skip to Main Content
Winnaars Van De Jaarlijkse Apple Music Award
Afbeelding: Apple / Elke Apple Music Award bevat de speciale 12-inch silicium schijf van Apple

Winnaars van de jaarlijkse Apple Music Award

Vandaag heeft Apple de winnaars bekendgemaakt van de derde editie van de jaarlijkse Apple Music Award, waarmee de beste artiesten van 2021 en hun invloed op de mondiale cultuur in de schijnwerpers worden gezet.

Bij de Apple Music Awards worden muziekprijzen toegekend in vijf categorieën: Artist of the Year, Songwriter of the Year, Breakthrough Artist of the Year, Top Song of the Year en Top Album of the Year. De winnaars worden gekozen zowel vanuit het perspectief van de editors van Apple Music als op basis van de populariteit bij klanten over de hele wereld.

Dit jaar is er bij de Apple Music Awards een nieuwe categorie van beloningen voor Regional Artist of the Year, voor artiesten uit vijf landen en regio’s: Afrika, Frankrijk, Duitsland, Japan en Rusland. De prijzen voor Regional Artist of the Year zijn een bekroning voor artiesten die de ranglijsten aanvoerden in hun land of regio en die cultureel de grootste impact hadden.

“We hebben twaalf bijzondere muziekmaanden achter de rug en we zijn blij om de artiesten in de schijnwerpers te zetten die cultureel de toon aangeven en fans op Apple Music wereldwijd enthousiast weten te maken”, aldus Oliver Schusser, Vice President voor Apple Music en Beats bij Apple. “Dit jaar bekronen we ook meer regionale artiesten, waarmee we de impact laten zien van al die uitzonderlijke talenten die overal in de muziekwereld voor reuring zorgen.”

Het feest van de Apple Music Awards gaat op dinsdag 7 december 2021 van start, met onder meer interviews en originele content. Allemaal wereldwijd gestreamd op Apple Music en in de Apple TV-app. Muziekliefhebbers die nog geen abonnement op Apple Music hebben, kunnen de dienst drie maanden gratis uitproberen via apple.com/nl/apple-music.

En de winnaars zijn…

Global Artist of the Year: The Weeknd

The Weeknd filtert R&B en pop door een ambitieuze groothoeklens en heeft pop en cultuur naar zijn hand gezet. ‘After Hours’, het album dat de superster in 2020 uitbracht, passeerde al snel de miljoen pre-adds op Apple Music. Het is het album met de meeste pre-adds ooit van een mannelijke artiest op het platform. ‘After Hours’ bezit ook het record van het meest gestreamde R&B-/soulalbum in zijn eerste week in 73 landen. De hit ‘Blinding Lights’ bereikte de eerste plaats van de Dagelijkse top 100 (Global) van Apple Music en is een van de twintig meest geshazamde nummers aller tijden. The Weeknd presenteert ook ‘MEMENTO MORI’, de populaire en smaakmakende show op Apple Music Radio die beroemd is om de eclectische playlists en belangrijke wereldpremières. Hij heeft onlangs op de cover gestaan van TIME, Forbes, Variety, Rolling Stone, Esquire, Harper’s Bazaar en GQ, en maakte zijn fans helemaal gek met zijn Super Bowl LV Halftime Show in 2021, een van de meest geshazamde momenten van het jaar.

“Ik ben zo dankbaar voor deze enorme eer en wil Apple bedanken voor alle steun, niet alleen voor mijn werk maar ook voor geweldige muziek van nieuwere artiesten, voor wie steun en erkenning ontzettend belangrijk zijn”, aldus The Weeknd.

