skip to Main Content
Voorproefje Van Innovatieve Toegankelijkheids­features
Afbeelding: Apple / Met de innovatieve softwarefeatures van Apple kunnen mensen met een beperking makkelijker de weg vinden, communiceren en de producten van Apple optimaal benutten.

Voorproefje van innovatieve toegankelijkheids­features

Apple heeft vandaag een voorproefje gegeven van een aantal innovatieve softwarefeatures voor mensen met een beperking. Deze nieuwe features maken het makkelijker om de weg te vinden, te communiceren en de producten van Apple optimaal te benutten. In de nieuwe functionaliteit zijn de meest recente technologieën van Apple gecombineerd. Het resultaat is een aantal unieke, aanpasbare voorzieningen waaruit blijkt dat Apple serieus werk maakt van zijn belofte om producten te maken waar iedereen mee overweg kan.

Dankzij de verbeteringen op het gebied van hardware, software en machine learning kunnen mensen met een visuele beperking bijvoorbeeld makkelijker de deur vinden met behulp van hun iPhone of iPad. Apple Watch Mirroring zorgt ervoor dat mensen met een fysieke of motorische beperking die op hun iPhone al gebruikmaken van features als Stembediening of Schakelbediening, daarmee nu ook hun Apple Watch kunnen bedienen. En wie weinig of niets hoort, kan met Live Captions op iPhone, iPad en Mac toch gewoon alles volgen. Verder is de toonaangevende VoiceOver-schermlezer van Apple binnenkort geschikt voor ruim twintig nieuwe talen en dialecten. Deze features zitten in de nieuwste versie van de besturingssystemen van Apple, die later dit jaar uitkomen.

“Bij Apple zijn we altijd bezig met toegankelijkheid. We willen dat echt iedereen met onze producten en diensten overweg kan”, aldus Sarah Herrlinger, senior director van Accessibility Policy & Initiatives bij Apple. “We zijn heel blij met de komst van deze nieuwe features, die de optelsom zijn van de innovatieve en creatieve ideeën van allerlei verschillende afdelingen binnen Apple. Hiermee hebben mensen straks nog meer mogelijkheden om onze producten op hun eigen manier te gebruiken.”

‘Door Detection’ voor blinden en slechtzienden

Mensen met een visuele beperking kunnen binnenkort gebruikmaken van ‘Door Detection’. Deze uiterst geavanceerde feature maakt het een stuk eenvoudiger om de deur te vinden op plekken waar je nog niet eerder bent geweest. Je krijgt te horen hoe ver je van de deur verwijderd bent, of de deur open of dicht is en of je aan een knop moet draaien, een klink naar beneden moet drukken of gewoon tegen de deur moet duwen om hem open te doen. ‘Door Detection’ kan ook de bordjes en symbolen op en naast de deur lezen, zoals het nummer of de naam van een vergaderruimte of het toegankelijkheidssymbool bij een ingang. Deze nieuwe feature maakt gebruik van LiDAR, de camera en on-device machine learning, en is binnenkort beschikbaar op alle iPhone- en iPad-modellen met de LiDAR-scanner.1

‘Door Detection’ is onderdeel van een nieuwe detectiemodus in Vergrootglas, de geïntegreerde app van Apple voor mensen met een visuele beperking. In deze detectiemodus kun je ‘Door Detection’ straks naar keuze afzonderlijk of tegelijk met ‘Detectie van personen’ en ‘Beschrijvingen van afbeeldingen’ gebruiken. Wanneer je blind of slechtziend bent, kun je met deze aanpasbare features makkelijker de weg vinden en horen hoe de omgeving eruitziet. Als je VoiceOver gebruikt, kun je daarnaast ook de nieuwe geluiden en haptische feedback in Apple Kaarten benutten om het begin van je wandelroute te vinden.

