skip to Main Content
Meer Hergebruikte Materialen In Producten Van Apple
Afbeelding: Apple / Daisy kan per dag tot wel 1,2 miljoen telefoons demonteren, zodat Apple meer waardevolle grondstoffen kan terugwinnen om opnieuw te gebruiken. De octrooien voor de technologie van Daisy gaat Apple ter licentie aanbieden aan onderzoekers en andere elektronicaproducenten, zodat zij ook nieuwe demontageprocessen kunnen ontwikkelen.

Meer hergebruikte materialen in producten van Apple

Apple heeft vandaag meer bekendgemaakt over de manier waarop het bedrijf steeds meer hergebruikte materialen in producten verwerkt. Apple past voor het eerst gecertificeerd hergebruikt goud toe, en gebruikt ondertussen al twee keer zoveel gerecycled wolfraam en kobalt en gerecyclede zeldzame aardmetalen als voorheen. In 2021 was al bijna 20 procent van alle bestanddelen van Apple producten hergebruikt, het grootste aandeel ooit.

Gedetailleerde informatie over de voortgang van Apple op het gebied van recycling en schone energie is te lezen in het Environmental Progress Report voor 2022.

Ter ere van de Dag van de Aarde bood het bedrijf klanten nieuwe manieren om de planeet te beschermen, zoals het Wereld Natuur Fonds steunen door te betalen met Apple Pay. Met nieuw onderwijsmateriaal, speciaal samengestelde content en boeiende activiteiten op allerlei platformen brengt Apple de schoonheid van de natuur onder de aandacht. Klanten kunnen wereldwijd meer te weten komen over belangrijke kwesties zoals klimaatverandering en goede doelen steunen op het gebied van milieubescherming.

“Overal ter wereld staan mensen stil bij de Dag van de Aarde. Ook wij boeken vooruitgang bij ons werk om de klimaatcrisis het hoofd te bieden, zodat we ooit onze producten kunnen maken zonder iets van de aarde weg te hoeven nemen”, zegt Lisa Jackson, Vice President of Environment, Policy and Social Initiatives bij Apple. “We innoveren razendsnel. Onze medewerkers gebruiken nu al de producten van vandaag om die van morgen te produceren. Daarnaast is onze hele toeleveringsketen bezig met de overstap op schone energie. Zo geven wij het goede voorbeeld voor de hele branche.”

Meer hergebruikte en verantwoord geproduceerde materialen in Apple producten

Apple heeft een voortrekkersrol als het gaat om hergebruik en verantwoorde productie van materialen en neemt daarmee de hele industrie op sleeptouw. Het bedrijf neemt zijn recyclingpartners mee in deze beweging met de introductie van een nieuwe recyclingmachine, genaamd Taz. Deze machine is uitgerust met baanbrekende technologie die veel betere materiaalterugwinning mogelijk maakt dan traditionele elektronicarecycling.

In 2021 was al 59 procent van het aluminium in nieuwe Apple producten gerecycled. Veel van deze producten hadden een behuizing die voor de volle 100 procent van gerecycled aluminium was gemaakt. Ook het doel van Apple om uiterlijk in 2025 geen plastic meer in verpakkingen te gebruiken komt snel dichterbij: in 2021 bestond nog maar 4 procent van het verpakkingsmateriaal uit plastic. Sinds 2015 heeft Apple de hoeveelheid plastic in verpakkingen met 75 procent teruggedrongen.

Daarnaast bevatten Apple producten in 2021:

  • 45 procent gecertificeerd gerecyclede zeldzame aardmetalen, veel meer dan toen Apple voor het eerst zeldzame aardmetalen in devices begon te gebruiken.
  • 30 procent gecertificeerd gerecycled tin, met 100 procent gerecycled tin in het soldeer op de moederborden van alle nieuwe iPhones, iPads, AirPods en Macs.
  • 13 procent gecertificeerd gerecycled kobalt in de batterijen van iPhones, die gedemonteerd kunnen worden door de recyclingrobot Daisy van Apple en weer in nieuwe producten verwerkt kunnen worden.
  • Gecertificeerd gerecycled goud, dat voor het eerst in een Apple product werd gebruikt in de beplating van het moederbord en de bedrading van de camera’s van iPhone 13 en iPhone 13 Pro. Om deze mijlpaal te halen bouwde Apple een toonaangevend niveau van traceerbaarheid in binnen een goudtoeleveringsketen die volledig draait om gerecycled goud.

