skip to Main Content
IPadOS 16 Is Vanaf Vandaag Beschikbaar
Afbeelding: Apple / iPadOS 16 bevat een nieuwe feature voor multitasking, nieuwe manieren om samen te werken en nieuwe features voor professionele gebruikers die gebruikmaken van de kracht van de M1 en M2-chip.

iPadOS 16 is vanaf vandaag beschikbaar

De iPad wordt nog veelzijdiger met iPadOS 16, dat nieuwe manieren biedt om samen te werken via Berichten, belangrijke updates in Mail, de gedeelde iCloud-fotobibliotheek, passkeys, nieuwe samenwerkingsfeatures in Safari, de Weer-app, professionele features zoals Referentiemodus en ‘Inzoomen op het scherm’, en multitasken op een compleet nieuwe manier met Stage Manager. iPadOS 16 is vanaf vandaag beschikbaar als gratis software-update.

Nieuwe manieren om samen dingen te doen in Berichten

In Berichten is er nu de mogelijkheid om berichten aan te passen, het verzenden ongedaan te maken en gesprekken als ongelezen te markeren.1 Met iPadOS 16 kun je familie en vrienden via Berichten uitnodigen voor SharePlay, om synchroon activiteiten te delen (zoals een film of serie kijken, een work-out doen of gamen), en tegelijkertijd via Berichten een gesprek te voeren.

En dankzij de nieuwe features werk je snel en moeiteloos samen met anderen. Na een uitnodiging tot samenwerking via Berichten wordt iedereen in de berichtenreeks automatisch toegevoegd aan het document, de spreadsheet of het project. Als iemand dan een wijziging aanbrengt in het gedeelde document, verschijnt daar boven in de berichtenreeks een melding van.

Nieuwe slimme tools voor Mail

Met de nieuwe tools ben je in Mail nog productiever. Je kunt met ‘Herinner mij’ herinneringen instellen om op een later tijdstip terug te komen op een bericht, automatische suggesties ontvangen om een e-mail op te volgen als je geen reactie hebt ontvangen en automatische waarschuwingen ontvangen als je vergeten bent een ontvanger of bijlage in een e-mail op te nemen. Ook is het mogelijk het afleveren van een bericht te annuleren voordat het in de inbox van de ontvanger staat, en mails in te plannen zodat ze precies op het goede moment worden verstuurd.2 Daarnaast heeft de zoekfunctie in Mail de grootste update sinds jaren gekregen. Deze gebruikt nu de allernieuwste zoektechnieken, waardoor je resultaten krijgt die nog relevanter, correcter en vollediger zijn.

Herinneringen opnieuw beleven met de nieuwe gedeelde iCloud-fotobibliotheek

Met de gedeelde iCloud-fotobibliotheek beschikken gezinnen over een nieuwe manier om foto’s naadloos te delen: een afzonderlijke iCloud-fotobibliotheek waaraan maximaal zes gebruikers foto’s kunnen toevoegen en er samen aan kunnen werken. Gezinsleden kunnen gemakkelijk alle foto’s uit hun persoonlijke bibliotheek delen op basis van een begindatum of van de personen die op de foto’s staan. Ze krijgen slimme suggesties om foto’s te delen waarop deelnemers van de bibliotheek of andere door hen uitgekozen personen staan. Elk gezinslid kan gedeelde foto’s en video’s toevoegen, verwijderen, bewerken of als favoriet instellen. Ze komen bij iedereen in de terugblikken en uitgelichte foto’s te staan, zodat iedereen nog meer kan nagenieten van de momenten die ze samen hebben beleefd.

Nieuwe features voor beveiliging en samenwerking in Safari

Internetten in Safari is nog veiliger geworden met passkeys: een nieuwe manier van inloggen die phishing of lekken onmogelijk maakt, zodat internetten veiliger en makkelijker wordt. Met passkeys, die in de plaats komen van wachtwoorden, kun je veilig inloggen met Touch ID of Face ID. Bovendien worden alle passkeys op basis van end-to-end encryptie via de iCloud-sleutelhanger gesynchroniseerd, zodat ze op iPad, iPhone én Mac te gebruiken zijn. Passkeys zijn gemaakt door een samenwerkingsverband met FIDO Alliance, Google en Microsoft en werken in apps en op het web. Op die manier hebben gebruikers alleen maar een iPad nodig om in te loggen op websites of in apps op devices van andere fabrikanten.

In Safari zijn nu ook gedeelde tabgroepen beschikbaar, waarmee je een verzameling websites kunt delen met familieleden of vrienden. Je kunt naadloos tabbladen toevoegen en zien wat anderen bekijken.

Freeform: een ruimte voor samenwerking in real time

Freeform, dat later dit jaar in een update van iPadOS 16 beschikbaar komt, is een krachtige productiviteitsapp met een flexibel canvas. Freeform biedt de mogelijkheid om op één plek samen te werken aan bestanden, onafhankelijk van lay-out of paginagrootte, met volledige ondersteuning voor Apple Pencil. Je kunt in realtime de bijdragen zien van anderen die content toevoegen of wijzigingen aanbrengen. Met Freeform kunnen praktisch alle soorten bestanden (afbeeldingen, film, geluid, pdf’s, documenten en weblinks) aan het canvas worden toegevoegd, zodat deelnemers ze als preview kunnen bekijken zonder het canvas te hoeven verlaten.

