skip to Main Content
Apple Verbreekt Samenwerking Met Jony Ive
Afbeelding: Apple / Jony Ive (links) en Tim Cook (rechts) in gesprek over de iPhone.

Apple verbreekt samenwerking met Jony Ive

Apple zou de samenwerking met Jony Ive hebben verbroken volgens The New York Times. Jony Ive was een tijd lang de hoofdontwerper bij Apple, hij was o.a. (mede)verantwoordelijk voor het ontwerp van de iPhones, Mac’s, Apple Watch en bedacht het uiterlijk van de Apple retail stores. Hij vertrok in 2019 om zijn eigen designbureau LoveFrom te beginnen. Bij zijn afscheid sloot hij een meerjarig contract met Apple af voor 99,7 miljoen euro, met de afspraak dat Apple zijn belangrijkste klant is en dat hij geen producten voor concurrenten mocht ontwerpen. Hierdoor werd Apple gelijk zijn grootste opdrachtgever. Zo was hij betrokken bij de 24 inch iMac en andere producten.

Echter heeft Apple besloten om het meerjarig contract niet te verlengen. Beide partijen zouden bedenkingen hebben gehad voor een verdere samenwerking. Bij de top van Apple zou er onvrede zijn over het bedrag wat aan het designbureau zou worden betaald. En zou men gefrustreerd zijn dat er veel ontwerpers van Apple overstapte naar het designbureau. Aan de andere kant zou Jony Ive gezegd hebben dat Tim Cook weinig interesse toonde in het ontwerpproces. Ook had hij zijn frustraties over een aantal directieleden van Apple, deze zouden met hun financiële achtergrond weinig op hebben met technologie. Daarnaast wilde Jony Ive graag zijn eigen cliënten uitzoeken, zonder toestemming van Apple.

 

Back To Top