Nieuwe toegankelijkheidsfeatures op Apple Watch voor mensen met een fysieke of motorische beperking

Mensen met een fysieke of motorische beperking kunnen hun Apple Watch binnenkort vanaf hun gekoppelde iPhone bedienen, zodat ze daar meer mee kunnen doen. De feature die dat mogelijk maakt, is Apple Watch Mirroring. Daardoor kun je je Apple Watch bedienen met iPhone-features als Stembediening en Schakelbediening, zodat je niet op het Apple Watch-display hoeft te tikken maar in plaats daarvan een gesproken commando, geluid, hoofdbeweging of een Made for iPhone-schakelaar kunt gebruiken. Apple Watch Mirroring werkt op basis van een combinatie van hardware- en softwarefeatures, waaronder nieuwe AirPlay-voorzieningen, zodat mensen met een motorische beperking toch gewoon Apple Watch-apps als Saturatie, Hartslag en Mindfulness kunnen gebruiken.2

Verder is het aantal handbewegingen waarmee je Apple Watch kunt bedienen verder uitgebreid. Op de Apple Watch kun je nu met tweemaal knijpen de telefoon opnemen of het gesprek beëindigen, een melding negeren, een foto maken, media afspelen of pauzeren in de Huidige-app en een work-out starten, pauzeren of hervatten. Deze nieuwe Snelle taken-features bouwen voort op de reeds aanwezige AssistiveTouch-technologie in Apple Watch, waardoor mensen met een beperking aan hun handen of armen hun Apple Watch kunnen bedienen door een knijpbeweging of een vuist te maken in plaats van op het display te tikken.

Doven en slechthorenden kunnen binnenkort Live Captions gebruiken op iPhone, iPad en Mac

Voor doven en slechthorenden brengt Apple binnenkort Live Captions voor iPhone, iPad en Mac uit.3 Daardoor kunnen ze makkelijker volgen wat er te horen is wanneer ze met iemand bellen, een FaceTime-gesprek voeren, een vergader- of social media-app gebruiken, media streamen of met iemand zitten te praten. Ook is het mogelijk om de lettergrootte aan te passen, zodat de tekst makkelijker leesbaar is. In FaceTime koppelt de Live Captions-feature de automatisch omgezette zinnen aan de juiste gespreksdeelnemer, zodat groepsgesprekken nog beter te volgen zijn voor degene die weinig of niets hoort. Als je Live Captions voor een gesprek op de Mac hebt ingeschakeld, kun je je reactie typen en direct hardop laten voorlezen. En omdat Live Captions op je device worden gegenereerd, kun je ervan op aan dat alle informatie privé blijft en veilig is.

Nieuwe talen en features in VoiceOver

VoiceOver is de toonaangevende schermlezer van Apple voor blinden en slechtzienden. Binnenkort ondersteunt deze voorziening ruim twintig nieuwe talen en dialecten, zoals Bengali, Bulgaars, Catalaans, Oekraïens en Vietnamees.4 Verder kun je uit allerlei nieuwe stemmen kiezen, die speciaal voor de toegankelijkheidsfeatures zijn geoptimaliseerd. De nieuwe talen, dialecten en stemmen zijn ook beschikbaar voor ‘Spreek selectie uit’ en ‘Spreek scherm uit’. Als je VoiceOver op de Mac gebruikt, kun je binnenkort ook de nieuwe Text Checker-optie gebruiken. Die detecteert veelvoorkomende typefouten, zoals dubbele spaties of hoofdletters op de verkeerde plek, zodat je die makkelijker uit je teksten en e-mails kunt halen.

Andere nieuwe features

 • Met Buddy Controller kun je gamen met de hulp van iemand anders. Deze feature combineert de invoer van twee gamecontrollers tot één uitvoersignaal, zodat het lijkt alsof er maar één iemand de controller bedient.
 • Als je moeite hebt met praten, kun je met Siri Pause Time instellen hoelang het duurt voordat Siri op je vraag reageert.
 • In de Spelling Mode van Stembediening kun je een woord letter voor letter spellen.5
 • Geluidsherkenning kun je binnenkort zodanig aanpassen dat deze feature de geluiden in je eigen omgeving herkent, zoals het geluid van de rookmelder, de deurbel of de magnetron.
 • In de Boeken-app zitten binnenkort nieuwe thema’s en opties om de tekst vet weer te geven en de afstand tussen de regels, tekens en woorden aan te passen.

