skip to Main Content
IOS 16 Vanaf Vandaag Beschikbaar
Afbeelding: Apple / iOS 16 bevat de grootste update ooit aan het toegangsscherm en allerlei andere nieuwe features die alles mooier, persoonlijker en handiger maken.

iOS 16 vanaf vandaag beschikbaar

iOS 16 bevat de grootste update ooit van het toegangsscherm, de mogelijkheid om berichten aan te passen en samen te werken in Berichten, nieuwe tools in Mail en meer manieren om foto’s en video’s te gebruiken met Livetekst en ‘Visueel opzoeken’. iOS 16 is vanaf vandaag verkrijgbaar als gratis software-update.

Een persoonlijker, mooier en handiger toegangsscherm

Het toegangsscherm is compleet vernieuwd en kan op meer manieren worden gepersonaliseerd. Je kunt nu een diepte-effect toevoegen aan de foto op je toegangsscherm, het onderwerp van de foto rondom de tijdsweergave weergeven en zelfs het lettertype en de lettertypestijl aanpassen. Nieuwe widgets op het toegangsscherm bieden in een oogopslag toegang tot nuttige informatie, zoals afspraken in je agenda, batterijniveaus, wekkers, tijdzones, de vorderingen voor je Activiteit-ringen en meer.

De nieuwe galerie voor het toegangsscherm biedt allerlei opties. Er worden foto’s uit je persoonlijke bibliotheek voorgesteld die geschikt zijn voor je toegangsscherm, of je kunt kiezen voor een dynamische verzameling foto’s, die de hele dag worden geshuffeld. De Apple verzamelingen bevatten iconische foto’s van Apple, Pride- en Unity-achtergronden, een Weer-achtergrond waarbij je ziet hoe de weersomstandigheden in de loop van de dag veranderen en een Astronomie-achtergrond met beelden van de aarde, de maan en het zonnestelsel. Je kunt ook je eigen unieke ontwerpen maken met je favoriete emoji en kleurencombinaties. Bovendien kun je meerdere toegangsschermen aanmaken, zodat je heel makkelijk door je favorieten swipet.

De vernieuwde meldingen verschijnen nu vanaf de onderkant van het scherm, zodat je het toegangsscherm altijd duidelijk kunt zien. Je kunt je meldingen toevoegen aan een uitgebreide lijst, maar ze ook stapelen of alleen het aantal tonen.

Blijf geconcentreerd met Focus

In iOS 16 kun je makkelijker een focus instellen en de mogelijkheden zijn krachtiger. Wanneer je een focus koppelt aan een toegangsscherm, kun je eenvoudig naar een bepaald toegangsscherm swipen om de bijbehorende focus te activeren. Met Focus-filters tonen apps als Agenda, Mail, Berichten en Safari alleen informatie die relevant is voor je focus, wat zorgt voor een betere balans.

Nieuwe mogelijkheden in Berichten

Updates van Berichten bieden je de mogelijkheid om berichten aan te passen, het verzenden ongedaan te maken en gesprekken als ongelezen te markeren. Zo houd je nog makkelijker contact.1 Met iOS 16 kun je familieleden en vrienden via Berichten uitnodigen voor SharePlay. Zo geniet je voortaan samen van gesynchroniseerde content, zoals films of nummers, en kun je gedeelde afspeelknoppen gebruiken. Met nieuwe samenwerkingsfeatures in Berichten werk je snel en naadloos samen met anderen. Wanneer iemand bestanden deelt om via Berichten samen te werken, wordt iedereen in de berichtenreeks automatisch toegevoegd, en wanneer iemand een wijziging aanbrengt in het gedeelde document, verschijnt daar boven in de berichtenreeks een melding van.

Verhoog je productiviteit met nieuwe tools in Mail

Je kunt nu vooraf instellen wanneer een e-mail moet worden verstuurd of de verzending annuleren voordat het bericht is afgeleverd bij de ontvanger.2 Gebruikers kunnen ook herinneringen instellen om op een later tijdstip terug te komen op een bericht met Herinner mij, automatische suggesties ontvangen om een e-mail op te volgen als ze geen reactie hebben ontvangen en automatische waarschuwingen ontvangen wanneer ze zijn vergeten een ontvanger of bijlage in een e-mail op te nemen. Met de grootste update van de zoekfunctie sinds jaren gebruikt Mail nu de allernieuwste zoektechnieken voor relevantere, correcte en volledige zoekresultaten.