Hoe meer materialen voor nieuwe producten kunnen worden teruggewonnen uit afgedankte elektronica, hoe minder er in de toekomst uit de aarde moet worden gedolven. Uit slechts één ton iPhone-onderdelen die door Apple robots zijn gedemonteerd kunnen recyclers dezelfde hoeveelheid goud en koper winnen die voorheen uit 2000 ton aan gesteente gedolven moest worden. Apple focust daarnaast op het verlengen van de levensduur van producten via refurbishment of revisie. In 2021 heeft Apple 12,2 miljoen gebruikte devices en accessoires aan nieuwe eigenaren geleverd. Daarmee blijven de producten langer in gebruik en is er minder behoefte aan mijnbouw. Uiteindelijk wil Apple alleen nog maar producten maken van hernieuwbare of recyclebare materialen. Dat doel maakte het bedrijf al in 2017 bekend en is sindsdien de leidraad voor het ontwerp en de productie van alle devices en accessoires.

Taz is een machine op basis van nieuwe technologie die wat aan een versnipperaar doet denken. Op die manier haalt hij magneten uit audiomodules om zo nog meer zeldzame aardmetalen terug te winnen. En dat is nog niet eens de enige sprong vooruit die Apple aankondigt. Het bedrijf heeft ook de functionaliteit van de gepatenteerde iPhone-demontagerobot Daisy uitgebreid, waardoor Daisy nu 23 iPhone-modellen kan demonteren. De octrooien voor deze technologie biedt Apple gratis ter licentie aan aan andere producenten en onderzoekers. Een andere robot, genaamd Dave, is erin gespecialiseerd om Taptic Engines te demonteren. Daardoor kunnen meer waardevolle magneten van zeldzame aardmetalen, wolfraam en staal worden teruggewonnen.

Environmental Progress Report voor 2022

Naast het in kaart brengen van de voortgang op het gebied van recyclinginnovatie en materiaalbeheer, benadrukt het onlangs uitgebrachte Milieuvoortgangsrapport 2022 van Apple het belangrijke werk van het bedrijf om CO2-neutraal te worden in zijn wereldwijde toeleveringsketen en de levenscyclus van elk product, evenals de vooruitgang die is geboekt bij het verminderen van afval en het promoten van de veiliger gebruik van materialen in haar producten.

In een jaar waarin veel andere bedrijven hun voetafdruk enorm zagen toenemen en de omzet van het bedrijf met 33 procent groeide, bleef de netto-uitstoot van Apple stabiel. De bedrijfsvoering van Apple zelf is al sinds 2020 CO₂‑neutraal. De kantoorpanden, Stores en datacenters van Apple draaien al sinds 2018 op 100 procent schone energie.

Apple heeft recent bekendgemaakt dat de toeleveranciers van het bedrijf in het afgelopen jaar meer dan twee keer zoveel schone energie hebben gebruikt als het jaar ervoor. Op dit moment is er ruim 10 gigawatt in gebruik, en er zijn toezeggingen gedaan dat dit in de komende jaren stijgt naar 16 gigawatt. 213 van de belangrijkste productiepartners in 25 verschillende landen hebben toegezegd alle productie voor Apple te laten draaien op hernieuwbare energie. Samengenomen is er dankzij deze projecten voor hernieuwbare energie in 2021 ruim 13,9 miljoen ton aan CO₂‑uitstoot bespaard, wat overeenkomt met de hoeveelheid CO₂ die 3 miljoen auto’s in één jaar uitstoten.

