Skip to content
© Teufel

Review: Teufel REAL BLUE koptelefoon (2021)

Van de Duitse audiospecialist Teufel ontving ik de REAL BLUE koptelefoon om deze eens in de praktijk uit te kunnen proberen. De REAL BLUE is mij niet geheel onbekend, want in 2018 heb ik het ‘oudere’ model al eens uit mogen proberen. Dit is dus een vernieuwde kennismaking maard an met de nieuwste uitvoering.

Kleuren

Het eerste wat opvalt is dat de REAL BLUE nu in tegenstelling tot de oudere versie in drie kleuren beschikbaar is. Namelijk in het pearl white, night black en steel blue. Ik heb de beschikking over de night black uitvoering. Voor de mensen die de voorkeur voor pearl white hebben, bedenk wel dat hij sneller zichtbaar vies kan worden. Je zult hem dus wat meer moeten schoonmaken. Night black en steel blue is dat betreft wat minder besmettelijk.

De REAL Blue wordt geleverd in een luxe opbergkoffer. © Teufel

Verpakking en inhoud

De REAL BLUE wordt geleverd in een kartonnen doos met opdruk en als we deze openen vinden we een luxe zwarte stevige opbergkoffer, die je gelijk het gevoel geeft dat je met een premium product te maken hebt. En daaronder ligt een beknopte gebruiksaanwijzing.

In deze opbergkoffer vinden we de koptelefoon, aansluitkabel (met een geweven nylon beschermingsmantel) met 3,5mm jackets voor als je de REAL BLUE rechtstreeks wil aansluiten. Ook aanwezig is een USB-A naar USB-C-oplaadkabel.

Omschrijving

Teufel heeft de opvouwbare REAL BLUE flink onder handen genomen als we deze vergelijken met zijn voorganger. Zo is het nieuwe model afgeslankt en voelt het met 280 gram ook nog eens licht aan. In combinatie met de zachte en vervangbare ventilerende oorkussens is het draagcomfort goed te noemen.

Aan linkerhelft van de koptelefoon vinden we de aan/uit-knop die tevens ook dienst doet om via bluetooth verbinding te maken. Ook is er een kleine LED verlichting aanwezig om aan te geven als de koptelefoon aanstaat, of bezig is met de bluetooth verbinding tot stand te brengen, en geeft het een indicatie hoe vol de accu is tijdens het opladen. Tevens is er ook een aansluiting voor een 3,5mm jacket en is er een USB-C aansluiting voor het opladen.

Tegenwoordig beschikken de meeste koptelefoons over bluetooth voor de verbinding naar het gewenste device. Daar is de REAL BLUE geen uitzondering op. Er wordt gebruik gemaakt van Bluetooth 5.0. En daardoor is het bereik vergroot naar ongeveer 40 meter, eerder was dat met bluetooth 4.2 ongeveer 10 meter. Je hoeft dus je iPhone, iPad of ander device niet dicht in de buurt te hebben om te kunnen luisteren naar je favoriete muziek of een gesprek te kunnen voeren.

Het verbinden met de REAL BLUE gaat makkelijk en snel. Het is een kwestie van de daarvoor bedoelde button een paar seconde ingedrukt te houden. Daardoor zie je op de iPhone, iPad of ander device dat de verbinding tot stand is gekomen. Dit kun je zien bij ‘instellingen’ op bijvoorbeeld op de iPhone of iPad. Mocht je er niet uitkomen, het wordt bij de meegeleverde gebruiksaanwijzing beschreven.

De nieuwe REAL BLUE maakt gebruik van een kleine joystick voor de bediening. © Teufel

Aan de rechterkant vinden we op de oorschelp een kleine joystick. Dit is voor mij de eerste keer dat ik dit zie op een koptelefoon. En het werkt zeer goed. Je vraagt je af waarom niemand anders eerder op dit idee is gekomen bij Teufel (of bij een andere fabrikant). Met deze joystick kun je de muziek harder en zachter zetten door naar boven of naar beneden te duwen. Naar een volgend muzieknummer of naar een muzieknummer terug, is een kwestie van naar voren of achteren duwen. Als je de kleine joystick indrukt, kun je de muziek stoppen. Druk je hem wat langer in dan kun je de spraakassistent in of uitschakelen. Een telefoongesprek aannemen is voor de REAL BLUE geen probleem.

