skip to Main Content
Recordaantal Van 52 Emmy-nominaties Voor Apple
Afbeelding: Apple / Comedyserie Ted Lasso

Recordaantal van 52 Emmy-nominaties voor Apple

Vandaag heeft Apple TV+ voor het tweede achtereenvolgende jaar alle records gebroken door 52 Emmy Award-nominaties voor 13 producties binnen te slepen, waaronder die voor ‘Outstanding Drama Series’, ‘Outstanding Comedy Series’, ‘Outstanding Hosted Nonfiction Series or Special’, ‘Lead Actress in a Drama Series’, ‘Lead Actor in a Drama Series’ en ‘Lead Actor in a Comedy Series’. Ten opzichte van vorig jaar heeft Apple TV+ ruim 40% meer Emmy Award-nominaties gekregen, terwijl de streamingdienst nog niet eens drie jaar bestaat. De winnaars van de 74e Emmy Awards worden op 12 september 2022 tijdens een feestelijke tv-show bekendgemaakt.

Het tweede seizoen van de internationale hitserie ‘Ted Lasso’ heeft 20 nominaties in de wacht gesleept, waarmee dit voor het tweede achtereenvolgende jaar de meest genomineerde comedyserie is. De bejubelde dramaserie ‘Severance’ dong voor het eerst mee en heeft 14 nominaties gekregen, waaronder die voor ‘Outstanding Drama Series’. Dat is een primeur voor Apple TV+.

De Apple Original-series ‘Ted Lasso’, ‘Severance’, ‘Schmigadoon!’, ‘The Morning Show’, ‘The Problem with Jon Stewart’, ‘Foundation’, ‘Pachinko’, ‘See’, ‘Lisey’s Story’, ‘Central Park’, ‘They Call Me Magic’ en ‘Carpool Karaoke: The Series’ hebben dit jaar allemaal minimaal één Emmy-nominatie in de wacht gesleept.

De sterren die meespelen in de series van Apple TV+ hebben 18 acteernominaties weten te bemachtigen, waaronder 10 voor beste acteerprestatie in het tweede seizoen van ‘Ted Lasso’. Adam Scott (‘Severance’), Sarah Niles (‘Ted Lasso’), Sam Richardson (‘Ted Lasso’) en Toheeb Jimoh (‘Ted Lasso’) zijn allemaal voor het eerst genomineerd. Reese Witherspoon heeft voor ‘The Morning Show’ haar eerste nominatie in de categorie ‘Lead Actress in a Drama Series’ in de wacht gesleept. Ook haar medespeler Billy Crudup is genomineerd in de categorie ‘Outstanding Supporting Actor in a Drama Series’, terwijl hij die award al een keer voor het eerste seizoen van ‘The Morning Show’ heeft gekregen. Tot slot is ook Marcia Gay Harden genomineerd voor ‘Outstanding Guest Actress in a Drama Series’.

“Dat we het afgelopen jaar de meest uiteenlopende series hebben uitgebracht, kun je afleiden uit de lijst met getalenteerde acteurs en actrices die nu een Emmy-nominatie op zak hebben”, aldus Zack Van Amburg, Head of Worldwide Video bij Apple. “Al die series geven net even een andere kijk op de wereld en werpen een ontroerend, inspirerend en vaak ook uitermate geestig nieuw licht op de menselijke natuur. We zijn de Television Academy zeer erkentelijk voor al deze nominaties en willen iedereen die aan deze series heeft meegewerkt feliciteren met dit enorme succes.”

“We zijn apetrots dat de Television Academy zoveel verschillende Apple Originals heeft genomineerd”, zegt Jamie Erlicht, Head of Worldwide Video van Apple. “Deze series hebben inmiddels een trouwe schare fans, en we zijn enorm onder de indruk van de mensen die al die geweldige verhaallijnen hebben bedacht. We willen hen dan ook van harte feliciteren met de nominaties die ze daarvoor hebben gekregen.”

Toen ‘Ted Lasso’ vorig jaar pas voor de tweede keer meedong naar een Emmy, werd deze hitserie van Apple de meest genomineerde comedyserie als debutant in de geschiedenis van de Emmy Awards. In totaal zijn Apple Original-series, -films en -documentaires inmiddels 1115 keer genomineerd en vielen ze 246 keer in de prijzen. Zo heeft ‘CODA’ dit jaar de Oscar voor Beste film gewonnen.

