skip to Main Content
Nieuwe MacBook Pro Met M1 Pro En M1 Max
Afbeelding: Apple / De gloednieuwe M1 Pro- en M1 Max-chip staan aan de basis van de volledig herziene 14‑inch en 16‑inch MacBook Pro.

Nieuwe MacBook Pro met M1 Pro en M1 Max

Apple heeft vandaag de volledig herziene MacBook Pro met de gloednieuwe M1 Pro en M1 Max onthuld, de eerste professionele chips die speciaal voor de Mac zijn ontworpen. De nieuwe MacBook Pro is verkrijgbaar in een 14‑inch en 16‑inch model en levert baanbrekende CPU-, GPU- en machine learning-prestaties, ook als hij alleen stroom van de batterij krijgt. Die batterij gaat bovendien extra lang mee, zodat je op deze notebook nu onvoorstelbare dingen kunt doen. De nieuwe MacBook Pro heeft ook een indrukwekkend Liquid Retina XDR-display, een hele serie geavanceerde poorten, een 1080p FaceTime HD-camera en het beste audiosysteem van alle notebooks. En omdat macOS Monterey de M1 Pro en M1 Max volledig benut, heb je hiermee een notebook in handen die ongeëvenaarde prestaties levert. Deze MacBook Pro verlegt alle grenzen en is dan ook bij uitstek geschikt voor iedereen die beroepsmatig software, foto’s, films, 3D-kunst of muziek maakt, of gewoon de allerbeste notebook ter wereld wil hebben. Samen met de 13‑inch MacBook Pro met M1 vormt de nieuwe MacBook Pro de krachtigste notebookserie voor professionals. De nieuwe 14‑inch en 16‑inch MacBook Pro-modellen zijn vanaf vandaag te bestellen en vanaf dinsdag 26 oktober verkrijgbaar.

“We hadden één doel voor ogen: de beste professionele notebook ter wereld maken. Dat is de gloednieuwe MacBook Pro met M1 Pro en M1 Max geworden, die we vandaag onthullen. Deze gamechanger levert fenomenale prestaties, bevat een batterij die ongekend lang meegaat en heeft een hele serie baanbrekende features”, aldus Greg Joswiak, Senior Vice President Worldwide Marketing bij Apple. “De volledig vernieuwde MacBook Pro heeft onder meer een adembenemend XDR-display, een MagSafe 3-poort en diverse andere poorten, een geavanceerde 1080p-camera en een sensationeel audiosysteem met zes speakers. Al dat moois is bovendien vervat in een prachtige nieuwe behuizing. De nieuwe MacBook Pro is verreweg de beste professionele notebook die we ooit hebben gemaakt. Geen enkele notebook komt er ook maar bij in de buurt.”

Twee nieuwe professionele chips, ongeëvenaarde prestaties

M1 Pro en M1 Max zijn verantwoordelijk voor de baanbrekende prestaties van deze MacBook Pro en zijn een enorme stap vooruit in de omschakeling naar Apple Silicon voor Mac. MacBook Pro met M1 Pro en M1 Max is de eerste professionele notebook met een SoC-architectuur (system on a chip), die garant staat voor supersnel centraal geheugen en meer geheugen­bandbreedte. Daardoor zijn de prestaties per watt ongeëvenaard en is het energieverbruik toonaangevend laag.

M1 Pro tilt de toch al baanbrekende architectuur van M1 naar een compleet nieuw niveau. Dankzij de krachtige CPU met maximaal 10 cores – acht high-performance-cores en twee high-efficiency-cores – zijn de CPU-prestaties van M1 Pro tot wel 70 procent sneller dan die van M1, en de GPU met maximaal 16 cores van M1 Pro levert tot twee keer zo snelle prestaties. Daarnaast heeft M1 Pro een geheugenbandbreedte van maximaal 200 GB/s, bijna drie keer zoveel als M1, en ondersteunt de chip tot 32 GB snel centraal geheugen. Verder bevat de media-engine van M1 Pro een ProRes-versneller, waardoor videomateriaal ongelooflijk snel wordt verwerkt zonder de batterij onnodig te belasten. Voor professionele video-editors betekent dit een wereld van verschil.

