skip to Main Content
WatchOS 9 Vanaf Vandaag Beschikbaar
Afbeelding: Apple / De Apple Watch Series 8 en de nieuwe Apple Watch SE bieden baanbrekende nieuwe technologieën voor de twee best verkochte smartwatches.

watchOS 9 vanaf vandaag beschikbaar

Apple heeft vandaag watchOS 9 gelanceerd, dat nieuwe functies en verbeterde ervaringen toevoegt aan ’s werelds toonaangevende draagbare besturingssysteem. Apple Watch-bezitters kunnen voortaan uit meer wijzerplaten kiezen, met rijkere complicaties die meer informatie bevatten en die je nog meer kunt personaliseren. De bijgewerkte Work-out-app bevat geavanceerde gegevens, weergaven en trainingen, geïnspireerd op professionele atleten, waarmee je je work-outs kunt verbeteren. De Slaap-app bevat slaapfases en met de nieuwe (door de Amerikaanse FDA goedgekeurde) AF-geschiedenis krijgen gebruikers bij wie atriumfibrilleren is vastgesteld meer inzicht in hun aandoening. En met de nieuwe Medicijnen-app kun je eenvoudig je medicijnen beheren, begrijpen en bijhouden.

Nieuwe en uitgebreide Watch-wijzerplaten

watchOS 9 bevat vier nieuwe wijzerplaten: de maanwijzerplaat, die het verband toont tussen de Gregoriaanse kalender en de Maankalender, die onder andere in de Chinese, Hebreeuwse en islamitische cultuur wordt gebruikt; Speelkwartier, een uniek dynamisch kunstwerk voor Apple Watch, gemaakt in samenwerking met kunstenaar Joi Fulton; Metropolitan, een wijzerplaat op basis van categorieën die je kunt aanpassen door aan de Digital Crown te draaien; en Astronomie, een originele wijzerplaat die compleet is vernieuwd met informatie over de sterren en wolken.

Dankzij deze update kun je voortaan verbeterde en vernieuwde complicaties gebruiken op de klassieke wijzerplaten, zoals Handig, Eenvoud en Activiteit analoog. Ook is het mogelijk om je Watch te personaliseren door de achtergrondkleur aan te passen voor Modulair, Modulair compact en XL. De wijzerplaat Portretten geeft beter de diepte weer in meer foto’s, bijvoorbeeld van honden, katten en landschappen. Verder kun je nu Chinese tekens instellen op de wijzerplaten Californië en Typografie. Alle Apple Watch-gebruikers met watchOS 9 kunnen voor het eerst gebruikmaken van alle Nike-wijzerplaten, zoals de wijzerplaat Bounce met frisse kleuren. Daar hoef je dus geen Nike-model voor te hebben.

Met Focus kun je nu de Apple Watch-wijzerplaat kiezen die automatisch verschijnt als je een bepaalde Focus start op je iPhone. Kies bijvoorbeeld voor de wijzerplaat Foto’s tijdens de focus Persoonlijk om afleidingen te voorkomen.

Updates voor de Work-out-app

De Work-out-app is een van de populairste apps op Apple Watch en is nu vernieuwd. Zo heb je meer gegevens over je prestaties en nieuwe trainingen om je doelen te behalen. In het display tijdens een sessie kun je nu aan de Digital Crown draaien om tussen verschillende work-outweergaven te schakelen, waarin je belangrijke gegevens ziet over verschillende trainingsvormen. Met hartslagzones kun je op basis van je gezondheidsgegevens de intensiteit van een work-out bijhouden. Liefhebbers van intervaltraining kunnen in de Work-out-app voortaan gebruikmaken van Custom Work-outs om een training met sport- en rustintervallen samen te stellen. Ook voeg je eenvoudig nieuwe meldingen over tempo, kracht, hartslag en cadans toe om je te helpen bij je work-out.

Voor triatleten en duatleten heeft de Work-out-app nu de work-out Multisport, die automatisch wisselt tussen verschillende volgorden van zwem-, fiets- en hardlooptrainingen, op basis van de bewegingen die je maakt. In de Conditie-app op iPhone krijg je een vernieuwd overzicht te zien met informatie en interactieve grafieken voor een nauwkeurige analyse van alle work-outs.