Breakthrough Artist of the Year, Album of the Year en Song of the Year: Olivia Rodrigo

Voor Olivia Rodrigo is 2021 het jaar van sensationele debuten en records. De 18-jarige singer-songwriter bracht in januari haar ontroerende debuutsingle ‘drivers license’ uit, die snel aan de top van de ranglijsten kwam te staan en een van de meest gestreamde nieuwe releases van het jaar werd. ‘drivers license’ bereikte het hoogste aantal streams in de eerste week ooit voor een debuutsingle van een artiest op Apple Music wereldwijd en haalde de eerste plaats in de Dagelijkse top 100 (Global) van Apple Music, waar hij een maand bleef staan. Geen enkel debuutsolonummer van een Amerikaanse artiest bereikte zo snel de vijf miljoen Shazams. In mei volgde haar vol verwachting tegemoet geziene debuutalbum ‘SOUR’, wat werd gevierd met een Apple Music First Listen virtueel evenement met fans en een interview met Zane Lowe. ‘SOUR’ werd het meest gestreamd in de eerste week van alle debuutalbums ooit op Apple Music wereldwijd. Alle elf nummers van het album bereikten de Dagelijkse top 100 (Global) van Apple Music, en ook de Dagelijkse top 100 van 66 landen. Rodrigo heeft op de cover gestaan van de Apple Music-playlists Today’s Hits, A-List Pop en New Music Daily, en sluit haar doorbraakjaar af als verdiende winnares van haar eerste drie Apple Music Awards. Ze won Breakthrough Artist, Album of the Year (‘SOUR’) en Song of the Year (‘drivers license’).

“Ik heb mijn eerste interview voor ‘drivers license’ met Apple Music gedaan en daarna is er ontzettend veel gebeurd”, vertelt Rodrigo. “Het is alsof ik droom. Ik ben Apple Music ontzettend dankbaar voor deze prachtige prijzen.”

Songwriter of the Year: H.E.R.

Bekroond singer-songwriter en multi-instrumentalist H.E.R. sloeg in 2021 binnen de R&B haar vleugels nog verder uit met de release van ‘Back of My Mind’, een veelgeprezen album met 21 nummers, waarin de artiest zich laat zien van haar meest briljante, zelfverzekerde en onbezorgde kant. Het album bestormde de hitlijsten en was dit jaar het meest gestreamde R&B-/soulalbum van een vrouwelijke artiest op Apple Music in de eerste week na de release. De singles ‘Damage’ en ‘Come Through’ (met Chris Brown) stonden allebei meerdere weken in de Dagelijkse top 100 in meer dan dertig landen. De voormalige artiest van Apple Music Up Next schreef het bejubelde ‘Fight for You’ voor de beroemde film ‘Judas and the Black Messiah’ en ze coverde ‘Inner City Blues (Make Me Wanna Holler)’ van Marvin Gaye voor de exclusieve compilatie “Juneteenth: Freedom Songs” van Apple Music. H.E.R. treedt vaak op in de shows van Zane Lowe en Ebro Darden op Apple Music 1 en ze heeft op de cover gestaan van de populaire Apple Music-playlists New Music Daily, R&B Now en meer.

“Ik voel me vereerd en gezegend door deze erkenning”, zegt H.E.R. “Voor mij als dochter van een filipina en een zwarte man en als jonge vrouw die op het podium alles geeft, is representatie ongelooflijk belangrijk. Ontzettend bedankt, Apple Music.”

Artist of the Year (Afrika): Wizkid

Singer-songwriter Wizkid is een van de grootste cross-overartiesten van Afrika. Hij heeft onder meer gewerkt met Drake, Skepta en Chris Brown. De Nigeriaanse muzikant behaalde zijn eerste regionale succes in 2011 met de enorm populaire single ‘Holla at Your Boy’, die een plaats kreeg op zijn debuutalbum ‘Superstar’. Wizkid werd in 2016 wereldwijd bekend na zijn samenwerking met Drake voor ‘One Dance’, een nummer dat in 15 landen op één kwam te staan. Tussen 2019 en 2020 trad Wizkid op in Beyoncé’s projecten ‘The Lion King: The Gift’ en ‘Black Is King’. In oktober 2020 bracht hij ‘Made in Lagos’ uit, zijn commercieel succesvolste album dat ook door de critici werd bejubeld, met daarop zijn hit ‘Essence’, een nummer dat 125 miljoen keer is afgespeeld op Apple Music en meer dan 2,8 miljoen keer is geshazamd. Dit jaar is hij de meest gestreamde Afrikaanse artiest op Apple Music in Afrika en stond hij in 60 landen in de Dagelijkse top 100. Het aantal keer dat zijn muziek per maand op Apple Music buiten Afrika werd afgespeeld, nam met meer dan 250 procent toe. Hij was ook te vinden op de Apple Music-playlists Today’s Hits en R&B Now, en hij is een graag geziene gast op Apple Music Radio-shows als ‘Africa Now Radio’, ‘The Ebro Show’, ‘New Music Daily with Zane Lowe‘ en ‘OVO SOUND RADIO’.