M1 Max is de krachtigste chip die je in een professionele notebook tegenkomt. Deze chip is gebaseerd op de toch al indrukwekkende M1 Pro en gaat nog een stap verder. M1 Max bevat dezelfde krachtige 10-core CPU als M1 Pro en een GPU met maximaal 32 cores, waardoor de GPU tot vier keer zo snel is als die van M1. Verder heeft M1 Max een geheugenbandbreedte van maximaal 400 GB/s – twee keer zoveel als M1 Pro en bijna zes keer zoveel als M1 – en tot 64 GB snel centraal geheugen. Zelfs de allernieuwste pc-laptops bevatten maximaal 16 GB videogeheugen, dus met deze enorme hoeveelheid geheugen boek je als professional een enorme tijdwinst en kun je dingen doen die voorheen gewoon niet mogelijk waren. Als je 3D-kunst maakt, kun je met de nieuwe MacBook Pro moeiteloos aan de slag met extreme geometrische vormen en texturen die een professionele pc-laptop simpelweg niet kan verwerken.1 M1 Max bevat bovendien een verbeterde media-engine met twee ProRes-versnellers, voor nog betere multistreamprestaties. Daardoor kun je in Final Cut Pro nu tot 30 streams 4K ProRes-video of tot zeven streams 8K ProRes-video editen. Dat zijn er meer dan een 28-core Mac Pro met Afterburner aankan. Verder is dit de eerste Mac waarop je de kleuren van 8K ProRes 4444-video in HDR kunt corrigeren zonder hem op een stopcontact te hoeven aansluiten: ideaal als je niet in de buurt van je studio bent.2

Krachtigste Mac-notebooks aller tijden

De nieuwe MacBook Pro verlegt met zijn ongelooflijke prestaties en nieuwe functionaliteit de grenzen van wat je met een notebook kunt doen.

Vergeleken met het allerbeste 13‑inch model van de vorige generatie is de gloednieuwe 14‑inch MacBook Pro enorm veel krachtiger.3

Met de 10‑core CPU van M1 Pro en M1 Max levert de 14‑inch MacBook Pro de volgende prestaties:

 • Projecten bouwen in Xcode gaat tot 3,7 keer zo snel.
 • In Logic Pro kun je tot drie keer zoveel Amp Designer-plug-ins gebruiken.
 • De beweging van vloeistoffen berekenen in NASA TetrUSS gaat tot 2,8 keer zo snel.

Dankzij de 16‑core GPU van M1 Pro en de 32‑core GPU van M1 Max levert de 14‑inch MacBook Pro de volgende ongekende grafische prestaties:

 • 4K renderen in Final Cut Pro gaat met M1 Pro tot 9,2 keer zo snel en met M1 Max tot 13,4 keer zo snel.
 • In Affinity Photo levert de GPU van M1 Pro tot 5,6 keer zo snelle prestaties bij gecombineerde vector- en rasterberekeningen, en de GPU van M1 Max levert tot 8,5 keer zo snelle prestaties.
 • In Blackmagic DaVinci Resolve Studio verloopt de rendering van effecten met M1 Pro tot 3,6 keer zo snel en met M1 Max tot vijf keer zo snel.

M1 Pro en M1 Max hebben allebei een 16-core Neural Engine, waardoor alles op het gebied van machine learning sneller gaat:

 • In Final Cut Pro verloopt de objecttracering met M1 Pro tot 8,7 keer zo snel en met M1 Max tot 11,5 keer zo snel.
 • In Adobe Premiere Pro verloopt de detectie van bewerkte scènes in 1080p ProRes 422-video tot 7,2 keer zo snel.
 • In Adobe Photoshop gaat het selecteren van het onderwerp van een foto tot 2,6 keer zo snel.

Vergeleken met de vorige generatie is de nieuwe 16‑inch MacBook Pro gigantisch veel sneller wanneer je aan complexe professionele projecten werkt.4

M1 Pro en M1 Max bevatten allebei dezelfde krachtige 10‑core CPU, waardoor de 16‑inch MacBook Pro de volgende prestaties levert:

 • De beweging van vloeistoffen berekenen in NASA TetrUSS gaat tot 3 keer zo snel.
 • Projecten bouwen in Xcode gaat tot 2,1 keer zo snel.
 • Publiceren in Vectorworks gaat tot 2,1 keer zo snel.

