skip to Main Content
Nieuwe Versies Van Final Cut Pro En Logic Pro
Afbeelding: Apple / Final Cut Pro en Logic Pro zijn bijgewerkt met krachtige tools voor creatieve video- en muziekprofessionals.

Nieuwe versies van Final Cut Pro en Logic Pro

Vandaag presenteert Apple de nieuwste versie van Final Cut Pro en Logic Pro, met krachtige nieuwe features voor creatieve professionals en aanpassingen die het enorme vermogen en de fenomenale snelheid van de M1 Pro- en M1 Max-chip in de gloednieuwe MacBook Pro optimaal benutten. Professionele video-editors die met Final Cut Pro op de nieuwe MacBook Pro werken, kunnen nu dingen doen die eerder niet mogelijk waren op de Mac. Denk aan het afspelen van zeven streams 8K ProRes-video of het corrigeren van de kleuren van 8K HDR-video op het nieuwe Liquid Retina XDR-display – een primeur voor een notebook. Final Cut Pro heeft nu ook een nieuwe Object Tracker die op basis van machine learning gezichten en voorwerpen kan herkennen en op elke Mac hun bewegingen kan voorzien van schitterende titels en effecten van bioscoopkwaliteit. Logic Pro, de professionele muzieksoftware van Apple, heeft nu een complete set tools om muziek met ruimtelijke audio mee te maken. Daarmee kan iedereen nummers mixen en exporteren in Dolby Atmos voor gebruik in Apple Music. En muzikanten kunnen nu drie keer zoveel opnameplug-ins gebruiken op de gloednieuwe MacBook Pro met M1 Max. Final Cut Pro en Logic Pro zijn universele apps die maximaal profiteren van de ongekende prestaties en professionele veelzijdigheid van macOS Monterey. Beide apps zijn nu verkrijgbaar in de Mac App Store.

“De meest creatieve geesten ter wereld gebruiken Final Cut Pro, Logic Pro en de Mac om bekende en onvergetelijke films, tv-programma’s, online video’s, muziek en soundtracks mee te maken”, aldus Bob Borchers, Vice President Worldwide Product Marketing bij Apple. “Dankzij de combinatie van de krachtige nieuwe features in Final Cut Pro en Logic Pro, en de ongekende prestaties van de MacBook Pro met de gloednieuwe M1 Pro en M1 Max, kunnen professionals meer dan ooit de grenzen van hun creativiteit verleggen.”

Final Cut Pro 10.6

Final Cut Pro heeft allerlei nieuwe innovatieve features waarmee editors schitterende bewegende beelden kunnen maken en video’s kunnen bewerken die gemaakt zijn met de Filmmodus op iPhone 13 en iPhone 13 Pro. De app profiteert ook maximaal van de enorme sprong in prestaties die de M1 Pro en M1 Max mogelijk maken op de gloednieuwe MacBook Pro. Video-editors kunnen nu zeven streams 8K ProRes-video in volledige resolutie – ruim 230 miljoen pixels – afspelen, en ProRes-video’s vijf keer sneller afspelen dan hiervoor. Met de nieuwste updates krijgt Final Cut Pro ook een Object Tracker waarmee video-editors snel en gemakkelijk indrukwekkende bewegende graphics kunnen maken die meebewegen met gezichten of voorwerpen in de video. De analyse van objecttracking gaat tot vijf keer zo snel op de nieuwe 16-inch MacBook Pro en haalt alles uit de machine learning-prestaties van de Neural Engine in Apple Silicon om gezichten en voorwerpen in video’s nog sneller te detecteren.

Video’s die gemaakt zijn met de Filmmodus op een van de nieuwe iPhone 13-modellen bewerk je moeiteloos met Final Cut Pro en Motion. Je kunt van elk shot het diepte-effect bepalen en dit aan de hand van keyframes in de loop van de video veranderen. Je hoeft alleen maar op een gezicht of voorwerp in de viewer te klikken om brandpunten toe te voegen of te verwijderen. Nieuwe opnames maken is dus niet meer nodig.