Verbeteringen van ‘Visueel opzoeken’ en Livetekst

Je kunt nu je vinger op een foto houden om het onderwerp uit de achtergrond te lichten en naar een app als Berichten te slepen. ‘Visueel opzoeken’ herkent nu ook vogels, insecten, spinnen en standbeelden, zodat je snel informatie kunt opvragen over voorwerpen en plekken op foto’s.

Livetekst gebruikt on-device intelligence om tekst in video’s te herkennen in het hele systeem. Je kunt een video op een willekeurig moment pauzeren om de tekst die in beeld is snel te kopiëren en te plakken of te laten vertalen, om valuta’s om te rekenen en meer.

Veiliger internetten in Safari met passkeys

Internetten in Safari is nog veiliger geworden met passkeys, inloggegevens van de volgende generatie die bestand zijn tegen phishing of lekken en die internetten veiliger en makkelijker maken. Passkeys, die bedoeld zijn om wachtwoorden te vervangen, gebruiken Touch ID of Face ID voor biometrische verificatie en de iCloud-sleutelhanger voor synchronisatie met iPhone, iPad en Apple TV op basis van end-to-end encryptie. Passkeys zijn gemaakt door een samenwerkingsverband met FIDO Alliance, Google en Microsoft en werken in apps en op het web. Hiermee kun je met alleen je iPhone inloggen op websites of in apps op devices van andere fabrikanten.

In Safari zijn nu ook gedeelde tabgroepen beschikbaar, waarmee je een verzameling websites kunt delen met familieleden of vrienden. Je kunt naadloos tabbladen toevoegen en zien wat anderen bekijken.

Meer toegankelijkheidsfeatures om te navigeren, connected te blijven en meer

Toegankelijkheidsupdates omvatten Deurdetectie, waarmee gebruikers die blind of slechtziend zijn hun iPhone kunnen gebruiken om de laatste meters naar hun bestemming af te leggen, en Apple Watch-Mirroring. Hiermee kunnen gebruikers met een fysieke of motorische beperking het Apple Watch-display weergeven op iPhone en Apple Watch vervolgens bedienen met Stembediening en Schakelbediening.3 Live bijschriften helpen gebruikers die doof of slechthorend zijn bij het gebruik van audiomateriaal. Hiermee kunnen ze makkelijker telefoon- en FaceTime-gesprekken volgen, werken met vergaderapps of social media, content streamen of gesprekken voeren.4