Dankzij de 16‑core GPU van de M1 Pro en de 32‑core GPU van de M1 Max zijn de grafische prestaties van de 16‑inch MacBook Pro als volgt verbeterd:

 • In Affinity Photo levert de GPU van M1 Pro tot 2,9 keer zo snelle prestaties bij gecombineerde vector- en rasterberekeningen, en de GPU van M1 Max levert tot 4,5 keer zo snelle prestaties.
 • Renderen in Maxon Cinema 4D met Redshift gaat met M1 Pro tot 2,5 keer zo snel en met M1 Max tot vier keer zo snel.
 • 8K renderen in Final Cut Pro gaat met M1 Pro tot 1,7 keer zo snel en met M1 Max tot 2,9 keer zo snel.

Dankzij de 16-core Neural Engine van M1 Pro en M1 Max gaat alles op het gebied van machine learning sneller dan ooit op de 16‑inch MacBook Pro:

 • In Adobe Premiere Pro verloopt de detectie van bewerkte scènes in 1080p ProRes 422-video tot 4,4 keer zo snel.
 • In Final Cut Pro verloopt de objecttracering met M1 Pro tot 3,6 keer zo snel en met M1 Max tot 4,9 keer zo snel.
 • In Adobe Photoshop gaat het selecteren van het onderwerp van een foto met M1 Pro tot 1,5 keer zo snel en met M1 Max tot twee keer zo snel.

Toonaangevend laag energieverbruik en ongekende batterijduur

MacBook Pro levert altijd baanbrekende prestaties, ongeacht of je hem voor iets eenvoudigs of heel ingewikkelds inzet. Ook verbruikt hij ongekend weinig stroom, of de stekker nu wel of niet in het stopcontact zit. Daardoor gaat de batterij enorm lang mee, zodat je op één batterijlading nog meer gedaan krijgt dan anders.

Vergeleken met de vorige MacBook Pro levert deze nieuwe generatie de volgende prestaties op een volle batterij:5

 • Op het 14‑inch model kun je tot 17 uur video kijken, 7 uur langer dan op het vorige model. Op het 16‑inch model kun je zelfs tot 21 uur video kijken, maar liefst 10 uur langer. Deze batterij heeft dan ook de langste gebruiksduur van alle Mac-notebooks.
 • Als je in Xcode werkt, kun je tot vier keer zoveel code compileren.
 • Als je onderweg in Adobe Lightroom Classic foto’s bewerkt, gaat de batterij tot twee keer zo lang mee.

Andere professionele notebooks presteren minder goed als ze niet op het lichtnet zijn aangesloten. MacBook Pro levert echter altijd dezelfde prestaties, ongeacht of de stroom van het lichtnet of de batterij afkomstig is. Dankzij het supersnelle systeem, de uitmuntende prestaties op alleen de batterij én de lange gebruiksduur van de batterij staat deze MacBook Pro op eenzame hoogte.

Gemaakt om topprestaties te leveren

De volledig vernieuwde 14‑inch en 16‑inch MacBook Pro zijn speciaal ontworpen om op twee punten uit te blinken: prestaties en bruikbaarheid. De gloednieuwe aluminium behuizing is van binnen geoptimaliseerd om er nog meer in kwijt te kunnen en de prestaties verder te verhogen. Het geavanceerde koelsysteem kan nu bijvoorbeeld 50 procent meer lucht verplaatsen dan de vorige generatie, zelfs als de ventilator op lage snelheid draait. Dankzij dit nauwgezette ontwerp kan MacBook Pro langdurig fenomenale prestaties leveren zonder warm te worden of geluid te produceren. En omdat de Apple chips zo ongelooflijk efficiënt zijn, gaat de ventilator in de meeste gevallen niet eens aan.

Het Magic Keyboard van de nieuwe MacBook Pro heeft nu een zwarte, dubbel geanodiseerde omlijsting, waardoor de verlichte toetsen nog beter tot hun recht komen, en bevat een rij met functietoetsen die even hoog zijn als de overige toetsen. De Touch Bar is vervangen door reguliere mechanische functietoetsen, waaronder een verbrede Escape-toets, die professionele gebruikers doorgaans prettiger in het gebruik vinden. Behalve een nieuw toetsenbord bevat deze MacBook Pro ook het toonaangevende Force Touch-trackpad, dat ideaal is voor professionele toepassingen.