In totaal heeft Apple 52 Emmy Award-nominaties gekregen:

Ted Lasso (20)

 • Outstanding Comedy Series
 • Outstanding Lead Actor in a Comedy Series: Jason Sudeikis
 • Outstanding Supporting Actor in a Comedy Series: Brett Goldstein, Toheeb Jimoh, Nick Mohammed
 • Outstanding Supporting Actress in a Comedy Series: Sarah Niles, Juno Temple, Hannah Waddingham
 • Outstanding Guest Actress in a Comedy Series: Harriet Walter
 • Outstanding Guest Actor in a Comedy Series: Sam Richardson, James Lance
 • Outstanding Writing for a Comedy Series
 • Outstanding Directing for a Comedy Series
 • Outstanding Production Design for a Narrative Program (Half-Hour)
 • Outstanding Casting for a Comedy Series
 • Outstanding Single-Camera Picture Editing (x2)
 • Outstanding Contemporary Hairstyling
 • Outstanding Sound Editing for a Comedy or Drama Series (Half-Hour) and Animation
 • Outstanding Sound Mixing for a Comedy or Drama Series (Half-Hour) and Animation

Severance (14)

 • Outstanding Drama Series
 • Outstanding Lead Actor in a Drama Series: Adam Scott
 • Outstanding Supporting Actor in a Drama Series: John Turturro, Christopher Walken
 • Outstanding Supporting Actress in a Drama Series: Patricia Arquette
 • Outstanding Writing for a Drama Series
 • Outstanding Production Design for a Narrative Contemporary Program (One Hour or More)
 • Outstanding Casting for a Drama Series
 • Outstanding Directing for a Drama Series
 • Outstanding Single-Camera Picture Editing for a Drama Series (x2)
 • Outstanding Main Title Design
 • Outstanding Music Composition for a Series (Original Dramatic Score)
 • Outstanding Original Main Title Theme Music

Schmigadoon! (4)

 • Outstanding Original Music and Lyrics
 • Outstanding Music Composition for a Series (Original Dramatic Score)
 • Outstanding Production Design for a Narrative Program (Half-Hour)
 • Outstanding Choreography for Scripted Programming

The Morning Show (3)

 • Outstanding Lead Actress in a Drama Series: Reese Witherspoon
 • Outstanding Supporting Actor in a Drama Series: Billy Crudup
 • Outstanding Guest Actress in a Drama Series: Marcia Gay Harden

The Problem with Jon Stewart (2)

 • Outstanding Hosted Nonfiction Series or Special Program
 • Outstanding Writing for a Nonfiction Program

Foundation (2)

 • Outstanding Main Title Design
 • Outstanding Special Visual Effects in a Season or Movie

Pachinko (1)

 • Outstanding Main Title Design

See (1)

 • Outstanding Special Visual Effects in a Single Episode

Lisey’s Story (1)

 • Outstanding Main Title Design

Central Park (1)

 • Outstanding Character Voice-Over Performance: Stanley Tucci

They Call Me Magic (1)

 • Outstanding Music Composition for a Documentary Series or Special (Original Dramatic Score)

Carpool Karaoke: The Series (1)

 • Outstanding Short Form Comedy, Drama or Variety Series

Everyone but Jon Hamm (1)

 • Outstanding Commercial

Carpool Karaoke: The Series

In elke aflevering van ‘Carpool Karaoke: The Series’ rijden beroemdheden met elkaar mee. Ze beleven onderweg allerlei avonturen en zingen intussen mee met hun eigen playlist. In de eerste aflevering van seizoen vijf rijden Simu Liu en Jessica Henwick met elkaar mee, en in de overige afleveringen zie je ‘The White Lotus’-sterren Murray Bartlett, Alexandra Daddario en Sydney Sweeney, Anitta en Saweetie, Zooey Deschanel en Jonathan Scott (die elkaar tijdens ‘Carpool Karaoke’ hebben ontmoet), de sterren van All Elite Wrestling en de D’Amelio’s.

‘Carpool Karaoke: The Series’ heeft tot nu toe voor elk seizoen een Emmy gekregen, plus verschillende Producers Guild Awards en een Critics Choice Award. De serie wordt voor Apple geproduceerd door CBS Studios en Fulwell 73 Productions, en de uitvoerend producenten zijn James Corden, Eric Pankowski en Ben Winston.