De Weer-app nu op iPad

De Weer-app maakt optimaal gebruik van het prachtige display, met indrukwekkende animaties, gedetailleerde kaarten en voorspellingsmodules waar je op kunt tikken. Met één tikje zie je de belangrijkste informatie over het weer, of kun je kaarten raadplegen voor gegevens over neerslag, luchtkwaliteit of temperatuur. Het is ook mogelijk om een weerwaarschuwing voor je regio te krijgen, of de luchtkwaliteit te controleren met behulp van een kleurschaal.

Krachtige updates voor ‘Visueel opzoeken’ en Livetekst

Je kunt je vinger op een foto houden om het onderwerp uit de achtergrond te lichten en naar een app als Berichten te slepen. ‘Visueel opzoeken’ herkent nu ook vogels, insecten en standbeelden, zodat je snel informatie kunt opvragen over objecten en plekken op foto’s.

Met behulp van machine learning op het device herkent Livetekst tekst in video’s, zodat deze interactief te gebruiken is in gepauzeerde videoframes. Met één tikje op een video kun je snel tekst kopiëren en plakken of laten vertalen, valuta’s omrekenen en meer.

Features voor professioneel werken met veeleisende workflows

iPadOS 16 heeft krachtige nieuwe features waarmee iPad Pro een onmisbaar hulpmiddel is voor creatieve professionals. Met Referentiemodus wordt een 12,9‑inch iPad Pro met Liquid Retina XDR-display geschikt voor workflows bij controle en goedkeuring, kleurcorrectie en het samenstellen van scènes. Met andere woorden, workflows waarbij de nauwkeurigheid van de kleur en een consistente beeldkwaliteit cruciaal zijn.

Met ‘Inzoomen op het scherm’, een feature die mogelijk is dankzij de kracht van de M1- en de M2-chip van Apple, kun je de pixeldichtheid vergroten, zodat er in je apps meer te zien is. Dat is met name nuttig bij multitasken met Stage Manager of Split View. En je kunt met ‘Virtueel geheugen uitbreiden’ de opslagruimte van iPad gebruiken om extra geheugen beschikbaar te maken voor apps. Dat levert tot 16 GB geheugen op voor de meest veeleisende apps.

Krachtig multitasken met Stage Manager en volledige ondersteuning van externe displays

Stage Manager is een geheel nieuwe feature voor multitasken, waarbij apps en vensters zodanig worden weergegeven dat je snel en makkelijk van taak wisselt.3 Voor het eerst op iPad kun je je werkruimte inrichten met vensters van uiteenlopende grootte die waar nodig overlappen, vensters vanaf de zijkant verslepen of nieuwe apps openen vanuit het Dock zodat je appsets maakt. Multitasken gaat hierdoor sneller en flexibeler. Het venster van de app waar je in werkt wordt prominent midden in beeld weergegeven. Andere apps en vensters staan aan de linkerkant, in de volgorde waarin ze voor het laatst zijn gebruikt.

In een update voor iPad-modellen met M1 en M2 later dit jaar komt er in Stage Manager volledige ondersteuning voor externe displays, met een resolutie van tot wel 6K, zodat je je werkruimte helemaal naar wens kunt inrichten en op het externe display in wel vier apps tegelijk kunt werken op iPad.4