Het beste notebookdisplay ter wereld

MacBook Pro is voor het eerst verkrijgbaar met het indrukwekkende Liquid Retina XDR-display. In dit display is de mini‑ledtechnologie van iPad Pro verwerkt, met als resultaat een algehele helderheid tot 1000 nits, een piekhelderheid van maar liefst 1600 nits en een contrast­verhouding van 1.000.000:1. Dankzij het extreme dynamische bereik komt HDR-content helemaal tot leven: de donkere delen hebben ongekend veel detail, de lichte delen komen spectaculair tot hun recht en de kleuren zijn sprankelender dan ooit. Andere voordelen zijn de brede kleurweergave (P3) en ondersteuning voor een miljard kleuren, waardoor die soepeler in elkaar overlopen. Dit nieuwe display bevat ook ProMotion-technologie met een adaptieve refresh-rate van maximaal 120 Hz, een unicum voor de Mac. ProMotion past de refresh-rate automatisch aan de bewegingen op het scherm aan. Daardoor gaat de batterij langer mee en ziet alles er nog beter uit. Wanneer je video edit, kun je ook een vaste refresh-rate instellen die goed bij je beeldmateriaal past. Dankzij de uitmuntende XDR-prestaties en de vloeiende ProMotion-technologie is dit simpelweg het allerbeste notebookdisplay.

Beide modellen hebben een groter display dan de vorige generatie. Het 16‑inch model bevat een ruim 16,2‑inch display6met 7,7 miljoen pixels en heeft daarmee het grootste aantal pixels van alle Mac-notebooks. En op het 14‑inch model heb je eveneens meer ruimte: het actieve schermgedeelte meet 14,2 inch7 en telt 5,9 miljoen pixels. Dat zijn er meer dan in het scherm van de vorige 16‑inch MacBook Pro. Het display heeft nog dunnere randen en is aan weerszijden van de camera iets hoger, zodat je nog meer van je content ziet. En of je nu een film kijkt of de kleuren van 8K-videomateriaal corrigeert, op het nieuwe display is het beeld altijd van bioscoopkwaliteit.

Meest geavanceerde aansluitingen van alle MacBook Pro’s

De nieuwe MacBook Pro bevat de meest geavanceerde en gevarieerde collectie poorten die je tot nu toe op een Mac-notebook bent tegengekomen. Beide modellen zijn voorzien van drie Thunderbolt 4-poorten voor snelle randapparatuur, een snelle SDXC-kaartsleuf, een HDMI-poort om een display of tv op aan te sluiten en een verbeterde mini-jack-aansluiting die geschikt is voor koptelefoons met een hoge impedantie. Ook MagSafe is terug van weggeweest: MacBook Pro heeft nu een MagSafe 3-poort, die er niet alleen anders uitziet maar ook meer vermogen doorgeeft. MagSafe 3 is een snelle en makkelijke manier om de oplaadkabel aan te sluiten en beschermt meteen ook je MacBook Pro. Bovendien zit er nu voor het eerst een snellaadfunctie op Mac: de batterij tot 50 procent opladen kost slechts een half uurtje. Op modellen met M1 Pro kun je nu tot twee Pro Display XDR-schermen aansluiten, en op modellen met M1 Max zelfs drie Pro Display XDR-schermen én een 4K-tv. En voor draadloze verbindingen bevat MacBook Pro wifi 6 en Bluetooth 5.0.

Beste camera en audio van alle Mac-notebooks

De nieuwe MacBook Pro bevat een 1080p FaceTime HD-camera met een twee keer zo hoge resolutie en twee keer zo goede prestaties bij weinig licht. Dit is dan ook de beste camera van alle Mac-notebooks. Het camerasysteem maakt voor computational video gebruik van de krachtige beeldsignaalprocessor en Neural Engine van de M1 Pro en M1 Max, waardoor je scherper en met een natuurlijker ogende huidskleur in beeld bent.