Door de accu capaciteit van 700 mAh kan de REAL BLUE ongeveer 55 uur gebruikt worden voordat hij weer moet worden opgeladen. Het opladen gaat redelijk snel en dit is te volgen met de ingebouwde LED. Deze knippert in verschillende kleuren om aan te geven hoe vol hij is. Zo betekend de kleur rood dat hij 0-20% vol is, geel dat hij 21-44% vol is en als hij groen knippert is hij 45-99% vol. Zodra de koptelefoon weer 100% is opgeladen zal de groende LED continu 3 seconden knipperen.

Met de nieuwe app van Teufel heb je een equalizer tot je beschikking voor de REAL BLUE.

Speakers en de app

Niet geheel onbelangrijk, er wordt gebruik gemaakt van 40mm speakers met een frequentiebereik van 10 tot 20000 Hz. Dit is overigens het frequentiebereik van het mensenlijk gehoor. Om de speakers optimaal tot hun recht te laten komen, heeft Teufel de app “Teufel Headphones” uitgebracht die zowel voor de iPad als de iPhone beschikbaar is. Niet alle koptelefoons van Teufel werken trouwens met deze app.

Met de nieuwe app van Teufel heb je een equalizer tot je beschikking met vooringestelde voorkeuren, maar kun je tevens ook je eigen instelling maken. Zo kun je dus zelf de lage, midden en hoge tonen bepalen. Het werkt in de praktijk zeer makkelijk en goed.

Een optie die ook in de app zit is de sharefunctie. Hiermee kun je je muziek delen met meerdere koptelefoons. Deze moeten wel door de app ondersteund worden. Persoonlijk zal ik niet veel van deze optie gebruik maken, maar ongetwijfeld zullen er gebruikers er blij mee zijn.

Muziekgenres en de app

Zelf heb ik om deze koptelefoon eens goed uit te kunnen proberen verschillende muziekgenres doorlopen met behulp van de app. En dat werkt geweldig, want zoals ik eerder vermelde kun je nu je eigen tonen bepalen en dat komt de muziekbeleving ten goede. Zo waren de instellingen verschillend voor bijvoorbeeld het beluisteren van de Gypsy Kings en mijn vertrouwde band Queen. Het klonk mede door deze app allemaal erg goed. Hoewel natuurlijk geluid beluisteren wel persoonlijk is. Maar gezien de veelzijdigheid door de app, zullen er weinig klagers zijn…

“De instellingen die gemaakt zijn in deze app worden onthouden door de REAL BLUE. De app hoef je dus alleen te openen als je wat wilt wijzigen.”

Gesprekken voeren

Niet alleen muziek kan er klinken uit de koptelefoon, maar er kunnen ook gesprekken mee worden gevoerd. In de praktijk bleek het bellen, waaronder met skype, het in de praktijk goed te doen. Aan de andere kant van de lijn, was ik met de ingebouwde microfoon goed verstaanbaar.

Conclusie

Teufel heeft met de vernieuwde REAL BLUE een goedklinkende koptelefoon in zijn assortiment erbij gekregen. DIt is mede te danken aan de meegeleverde app, waarmee je je eigen instellingen kan bepalen. Maar ook het fijne draagcomfort en de kleine joystick om de koptelefoon mee te bedienen is een sterk argument om voor de REAL BLUE te kiezen.

De REAL BLUE kost 169,99 euro en is te bestellen via de website van Teufel. Op dit moment geeft Teufel ook nog eens een korting van 20 euro.

Waardering: ★★★★★ 

(Met dank aan Teufel voor het beschikbaar stellen van de REAL BLUE!)

Back To Top