Updates voor hardlopers

Apple Watch is al een krachtige tool voor hardlopers, maar dankzij watchOS 9 kunnen zij nu profiteren van nog meer data en features om bij te houden hoe efficiënt ze lopen. Nieuwe looptechniekdata, waaronder gegevens over staplengte, grondcontacttijd en verticale oscillatie, kunnen worden toegevoegd aan work-outweergaven. Deze gegevens kun je terugzien in het overzicht van de Conditie-app en in de Gezondheid-app, waarin je trends over een langere periode kunt zien voor informatie over je patronen.

Je kunt een afstand en de tijd waarbinnen je deze wilt lopen instellen, waarna het tempo wordt berekend dat je moet lopen om je doel te behalen. Tijdens de work-out kun je de meldingen over het tempo en de meetwaarden volgen. Vanaf later dit jaar kun je voor Route kiezen. Je loopt dan een race tegen de klok op een route die je vaak neemt, waarbij je aanwijzingen over je tempo ontvangt. Later dit jaar volgt in de VS nog de nieuwe Track-hardloopervaring. Daarbij wordt automatisch gedetecteerd dat je op een atletiekbaan loopt. Met behulp van gps en gegevens uit Apple Kaarten krijg je als hardloper informatie over het ultieme tempo en afstandsramingen aangereikt.

Verbeteringen voor zwemmers

Apple Watch kan nu automatisch bepalen of je met een kickboard zwemt, en dit is toegevoegd als nieuw soort slag in de work-outs Binnen zwemmen. De sensoren van Apple Watch kunnen meten welke slag wordt gemaakt en dit weergeven in het work‑out­overzicht, naast de afstand die je hebt gezwommen. Zwemmers kunnen hun efficiëntie nu bijhouden met een SWOLF-score, dat is het aantal slagen plus het aantal seconden dat je erover doet om de lengte van een bad te zwemmen. De gemiddelde SWOLF-score wordt in het work‑out­overzicht weergegeven.

Vernieuwde Kompas-app

De compleet vernieuwde Kompas-app biedt uitgebreidere informatie en weergaven waarop je kunt inzoomen, zoals een hybride weergave die zowel een analoge als een digitale weergave ondersteunt. Door de Digital Crown te draaien open je een extra weergave met breedte- en lengtegraad, hoogte en helling, en een oriëntatieweergave met kompasroutepunten en Backtrack.

Backtrack maakt gebruik van gps-gegevens om een pad weer te geven van waar je bent geweest, wat handig is als je de weg kwijt bent of gedesoriënteerd bent en de weg terug wilt vinden. Je kunt ook instellen dat Backtrack in afgelegen gebieden op de achtergrond automatisch wordt ingeschakeld. Met kompasroutepunten kun je snel en makkelijk een locatie of een nuttige plaats direct in de app markeren. En door op een kompasroutepunt te tikken, stel je een routepunt in. Als je een kompasroutepunt selecteert, krijg je een weergave van de richting van het routepunt en een schatting van de afstand.

Inzicht in slapen

Met de slaapfuncties op Apple Watch was het al mogelijk om schema’s voor bedtijd en om te ontspannen te maken, naast het bijhouden van je slaap om je doelen te behalen. In watchOS 9 kun je nu nog nauwkeuriger je slaap bijhouden met slaapfases. Met de signalen van de versnellingsmeter en de hartslagsensor kan Apple Watch bepalen in welke slaapfase je zit (kernslaap, remslaap of diepe slaap) en wanneer je wakker bent. In de Slaap-app van Apple Watch kun je alle gegevens over de slaapfases zien. Uitgebreide informatie over hoelang je hebt geslapen en meetwaarden zoals je hartslag en ademhalingsfrequentie zijn te vinden in grafieken in de Gezondheid-app op je iPhone.

De machinelearning-modellen zijn getest en vergeleken met de gouden standaard van de polysomnografie (slaaponderzoek), waarbij gebruik is gemaakt van een van de grootste en meest diverse populaties ooit voor een wearable. Verder hebben gebruikers in de VS de mogelijkheid om mee te doen aan de Apple Heart and Movement Study via de Onderzoek-app. Door hun gegevens over slaapfases te delen, dragen ze bij aan beter onderzoek naar slapen.