Meer features van iPadOS 16

 • Met de dicteerfunctie kun je makkelijk schakelen tussen inspreken, aanraken en schrijven met Apple Pencil. Ook als de dicteer­functie actief is, kun je intussen gewoon met het toetsenbord typen, schrijven met Apple Pencil, in het tekstveld tikken, de aanwijzer verplaatsen en QuickType-suggesties invoegen. Automatische leestekens worden ondersteund en je kunt ook emoji dicteren.5
 • Met Siri kun je nu opdrachten uitvoeren zodra een app is gedownload, zonder iets te configureren. Je kunt emoji toevoegen wanneer je een bericht verstuurt, aangeven dat je berichten automatisch wilt versturen zonder bevestiging en telefoon- en FaceTime-gesprekken volledig handsfree beëindigen door te zeggen: “Hé Siri, hang op.”6
 • De Woning-app krijgt een vernieuwd ontwerp waarmee het makkelijker wordt om slimme accessoires in je huis te bekijken, te ordenen en te bedienen. De app biedt ook ondersteuning voor Matter, een nieuwe connectiviteitsstandaard die brede, naadloze samenwerking tussen compatibele accessoires in diverse ecosystemen mogelijk maakt. En dat allemaal met het hoogst mogelijke niveau van beveiliging.7
 • Apps van desktopklasse bieden nieuwe mogelijkheden, geoptimaliseerd voor het iPad-display, zodat er in apps meer (inter)acties mogelijk zijn, zoals op een consistente manier bewerkingen ongedaan maken en herstellen, op een nieuwe manier zoeken en vervangen, een nieuw documentmenu, instelbare knoppenbalken, en de mogelijkheid om in Bestanden onder meer bestandsextensies te wijzigen en de grootte van mappen te bekijken.
 • Apple News bevat het nieuwe gedeelte ‘My Sports’. Hiermee kunnen gebruikers eenvoudig hun favoriete teams en competities volgen, verhalen ontvangen van honderden bekende uitgevers, en uitslagen, wedstrijdschema’s en klassementen in de belangrijkste competities raadplegen. Ook kunnen ze direct vanuit de News-app hoogtepunten bekijken. Favorieten worden gesynchroniseerd met de Apple TV-app, voor een naadloze sportervaring.8
 • Notities biedt de mogelijkheid om handgeschreven notities netjes recht te zetten, met een iCloud-wachtwoord persoonlijke notities te vergrendelen, screenshots toe te voegen in snelle notities en de zaken nog beter in te delen met slimme mappen en filters.
 • Game Center heeft een vernieuwd dashboard met één overzicht van de gameactiviteiten en -prestaties van vrienden, zodat je makkelijk met of tegen je vrienden speelt.
 • Handoff in FaceTime maakt het mogelijk om een FaceTime-gesprek te beginnen op het ene Apple device en het naadloos over te zetten naar een ander Apple device in de buurt. Als je overschakelt naar een ander device, schakelt de verbonden Bluetooth-headset mee, zodat het gesprek zonder haperen doorloopt.
 • Nieuwe tools voor toegankelijkheid zijn onder meer ‘Live bijschriften’ in FaceTime,9 een nieuwe Vergrootglas-modus voor uitgebreidere beschrijvingen van de omgeving,10 ‘Wijs tekst aan’ (een feature die het makkelijker maakt om invoervelden, menu-items, knoplabels en andere tekst op iPad te lezen), en ondersteuning voor meer dan twintig nieuwe talen in VoiceOver en ‘Gesproken materiaal’.

Beschikbaarheid

iPadOS 16 is een gratis software-update die vanaf vandaag beschikbaar is voor iPad (5e generatie en nieuwer), iPad mini (5e generatie en nieuwer), iPad Air (3e generatie en nieuwer) en alle iPad Pro-modellen. Ga voor meer informatie naar apple.com/nl/ipados/ipados-16. Features kunnen worden gewijzigd. Sommige features zijn mogelijk niet in alle talen of regio’s beschikbaar.

 1. Gebruikers kunnen een bericht tot 15 minuten na verzending bewerken. Intrekken kan tot maximaal 2 minuten na verzending. Gebruikers kunnen maximaal vijf bewerkingen aanbrengen in elk bericht. Ontvangers kunnen zien dat een bericht is bewerkt.
 2. Gebruikers kunnen het afleveren van een bericht annuleren tot 30 seconden nadat het is verstuurd. Ze kunnen ook instellen dat berichten langer in de outbox blijven staan. ‘Mails intrekken’ kan ook worden uitgeschakeld.
 3. Beschikbaar op de 12,9‑inch iPad Pro (3e generatie en nieuwer), 11‑inch iPad Pro (1e generatie en nieuwer) en iPad Air (5e generatie).
 4. Beschikbaar op 12,9‑inch iPad Pro (5e generatie en nieuwer), 11-inch iPad Pro (3e generatie en nieuwer) en iPad Air (5e generatie) in een software-update later dit jaar.
 5. Beschikbaar op iPad-modellen met A12 Bionic of nieuwer. Hiervoor moeten spraakherkenningsmodellen worden gedownload. Beschikbaar in het Arabisch (Saoedi‑Arabië), Duits (Duitsland), Engels (Australië, Canada, India, Singapore, VK, VS), Frans (Frankrijk), Italiaans (Italië), Japans (Japan), Kantonees (Hongkong, vasteland China), Koreaans (Zuid-Korea), Mandarijn (Taiwan, vasteland China), Russisch (Rusland), Spaans (Mexico, Spanje, VS) en Turks (Turkije).
 6. Deze feature is beschikbaar op iPad-modellen met A12 Bionic of nieuwer.
 7. Matter-accessoires vereisen een Apple TV of HomePod als woninghub.
 8. Apple News is beschikbaar in de VS, het VK, Canada en Australië.
 9. Een bètaversie van ‘Live bijschriften’ wordt beschikbaar gesteld in het Engels (VS, Canada) voor iOS 16 op iPad-modellen met A12 Bionic of nieuwer. De feature ‘Live bijschriften’ is mogelijk niet altijd even nauwkeurig en is niet geschikt voor gebruik in risicovolle situaties.
 10. Deurdetectie en ‘Detectie van personen’ in Vergrootglas vereisen de LiDAR-scanner op 12,9-inch iPad Pro (4e generatie en nieuwer) en 11-inch iPad Pro (2e generatie en nieuwer). Deurdetectie is niet geschikt voor gebruik in omstandigheden waarin je letsel kunt oplopen, in noodgevallen, in risicovolle situaties of voor navigatie.

 

Back To Top