Central Park

‘Central Park’ is een geanimeerde muzikale komedie over de familie Tillerman, die in Central Park in New York woont. Parkbeheerder Owen en zijn vrouw, journaliste Paige, wonen met hun kinderen Molly en Cole in het bruisende park, maar moeten het opnemen tegen rijke erfgename Bitsy Brandenham en haar lijdzame assistent Helen, die het park wil gebruiken om appartementen te bouwen. De stemmen in ‘Central Park’ zijn van sterren als Josh Gad, Leslie Odom Jr., Daveed Diggs, Emmy Raver-Lampman, Kathryn Hahn, Tituss Burgess en Stanley Tucci.

‘Central Park’ is bedacht, geschreven en geproduceerd door Emmy Award-winnaar Loren Bouchard (‘Bob’s Burgers’), Grammy Award-winnaar Josh Gad (‘Frozen’) en Emmy Award-winnaar Nora Smith (‘Bob’s Burgers’). Steven Davis en Kelvin Yu fungeren als showrunner en zijn ook uitvoerend producent. De serie is in opdracht van Apple TV+ gemaakt door 20th Television Animation, dat onderdeel is van Disney Television Studios.

Foundation

‘Foundation’ is gebaseerd op de bekroonde sciencefictionverhalen van Isaac Asimov en heeft een internationale cast met onder meer Jared Harris, Lee Pace en nieuwe sterren als Lou Llobell en Leah Harvey. Deze indrukwekkende bewerking vertelt het verhaal van vier mensen die in de ruimte te maken krijgen met levensbedreigende crises, verraad en ingewikkelde relaties die uiteindelijk bepalend zijn voor het lot van de mensheid. In dit Apple Original-drama spelen ook Laura Birn, Terrence Mann en Cassian Bilton mee.

‘Foundation’ komt uit de koker van showrunner en uitvoerend producent David S. Goyer en is voor Apple geproduceerd door Skydance Television en Robyn Asimov, Josh Friedman, Cameron Welsh, David Ellison, Dana Goldberg en Bill Bost, die ook als uitvoerend producent bij het eerste seizoen betrokken zijn.

Lisey’s Story

Het verhaal van ‘Lisey’s Story’ is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Stephen King, die ook de tv-bewerking voor zijn rekening heeft genomen. In deze thriller volg je Lisey Landon (Oscar-winnares Julianne Moore), die twee jaar geleden haar echtgenoot verloor, de bekende schrijver Scott Landon (Clive Owen, eerder genomineerd voor een Oscar). Vanwege een hele reeks onthutsende gebeurtenissen wordt Lisey gedwongen om terug te denken aan haar huwelijk met Scott, terwijl ze die herinneringen juist diep had weggestopt. Behalve Moore en Owen spelen ook Joan Allen, Jennifer Jason Leigh en Dane DeHaan mee.

‘Lisey’s Story’ is een Apple Original-miniserie die is geregisseerd door Pablo Larraín en wordt uitgebracht door Bad Robot Productions van J.J. Abrams en Warner Bros. Television. Naast Abrams, Ben Stephenson en Juan de Dios Larraín zijn ook King, Moore en Larraín uitvoerend producent. Elke aflevering is door King zelf geschreven.

The Morning Show

Seizoen twee van ‘The Morning Show’ gaat verder waar het eerste seizoen met een klapper eindigde. Het team van het ochtendprogramma probeert de ontwrichtende acties van Alex (Jennifer Aniston) en Bradley (Reese Witherspoon) te boven te komen en krijgt te maken met personeelswisselingen binnen UBA en een wereld die in rep en roer is. Er blijkt dan nogal een verschil te zitten tussen hoe mensen zich voordoen en hun ware aard. Behalve Aniston en Witherspoon spelen ook Billy Crudup, Mark Duplass, Nestor Carbonell, Karen Pittman, Bel Powley, Desean K. Terry, Janina Gavankar, Tom Irwin en Marcia Gay Harden mee. Nieuwe sterren in seizoen twee zijn Greta Lee, Ruairi O’Connor, Hasan Minhaj, Holland Taylor, Tara Karsian als nieuwsproducent Gayle Burns, Valeria Golino en Julianna Margulies.

