skip to Main Content
Apps Van Derden Een Groot Succes
Afbeelding: Apple / App Store

Apps van derden een groot succes

Een rapport van economen van de Analysis Group heeft aangetoond dat apps van andere ontwikkelaars tot de meest succesvolle apps in de App Store behoren – deze worden in verschillende populaire app-categorieën gebruikt en bereiken een wereldwijd publiek

Vandaag hebben economen van de Analysis Group een nieuw rapport gepubliceerd over de verspreiding van apps van derden in de App Store. Hierin staan nieuwe bevindingen over hoe deze apps het doen in categorieën zoals navigatie en muziekstreaming. Het rapport toont aan dat apps van derden in de App Store zowel regionaal als wereldwijd succesvol zijn. Daarmee worden zowel de kansen voor ontwikkelaars als de enorme keuze voor de consument aangetoond.

Sinds de lancering van de App Store ruim tien jaar geleden steeg het aantal apps van derden van 500 naar ruim 1,8 miljoen. Ter vergelijking: Apple heeft 60 eigen apps in de App Store. Momenteel is ruim 99,99 procent van alle iOS-apps gemaakt door andere ontwikkelaars. Hierdoor ontstaat er een groeiende en competitieve markt voor gebruikers waar zowel Apple als andere ontwikkelaars van profiteren.

In het rapport worden apps van Apple en andere ontwikkelaars uit veel populaire app-categorieën geanalyseerd, met aandacht voor de apps die het regionaal en wereldwijd het beste doen. Ook is er gekeken naar via welke kanalen ontwikkelaars hun apps nu allemaal kunnen aanbieden, van mobiele platforms tot pc‘s en gameconsoles.

Verder bevat het rapport een grondige analyse van een breed scala aan app-categorieën, van apps die diensten zoals tv-, film- of muziekstreaming aanbieden tot belangrijke smartphonefeatures als communicatie.

Enkele belangrijke punten uit het rapport:

  • In sommige app-categorieën zijn apps van derden de enige opties voor consumenten. Voorbeelden hiervan zijn sociale netwerken, dating-apps, het plannen van reizen of eten en drinken.
  • De beste apps per categorie verschillen vaak per land. Veel regionale apps doen het beter dan hun wereldwijde concurrenten.
  • In de belangrijkste categorieën zijn apps van derden in de meeste regio’s het populairst onder iPhone gebruikers. Dit zijn onder andere muziekstreaming, streamingdiensten voor films en tv, lezen, communicatie en navigatie-apps.
  • In veel app-categorieën waren Apple’s eigen apps goed voor slechts een klein deel van het totale gebruik van mensen met een iPhone. Dit is opmerkelijk, aangezien sommige apps van Apple al geïnstalleerd zijn voor belangrijke functies van het device.
  • Mensen met een iPhone gebruiken vaak meerdere apps binnen een bepaalde categorie, zoals apps voor communicatie, het nieuws, het bekijken van video’s of navigatie. Dit toont aan dat gebruikers makkelijk afwisselen tussen apps, waardoor er kansen liggen voor ontwikkelaars.

Apple biedt alle ontwikkelaars een aantal tools en belangrijke technieken om ze te helpen innovatieve apps te bouwen. Dit zijn onder meer ruim 250.000 bouwstenen voor software-ontwikkeling (API’s). Ook hebben ontwikkelaars toegang tot ruim 40 software development kits, waardoor ze gebruik kunnen maken van machine learning, augmented reality en andere geavanceerde technieken. Deze tools worden aangeboden aan ontwikkelaars om gebruikers zoveel mogelijk keuze aan veilige, handige en innovatieve apps te bieden op hun Apple devices. Er zijn zowel grote als kleine ontwikkelaars die met deze tools de beste apps in hun klasse hebben gebouwd, en deze wereldwijd hebben kunnen verspreiden. Apple toont vaak apps van derden in de App Store die, bijvoorbeeld in de categorieën muziekstreaming en communicatie, diensten aanbieden als alternatief op Apple’s eigen apps.

Met openbare tools, zoals ‘Iedereen kan programmeren’, ‘App Development with Swift’ en Swift Playgrounds, investeert Apple in de nieuwe generatie van appontwikkelaars. Deze tools werden alleen al in 2020 door bijna 2 miljoen leerlingen en leerkrachten gebruikt.

In het rapport wordt gebruik gemaakt van resultaatgerichte gebruikscijfers om het succes van apps van derden in de App Store te analyseren. Hieruit blijkt dat het doel en de functie van een app de beste factoren zijn om het gebruik te meten. In het rapport staat ook dat als het gebruik van een app op verschillende manieren gemeten wordt, dat kan leiden tot verschillende cijfers met betrekking tot het succes ervan. Het is daarom belangrijk om apps binnen de app-categorieën met elkaar te vergelijken.

Het hele rapport over apps van derden in de App Store van de Analysis Group is nu te lezen.

De App Store werd in 2008 gelanceerd en is ’s werelds veiligste en levendigste appmarktplaats. De App Store bevat op dit moment 1,8 miljoen apps en bedient per week 600 miljoen mensen. Apple voorziet meer dan 30 miljoen geregistreerde ontwikkelaars van alle tools, middelen en ondersteuning die ze nodig hebben om software te maken en ter beschikking te stellen aan meer dan een miljard klanten op platforms van Apple wereldwijd.

Back To Top