skip to Main Content
Apple Onthult De M1 Ultra
Afbeelding: Apple / M1 Ultra is de krachtigste chip ter wereld voor een personal computer.

Apple onthult de M1 Ultra

Vandaag heeft Apple M1 Ultra gepresenteerd, de volgende enorme sprong voorwaarts voor Apple silicon en de Mac. De innovatieve pakketarchitectuur van Apple met UltraFusion zorgt voor de verbinding tussen twee M1 Max-chips. Zo ontstaat een System-on-a-Chip (SoC) dat adembenemende snelheid en mogelijkheden biedt. De M1 Ultra-chip geeft de nieuwe Mac Studio zijn ongekende rekenkracht en levert tegelijkertijd toonaangevende prestaties per watt. De nieuwe SoC heeft 114 miljard transistors, het hoogste aantal ooit in de chip van een personal computer. Met M1 Ultra kun je kiezen voor maximaal 128 GB aan hoge bandbreedte, een centraal geheugen met minimale vertraging via de 20-core CPU, een 64-core GPU en een 32-core Neural Engine. De uitzonderlijke prestaties van deze chip zijn ideaal voor ontwikkelaars om code te compileren, creatievelingen die met grote 3D-omgevingen werken die eerder niet te renderen waren, en videoprofessionals die video nu 5,6x sneller naar ProRes kunnen transcoderen dan met een 28-core Mac Pro met Afterburner.1

“M1 Ultra is de volgende gamechanger voor Apple silicon die de wereld van personal computers op z’n kop zet. Door twee M1 Max-chips via de UltraFusion-pakketarchitectuur met elkaar te verbinden, kunnen we de prestaties van Apple silicon tot ongekende hoogten tillen”, aldus Johny Srouji, Senior Vice President Hardware Technologies bij Apple. “Met de krachtige CPU, de immense GPU, de ongelooflijke Neural Engine, de ProRes-hardwareversneller en een enorme hoeveelheid centraal geheugen is M1 Ultra de nieuwste aanwinst binnen de M1-lijn. Voor personal computers is het de krachtigste chip ter wereld, die het meeste kan.”

Baanbrekende UltraFusion-architectuur

Het fundament van M1 Ultra wordt gevormd door de extreem krachtige en energiezuinige M1 Max. Voor M1 Ultra worden de twee M1 Max-chips met elkaar verbonden via UltraFusion, de speciaal ontworpen pakketarchitectuur van Apple. De gebruikelijkste manier om prestaties op te schalen, is door twee chips via een moederbord op elkaar aan te sluiten. Dat brengt doorgaans flinke nadelen met zich mee, zoals grotere vertraging, minder bandbreedte en meer stroomverbruik. Apple’s innovatieve UltraFusion maakt echter gebruik van een silicone interposer die de chips via meer dan 10.000 signalen met elkaar verbindt. Het resultaat is een bandbreedte van maar liefst 2,5 TB/s tussen de processors: meer dan 4 keer zoveel als de toonaangevende interconnectietechnologie met meerdere chips. Hierdoor kan M1 Ultra functioneren als een enkele chip en wordt door software ook als zodanig herkend. Ontwikkelaars hoeven hun code niet aan te passen om de prestaties van M1 Ultra te benutten. Dit is absoluut ongekend.

Ongekende prestaties en energiezuinigheid

M1 Ultra is voorzien van een uitzonderlijk krachtige 20-core CPU met 16 high-performance-cores en vier high-efficiency-cores.De multi-threadprestaties liggen 90 procent hoger dan de snelste 16-core desktopchip op de markt, bij hetzelfde energieverbruik. Bovendien verbruikt M1 Ultra voor de topprestaties van de pc-chip 100 watt minder.2 Dat is zo efficiënt dat er minder energie nodig is en de ventilatoren nauwelijks geluid maken, zelfs wanneer apps als Logic Pro snel veeleisende workflows afhandelen, zoals het verwerken van gigantische aantallen virtuele instrumenten, audioplug-ins en effecten.