Ook de audioprestaties mogen er zijn. Zo bevat de nieuwe MacBook Pro toonaangevende microfoons van studiokwaliteit die nog minder ruis produceren, waardoor gesprekken en spraakopnamen beter tot hun recht komen. Het hifi-audiosysteem met zes speakers bestaat uit twee tweeters voor een uitermate helder geluid en vier force‑cancelling woofers die 80 procent meer lage tonen opleveren. Het audiosysteem is ook geschikt voor ruimtelijke audio, wat een driedimensionaal geluid oplevert. Als je dus naar muziek luistert of naar een film in Dolby Atmos kijkt, lijkt het wel alsof je in een concertzaal of bioscoop zit. Kortom, dit is het beste audiosysteem dat je in een notebook aantreft.

macOS Monterey is geoptimaliseerd voor M1 Pro en M1 Max

De nieuwe 14‑inch en 16‑inch MacBook Pro worden geleverd met macOS Monterey, de nieuwste versie van ’s werelds meest geavanceerde desktopbesturingssysteem. In combinatie met de nieuwe M1 Pro en M1 Max levert macOS Monterey ongekende prestaties, waardoor je uitermate productief bent. Zo bevat FaceTime nieuwe audio- en videofeatures waardoor gesprekken natuurlijker overkomen. Dankzij nieuwe Continuïteit-voorzieningen, zoals AirPlay naar Mac, werken Apple devices nog beter samen. Livetekst en ‘Visueel opzoeken’ zijn twee nieuwe machine learning-features waarmee je snel handige informatie opvraagt. Met de tabgroepen in Safari behoud je het overzicht. En de automatiseringsfeatures van Opdrachten zijn nu voor het eerst ook op de Mac beschikbaar. Later dit najaar komt SharePlay uit, waarmee je via FaceTime op de Mac samen met anderen naar content kunt kijken of luisteren. En met ‘Universele bediening’ kun je met één muis en toetsenbord tegelijkertijd op je Mac en iPad werken.

Op een Mac met macOS Monterey en Apple Silicon kun je meer apps dan ooit gebruiken. Alle Mac-apps van Apple zijn al geoptimaliseerd voor M1 Pro en M1 Max, dus die kun je native uitvoeren. Daarnaast zijn er inmiddels meer dan 10.000 universele apps en plug-ins verkrijgbaar, waaronder Lightroom Classic, Cinema 4D en Capture One. Mac-apps waar nog geen universele versie van verkrijgbaar is, werken dankzij de Rosetta 2-technologie van Apple gewoon zoals je verwacht. Ook kun je nu al je iPhone- en iPad-apps op je Mac gebruiken, waarmee een wereld aan nieuwe mogelijkheden opengaat. Verder bevatten Final Cut Pro en Logic Pro allerlei nieuwe features die het enorme vermogen en de fenomenale snelheid van M1 Pro en M1 Max optimaal benutten.

Beter voor het milieu

Ook op milieugebied legt de nieuwe MacBook Pro de lat weer hoger. Zo is de behuizing vervaardigd uit 100 procent gerecycled aluminium, is het soldeertin op het moederbord 100 procent gerecycled en zijn voor het eerst in een Mac-notebook ook de zeldzame aardmetalen in alle magneten 100 procent gerecycled. In beide modellen zitten zeven componenten met minimaal 35 procent gerecycled plastic, en alle houtvezels in de verpakking zijn afkomstig van duurzaam beheerde bossen of gerecycled materiaal. MacBook Pro bevat nog steeds geen schadelijke stoffen, wordt geproduceerd met behulp van stroom die voor een nog groter deel hernieuwbaar is en voldoet aan de hoge normen van Apple wat betreft energiezuinigheid.

De bedrijfsvoering van Apple zelf is al CO₂‑neutraal. Het plan is nu om de uitstoot in 2030 over de gehele linie op nul te laten uitkomen, dus vanaf de productie door onze toeleveranciers tot aan het moment dat onze producten aan het einde van hun levenscyclus komen. Dat betekent dat elk verkocht Apple product tegen die tijd 100 procent CO₂-neutraal is, inclusief de productie van de losse onderdelen, de assemblage, het vervoer, het gebruik, het opladen, de recycling en de terugwinning van herbruikbare grondstoffen.

