skip to Main Content
MacOS Monterey Is Nu Beschikbaar
Afbeelding: Apple / Tijdens WWDC21 is macOS Monterey onthuld, waarmee je meer kunt doen dan ooit.

macOS Monterey is nu beschikbaar

macOS Monterey bevat baanbrekende nieuwe features waarmee je meer gedaan krijgt, op nieuwe manieren contact kunt houden en nog makkelijker op al je Apple devices werkt. Zo bevat FaceTime nieuwe audio- en videofeatures waardoor gesprekken natuurlijker overkomen. Dankzij nieuwe Continuïteit-voorzieningen, zoals AirPlay naar Mac, werken Apple devices nog beter samen. Livetekst en ‘Visueel opzoeken’ zijn twee nieuwe machine learning-features waarmee je snel handige informatie opvraagt. Met de tabgroepen in Safari behoud je het overzicht. En de automatiseringsfeatures van Opdrachten zijn nu voor het eerst ook op de Mac beschikbaar. Later dit najaar komt SharePlay uit, waarmee je via FaceTime op de Mac samen met anderen naar content kunt kijken of luisteren. En met ‘Universele bediening’ kun je met één muis en toetsenbord tegelijkertijd op je Mac en iPad werken. macOS Monterey is vanaf vandaag beschikbaar als gratis software-update voor Macs met een Apple chip en Macs met een Intel-processor.1

Nieuwe contactmogelijkheden in FaceTime

FaceTime-gesprekken klinken nu natuurlijker, en SharePlay is een nieuwe manier om tijd door te brengen met familie en vrienden. Dankzij ruimtelijke audio klinken de stemmen tijdens een FaceTime-gesprek alsof ze uit de richting komen waar de spreker zich op het scherm bevindt. Met de twee nieuwe microfooninstellingen kun je regelen hoe je stem klinkt: Stemisolatie filtert het achtergrondgeluid uit, zodat je stem kraakhelder doorkomt, terwijl ‘Breed spectrum’ juist al het omgevingsgeluid doorlaat, zodat iedereen alles hoort. De nieuwe Portretmodus in FaceTime, die ook beschikbaar is in apps als Webex en Zoom, maakt gebruik van de Neural Engine in de M1-chip om de achtergrond te vervagen, zodat de gebruiker zelf in het middelpunt staat.2 Ook is er een nieuwe rasterweergave voor groepsgesprekken in FaceTime, die alle deelnemers in vierkantjes van gelijke grootte weergeeft.

SharePlay omvat een aantal features waarmee je tijdens een FaceTime-gesprek van alles kunt delen. Zo kun je in real time je favoriete muziek, tv-serie of film delen, en omdat alle deelnemers aan een SharePlay-sessie dezelfde afspeelregelaars in beeld hebben, kan iedereen de afspeel-, pauzeer- en doorspoelknop bedienen. Als je samen met iemand anders aan een project wilt werken, kun je ook je eigen scherm delen, of eventueel alleen het scherm van een bepaalde app. SharePlay is compatibel met apps als Apple Music en Apple TV+, en ook met allerlei populaire diensten van derden.

Meerdere Apple devices tegelijk gebruiken met ‘Universele bediening’ en ‘AirPlay naar Mac’

Met ‘Universele bediening’ heb je maar één muis en toetsenbord nodig om tegelijkertijd op je Mac en je iPad te werken. Wanneer je beide devices naast elkaar zet, kun je de cursor meteen van het ene naar het andere device bewegen. Daarvoor hoef je verder niets te installeren of te configureren. Via het Mac-toetsenbord kun je op beide devices typen, en het is ook mogelijk om content van het ene naar het andere device te slepen. En als je met Apple Pencil op iPad een illustratie maakt, kun je die rechtstreeks overhevelen naar de gewenste app op de Mac. Dat betekent dat je de mogelijkheden van al je devices allemaal tegelijk kunt benutten. Met ‘AirPlay naar Mac’ kun je vanaf je iPhone of iPad vrijwel alles afspelen en presenteren op de Mac. De nieuwste films, games, foto’s en presentaties die je op deze manier deelt, gaan rechtstreeks naar het prachtige Retina-display van de Mac, en de gedeelde muziek wordt afgespeeld via het hifi-audiosysteem van je Mac.