Kerry Ehrin is de showrunner van deze serie, die is geproduceerd door Michael Ellenberg van Media Res, het productiebedrijf dat ook de studio achter de serie is. De andere uitvoerend producenten zijn Aniston en Kristin Hahn van Echo Films en Witherspoon en Lauren Neustadter van Hello Sunshine. Tot slot is ook Mimi Leder uitvoerend producent.

Pachinko

‘Pachinko’ gaat over een familie die oorspronkelijk uit Korea komt en droomt van een beter bestaan. Het verhaal volgt de worstelingen van vier generaties en begint op het moment dat de eerste generatie het thuisland verlaat. We spreken dan over Zuid-Korea aan het begin van de twintigste eeuw en zien alles vanuit het perspectief van Sunja, een echte matriarch die tegen alle verwachtingen in het hoofd boven water weet te houden.

‘Pachinko’ is geschreven en geproduceerd door Soo Hugh (‘The Terror’, ‘The Killing’), die ook de maker en showrunner van de serie is. Ook Kogonada en Justin Chon zijn als uitvoerend producent aan de serie verbonden en hebben allebei vier afleveringen geregisseerd. Michael Ellenberg en Lindsey Springer zijn uitvoerend producent voor Media Res, de studio achter de serie. Verder is Theresa Kang-Lowe uitvoerend producent voor Blue Marble Pictures en treedt ook Richard Middleton op als uitvoerend producent. David Kim en Sebastian Lee zijn beide uitvoerend co-producent.

The Problem with Jon Stewart

Presentator, schrijver, producent, regisseur en voorvechter Jon Stewart, die dit jaar de Mark Twain Prize for American Humor heeft gekregen, duikt in deze Apple Original-serie met veel humor en compassie in een aantal ernstige problemen van onze tijd. In ‘The Problem with Jon Stewart’ passeren allerlei ingewikkelde onderwerpen de revue, zoals de gezondheidszorg voor oorlogsveteranen en vuilverbrandingen door het leger, hoe ieders individuele vrijheid kan worden gegarandeerd, hoe we raciale gelijkheid kunnen bereiken, de Amerikaanse economie, de aandelenmarkt, mainstream media versus de sensatiepers en de wapencrisis in Amerika. Deze onderwerpen worden steeds vanuit verschillende perspectieven belicht, waarbij zowel belanghebbenden en deskundigen als gewone mensen die hiermee te maken hebben aan het woord komen.

‘The Problem with Jon Stewart’ wordt gepresenteerd en geproduceerd door Stewart via zijn bedrijf Busboy Productions. Uitvoerend producenten van de serie zijn showrunner Brinda Adhikari, James Dixon (die al jaren de manager van Stewart is), Chris McShane en Richard Plepler via zijn bedrijf EDEN Productions, dat een exclusieve overeenkomst met Apple heeft om de hele serie te produceren. Lorrie Baranek is als toezichthoudend producent aan de serie verbonden, en Kris Acimovic is de belangrijkste schrijver.

Schmigadoon!

In deze nieuwe comedyserie, die een parodie op de beroemde musicals is, spelen Emmy-genomineerde Cecily Strong en Emmy-winnaar Keegan-Michael Key een stel dat gaat backpacken om hun relatie nieuw leven in te blazen. Onderweg komen ze in een bijzondere stad terecht waarin iedereen vastzit in een musical uit de jaren veertig van de vorige eeuw. Vervolgens komen ze tot de ontdekking dat ze deze stad pas kunnen verlaten als ze ‘ware liefde’ hebben gevonden.

‘Schmigadoon!’ wordt uitgebracht door Broadway Video en Universal Television, een onderdeel van de Universal Studio Group, en ook Cinco Paul en Ken Daurio zijn als maker aan deze serie verbonden. Paul is daarnaast de showrunner en heeft alle originele liedjes geschreven. Lorne Michaels en Andrew Singer zijn beide uitvoerend producent, Micah Frank is uitvoerend co-producent en hoofdrolspeelster Cecily Strong en Caroline Maroney fungeren beide als producent.