Voor de zwaarste grafische taken, zoals 3D-renderen en complexe afbeeldingen verwerken, heeft M1 Ultra een 64-core GPU. Die is 8x zo groot als die van M1 en levert snellere prestaties dan zelfs de meest hoogwaardige pc-GPU op de markt. En dat allemaal met 200 watt minder energieverbruik.3

Ook Apple’s architectuur voor centraal geheugen heeft met M1 Ultra een upgrade gekregen. De geheugenbandbreedte is verhoogd naar 800 GB/s, meer dan 10 keer zoveel als met de nieuwste desktop-pc-chip, en bovendien kun je M1 Ultra configureren met 128 GB aan centraal geheugen. Waar de krachtigste grafische kaarten in een pc doorgaans niet verder komen dan 48 GB, vormt M1 Ultra een klasse apart met een grafisch geheugen dat enorme GPU-intensieve workloads mogelijk maakt, zoals werken met extreme 3D-geometrie en zeer grote scènes renderen.

De 32-core Neural Engine van M1 Ultra kan tot wel 22 biljoen bewerkingen per seconde uitvoeren, waardoor zelfs de meest uitdagende machine learning-taken een fluitje van een cent worden.En met een dubbel zo krachtige media-engine vergeleken met die van M1 Max, biedt M1 Ultra ongekende snelheden bij het coderen en decoderen van ProRes-video. De nieuwe Mac Studio met M1 Ultra kan zelfs 18 streams 8K ProRes 422-video afspelen, iets waartoe geen enkele andere chip in staat is.4 Bovendien zit M1 Ultra vol met speciale Apple technologieën, zoals een display-engine die meerdere externe beeldschermen ondersteunt, geïntegreerde Thunderbolt 4-controllers en eersteklas beveiligingsfeatures, zoals de nieuwste Apple Secure Enclave, veilig opstarten en antihacktechnologieën in runtime.

M1 Ultra tilt macOS en apps naar een hoger niveau

De verregaande integratie van hardware en software vormt al sinds jaar en dag de kern van de Mac-ervaring. macOS Monterey is speciaal ontworpen voor Apple silicon en speelt in op de enorme verbeteringen wat betreft CPU, GPU en geheugenbandbreedte van M1 Ultra. Dankzij ontwikkelaarstechnologieën als Metal kunnen apps maximaal van de nieuwe chip profiteren. De geoptimaliseerde Core ML maakt volledig gebruik van de nieuwe 32-core Neural Engine, waardoor machine learning sneller dan ooit gaat.

Gebruikers hebben de beschikking over de grootste verzameling apps voor Mac ooit, waaronder iPhone- en iPad-apps die nu ook geschikt zijn voor Mac, en universele apps die optimaal profiteren van de kracht van de verschillende M1-chips. Apps waar nog geen universele versie van verkrijgbaar is, werken dankzij de Rosetta 2-technologie van Apple gewoon zoals je verwacht.

Weer een stap vooruit in de overstap op Apple silicon

Vrijwel elke Mac binnen het huidige productaanbod is nu voorzien van Apple silicon en elke nieuwe chip – M1, M1 Pro, M1 Max en nu M1 Ultra – biedt weer nieuwe ongekende mogelijkheden voor de Mac. M1 Ultra is de nieuwste aanwinst binnen de M1-lijn en is de drijvende kracht achter de gloednieuwe Mac Studio, een krachtig desktopsysteem met een vernieuwd compact design en de toonaangevend energiezuinige Apple silicon.

Apple silicon en het milieu

Dankzij de energiezuinige Apple silicon verbruikt Mac Studio in zijn hele levensduur minder energie. Zelfs met zijn uitzonderlijke prestaties verbruikt Mac Studio per jaar tot wel 1000 kilowattuur minder energie dan een hoogwaardige desktop-pc.5

De bedrijfsvoering van Apple zelf is al CO₂‑neutraal. Het plan is nu om de uitstoot in 2030 over de gehele linie op nul te laten uitkomen, dus vanaf de productie door onze toeleveranciers tot aan het moment dat onze producten aan het einde van hun levenscyclus komen. Dat betekent dat tegen die tijd elke chip die Apple maakt van ontwerp tot productie 100 procent CO₂-neutraal is.