Unieke feature AF-geschiedenis

Uit onderzoek blijkt dat de periode dat een persoon last heeft van atriumfibrilleren invloed heeft op de symptomen, de algemene kwaliteit van leven en het risico op complicaties.1 Voorheen was er geen eenvoudige manier om atriumfibrilleren gedurende een langere periode te monitoren of om bepaalde factoren van de levensstijl bij te houden die invloed kunnen hebben op de aandoening.

Met watchOS 9 kunnen mensen bij wie atriumfibrilleren is vastgesteld gebruikmaken van de feature AF-geschiedenis.2Op die manier zien ze meer informatie over hoe vaak het hartritme tekenen van atriumfibrilleren vertoont, en krijgen ze meer inzicht in hun aandoening.3 Gebruikers van de feature krijgen een wekelijkse melding met frequentiegegevens. Ook kunnen ze een uitgebreide geschiedenis zien in de Gezondheid-app, met daarin ook factoren van hun levensstijl die invloed hebben op atriumfibrilleren, zoals slaap, alcoholgebruik en bewegen.

Vervolgens kunnen ze deze gegevens over atriumfibrilleren en hun levensstijl downloaden als pdf en meenemen naar hun arts en zorgverlener, zodat ze betere gesprekken kunnen voeren.

Medicijnen

Met de nieuwe Medicijnen-app op Apple Watch en iPhone kun je je medicijnen, vitamines en supplementen bijhouden. Je kunt een lijst maken met medicijnen, schema’s en herinneringen instellen en informatie over de medicijnen bekijken in de Gezondheid-app. De Medicijnen-app op Apple Watch is een handige tool om discreet je medicijnen altijd en overal bij te houden.

Voor elk medicijn kun je een apart schema maken, of je het nu een paar keer per dag neemt, één keer per week of alleen als je het nodig hebt. Ook kun je herinneringen instellen om je aan het schema te houden. Gebruikers in de VS kunnen met de camera op hun iPhone snel medicijnen toevoegen en een waarschuwing krijgen over een mogelijk kritieke interactie met andere medicijnen in hun Gezondheid-app.4

Updates voor ‘Cyclus bijhouden’

Met iOS 16 en watchOS 9 krijg je een melding als je vastgelegde cyclusgeschiedenis een afwijking vertoont, bijvoorbeeld een onregelmatige, langdurige of uitblijvende menstruatie en aanhoudende spotting. Deze symptomen kunnen een indicatie van onderliggende aandoeningen zijn.

Privacy

Privacy ligt ten grondslag aan het ontwerp en de ontwikkeling van alle features van Apple. Als je iPhone is vergrendeld met een toegangscode, Touch ID of Face ID, worden alle gezondheids- en fitness­gegevens (behalve je medische ID) in de Gezondheid-app versleuteld. Gezondheids­gegevens die met iCloud worden gesynchroniseerd, worden versleuteld verzonden en worden ook versleuteld op Apple servers bewaard. Als je iOS en watchOS gebruikt, een toegangscode hebt ingesteld en de standaardtweestaps­verificatie hebt aangezet, worden de gegevens uit de Gezondheid-app die worden gesynchroniseerd met iCloud end-to-end versleuteld. Apple heeft geen sleutel om de gegevens te ontsleutelen; deze zijn dus onleesbaar voor Apple.