“Bedankt, Apple Music, voor deze prijs”, zegt Wizkid. “Ik voel me gezegend dat ik dit allemaal kan doen en ik ben er trots op dat ik hier sta namens Afrika.”

Artist of the Year (Frankrijk): Aya Nakamura

De Frans-Malinese popzangeres Aya Nakamura is de meest gestreamde Franstalige artiest ter wereld. Ze is het bekendst door haar hit ‘Djadja’, maar heeft al drie albums uitgebracht met talloze nummers die de hitlijsten bestormden, zoals ‘Copines’, ‘Pookie’, ‘Plus Jamais’ en ‘Jolie nana’. Ze heeft op de cover gestaan van de Apple Music-playlist ‘Hits Français’. In Frankrijk is Nakamura een van de weinige vrouwelijke artiesten die voortdurend op de streaminglijsten te vinden is in een markt die wordt gedomineerd door mannelijke rappers. Haar album ‘AYA’ behaalde het hoogste aantal streams in de eerste week voor een album van een vrouwelijke artiest op Apple Music. Haar nummers ‘Jolie nana’ en ‘Plus Jamais’ zijn de twee meest gestreamde nummers van een vrouwelijke artiest op Apple Music in Frankrijk en alle 15 nummers op het album haalden de Dagelijkse top 100 in Frankrijk, België en Niger, waarbij ‘Jolie nana’ in die landen op 1 stond. Ook haar nummer ‘Bobo’ stond op 1 in de Dagelijkse top 100 van Frankrijk, Niger, Kaapverdië en Micronesië. Het was haar vijfde single die in Frankrijk bovenaan de Dagelijkse top 100 van Apple heeft gestaan.

“Ik voel me extreem vereerd dat ik als eerste Franstalige artiest een Apple Music Award voor Artist of the Year (Frankrijk) ontvang”, zegt Nakamura. “Bedankt, Apple!”

Artist of the Year (Duitsland): RIN

Rapper Renato Simunovic, ofwel RIN, werd geboren in 1994 in Bietigheim-Bissingen bij Stuttgart in Zuid-Duitsland. Na zijn eerste EP ‘Genesis’ in 2016 volgde in 2017 al snel zijn debuutalbum ‘Eros’. RIN, een artiest die 25 gouden en drie platina platen op zijn naam heeft staan, heeft talloze live shows gegeven, met legendes opgetreden en samengewerkt met sommige van de invloedrijkste merken ter wereld. Met zijn derde album ‘Kleinstadt’ ontworstelde RIN zich aan het idee dat Duitse rap op een bepaalde manier zou moeten klinken, en zowel fans als critici zien zijn album als enorm invloedrijk voor de tegenwoordige sound van de rap in Zuid-Duitsland. Hij was de eerste Duitse artiest met zijn eigen Apple Music-show (‘KLEINSTADTRADIO’, die ontstond naar aanleiding van zijn nieuwe album) en hij heeft op de cover gestaan van de Apple Music-playlists HYPED en Deutschrap 100.

“2021 was een heel goed jaar voor mij, want ik heb een heleboel dingen kunnen doen die ik al een tijd had uitgesteld”, zegt RIN. “Mijn muziek heeft zich in dezelfde zin ontwikkeld. Ik ben veel persoonlijker geworden.”