Andere nieuwe features

 • Met Apple Pay-bestellingen bijhouden kunnen gebruikers in Wallet uitgebreide aankoopgegevens en trackinggegevens voor bestellingen ontvangen voor aankopen die ze met Apple Pay hebben gedaan bij deelnemende verkopers.
 • Updates van Apple Kaarten maken het nog makkelijker om de wereld te ontdekken, dankzij verbeterde navigatie met de auto of het openbaar vervoer en routes met meerdere stops. Automobilisten kunnen makkelijk routes met meerdere stops plannen en hun routes automatisch synchroniseren van Mac naar iPhone als ze klaar zijn om te vertrekken. Bij de routeplanning met het openbaar vervoer wordt nu aangegeven hoeveel de reis kost. Gebruikers kunnen hun openbaarvervoerkaarten toevoegen aan Wallet om direct vanuit Kaarten te zien of het saldo toereikend is en het saldo zo nodig te verhogen.
 • Delen met gezin is een makkelijkere manier om accounts aan te maken voor kinderen, waarbij meteen het juiste ouderlijk toezicht wordt ingesteld. Je krijgt suggesties voor leeftijdsgeschikte beperkingen voor apps, films, boeken, muziek en meer. Ook is het eenvoudiger om een nieuw device te configureren voor een kind, waarbij de bestaande instellingen voor ouderlijk toezicht automatisch worden toegepast. Wanneer een kind vraagt om extra schermtijd, kunnen ouders en voogden het verzoek nu direct vanuit Berichten goedkeuren of weigeren. De nieuwe ‘Checklist voor gezin’ bevat tips en suggesties, zoals het bijwerken van de instellingen voor ouderlijk toezicht wanneer een kind ouder wordt of het inschakelen van locatiedeling.
 • Bij het gebruik van de dicteerfunctie kun je snel schakelen tussen inspreken en aanraken. Ook als de dicteer­­functie actief is, kun je intussen gewoon met het toetsen­bord typen, in het tekstveld tikken, de aanwijzer verplaatsen en QuickType-suggesties invoegen. Automatische leestekens worden ondersteund en je kunt emoji dicteren.
 • Met Siri kun je nu opdrachten uitvoeren zodra een app is gedownload, zonder iets te configureren. Je kunt emoji toevoegen wanneer je een bericht verstuurt, aangeven dat je berichten automatisch wilt versturen zonder bevestiging en telefoon- en FaceTime-gesprekken volledig handsfree beëindigen door te zeggen: “Hé Siri, hang op.”
 • In de vernieuwde Woning-app kun je nog makkelijker door je accessoires navigeren en ze nog sneller ordenen en bekijken.
 • De Conditie-app is nu beschikbaar voor alle iPhone-gebruikers. Ook zonder Apple Watch kun je nu dus je conditie bijhouden en je doelen bereiken. iPhone-gebruikers kunnen een persoonlijk bewegingsdoel instellen, hun trends bekijken en activiteiten delen voor extra motivatie. De bewegingssensoren van iPhone registreren stappen, afstand en traplopen om een schatting te maken van de verbrande actieve calorieën. Ook work-outs die je voltooit in apps van derden helpen om je Bewegen-ring vol te maken. Met de nieuwe widget voor de Conditie-app in het toegangsscherm zie je in een oogopslag je vorderingen voor je Bewegen-ring, stappen en afstand.
 • De Gezondheid-app bevat nu Medicijnen. Hiermee kun je eenvoudig een overzicht van je medicijnen maken en beheren, schema’s en herinneringen instellen en je medicijnen, vitaminen of supplementen bijhouden. In de VS kunnen gebruikers hun iPhone-camera op het etiket richten om medicijnen toe te voegen. Ze kunnen informatie bekijken over de medicijnen die ze innemen en een melding ontvangen bij mogelijke kritieke interacties van hun medicijnen.5 Je kunt familieleden en vrienden nu ook uitnodigen om Gezondheid-gegevens te delen en eenvoudig een pdf maken met beschikbare medische dossiers van verbonden gezondheidsinstellingen, direct vanuit de Gezondheid-app.6
 • Apple News bevat het nieuwe gedeelte ‘My Sports’. Hiermee kunnen gebruikers eenvoudig hun favoriete teams en competities volgen, verhalen ontvangen van honderden bekende uitgevers, en uitslagen, wedstrijdschema’s en klassementen in de belangrijkste competities raadplegen. Ook kunnen ze direct vanuit de News-app hoogtepunten bekijken. Favorieten worden gesynchroniseerd met de Apple TV-app, voor een naadloze sportervaring.
 • Game Center heeft een vernieuwd dashboard met één overzicht van de gameactiviteiten en -prestaties van vrienden, zodat je makkelijk met of tegen je vrienden speelt.
 • Gepersonaliseerde ruimtelijke audio zorgt voor een nog nauwkeurigere en indrukwekkendere luisterervaring. Met de TrueDepth-camera op iPhone kun je een persoonlijk profiel voor ruimtelijke audio aanmaken, voor een unieke luisterervaring alleen voor jou.
 • Veiligheidscontrole, een nieuwe tool voor persoonlijke privacy, kan handig zijn voor gebruikers met een onveilige thuissituatie. Je kunt snel zien waartoe je anderen toegang hebt gegeven en die toegang ook intrekken. Met ‘Noodherstel’ kun je snel uitloggen bij iCloud op al je andere devices, privacymachtigingen resetten en berichten beperken tot het huidige device. Ook kun je zien welke mensen en apps je toegang hebt gegeven en deze machtigingen beheren.