Bekijk voor meer informatie over de aandacht van Apple voor milieubescherming het Environmental Progress Report voor 2022.

Dag van de Aarde: ontdekken, leren en actie ondernemen

Ter gelegenheid van Earth Day 2022 deelt Apple nieuwe manieren voor klanten over de hele wereld om de schoonheid van de natuurlijke wereld te ontdekken, meer te weten te komen over dringende problemen waarmee gemeenschappen wereldwijd worden geconfronteerd als gevolg van klimaatverandering, en actie te ondernemen om de planeet te beschermen.

Ontdekken: Speciaal voor de Dag van de Aarde is het met Apple Kaarten nu makkelijker dan ooit om de natuur op te zoeken, met het hele gezin een frisse neus te halen en mooie wandelingen in de stad of in het bos te maken dankzij 25 nieuwe gidsen van Lonely Planet, AllTrails, en The Nature Conservancy in de VS en Canada.

Ter ere van de Dag van de Aarde kunnen Apple Fitness+-abonnees genieten van work-outs op basis van inspiratie uit de natuur, waaronder yoga, meditatie, fietsen, roeien en lopen op de loopband. Ook is er een nieuwe aflevering van Time to Run die de luisteraar begeleidt op een prachtige route door Yosemite National Park onder het genot van een energieke playlist vol pop en rock, plus een coach die inspireert om van de pracht van de natuur te genieten. Er is ook een nieuwe aflevering van Time to Walk met de wereldberoemde wetenschapper en milieubeschermer dr. Jane Goodall. Zij vertelt waarom ze haar angsten aan de kant zet om haar werk te kunnen doen, en wat ze heeft geleerd over hoe alle levende wezens met elkaar in contact staan. Ook kan elke Apple Watch-gebruiker na het voltooien van een work-out van 30 minuten of meer op 22 april een speciale medaille verdienen.

Leren: Op 22 april, de Dag van de Aarde, kunnen Apple klanten door een nieuwe AR-experience op Snapchat alles te weten komen over de milieutechnische innovaties achter de iPhone 13, waaronder de recyclingrobot Daisy. Apple Store-locaties over de hele wereld nodigen klanten uit om meer te weten te komen over de milieuverplichtingen van het bedrijf met speciale raamstickers.

Ter ere van Earth Day zullen Apple News, Apple Books, Apple Podcasts en de Apple TV-app elk samengestelde wereldwijde inhoudscollecties bevatten die diepgaande mogelijkheden bieden om de natuurlijke wereld te ervaren, meer te weten te komen over de klimaatcrisis en de wetenschap erachter , en ontmoet gemeenschappen die vechten voor oplossingen. Hoogtepunten zijn onder meer een boekencollectie samengesteld door beeldend kunstenaar en kinderauteur Oliver Jeffers, en een verzameling in het oog springende films over de onderlinge afhankelijkheid van de mens met de natuur, samengesteld door de veelgeprezen documentairemaker Jennifer Baichwal.

Onderneem actie: De App Store biedt gebruikers één enkele bestemming om apps te ontdekken die hen zullen helpen een positieve invloed uit te oefenen op hun gemeenschappen en de planeet, onder meer door koolstofvoetafdrukken te volgen of contact te leggen met milieuorganisaties met apps zoals Earth Hero en Milkywire.

Klanten kunnen ook de aarde helpen beschermen door te betalen met Apple Pay. Tot 22 april doneert Apple $ 1 voor elke aankoop die met Apple Pay is gedaan via apple.com/nl, in de Apple Store-app of in de Apple Store aan het Wereld Natuur Fonds.1

Ga naar apple.com/nl/environment voor meer informatie over de initiatieven van Apple op milieugebied.

  1. Donaties zijn beperkt tot maximaal $1 miljoen; in aanmerking komende landen en regio’s zijn onder meer Australië, België, Brazilië, Canada, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Hong Kong, Hongarije, Italië, Japan, Maleisië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, de Filippijnen, Polen, Portugal, Singapore, Spanje, Zweden, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

 

Back To Top