Aandacht voor Global Accessibility Awareness Day 

In het kader van Global Accessibility Awareness Day komt Apple onder meer met nieuwe sessies en collecties:

 • Via SignTime kunnen Apple Store- en Apple Support-klanten in Canada vanaf 19 mei on-demand een gebarentolk voor Amerikaanse gebarentaal (ASL) inschakelen. Deze dienst is al beschikbaar voor klanten in de Verenigde Staten die ASL gebruiken, klanten in het Verenigd Koninkrijk die Britse gebarentaal (BSL) gebruiken en klanten in Frankrijk die Franse gebarentaal (LSF) gebruiken.
 • In diverse Apple Stores over de hele wereld worden live-sessies gehouden om klanten wegwijs te maken in de toegankelijkheidsfeatures van iPhone. Verder kun je op de social media-kanalen van Apple Support verschillende instructievideo’s bekijken.
 • Deze week komt de Toegankelijkheidsassistent beschikbaar in de Opdrachten-app op Mac en Apple Watch. Die feature beveelt op basis van je eigen voorkeuren een of meer toegankelijkheidsfeatures aan.
 • In Apple Fitness+ bespreekt trainer Bakari Williams deze week in ASL een aantal features die de work-outs beter toegankelijk moeten maken, zoals Audiohints: korte omschrijvingen voor blinde en slechtziende gebruikers. Ook worden de afleveringen van ‘Tijd om te wandelen’ en ‘Tijd om te hardlopen’ voor rolstoelgebruikers omgedoopt tot ‘Tijd om te wandelen of duwen’ en ‘Tijd om te hard­lopen of duwen’. Verder gebruiken de trainers van Fitness+ in alle work-outs en meditaties ASL, zijn alle video’s voorzien van bijschriften in zes talen en laten de trainers steeds een aangepaste versie van de work-out zien, zodat gebruikers van elk niveau kunnen meedoen.
 • Apple Kaarten bevat Park Access for All, een nieuwe gids van de National Park Foundation. Daarin staat vermeld welke toegankelijkheidsvoorzieningen er zijn in de nationale parken van de Verenigde Staten. In de gidsen van Gallaudet University, ’s werelds meest vooraanstaande universiteit voor dove, slechthorende en doofblinde studenten, staan bedrijven en organisaties vermeld die doven en gebarentalen vooropstellen.
 • In de App Store worden toegankelijke apps en verhalen van appontwikkelaars uitgelicht. In Boeken vind je de Transforming Our World-collectie met verhalen van en door mensen met een beperking. En in Podcasts kun je horen welke creatieve toepassingen van technologie de toegankelijkheid bevorderen.
 • In Muziek worden de Saylists-playlists uitgelicht, een collectie playlists die allemaal op een ander geluid gericht zijn. Meezingen met de nummers in zo’n playlist is een leuke manier om het gebruik van je stem te oefenen, bijvoorbeeld in het kader van je spraaktherapie.
 • In de Apple TV-app worden de nieuwste films en series uitgelicht waarin mensen met een beperking een rol spelen. Verder kun je grasduinen in de speciale collecties die zijn samengesteld door bekende acteurs en actrices met een aandoening of beperking, zoals Marlee Matlin (CODA), Lauren Ridloff (Eternals), Selma Blair (Introducing, Selma Blair) en Ali Stroker (Christmas Ever After).

 

 1. ‘Door Detection’ en ‘Detectie van personen’ in Vergrootglas vereisen de LiDAR-scanner op iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, de 11-inch iPad Pro (2e en 3e generatie) en de 12,9-inch iPad Pro (4e en 5e generatie). ‘Door Detection’ is niet geschikt voor gebruik in omstandigheden waarin je letsel kunt oplopen, in noodgevallen of in risicovolle situaties.
 2. Apple Watch Mirroring is beschikbaar op Apple Watch Series 6 en nieuwer.
 3. Van Live Captions is later dit jaar een bètaversie in het Engels (VS, Canada) beschikbaar op iPhone 11 of nieuwer, iPad-modellen met een A12 Bionic of nieuwer en Macs met een Apple chip. De Live Captions-feature is mogelijk niet altijd even nauwkeurig en is niet geschikt voor gebruik in risicovolle situaties.
 4. VoiceOver, ‘Spreek selectie uit’ en ‘Spreek scherm uit’ zijn binnenkort ook geschikt voor het Arabisch (wereldwijd), Baskisch, Bengali (India), Bhojpuri (India), Bulgaars, Catalaans, Frans (België), Galicisch, Kannada, Kroatisch, Maleis, Mandarijn (Liaoning, Shaanxi, Sichuan), Marathi, Oekraïens, Perzisch, Shanghainees (China), Sloveens, Spaans (Chili), Tamil, Telugu, Valenciaans en Vietnamees.
 5. De ‘Spelling Mode’ van Stembediening is beschikbaar in het Engels (VS).

 

Back To Top