skip to Main Content
Apple Schrijft Geschiedenis Met Zes Oscar-nominaties
Afbeelding: Apple / Emilia Jones, Troy Kotsur, Marlee Matlin en Daniel Durant in ‘CODA’, nu te zien op Apple TV+.

Apple schrijft geschiedenis met zes Oscar-nominaties

Apple heeft vandaag geschiedenis geschreven met zes Oscar-nominaties in een aantal belangrijke categorieën, waaronder Beste Film (‘CODA’), Beste Acteur (Denzel Washington in ‘The Tragedy of Macbeth’), Beste Mannelijke Bijrol (Troy Kotsur in ‘CODA’), Best Bewerkte Scenario (schrijver en regisseur Siân Heder voor ‘CODA’), Beste Camerawerk (Bruno Delbonnel voor ‘The Tragedy of Macbeth’) en Beste Productieontwerp (Stefan Dechant voor ‘The Tragedy of Macbeth’).

Met zijn nominatie voor ‘The Tragedy of Macbeth’ breekt Denzel Washington zijn eigen record met in totaal 10 Oscar-nominaties. Hiermee is hij een van de vaakst genomineerde acteurs ooit en de vaakst genomineerde zwarte man ooit.

‘CODA’ van Apple Original Films is de eerste film met hoofdrollen voor een grotendeels dove cast die wordt genomineerd voor Beste Film. Troy Kotsur is de eerste dove mannelijke acteur die wordt genomineerd voor Beste Mannelijke Bijrol voor zijn sterke acteerprestaties.

Ook Siân Heder, de schrijver en regisseur van “CODA”, is voor de eerste keer genomineerd voor een Oscar, in de categorie Best Bewerkte Scenario.

Het nieuws werd vandaag naar buiten gebracht door de Academy of Motion Picture Arts and Sciences. De winnaars van de 94e editie van de Academy Awards worden op zondag 27 maart in Los Angeles bekendgemaakt.

“Iedereen bij Apple wil de Academy bedanken en al onze geweldige filmmakers en acteurs feliciteren met hun welverdiende nominaties”, aldus Zack Van Amburg, Head of Worldwide Video bij Apple. “We zijn vereerd dat we deze nominatie voor Beste Film voor ‘CODA’ hebben ontvangen. Het is een baanbrekende film die inspireert, entertaint en transformeert. We zijn erg trots op de visionairs voor en achter de camera, die ‘CODA’ en ‘The Tragedy of Macbeth’ hebben gemaakt tot wat ze zijn: krachtige films die verhalen en menselijkheid combineren en waar we nog generaties lang van kunnen genieten.”

“We zijn de Academy erg dankbaar voor de erkenning van deze bijzondere films en fantastische prestaties”, aldus Jamie Erlicht, Head of Worldwide Video bij Apple. “Nadat we hebben gezien hoe mensen wereldwijd op deze films hebben gereageerd, is het een mooie beloning dat deze diverse selectie van Apple Original Films op het hoogste niveau wordt gewaardeerd. We zijn heel blij dat we de kans hebben gehad om met zoveel getalenteerde creatieve storytellers te werken, en we willen alle genomineerden van harte feliciteren.”

Apple heeft de volgende zes nominaties ontvangen voor de 94e editie van de Academy Awards:

  • Beste Film – ‘CODA’
  • Beste Acteur – Denzel Washington in ‘The Tragedy of Macbeth’
  • Beste Mannelijke Bijrol – Troy Kotsur in ‘CODA’
  • Beste Bewerkte Scenario – Siân Heder voor ‘CODA’
  • Beste Camerawerk – Bruno Delbonnel voor ‘The Tragedy of Macbeth’
  • Beste Productieontwerp – Stefan Dechant voor ‘The Tragedy of Macbeth’

Sinds het begin van Apple TV+ iets meer dan twee jaar geleden, hebben films en series van Apple 202 prijzen gewonnen en 929 nominaties ontvangen, waaronder recente erkenning van onder andere de Academy Awards, SAG Awards, Critics Choice Awards, Critics Choice Documentary Awards, NAACP Image Awards en Daytime en Primetime Emmy Awards.