Beschikbaarheid

 • iOS 16 is een gratis software-update voor iPhone 8 en nieuwer, die vanaf vandaag beschikbaar is.
 • ‘Gedeelde iCloud-fotobibliotheek’ is later dit jaar beschikbaar via een update. Hiermee kunnen gezinsleden op een nieuwe manier naadloos foto’s delen via een gedeelde iCloud-bibliotheek en kunnen maximaal zes gebruikers samenwerken, bijdragen toevoegen en genieten.7 Met ‘Live activiteiten’ kun je activiteiten nog eenvoudiger in realtime volgen, rechtstreeks vanaf het toegangsscherm. Je kunt bijvoorbeeld de tussenstand van een sportwedstrijd bekijken of kijken of iemand die je komt ophalen of een maaltijdbezorger al in de buurt is. ‘Clean Energy Charging’ heeft het doel om de CO₂-voetafdruk van iPhone te verkleinen door laadtijden te optimaliseren en gebruik te maken van momenten waarop schonere energiebronnen beschikbaar zijn.8 Bij de update wordt ook ondersteuning toegevoegd voor Matter, de connectiviteitsstandaard voor slimme woningen die later dit najaar beschikbaar zal zijn.
 • Ga voor meer informatie naar apple.com/nl/ios/ios-16. Sommige features zijn mogelijk niet in alle talen of regio’s beschikbaar, of niet op alle iPhone-modellen.
 1. Gebruikers kunnen een bericht tot 15 minuten na verzending bewerken. Intrekken kan tot maximaal 2 minuten na verzending. Gebruikers kunnen maximaal vijf bewerkingen aanbrengen in elk bericht. Ontvangers kunnen zien dat een bericht is bewerkt.
 2. Gebruikers kunnen het afleveren van een bericht annuleren tot 10 seconden nadat het is verstuurd. Ze kunnen ook instellen dat berichten langer in de outbox blijven staan. ‘Mails intrekken’ kan ook worden uitgeschakeld.
 3. Deurdetectie en ‘Detectie van personen’ in Vergrootglas vereisen de LiDAR-scanner op iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, de 11-inch iPad Pro (2e en 3e generatie) en de 12,9-inch iPad Pro (4e en 5e generatie). Apple Watch Mirroring is beschikbaar op Apple Watch Series 6 en nieuwer. Deurdetectie is niet geschikt voor gebruik in omstandigheden waarin je letsel kunt oplopen, in noodgevallen of in risicovolle situaties.
 4. Een bètaversie van ‘Live bijschriften’ wordt beschikbaar gesteld in iOS 16 op iPhone 11 en nieuwer, iPadOS 16 op iPad-modellen met A12 Bionic en nieuwer en macOS Ventura op Macs met Apple silicon. De feature ‘Live bijschriften’ is mogelijk niet altijd even nauwkeurig en is niet geschikt voor gebruik in risicovolle situaties.
 5. Informatie over medicijnen en interacties is op bewijs gebaseerde informatie die in licentie is gegeven door Elsevier, een toonaangevende uitgever van informatie over gezondheid en wetenschap. De feature Medicijnen is niet bedoeld als alternatief voor professioneel medisch advies. Meer informatie is beschikbaar op het etiket van je medicijnen. Raadpleeg altijd een arts voordat je beslissingen neemt met betrekking tot je gezondheid.
 6. De feature ‘Medisch dossier’ op iPhone is beschikbaar bij deelnemende organisaties in de VS, het VK en Canada.
 7. Gebruikers die jonger zijn dan 13 jaar (of de equivalente minimumleeftijd in het relevante rechtsgebied) en waarbij de Apple ID is ingesteld door een ouder of voogd, kunnen alleen gebruikmaken van een gedeelde iCloud-fotobibliotheek met andere gezinsleden.
 8. ‘Clean Energy Charging’ is beschikbaar voor gebruikers in de VS.

 

Back To Top