien nieuwe projecten rondom hernieuwbare energie te gaan ondersteunen via het Power For Impact-programma:

In de Verenigde Staten gaat Apple samen met de Oceti Sakowin Power Authority (een organisatie van zes Siouxstammen) lokale hernieuwbare energiebronnen ontwikkelen, door faciliteiten voor het opwekken en transporteren van energie te helpen financieren, ontwikkelen, bouwen en exploiteren voor de groothandel. Dit grootschalige project voor de opwekking van windenergie in het Midden-Westen van de VS is opgezet nadat de Power Authority zich heeft aangesloten bij de Impact Accelerator van Apple, die weer deel uitmaakt van het Racial Equity and Justice Initiative van het bedrijf.

In Zuid-Afrika ondersteunt Apple een project waarbij meer dan 3500 huishoudens worden voorzien van hernieuwbare energie. Ook financiert het bedrijf de installatie van zonnepanelen op het dak van de Pioneer School for the Visually Impaired, zodat deze minder stroomkosten heeft. En in Nigeria gaat Apple de ontwikkeling van een zonne-energie-installatie voor een basisziekenhuis in de staat Ondo ondersteunen, en ook voor 200 huishoudens in de omgeving van het ziekenhuis.

In de Filipijnen draagt Apple bij aan de financiering van een onderwijsinstelling die beurzen regelt voor getalenteerde studenten met weinig geld, door middel van zonnepanelen op het dak die de stroomkosten drukken. In Thailand neemt Apple deel aan een project voor de productie van hernieuwbare energie en energieopslag in accu’s, voor een afgelegen vissersdorp dat koelkasten nodig heeft om goede visproducten te kunnen leveren. Zo wordt hun elektriciteitsvoorziening betrouwbaarder, maar dan zonder vervuilende diesel. Apple ondersteunt een programma in Vietnam dat zonne-energie levert voor twintig scholen in het hele land, en helpt duizenden kinderen te leren over duurzame ontwikkeling.

In Colombia draagt Apple bij aan de installatie van zonnepanelen op het dak van het Santa Ana Hospital Infantil. Zo bespaart het ziekenhuis geld op de energierekening, dat weer kan worden gebruikt voor apparatuur en medicijnen. En met zonnepanelen op het dak van de Ciudad Don Bosco, een non-profitorganisatie die onderwijs en maatschappelijke hulp geeft aan jongeren die dat nodig hebben, wordt bijgedragen aan de doelen voor duurzame ontwikkeling van die organisatie.

Apple ondersteunt het Nitzana Educational Eco-Village voor kwetsbare jongeren in Israël met zonnepanelen, om de stroomkosten te drukken en nieuwe inkomsten voor de organisatie te genereren.

Bij het nastreven van zijn klimaatdoelen houdt het bedrijf de blik gericht op gemeenschappen die het meest te lijden hebben van klimaatverandering. Ga naar apple.com/nl/environment voor meer informatie over de initiatieven van Apple op milieugebied. Ga naar apple.com/environment/Apple_Supplier_Clean_Energy_Commitments_October-2021.pdf voor de volledige lijst met leveranciers die deelnemen aan het Clean Energy Program van Apple.

 

Back To Top