Livetekst en ‘Visueel opzoeken’

Livetekst herkent tekst in foto’s, zoals telefoonnummers, websites en adressen. Daardoor kun je tekst kopiëren en plakken, een nummer bellen, een website openen of even snel gegevens opzoeken. Met ‘Visueel opzoeken’ kom je meer te weten over de dieren, kunstwerken, bezienswaardigheden of andere voorwerpen die op de foto staan. Livetekst en ‘Visueel opzoeken’ werken in heel macOS en maken gebruik van on-device machine learning, dus wat je opzoekt blijft privé.

Minder afleiding met Focus

Focus filtert alle meldingen van apps en mensen op basis van waar je je op dat moment op wilt concentreren. Wanneer je Focus op je Mac inschakelt, werkt dit automatisch ook op al je andere Apple devices. Als je Focus hebt ingeschakeld, wordt in Berichten en andere ondersteunde communicatie-apps, waaronder Slack, automatisch de bijbehorende status weergegeven, zodat iedereen weet dat je even niet bereikbaar bent. Handig voor als je vlak voor een deadline zit of er even tussenuit bent.

Nieuwe ordenings- en samenwerkingsopties in Notities

In de Notities-app van macOS Monterey heb je nu meer overzicht. Ook kun je overal notities maken en met anderen samenwerken. Zo kun je met ‘Snelle notitie’ in elke app even een ingeving of goed idee vastleggen. Ook kun je links uit apps aan je snelle notitie toevoegen, zoals een website in Safari of een adres in Kaarten. Als je met anderen samenwerkt, kun je vermeldingen toevoegen. En in de nieuwe Activiteiten­weergave zie je wat er in een gedeelde notitie gewijzigd is. In macOS Monterey kun je je notities nu ook categoriseren met tags, zodat je ze snel terugvindt in de nieuwe tagkiezer.

Nieuwe tabopties in Safari

In Safari kun je nu nauwkeuriger instellen hoe je wilt internetten. Zo zijn er nieuwe tabgroepen waarmee je makkelijker tabs kunt bewaren en ordenen: ideaal als je een reis plant, onderzoek voor een project doet of gewoon de tabs wilt bewaren die je elke dag gebruikt. De tabgroepen op je Mac synchroniseren automatisch met je iPhone en iPad, zodat je je project overal kunt voortzetten of even snel je tabs met iemand kunt delen. Safari bevat ook een aantal andere nieuwe features, zoals een optionele compacte tabbalk die meer ruimte voor de content overlaat, integratie met de ‘Gedeeld met jou’-feature, zodat je meteen op een link kunt klikken die je via de Berichten-app hebt gekregen, en ondersteuning voor ‘Snelle notitie’, zodat je meteen kunt noteren wat je op een website tegenkomt. Safari bevat verder ‘Intelligente trackingpreventie’, een privacy-optie waarmee je voorkomt dat trackers op basis van je IP-adres een profiel van je opbouwen.

Automatisering op Mac met Opdrachten

Met Opdrachten op Mac kun je snel dingen gedaan krijgen in de apps die je het vaakst gebruikt. Er is een complete verzameling met voorgeprogrammeerde acties waarmee je alledaagse dingen kunt automatiseren, allemaal gewoon op de Mac. Denk aan dingen als het direct openen van alle veelgebruikte apps, zodat je ’s morgens meteen aan de slag kunt, of het koppelen van een herinnering aan je boodschappenlijstje. En in de Opdrachten-editor kun je elke opdracht aanpassen aan je eigen manier van werken. Opdrachten zijn in heel macOS geïntegreerd, zoals in de menubalk, de Finder, Spotlight en Siri. Zo gebruik je ze met het grootste gemak en wanneer je maar wilt. Je kunt ook bestaande Automator-workflows in Opdrachten importeren om er meteen mee aan de slag te gaan.