See 

De serie ‘See’ speelt zich af in een wrede en primitieve toekomst, vele honderden jaren nadat de mensheid haar gezichtsvermogen heeft verloren. In seizoen drie is er bijna een jaar verstreken na de overwinning van Baba Voss (Jason Momoa) op zijn broer en aartsvijand Edo. Baba heeft afscheid genomen van zijn familie en leidt tegenwoordig een teruggetrokken bestaan in het bos. Maar als een wetenschapper van de Trivantians een nieuw, vernietigend wapen met gezichtsvermogen ontwikkelt dat de toekomst van de mensheid bedreigt, keert Baba terug naar Paya om zijn stam voor uitsterven te behoeden.

Uitvoerend producenten van ‘See’ zijn Steven Knight, Francis Lawrence, Peter Chernin, Jenno Topping, Jim Rowe, Jennifer Yale, Anders Engström en Jonathan Tropper, die ook de showrunner is. De serie is geproduceerd door Chernin Entertainment en Endeavor Content.

Severance

In ‘Severance’ is Mark Scout (Adam Scott) teamleider bij Lumon Industries. De werknemers van dit bedrijf hebben een chirurgische ingreep ondergaan, de zogeheten severanceprocedure, waarbij hun geheugen in tweeën is gesplitst: het ene deel is bestemd voor hun werk en het andere voor hun privéleven. Dit baanbrekende experiment om tot een goede werk-privébalans te komen, roept echter de nodige vraagtekens op. Mark blijkt namelijk onderdeel te zijn van een duister complot dat hem confronteert met de ware aard van zijn werk… en die van hemzelf.

‘Severance’ is geschreven en gemaakt door Dan Erickson. Erickson is ook uitvoerend producent, net als Mark Friedman, Chris Black, John Cameron en Andrew Colville. Ben Stiller, Nicky Weinstock en Jackie Cohn treden op als uitvoerend producent voor Red Hour Productions, en zowel Patricia Arquette als Adam Scott zijn als producent aan de serie verbonden. De studio achter de serie is Endeavor Content.

Ted Lasso

Jason Sudeikis speelt Ted Lasso, een American footballcoach uit de VS, ingehuurd om een Engels voetbalteam te trainen. Zijn gemis aan kennis maakt hij goed met optimisme, vastberadenheid en… koekjes. In deze alom geprezen serie spelen verder Hannah Waddingham, Brendan Hunt, Jeremy Swift, Juno Temple, Brett Goldstein, Phil Dunster en Nick Mohammed mee.

Sudeikis staat niet alleen als hoofdrolspeler, maar ook als uitvoerend producent op de titelrol. Hij doet dit samen met Bill Lawrence via hun bedrijf Doozer Productions en in samenwerking met Warner Bros. en Universal Television, onderdeel van de Universal Studio Group. Jeff Ingold van Doozer Productions treedt ook op als uitvoerend producent, met Liza Katzer als uitvoerend co-producent. De serie komt uit de koker van Sudeikis, Lawrence, Brendan Hunt en Joe Kelly en is gebaseerd op het bestaande format en de personages van ‘NBC Sports’.

They Call Me Magic

‘They Call Me Magic’ geeft een zeldzaam inkijkje in het leven van Earvin ‘Magic’ Johnson, die zowel op het basketbalveld als daarbuiten zijn stempel op de geschiedenis heeft gedrukt en ook vandaag de dag nog steeds van invloed is. In deze documentaireserie zijn voor de makers veel deuren opengegaan die normaal gesproken gesloten blijven. Daardoor krijg je als kijker een goed beeld van de opmerkelijke weg die Magic heeft afgelegd. In eerste instantie was hij het gezicht van de Los Angeles Lakers en groeide hij uit tot absolute legende binnen het Amerikaanse basketbal. Na die carrière heeft hij hiv bespreekbaar gemaakt, is hij succesvol ondernemer geworden en laat hij ook als activist van zich horen. ‘They Call Me Magic’ brengt het kleurrijke leven van Magic in kaart, van zijn jeugd in Lansing, Michigan, tot het icoon dat hij is geworden. In deze langverwachte documentaireserie passeren dan ook alle mijlpalen de revue die Johnson zowel op het basketbalveld als daarbuiten heeft bereikt.

De serie is geregisseerd door Rick Famuyiwa (‘Dope’) en cinematograaf Rachel Morrison (‘Black Panther’) en in opdracht van Apple door XTR en New Slate Ventures geproduceerd, in samenwerking met h.wood Media en Delirio Films.

Alle programma’s zijn nu te zien op Apple TV+.

 

Back To Top