skip to Main Content
Apple Podcasts Presenteert Beste Podcasts Van 2021
Afbeelding: Apple / Apple zet opmerkelijke podcasts en hun makers in de schijnwerpers voor de manier waarop ze hun luisteraars door deze onzekere tijd heen slepen.

Apple Podcasts presenteert beste podcasts van 2021

Ieder jaar zet Apple de beste en populairste podcasts in de schijnwerpers. Niet alleen vanwege de uitzonderlijke inhoud en de unieke manier waarop ze een publiek weten te boeien, maar ook voor de innovatieve technieken op het gebied van bijvoorbeeld productie, presentatie en sounddesign. Daarmee verleggen de makers de grenzen van het genre en inspireren ze luisteraars over de hele wereld.

Met Apple Podcasts Best of 2021 worden dit jaar podcasts uitgelicht die luisteraars een gevoel van verbondenheid wisten te bieden in deze moeilijke, onzekere tijd. Het redactieteam van Apple Podcasts heeft speciale selecties samengesteld met lokale podcastmakers en een toplijst voor de beste nieuwe podcasts die een publiek vonden in 2021.

“In 2021 brak in de podcastwereld een nieuw tijdperk aan met programma’s die ons meer dan ooit wisten te raken”, zegt Oliver Schusser, Vice President voor Apple Music en Beats bij Apple. “We richten graag de schijnwerpers op de fantastische podcastmakers die erin zijn geslaagd het genre naar een hoger plan te tillen met de beste podcasts van dit jaar. We hopen zo ook nog meer luisteraars overal ter wereld te laten kennismaken met deze inspirerende producties.”

Apple Podcasts roept ‘A Slight Change of Plans’ met Maya Shankar van Pushkin Industries uit tot beste podcast van het jaar, en ‘Anything for Selena’ met Maria Garcia van WBUR en Futuro Studios tot nieuwkomer van het jaar. In prikkelende persoonlijke gesprekken wordt ingegaan op ingrijpende veranderingen, beleving van identiteit en eigenwaarde, en de betekenis van verwantschap.

Beste podcast van het jaar: ‘A Slight Change of Plans’ met Maya Shankar

Als het op verandering aankomt, is Maya Shankar ervaringsdeskundige. Als cognitief wetenschapper richtte ze het gedragswetenschappelijk team op dat het Witte Huis adviseert. Ze was ook senior adviseur voor de Verenigde Naties op het gebied van gedragsinzichten. Maar het leek eerst heel anders te lopen in haar leven. “Als kind draaide voor mij alles om vioolspelen, maar dat was acuut voorbij toen ik een ernstige blessure opliep aan mijn hand”, zegt Shankar, die op dat moment in de leer was bij Itzhak Perlman van The Juilliard School. “Er zat niets anders op dan uit te zoeken wie ik was en wie ik kon zijn zonder viool.”

‘A Slight Change of Plans’ combineert persoonlijke verhalen met wetenschappelijke inzichten in menselijk gedrag om luisteraars te helpen hun eigen verandering te realiseren. “Veranderingen kunnen soms overweldigend zijn. Ik heb vaak gedacht ‘Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Wat nu?’” Aldus Shankar. “Maar hoewel veranderingen op het eerste gezicht misschien van elkaar verschillen, leert de cognitieve wetenschap ons dat we toch soortgelijke strategieën kunnen gebruiken om ermee om te gaan. Dat is best bemoedigend. Het betekent namelijk dat we iets kunnen leren van veranderingen die in eerste instantie helemaal niet lijken op de veranderingen waar we zelf tegenaan lopen.”

In de podcast komen allerlei uiteenlopende veranderingen aan bod. Zo vertelt Tiffany Haddish over haar ervaringen met adoptie en de veranderingen waarmee ze te maken kreeg nadat ze een bijzonder talent bij zichzelf had ontdekt. En John Elder Robison doet verslag van de experimentele behandelingen die hij heeft ondergaan om zijn emotionele sensitiviteit te vergroten. De podcast gaat uitgebreid in op de wetenschap achter verandering, met experts als Adam Grant en Angele Duckworth. En verder zijn er boeiende gesprekken te horen met onder meer Oscar-kandidaat Riz Ahmed, Grammy-winnaar Kacey Musgraves, professioneel bergbeklimmer Tommy Caldwell en nog veel meer inspirerende figuren, waaronder Shankar zelf, die eerder dit jaar ook zelf haar plannen moest wijzigen.

Nieuwkomer van het jaar: ‘Anything for Selena’ met Maria Garcia

‘Anything for Selena’ stelt vragen over verwantschap. “Al sinds mijn zevende was ik fan van Selena”, zegt journalist Maria Garcia. “Ik had er toen de woorden niet voor, maar ik had heel sterk het gevoel dat zij ertoe deed, niet alleen vanwege haar muziek maar door haar culturele betekenis.”

Voor Garcia was dit aanleiding om aan een persoonlijke zoektocht te beginnen. Daarbij stelt ze vragen over vaderschap in de Latijns-Amerikaanse cultuur, de rol van ras en taal, en haar eigen identiteit. “We probeerden meer betekenis te geven aan Selena’s leven en nalatenschap”, zegt ze. “Ik wilde een liefdesbrief voor haar schrijven. Een ode, een mooi verhaal.”

“In de zomer van 2020 begonnen we met opnemen”, voegt Garcia toe. “Ik zat met een microfoon en een MacBook in mijn inloopkast, die we helemaal hebben bekleed voor het beste geluid. Je kunt wel zeggen dat deze podcast midden in de pandemie tot stand is gekomen. Ik heb ervoor gekozen om zo grondig mogelijk verslag te doen, met een persoonlijke invalshoek maar ook de nodige culturele analyses. Zo hoop ik Selena’s nalatenschap recht te doen en te laten zien dat ze haar sporen heeft nagelaten in de Latino identiteit en Amerikaanse cultuur. De podcast gaf veel mensen het gevoel dat ze gezien werden.”

Over Apple Podcasts

Apple heeft podcasts ruim 15 jaar geleden naar een groter publiek gebracht. Inmiddels informeren, inspireren en vermaken podcasts honderden miljoenen luisteraars met boeiende verhalen en verfrissende perspectieven. Apple Podcasts is voor luisteraars de beste plek om miljoenen geweldige podcasts te ontdekken en te beluisteren. Je vindt er miljoenen programma’s in meer dan 100 talen. Via abonnementen in Apple Podcasts kunnen luisteraars gemakkelijk hun favoriete podcastmakers steunen, nieuwe content beluisteren en profiteren van nog meer voordelen. Denk aan zonder reclame luisteren, extra afleveringen en exclusief materiaal. Apple Podcasts is gratis verkrijgbaar in meer dan 170 landen en regio’s op iPhone, iPad, iPod touch, Mac, Apple Watch, Apple TV, HomePod en HomePod mini, CarPlay, iTunes in Windows, Amazon Alexa en andere smart speakers en autosystemen. Ga voor meer informatie naar apple.com/nl/apple-podcasts.

 

Back To Top