Andere nieuwe features

  • Gedeeld met jou is een handige manier om content die je via de Berichten-app hebt gekregen direct in Foto’s, Safari, Apple Podcasts, Apple News en de Apple TV-app te openen. Je ziet de gedeelde content meteen staan, ziet ook van wie die afkomstig is en kunt direct op het berichtje reageren vanuit de app waarin je de content bekijkt of beluistert.
  • Kaarten bevat een compleet nieuwe weergave waarin wegen, wijken, gebouwen en bomen uiterst gedetailleerd op het schitterende display van de Mac te zien zijn.3
  • iCloud+ bevat alles wat je gewend bent van iCloud en voegt daar nieuwe premium features aan toe, zoals ‘Verberg mijn e-mailadres’, extra ondersteuning voor ‘Veilige video in HomeKit’ en een innovatieve nieuwe dienst voor privacy op het internet: ‘Privédoorgifte in iCloud’. Allemaal zonder extra kosten. Alle iCloud+-abonnementen kunnen worden gedeeld binnen dezelfde ‘Delen met gezin’-groep, dus iedereen kan profiteren van de nieuwe features, de opslag en de nieuwe voordelen die de dienst met zich meebrengt. Huidige gebruikers van iCloud-opslag krijgen automatisch, zonder extra kosten, een upgrade naar iCloud+.4
  • Ruimtelijke audio is nu ook beschikbaar op Macs met een M1-chip en zorgt voor surround sound op je gekoppelde AirPods (3e generatie), AirPods Pro of AirPods Max. En met dynamische hoofdtracking blijft het geluid gekoppeld aan de Mac, ook als je met je hoofd beweegt.
  • De privacy­bescherming in Mail voorkomt dat de afzender kan zien of je een mailtje hebt geopend en verbergt ook het IP-adres, zodat de afzender je locatie niet kan achterhalen en die ook niet kan gebruiken om een profiel van je samen te stellen.
  • Met nieuwe toegankelijkheidsfeatures kan iedereen vanuit Markering een alternatieve beschrijving bij foto’s plaatsen, en de uitgebreide toetsenbordfuncties en nieuwe opties voor de cursor bieden meer flexibiliteit wanneer je op je Mac navigeert.

Beschikbaarheid

macOS Monterey is vanaf vandaag beschikbaar als gratis software-update. Voor meer informatie, bijvoorbeeld over geschikte Mac-modellen, ga je naar apple.com/nl/macos/monterey.

  1. Voor informatie over de compatibiliteit van macOS Monterey ga je naar apple.com/nl/macos/monterey.
  2. Portretmodus vereist een Mac met een Apple chip.
  3. De nieuwe kaartweergave is momenteel beschikbaar voor Los Angeles, New York en San Francisco. Binnenkort volgen meer steden. Voor sommige features is een Mac met een Apple chip vereist.
  4. iCloud+-abonnementen: 50 GB met één camera voor ‘Veilige video in HomeKit’ ($0.99/maand), 200 GB met maximaal vijf camera’s voor ‘Veilige video in HomeKit’ ($2.99/maand) en 2 TB met een onbeperkt aantal camera’s voor ‘Veilige video in HomeKit’ ($9.99/maand). ‘Veilige video in HomeKit’ vereist een ondersteund iCloud-abonnement, een beveiligingscamera die compatibel is met HomeKit en een HomePod, Apple TV of iPad die als woning­­hub wordt gebruikt. Privédoorgifte in iCloud wordt aanvankelijk uitgebracht als publieke bètaversie.
Back To Top