Prijzen en verkrijgbaarheid

 • De nieuwe MacBook Pro-modellen met M1 Pro en M1 Max zijn vanaf vandaag te bestellen op apple.com/nl/storeen in de Apple Store-app. Vanaf dinsdag 26 oktober worden ze bezorgd bij klanten en zijn ze verkrijgbaar in bepaalde Apple Stores en bij erkende Apple resellers. De nieuwe 14‑inch MacBook Pro is verkrijgbaar vanaf € 2249  (en nog voordeliger  (VS) voor het onderwijs) en de 16‑inch MacBook Pro is verkrijgbaar vanaf € 2749  (en nog voordeliger  voor het onderwijs). Aanvullende specificaties, maatwerkopties en accessoires zijn te vinden op apple.com/nl/mac.
 • macOS Monterey is vanaf maandag 25 oktober beschikbaar als gratis software-update.
 • Met Apple Trade In kun je je huidige computer inruilen voor korting op de aanschaf van een nieuwe MacBook Pro. Op apple.com/nl/shop/trade-in kun je opzoeken wat je device waard is.
 • Bij aankoop van een MacBook Pro bij Apple kun je kosteloos een Persoonlijke onlinesessie volgen bij een Apple Specialist. In bepaalde Apple Stores kun je je nieuwe aankoop laten configureren en hulp krijgen bij het overzetten van je gegevens. Ook kun je instructies krijgen om je nieuwe MacBook Pro helemaal naar wens in te stellen.
 • Met AppleCare+ voor Mac heb je recht op deskundige technische ondersteuning en extra hardwaredekking van Apple, inclusief elke twaalf maanden maximaal twee schadevoorvallen als gevolg van een ongelukje, elk met een eigen risico.

 

 1. Tests uitgevoerd door Apple in september 2021, waarbij gebruik is gemaakt van prototypen van de 16‑inch MacBook Pro met een Apple M1 Max, 10-core CPU, 32-core GPU, 64 GB RAM en een SSD van 8 TB, productie-eenheden van een pc met een Intel Core i9-processor en NVIDIA Quadro RTX 6000-graphics met 24 GB GDDR6, productie-eenheden van een pc met een Intel Core i9-processor en NVIDIA GeForce RTX 3080-graphics met 16 GB GDDR6 en de nieuwste versie van Windows 10 die op dat moment verkrijgbaar was. Prereleaseversie van OTOY Octane X Demo PR11 is getest op prototypen van de 16‑inch MacBook Pro en prereleaseversie van OTOY OctaneRender Enterprise 2021.1 is getest op Windows-systemen met behulp van een scène van 6,45 GB. Tests zijn uitgevoerd met specifieke computer­systemen en geven de prestaties van MacBook Pro bij benadering weer.
 2. Tests uitgevoerd door Apple in september 2021, waarbij gebruik is gemaakt van prototypen van de 16‑inch MacBook Pro met een Apple M1 Max, 10-core CPU, 32-core GPU, 64 GB RAM en een SSD van 8 TB, productie-eenheden van een pc met een Intel Core i9-processor en NVIDIA RTX A5000-graphics, productie-eenheden van een pc met een Intel Core i9-processor en NVIDIA GeForce RTX 3080-graphics en de nieuwste versie van Windows 10 die op dat moment verkrijgbaar was. Getest met prereleaseversie van DaVinci Resolve Studio 17.4 op macOS en gereleaste versie van DaVinci Resolve Studio 17.3.1 met behulp van een project van 30 seconden met 8K Apple ProRes 4444-media bij een resolutie van 8192 x 4320 en 23,98 frames per seconde. Tests zijn uitgevoerd met specifieke computer­systemen en geven de prestaties van MacBook Pro bij benadering weer.
 3. Vergeleken met de vorige 13‑inch MacBook Pro met een 2,3-GHz quad-core Intel Core i7-processor, Intel Iris Plus Graphics, 32 GB RAM en een SSD van 4 TB.
 4. Vergeleken met de vorige 16‑inch MacBook Pro met een 2,4-GHz 8-core Intel Core i9-processor, Radeon Pro 5600M-graphics met 8 GB HBM2, 64 GB RAM en een SSD van 8 TB.
 5. Batterijduur is afhankelijk van device-instellingen, gebruik en andere factoren. Feitelijke resultaten kunnen afwijken.
 6. Het display van de 16‑inch MacBook Pro heeft ronde hoeken aan de bovenkant. Als rechthoek meet het scherm 16,2 inch diagonaal (het daadwerkelijke display is kleiner).
 7. Het display van de 14‑inch MacBook Pro heeft ronde hoeken aan de bovenkant. Als rechthoek meet het scherm 14,2 inch diagonaal (het daadwerkelijke display is kleiner).

 

Back To Top