Motion en Compressor, de apps die bij Final Cut Pro horen, hebben vandaag ook een update gekregen. Met Motion kun je op de nieuwe MacBook Pro complexe projecten twee keer zo snel renderen en twee 8K-videostreams vijf keer versneld afspelen. Voor creatieve projecten kun je de objecttracering combineren met maskers, vormen, 3D-objecten, gedragspatronen en filters – met schitterende effecten als resultaat. En met het nieuwe Neon-filter geef je onder meer afbeeldingen, vormen en tekst een opvallende gloed.

Op de nieuwe MacBook Pro kun je met Compressor HEVC-video twee keer zo snel transcoderen, en ProRes-video tot wel tien keer zo snel. Voor het eerst kun je met Compressor nu ook Canon Cinema RAW Light-videobestanden transcoderen naar andere professionele structuren, zoals ProRes en H.264. En met de nieuwe bewakingsmap-feature kun je de inhoud van een bepaalde map op je systeem automatisch coderen.

Logic Pro 10.7

Dankzij de baanbrekende kwaliteit en het kraakheldere multidimensionale geluid betekent ruimtelijke audio een grote sprong vooruit. Logic Pro heeft nu een complete set mix- en renderingtools waarmee je een nummer als Dolby Atmos-bestand kunt uitvoeren dat geschikt is voor Apple Music. Met de nieuwe mix- en panregelaars kunnen muzikanten, producers en geluidstechnici hun stereoprojecten uitbreiden naar de surroundkanalen die Dolby Atmos ondersteunt. Daarnaast kunnen ze hun creatieve mogelijkheden vergroten dankzij updates van 13 plug-ins in Logic Pro, waaronder Space Designer, Limiter, Loudness Meter en Tremolo. Zodra een nummer op Apple Music staat, kunnen luisteraars met een device dat ruimtelijke audio ondersteunt zich onderdompelen in de muziek. Met de nieuwe MacBook Pro hebben muzikanten de beschikking over prestaties van professioneel niveau. Hiermee kunnen ze een uitgebreide mix met ruimtelijke audio maken, snel grote collecties samples laden en tot drie keer zoveel plug-ins gebruiken voor opnemen.

Logic Pro is nu voorzien van de gloednieuwe Producer Packs1 die afgelopen zomer al aan GarageBand zijn toegevoegd. Dat betekent dat je aan de slag kunt met beats, loops en samples van grote namen uit de muziekindustrie, zoals Boys Noize, Mark Lettieri, Mark Ronson, Oak Felder, Soulection, Take A Daytrip, Tom Misch en TRAKGIRL. Logic bevat daarnaast 2800 nieuwe loops, 50 nieuwe kits en 120 nieuwe patches die je kosteloos in je eigen nummers kunt opnemen. De update bevat ook het originele meersporenproject van de hit ‘Montero (Call Me by Your Name)’ van Lil Nas X en een Dolby Atmos-mix van het nummer in ruimtelijke audio.

Prijzen en verkrijgbaarheid

  • Final Cut Pro 10.6 is vanaf vandaag verkrijgbaar in de Mac App Store: als gratis update voor huidige gebruikers en voor €299,99 voor nieuwe gebruikers.
  • Motion 5.6 en Compressor 4.6 zijn ook vanaf vandaag verkrijgbaar in de Mac App Store: als gratis update voor huidige gebruikers en voor €49,99 per app voor nieuwe gebruikers.
  • Logic Pro 10.7 is ook vanaf vandaag verkrijgbaar in de Mac App Store: als gratis update voor alle huidige gebruikers en voor €199,99 voor nieuwe gebruikers.
  • Mac-gebruikers kunnen zowel Final Cut Pro als Logic Pro gratis uitproberen. Ga voor meer informatie naar apple.com/nl/final-cut-pro en apple.com/logic-pro. Voor onderwijsklanten is er het pakket met professionele apps voor het onderwijs, dat verkrijgbaar is voor €199,99.

 

Back To Top