Artist of the Year (Japan): OFFICIAL HIGE DANDISM

De in 2012 in Shimane (Japan) opgerichte band OFFICIAL HIGE DANDISM, ofwel HIGEDAN, bestaat uit leadzanger en toetsenist Satoshi Fujihara, gitarist Daisuke Ozasa, bassist en saxofonist Makoto Narazaki en drummer Masaki Matsuura. Hun debuut, het minialbum ‘Love to Peace wa Kimi no Naka’, verscheen in 2014. ‘Escaparade’, hun eerste lange album, met daarop de populaire song ‘No Doubt’, werd uitgebracht in 2018, maar het was hun tweede single ‘Pretender’ die naar de nummer-éénpositie van de Apple Music-lijsten in Japan vloog. Nadat HIGEDAN in juni 2019 voor het eerst op de Shazam-lijsten van nieuwe artiesten in Japan en Australië was verschenen, bracht de band het vervolgalbum ‘Traveler’ uit, dat hun eerste nummer-éénalbum in Japan werd. De groep trad op in drie commercials van Apple Music Japan met hun hits ‘Stand by You’ en ‘I Love…’, en ook ‘Apoptosis’, een nummer uit 2021 van hun derde album ‘Editorial’. Dit album kende het op twee na hoogste aantal streams in de eerste week voor een in Japan gereleast album in 2021, en figureerde onlangs in een commercial van Apple Music Japan, in ruimtelijke audio met Dolby Atmos. De band is ook enkele malen te gast geweest bij ‘J-Pop Now Radio’ op Apple Music 1.

“We wisten niet dat Japanse artiesten deze prijs konden winnen en we waren in shock toen ze het ons vertelden”, zegt de band. “We zijn superblij dat we de winnaars zijn van de eerste Apple Music Award voor Artist of the Year (Japan).”

Artist of the Year (Rusland): Scriptonite

Rapper Scriptonite, alias Adil Zjalelov, is ontdekt door Basta, die hem in 2015 inlijfde bij zijn label Gazgolder. ‘House with Normal Activity’, het debuutalbum van Scriptonite, werd meteen een klassieker en wordt beschouwd als een van de belangrijkste albums van de nieuwe Russische hip-hoprevolutie. In 2017 bracht Scriptonite nog twee LP’s uit bij Gazgolder, waarmee hij als producer en performer tot de top van de huidige hip-hop doordrong. Zowel fans als critici zagen hem als de belangrijkste stem en sound van de nieuwe generatie. In 2019 richtte Scriptonite zijn eigen label Musica36 op en zijn album ‘2004’ werd exclusief op Apple Music uitgebracht. De critici waren enthousiast en het album werd de meest gestreamde plaat van het jaar. Scriptonite heeft ook het record voor de twee meest gestreamde albums in de eerste week op Apple Music in vijf landen (Rusland, Oekraïne, Kazachstan, Kirgizië en Moldavië). Zijn single ‘Baby Mama’ bracht hem in de top 20 van de internationale Shazam-lijsten. In 2020 bracht Apple Music exclusief de korte film ‘Behind Scriptonite’s “2004”’ uit, samen met een ‘36 Jam’ liveconcert van alle artiesten van Musica36. Dit jaar bracht hij zijn album ‘Svistki Y Bumazhki’ uit en trad hij op in een vanwege corona uitgestelde show in Moskou, beide exclusief op Apple Music. Scriptonite heeft op de cover gestaan van de Apple Music-playlists Kirillitsa, Russian Hits en New Music Daily, en momenteel werkt hij aan zijn eerste Engelstalige plaat, samen met Gee Baller, een jong Nigeriaans talent dat onlangs getekend heeft bij Musica36.

“Deze prijs is de bekroning van enkele ongelooflijke jaren en Apple Music heeft me daar geweldig in ondersteund”, zegt Scriptonite. “Bedankt voor de erkenning.”

Over de Apple Music Awards

Apple heeft een serie fysieke prijzen ontworpen die het bijzondere vakmanschap representeren dat nodig is om muziek te creëren. In elke prijs zit een siliconenwafer van Apple, tussen een gepolijste glasplaat en een bewerkt en geanodiseerd stuk aluminium. Het resultaat van dit maandenlange proces, voordat het in honderden losse chips wordt gesneden, is verbluffend en uniek. Heel symbolisch zitten in het hart van de Apple Music Awards dezelfde chips waarop de devices draaien die muziek van over de hele wereld bij gebruikers brengen.

 

Back To Top