‘CODA’

Naast de drie Academy Award-nominaties van vandaag blijft de populaire film ‘CODA’ wereldwijd erkenning verdienen. De film heeft onlangs namelijk ook BAFTA Award-nominaties, een PGA Award-nominatie en een historische SAG Award-nominatie ontvangen. Daarmee is het de eerste film met een grotendeels dove cast die een SAG Award-nominatie krijgt voor een uitstekende prestatie door een cast in een film. Sinds het wereldwijde debuut is de Apple Original film bekroond met maar liefst vier prijzen op het Sundance Film Festival in 2021, namelijk de Special Jury Award for Ensemble Cast, de Directing Award, de Audience Award en de Grand Jury Prize. Ook kreeg de film een AFI Award. Verder is ‘CODA’ genomineerd voor een NAACP Image Award en heeft de film negen nominaties voor de Hollywood Critics Association Awards in de wacht gesleept.

De zeventienjarige Ruby (Emilia Jones) is de enige in een dove familie die wél kan horen. Ze is een CODA: child of deaf adults. Haar leven bestaat uit het tolken voor haar ouders (Marlee Matlin, Troy Kotsur) en de slechtlopende vissersboot van de familie, waar ze elke dag voor school met haar vader en oudere broer (Daniel Durant) op werkt. Maar als Ruby lid wordt van de zangclub op school, ontdekt ze dat ze talent heeft voor zingen. Ook voelt ze zich aangetrokken tot haar duetpartner Miles (Ferdia Walsh-Peelo). Haar enthousiaste en lieve doch strenge zangleraar (Eugenio Derbez) moedigt haar aan om zich aan te melden bij een prestigieuze muziekschool. Maar Ruby twijfelt tussen de verantwoordelijkheid voor haar familie en het najagen van haar eigen droom.

‘CODA’ is geschreven en geregisseerd door Siân Heder, geproduceerd door Vendome Pictures en Pathé, met Philippe Rousselet, Fabrice Gianfermi, Patrick Wachsberger en Jérôme Seydoux als producenten en Ardavan Safaee en Sarah Borch-Jacobsen als uitvoerende producenten.

‘CODA’ is nu te zien op Apple TV+.

‘The Tragedy of Macbeth’

Sinds het wereldwijde debuut begin dit jaar is ‘The Tragedy of Macbeth’ genomineerd door onder andere de Screen Actors Guild, BAFTA and NAACP Image Awards.

‘The Tragedy of Macbeth’ is geschreven en geregisseerd door viervoudig Oscar-winnaar Joel Coen. Het is een productie van Apple Original Films en A24 met tweevoudig Oscar-winnaar Denzel Washington en viervoudig Oscar-winnaar Frances McDormand in de hoofdrollen. Andere rollen worden gespeeld door Bertie Carvel, Alex Hassell, Corey Hawkins, Kathryn Hunter, Harry Melling, Brendan Gleeson en Moses Ingram.

Het is een gewaagde verfilming van Coen, een verhaal over moord, waanzin, ambitie en wreedheid dat is gebaseerd op het toneelstuk van William Shakespeare, waarin drie heksen een Schotse lord ervan overtuigen dat hij de volgende koning van Schotland wordt. Zijn ambitieuze vrouw doet er alles aan om hem te helpen de macht te grijpen.

‘The Tragedy of Macbeth’ is een reünie van mensen die al eerder met Coen hebben gewerkt, zoals Bruno Delbonnel als cinematograaf, Mary Zophres als kostuumontwerper en Carter Burwell die voor de muziek zorgt. Naast de regie wordt ook de productie verzorgd door Coen, samen met McDormand en Robert Graf.

‘The Tragedy of Macbeth’ draait nu in de bioscoop en is wereldwijd te zien op Apple TV+.

Apple TV+

Apple TV+ is in meer dan 100 landen en regio’s via de Apple TV-app beschikbaar voor ruim 1 miljard schermen, waaronder iPhone, iPad, Apple TV, Mac, populaire smart-tv’s van onder meer Samsung, LG, Sony, VIZIO en TCL, Roku- en Amazon Fire TV-devices, Chromecast met Google TV, PlayStation- en Xbox-gameconsoles en op tv.apple.com/nl voor een bedrag van € 4,99 per maand met een gratis proefperiode van zeven dagen. Gedurende een beperkte periode kunnen klanten die een nieuwe iPhone, iPad, Apple TV, Mac of iPod touch kopen, gratis drie maanden gebruikmaken van Apple TV+.* Ga voor meer informatie naar apple.com/tvpr voor een complete lijst met ondersteunde devices.

Back To Top