Overige updates in watchOS 9

 • Dankzij de energiebesparingsmodus gaat de batterij langer mee. Belangrijke Apple Watch-features als het bijhouden van activiteiten en valdetectie blijven gewoon werken, terwijl bepaalde sensoren en features worden uitgeschakeld of teruggeschroefd (zoals de hartslagmeters en het always-on display).
 • Met internationale roaming kun je nu connected blijven via een mobiel netwerk als je onderweg bent.
 • Notificaties zijn vernieuwd zodat ze minder storend zijn maar nog steeds merkbaar. Ze worden weergegeven als dunne stroken als je Apple Watch actief gebruikt.
 • Later dit jaar komt Gezinsconfiguratie met ondersteuning voor de Woning-app beschikbaar. Zo kun je ook kinderen uitnodigen om HomePod-speakers en slimme woonaccessoires te bedienen.5 Ook krijgen ze toegang tot huis- en hotelsleutels in Apple Wallet.
 • Met nieuwe snelle acties op Apple Watch kun je nu nog meer doen met tweemaal knijpen, zoals de telefoon opnemen of het gesprek beëindigen, een foto maken, media afspelen of pauzeren in de Huidige-app en een work-out starten, pauzeren of hervatten.
 • Mensen met een fysieke of motorische beperking kunnen hun Apple Watch vanaf hun gekoppelde iPhone bedienen met Apple Watch Mirroring. Met Apple Watch Mirroring kun je je Apple Watch besturen met de toegankelijkheidsfeatures van iPhone, zoals Stembediening en Schakelbediening. Bedien je Apple Watch met een gesproken commando, geluid, hoofdbeweging of een Made for iPhone-schakelaar, zodat je niet op het display van je Apple Watch hoeft te tikken.
 • Het QWERTY-toetsenbord van Apple Watch Series 7, Apple Watch Series 8 en Apple Watch Ultra ondersteunt nu Duits, Frans, Italiaans, Japans, Portugees en Spaans (Mexico, Spanje en Latijns-Amerika).
 • Je kunt nu rechtstreeks vanaf je Apple Watch nieuwe activiteiten toevoegen aan de bijgewerkte Agenda-app. Scrol nog eenvoudiger door de activiteiten in je agenda met de nieuwe weekweergave en de bijgewerkte lijst-, dag- en maandweergave.
 • Cardio Recovery is een handige meetwaarde om de gezondheid van je hart en bloedvaten in de gaten te houden. Apple Watch toont nu de geschatte Cardio Recovery na de work-outs buiten wandelen, hardlopen of wandeltocht, zelfs als de work-out niet de maximale intensiteit bereikt. Je kunt deze meetwaarde bijhouden in de Gezondheid-app.
 • Met nieuwe API’s kunnen ontwikkelaars de beste apps bouwen. Zo hebben ze ondersteuning voor CallKit en share sheet en toegang tot fotokiezer, naast de mogelijkheid om watchOS-apps te integreren met Apple TV.

Beschikbaarheid

 • watchOS 9 is dit najaar beschikbaar als gratis software-update voor Apple Watch Series 4 of nieuwer gekoppeld aan een iPhone 8 of nieuwer of iPhone SE (2e generatie) of nieuwer met iOS 16. Ga voor meer informatie naar apple.com/watchos/watchos-9/.
 • Sommige features zijn mogelijk niet in alle talen of regio’s beschikbaar, of niet op alle modellen.
 1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32148086/
 2. De unieke feature AF-geschiedenis in watchOS 9 heeft al een aantal goedkeuringen ontvangen van gezondheidsinstanties wereldwijd en zal in meer dan 100 landen en regio’s beschikbaar zijn, zoals in de Verenigde Staten, Canada, Europa, Hongkong, Mexico, Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk. AF-geschiedenis komt later dit najaar beschikbaar in Australië.
 3. AF-geschiedenis is bedoeld voor gebruik door personen van 22 jaar en ouder bij wie atriumfibrilleren is vastgesteld.
 4. De feature Medicijnen is niet bedoeld als alternatief voor professioneel medisch advies. Extra informatie is te vinden op de etiketten van medicijnen, maar gebruikers moeten hun zorgverlener raadplegen voordat ze beslissingen nemen met betrekking tot hun gezondheid.
 5. Voor Gezinsconfiguratie is toegang tot het nieuwste woningnetwerk vereist. Het nieuwe woningnetwerk is een aparte update in de Woning-app en komt later dit jaar via een software-update beschikbaar. Op alle Apple devices die via de Woning‑app toegang hebben tot een woning, moet de nieuwste software zijn geïnstalleerd. Voor het delen van een slimme woning en het ontvangen van meldingen van de Woning-app, is een woninghub vereist. Alleen Apple TV en HomePod worden ondersteund als woninghub.

 

Back To Top