 

  1. Tests uitgevoerd door Apple in februari 2022, waarbij gebruik is gemaakt van prototypen van Mac Studio met Apple M1 Ultra, 20-core CPU, 64-core GPU, 128 GB RAM en een SSD van 8 TB, en prototypen van de Mac Pro met een 2,5 GHz 28-core Intel Xeon W-processor met 384 GB RAM en AMD Radeon Pro W6900X-graphics met 32 GB GDDR6, geconfigureerd met Afterburner en een SSD van 4 TB. De prerelease versie van Compressor 4.6.1 is getest met een fragment van 3 minuten 5K Apple ProRes RAW-media met een resolutie van 5760 x 3240 en 24 bps, getranscodeerd naar Apple ProRes 422. De tests zijn uitgevoerd met specifieke computersystemen en geven de prestaties van Mac Studio en Mac Pro bij benadering weer.
  2. Tests uitgevoerd door Apple in februari 2022, waarbij gebruik is gemaakt van prototypen van Mac Studio met Apple M1 Max, 10-core CPU en 32-core GPU, en prototypen van Mac Studio met Apple M1 Ultra, 20-core CPU en 64-core GPU. De prestaties zijn gemeten met bepaalde standaardbenchmarks. De gegevens over de CPU-prestaties van een 10-core desktop-pc zijn afkomstig van tests met Core i5-12600K en DDR5-geheugen. De gegevens over de CPU-prestaties van een 16-core desktop-pc zijn afkomstig van tests met Core i9-12900K en DDR5-geheugen. De tests zijn uitgevoerd met specifieke computersystemen en geven de prestaties van Mac Studio bij benadering weer.
  3. Tests uitgevoerd door Apple in februari 2022, waarbij gebruik is gemaakt van prototypen van Mac Studio met Apple M1 Max, 10-core CPU en 32-core GPU, en prototypen van Mac Studio met Apple M1 Ultra, 20-core CPU en 64-core GPU. De prestaties zijn gemeten met bepaalde standaardbenchmarks. De gegevens over de prestaties van een populaire afzonderlijke GPU zijn afkomstig van tests met Core i9-12900K met DDR5-geheugen en GeForce RTX 3060 Ti. De gegevens over de prestaties van een hoogwaardige afzonderlijke GPU zijn afkomstig van tests met Core i9-12900K met DDR5-geheugen en GeForce RTX 3090. De tests zijn uitgevoerd met specifieke computersystemen en geven de prestaties van Mac Studio bij benadering weer.
  4. Tests uitgevoerd door Apple in februari 2022, waarbij gebruik is gemaakt van prototypen van Mac Studio met Apple M1 Ultra, 20-core CPU en 64-core GPU en 128 GB RAM, en geconfigureerd met een SSD van 8 TB. De prereleaseversie van Final Cut Pro 10.6.2 is getest met gebruik van een beeld-in-beeldproject van 1 minuut met 18 streams Apple ProRes 422-video met een resolutie van 8192 x 4320 en 30 bps, en een beeld-in-beeldproject van 1 minuut met 9 streams Apple ProRes 422-video met een resolutie van 8192 x 4320 en 30 bps. De tests zijn uitgevoerd met specifieke computersystemen en geven de prestaties van Mac Studio bij benadering weer.
  5. Tests uitgevoerd door Apple in februari 2022, waarbij gebruik is gemaakt van prototypen van Mac Studio met Apple M1 Ultra met 20-core CPU en 64-core GPU. Het energieverbruik is gemeten met een representatieve workload in een commerciële toepassing. De gegevens over een hoogwaardige desktop-pc zijn afkomstig van tests met Alienware Aurora R13 met Core i9-12900KF en GeForce RTX 3090. De tests zijn uitgevoerd met specifieke computersystemen en geven de prestaties van Mac Studio bij benadering weer.
Back To Top